ben bir bektaşi olarak sunu ögrenmek istiyorum hz. ali efendimiz neden camiiye gitmiş pekii beni bu konuda aydınlatırsanız çok memnun olurum SAYGILAR
Ben bir bektaşi evladı olarak sunu merak ediyorum hz. Ali efendimiz neden camide namaz kılmıstır o zmn benı aydınlatırsanız çok memnun olurum saygılar
Sormuş olduğum sorunun cevabını alamadım. bir soru daha soracağım. Peygamber Efendimizin zamanında her il'de neden ikinci bir mescit yoktu, Neden bir taneydi ve görevi neydi, sadece ibadet içinmi yapılmışlardı?
İbadetin aslı doğruluktur. Gerçek ibadet dosdoğru(sretel mustakiym) olan Ehli beyt'in muhabbet ve sevgisinden ayrılmamak,verdiğiniz ikrara sahip ve sadık olmaktır. Hiç bitmez gibi görünen tartışıldıkça tartışılmaya doyulmayan bu konulara bir de basiret gözüyle bakmak niçin akla gelmez. Kişi özüne,sözüne,gözüne,aşına,işine,eşine sahip değilse böylesi bir yaşam biçimi doğruluk olabilir mi ?.. İbadet'in aslı hizmet olduğu için herkez önce bu temayüller ışığında yani (Doğruluk ve Hizmet) hususunda özlerini yoklamalıdırlar. Buralara söz ile birşeylerin yazılıp yazılmadığı da bir yere kadar önemli değildir. Asıl önemli olan bu hasletlerin kişilerde bir anlayış ve yaşam biçimi olarak hayatiyet kazanmasıdır. Yani sözden çok öz,kuru laftan çok hizmet ve itikat gereklidir. İbadet yeri kişinin kendi arasında alıp verdiği (kendinden kendine) bir pazar yeridir. Mekanın önemi ve değeri yoktur. İster camii ister havra ister klise ister cem evi bunlar birer vesile birer sembolden öte şeyler değildir. İbadet için mekandan çok o ilahi varlığın yüceliğine tekliğine muhabbet,sevgi ve aşk olsa gerektir. Aşk yoksa yine kuru laftan ve zahmet den öteye geçmez. Sevgi ve muhabbetlerle.
Aslında sorunuzun yanıtını verdim. Eksik mi oldu ve ya okumadınız mı bilmiyorum? O zamanlarda insan sayısı bugünkü gibi fazla değildi ve mescit sadece ibadet için yapılırdı. Bu arada şunu belirtmek isterim; cami diye bir yapı yoktur, mescit vardır ve sadece ibadet yeridir. Bununla beraber kuran'da mescit kelimesi geçer.
Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.a.v), Gadir Hum'da kurtuluş olarak Kuran-ı Kerim'i ve Ehlibeyt'i göstermiştir. 3 halife ve Muaviye (l.a); hiç bir zaman Hz. Resulullah (s.a.a.v)'ın emirlerine uymamış, her zaman karşı gelmişlerdir. Hz. Resulullah (s.a.a.v)'ın vefatından sonra da aynı şeyi yapıp Kuran'a ve Peygamberlerin emirlerine karşı gelmişlerdir. 3 halife ve Zalim Emevi hükümdarları, Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.a.v)'e ve onun tertemiz soyu olan Ehlibeyt'e olan düşmanlıkları yüzünden ve İnsanların Ehilbeyt'e bağlanmasını önlemek için bu yola başvurmuşlardır.
İnsanların sayısı konusunda hayır, emin değilim. Mantığımla hareket ederek böyle bir yorum yaptım, ama mescitlerin sadece ibadet amaçlı olduğu konusunda ise söylediğim kesindir. Saygılar...
Bu konu hakkında senin yorumunu sormadım, kaynak olarak bu konu hakkında bilgin varsa yazarmısın, yoksa lütfen araştır ve öyle cevap ver.!!! masal dinlemeye ihtiyacım yok.
Bu başlıkta teek tek iletileri okudum.Bazı arkadaşlar soracağım soruları zaten sormuşlar fakat galiba bizi aydınlatacak alevi kesim ya yetersiz kalmış ya da başlık garip kalmış kimse uğramamış ben konuyu tekrar güncelliyorum. Hz Ali namaz neden kılmış İslamda böyle bir ibadet yokya.Mescide neden gitmiş mescit yokya İslamda. Böyle bir ibadet madem yok neden Hz. Ali yapmış Hz Ali yapmışsa yanlış mı yapmış.
ibadetin yeri zamanı olmaz ibadet Allah ile Kul arasıdadır Allah'a Kul olak gerekir. Peygamber efendimiz ibadet için kendisine ayrı bir oda yaptırmış sonrada ilk müslüman olanların evlerini o mescit etrafında toplamıştı ve her evden mescite açılan kapılar yapmıştı daha sonra diğer kapıları kapatmış gerekçesinide can güvenliği için olduğunu söylemişti sadece Hz.Ali efendimizin mescite açılan kapısınız açık bırakmış sadece O'ndan zarar gelmeyeceğini beyan etmişti. Hz Ali efendimiz sadece namazda dünyadan kopar hakka teslim olurdu bu yüzden namazda hançerlenerek zehirlendi ama daha sonara şehit oldu bunu farklı bir sürü kaynaktan okuya bilirsiniz. Hz ALi ailesinden olanlar sırf siyasi amaçlardan dolayı namazdan uzaklaştırılarak dışlandı bu süregelelik ten dolayı da zamanla mescitklerden uzaklaşıp Halka namazı yani cem düzeninde ibadet etmeye başlamışlardır . Şöyleki cami minareleride ondan sontra yapılmış sadece güç birliği sağlamak amacıyla minareler daha görkemli ve daha büyük yapılmıştır Allah'u Teala dileseydi camiler şöyle ibadette şöyle olsun derdi can ben hiçbir Kur-an'ı kerimde ibadet şöyle Namaz böyle şu kadar rekat okumadım görmedim İbadet sadece Allah içindir Sen ister sabahtan akşama kadar namaz kıl istersen yolda yürürken dua et Kabul edecek Sadece Yaratandır ben böyle biliyorum böyle gördüm işte bu sebepten camiye gitmiyorum Bu namaz kılmazlar anlamına gelmez. daha öncede söylemiştim Zamanın Şehri Zamanın Camisinde Cuma namazında Hoca Vaaz veriyor Kızılbaş kellesi kesen Cennete Gider diye Allahın Bana Emanet ettiği canı Camiye gidip neden Yezitin Eline vereyim yada eleştirilere maruz bırakıp onu inciteyim benim kıldığım namaz çok farklı değil daha eşikten içeri girince secde eder Hakkı görmek için Can gözünü açarım 20:00 gibi başlar ve gece 03:00 a kadar yada daha fazla sürer ALLAH ALLAH diye Bağırmaktan dudaklarım kurur ama ne vaktin nasıl geçtiğini anlarım nede yorulurum o meclisten dışarı çıkarkende secdeye kapanır dualarımı ederim. http://www.alevicanlar.net/alevi-inanci-ve-ibadetleri/9383-kirklar-cemi.html http://www.alevicanlar.net/alevi-inanci-ve-ibadetleri/1232-aleviler-namaz-kilarlar-mi.html http://www.alevicanlar.net/alevi-inanci-ve-ibadetleri/2718-dort-kapi.html
Devran can camiye gidiyorsunuz gitmiyorsunuz ben buna takılmıyorum namaza bakış açınız beni şaşırtıyor.Namaz kılmadığınızı söylemişlerdi.Bunu ben değil diğer üyeler söylediler. Namazı ha cem evinde kılmışsın ha camide yada namaz için toplanılan her hangi bir yerde bu bu kadar önemli değil.Benim sorduğum Hz Alinin namaz kıldığını hemde huşuyla kıldığını bildiğiniz halde namaz ibadeti İslamda yok nasıl diyebiliyosunuz? Kuran-ı Kerimde ayrıntıya yer verilmez.Açıklamasını yorumlamasını Allah Rasulu yapar gerek sözleriyle gerekse yaşantısıyla.Hz Ali nasıl namaz kılıyordu sizce?Yda namaz kılmayı kimden öğrendi?
Namazdan kasıt camide kılınması gibi algılandığı için sanıyorum öyle cevaplar almışsınız Perşembe akşamları (Cuma Gecesi) Cem hemen hemen her ilde yapılır ve ceme sürekli gitmeyenler Düşkün sayılır http://www.alevicanlar.net/alevi-inanci-ve-ibadetleri/6277-duskunluk-muskulluk-anlamlari.html Hz.Ali Efendimizin Alnı secdeye eğilerek nasır tutumuştur. O'nlarla kendimizi asla kıyaslayamayız ! Namaz kılmanın günümüze kadar değişip değişmediğini hiç kimse kanıtlayamaz can halka namazı (Cem) hakkında da daha önce paylaşılmış kaynaklarımız var Kırklar Cemi http://www.alevicanlar.net/alevi-inanci-ve-ibadetleri/9383-kirklar-cemi.html bunlarla ilgili bir değerlendirme yaparsanı az çok Alevi ibadetleri ile ilgili fikirler edinebilirsiz.
Tamam Devran can şimdi oldu işte. Bizde namaz yoktur deyince namaz ibadetini dinden kaldırmış dahası sanki Peygamberin Hz Alinin yaptığını yanlışlıyor gibi bir izlenim uyandırıyor insan aklında. Küçümsediğiniz reddediğiniz için değil İslamda böyle bir şey var mı Hz Alinin ne şekilde kıldığını bilmediğiniz ve bana göre İslam kaynakları olan size göre olmayan bir takım mevkilere güvenmediğiniz için Kuranda da ayrıntya yer verilmediği için ezan cami gibi konularda tepki gösteriyor,kendi aklınız kendi bilgilerinize göre yön çiziyor vaktini ve şeklini siz belirliyorsunuz. Teşekkürler paylaşımınız için..Anladım sanırım..
Hz.Ali'nin nasıl namaz kıldığı hususu merak edilmiş. Hz.Ali hiç bir zaman görmediği bir Allah'a ibadet etmemiştir. Yani Hakk'ı bilerek ve görerek salat edinmiştir. Görmek ve bilmekten kasıt; Allah ile kendisi arasına perde koymamıştır. Yani varlık vermemiş,benlikle Allah'a tapınmamış,Hak'dan gayrısını maksut ve mabut edinmemiştir. Hz.Ali her nesnede Hakk'ı müşahade etmiştir. Her tecelliyi Hakk bilmiş, Hakk'dan ayrı bir nesne görmemiştir. Hz.Ali Allah'a özgür bir ruh ile ibadet etmiştir. Hz.Ali ne korku ile,ne mükafaat ile ne de bir borç alacak için kulluk ve itaatda bulunmamıştır. O'nun kulluğu ezeli ve ebedirir. O'nun salatı her daim kendinden kendineydi. Hz.Ali'nin salatı sevgi ve muhabbet üzerineydi. O'nun salatı hizmet ve değer üretmek üzerineydi. O'nun salatı teslimiyet ve aşk üzerineydi. O'nun salatı dost doğru bir yol,sapa sağlam bir kulp,en güvenilir liman ve en aydınlık yol olan Ehlibeyt yoludur. Hz.Ali'yi anlamak ve yaşamak için uzaktan uzağa tarif ve varsayımlarla değil. Tıpkı ; Ben ilmin şehriyim Ali onun kapısıdır buyurduğu gibi yüce peygamberimizin O'nun kapısına gelmekten onun velayetine ikrar ve iman gütmenin o'na olan sevgi ve bağlılığın gereklerinden kopmadan tabi olunabilir,o'nun mukaddes varlığından haberdar olabiliriz. İşte o sebeple Alevilik yüce bir yoldur zira Hz.Şahı Merdan Ali ve Ehlibeyt gibi bir yüce nurumuz,önderimiz ve şehrimiz var. Sevgi ve muhabbetlerimle.