SİVİLCE HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Konu, 'Sağlık Köşesi' kısmında sevgi_seli tarafından paylaşıldı.

  1. sevgi_seli

    sevgi_seli Daimi Üye

    Sivilce Konusunda İlk Bilinmesi Gerekenler ve Tedavi Seçenekleri
    --------------------------------------------------------------------------------
    Hazırlayan : Uzm Dr. Semih Tatlıcan, Dermatoloji Uzmanı
    SSK Ankara Eğitim Hastanesi Dermatoloji Kliniği
    Tanım
    Sivilce(Akne) yağ üretimi yapan bezlerin) uzun süreli iltihabi rahatsızlıdır. Açık ve kapalı komedon oluşumu, eritemli popül ve püstüller, nodüller, psodokistler ve bazen de nedbe oluşumu ile karakterizedir.

    Akne genel olarak adölesan ve gençlik dönemi hastalığıdır. Ortalama 14 yaşta başlar ve 20´li yaşların sonuna doğru iyileşir. Bu yaşlardaki genç insanların önemli bir kozmetik problemi olduğu kadar, görünüşteki bu bozukluk nedeniyle kişini psikolojisi de olumsuz etkileyen bir dermatolojik problemdir. Hastalık bazen bazı endokrinolojik-hormonal hastalıklara da eşlik edebilmektedir.

    Akne oluşumunda genel olarak 4 faktör önemlidir.
    1-) Artmış sebum üretimi
    2-) Mikrobial florada anormallikler
    3-) Pilosebase kornikikasyon
    4-) İnflamasyon

    Akne polimorfik bir hastalıktır. % 99 oranında yüzde, % 60 oranında sırtta ve % 15 oranında göğüste bulunur. Akne oluşumu ile ilgili olarak yağlı, yüksek kalorili yiyeceklerin alımı ile doğru orantılı olarak akne oluşumunun arttığı yaygın bir inanış olmasına rağmen bu yönde bir bilgi içeren bilimsel çalışma yoktur. Kadınlarda menstrusyon öncesi alevlenmeler görülebilmektedir. Terleme ile artış gösterdiği, Sıcak ve nemli ortamlarda bulunmakla akne oluşumunun arttığı bildirilmiştir.

    Güneş ışınının akne oluşumunu arttırdığı da yine yaygın bir inanış ise de bu konuda bilimsel bir yayın bulunmamaktadır. Ultraviyolenin cilt yağı denge düzeyini arttırdığını bildiren bilimsel yayınlar mevcuttur. Stresin akneyi bildiren hiçbir yayın bulunmamaktadır. Tersine akne varlığı genç kadınlarda utanma, anksiyete, huzursuzluk ve sosyal ilişkilerde çekingenliğe yol açabilmektedir.

    Tedavi
    Tedavinin başarısı hasta ile kurulan diyalog ile son derece ilişkilidir. Hasta kendi tedavisinin planlanmasına katkıda bulunmalı ve tedavi sürecinde sorumluluk almalıdır.

    Öncelikle bilinmesi gereken hafif akne türlerinin bile 4-6 yıl sürebileceği gerçeğidir.

    Tedavide amaç yukarıda dört madde ile özetlenmiş olan nedensel faktörlere etki edebilmektedir. Hastanın yaşı, cinsiyeti, kaç yıldır akne şikayeti bulunduğu ve eşlik eden başka bir hastalık olup olmadığı tedavi seçiminde önemlidir. Ancak tedavi seçimince en önemli etmen aknenin yaygınlığı ve ciddiyetidir. Hafif akne olarak sınıflananlar topik (seçme ilaçlar) orta şiddette aknesi olan olanlar ise sistemik tedaviler ile tedavi edilmelidir. Çünkü akneye ait izleri tedavi etmek aknenin kendisini tedavi etmekten daha zor, pahalı, zaman isteyen ve daha az başarılı bir yöntemdir.

    Topik (yüzeysel-sürme) Tedavi

    Öncelikle antikomedonal olanlar

    Adapalene
    Tretioin
    Azeleic Acid
    Isotretinoin
    Öncelikle antibiyotik Olanlar

    Azaleic Acid
    Benzoyl Peroxide
    Eritromisin
    Klindemisin
    Tetrasiklin
    Öncelikle iltihap önleyici olanlar

    Adapalane
    Topikal Antibiyotikler
    Oral Tedavi
    Antibiyotikler : Tetrasiklin, minosiklin, dohoisiklin ve erstremisin

    Hormonlar: Precelnisolane+estrogen, antiandrojenler, spiranolacton
    Isotretinoin:Bilinen en etkili akne tedavi preperatıdır. Akne oluşumuna katkısına katkısı bulunan dört faktöre karşıda daha etkilidir.

    Ancak yan etkileri de diğer ilaçlara göre daha fazladır. Mutlaka hekim kontrolü altında kullanılması gereken bir ilaçtır.

    Sonuç olarak acne Vulgaris toplumda özellikle genç insanlar arasında çok yaygın oluşu, kişinin psiko-sosyal dengesine ve kozmetik görünümüne olumsuz etkileri nedeniyle olduğu kadar çeşitli yaygın ve yanlış inanışları da beraberinde taşıyan ve bu nedenle tedavisinde bir hekimin yardımının önemli olduğu bir hastalıktır.



    ALINTIDIR.....

    günümüzde biz gençlerin en büyük sorunlarından biride sivilcelerdir ve bunun için araştırdım ve inşallah işinize yarayan birşeylerdir...
     
  2. bluedream

    bluedream Daimi Üye

    güzel bi paylaşımdı ama sürekli ilaç tedavisi bi sonuç getirmiyor insanların bu konuda dikket etcekleri şey yaglı yiyeceklerden uzak durmaları abur cubur şeyler yememeli sivilceye en etken sebeplerden biridir.
     
  3. Kutup Yıldızı

    Kutup Yıldızı Daimi Üye

    Bir sağlıkçı olaraktan ben diyorum ki;
    Sivilcenizin nedenini "dermatoloji uzmanına" giderek tam kan tahlili ile öğreniniz!
    Eğer sivilce nedenleriniz bünye sonucu meydana geliyorsa hekiminizin önerdiği ilaçları düzenli bir şekilde kullanınız!
    Sivilceleriniz ergenlik sivilceleriyse; sivilcelerle oynamayıp sadece su ve sabunla yıkayarak ergenlik döneminizin geçmesini bekleyiniz!
    Çevrenizden duyduğunuz bir takım ilaçlar, losyonlar, piyasada satılan ürünler (sadece ticaret amaçlı üretilmiştir), bunları almayınız!
    Ergenlik sivilcelerinden kurtulmanın en iyi yollları:
    1- Sivilcelerinizi rahat bırakmak.
    2- Ellerinizi bol suyla sık aralıklarla yıkamak ve elinizle yüzünüz arasındaki mesafeyi uzun tutmak.
    3- Yüzünüzü sabunla yıkamak ve hiç bir ürün kullanmamak.
    Not:Basit bir el yıkamada 15 saniyelik bir uygulamanın bile deriye bulaşmış bakterilerin sayısını önemli oranda azalttığı saptanmıştır.
     
  4. Alevi_Kaptan

    Alevi_Kaptan Admin Yetkili Kişi

    :) :) :)

    katılıyorum aynen
     
  5. gizem

    gizem Daimi Üye

    ya akın bize anlayacağımız dilden bişiler yazsaydınnnn:D:Dbişi anlamadımm bndede bol sivilce vardaaaa........:D:D:D
     
  6. SiBeLiM

    SiBeLiM Misafir


    "katiliyorum kutupyildizi" diyorum cunku saglikci degilim ama uzun bi suredir tedavisini görüyorum :lol:

    çok zahmetli bi i$ :) Allah sivilceli insanlarin yardimcisi olsun :D
     
  7. CeSuR__PRENS

    CeSuR__PRENS Daimi Üye

    bilgin için sağol
     
  8. dilek_44

    dilek_44 Üye

    paylaşım için teşekkürler..bence tedavi şart tedaviden sonra tekrarlıyo ama eskisi gibi olmuyo daha az ve küçük çıkıyo :D o kadarda olcak artık yani.
     

Sayfayı Paylaş