ALEVİLİK BEKTAŞİLİK NEDİR?

Discussion in 'Alevi İnancı ve İbadetleri' started by sessiz-okyanus, Nov 21, 2007.

  1. sessiz-okyanus

    sessiz-okyanus Daimi Üye

    Alevilik Bektaşilik Nedir?

    Sözlük anlamına göre Alevi, Hz. Ali´ye bağlı ve ondan yana olan kimse demektir. Alevilik ise genel olarak Hz. Ali´yi sevmek ve onun soyunun yani Ehli Beyt´in yolundan gitmek olarak tanımlanabilir.

    Ancak bugün için dünyanın değişik bölgelerinde yaşayan farklı Alevi grupların herbiri için Alevi ve Alevilik sözcüklerinin ifade ettiği anlamlar da farklı olmaktadır. Biz konuya Anadolu Alevileri açısından yaklaşmakla birlikte genel bir tarihsel perspektif de sunacağız.

    Ülkemizde bugün yaygın şekilde Alevi olarak adlandırılan kitleler için kaynaklarda birçok ismin kullanıldığını söyleyebiliriz. Anadolu´daki Alevi kitleleri nitelemek üzere kaynaklarda, kızılbaş, rafızi, ışık, mülhid ve torlak gibi adların kullanıldığını görmekteyiz. Bunlardan en çok kullanılanı Kızılbaş adı olmuştur. Anadolu Alevileri kendileri için çok anlamlı Kızılbaş adını, Osmanlı yönetiminin ahlakdışı anlamlar yükleyerek, sünni kitlelere aşılayarak bir psikolojik savaş aracı olarak kullanması sonucunda bırakmak zorunda kalmışlardır.

    Bugün Anadolu ve Balkanlar´da yaşayan Tahtacı, Çepni, Amucalı, Bedrettinli, Sıraç gibi değişik gruplar genelde Alevi olarak adlandırılırlar. Anadolu Aleviliği, tarihsel ve sosyal koşulların doğal bir sonucu olarak, kitabi olmaktan çok sözlü geleneğe dayalı eski inançların islami şekiller altında yaşamaya devam ettiği bir halk islamıdır.

    Genel olarak ifade etmek gerekirse Bektaşi sözcüğü de yukarıda değindiğimiz kitleler için kullanılmıştır. Bektaşilik Hacı Bektaş Veli´ye dayanılarak kurulmuştur. Alevilik ve Bektaşiliği birbirinden bağımsız olarak ele almak bugün gelinen noktada tarihsel ve sosyolojik açıdan mümkün görünmemektedir. Her iki terim de zaman zaman birbirinin yerine kullanılabilmektedir. Prof. Melikoff´un da belirttiği gibi “Alevilik, Bektaşilik´ten ayrılamaz. Çünkü her iki deyim de aynı olguya, Türk halk İslamlığı olgusuna bağlıdır.”Alevilik ve bektaşilik, inanç ve ahlak esasları ve edebiyatları bakımından temel olmayan farklılıklar dışında ortaktırlar. En temel farklılık, Bektaşi kitlelerin daha çok şehirde yaşamalarına karşın, Alevilerin göçebe/yarıgöçebe çevrelerde yaşamaları şeklinde ortaya çıkmış sosyal bir farklılıktır. Ancak tarihsel olarak doğru olan bu sosyal farklılık günümüzde anlamını yitirmeye başlamış, “Alevi” adı daha yaygın olarak kullanılır olmuştur. Bugün genel olarak Alevi olarak adlandırılan kitleler üç dinsel gruba bağlıdırlar:

    Ocakzade Dedeler
    Çelebiler
    Dedebabalar
    Bu üç grupdan Anadolu´da en fazla etkinliğe ve nüfuza sahip olan Ocakzade Dedeler´dir. Daha sonra Çelebiler gelir. Dedebabaların ise Anadolu´da nüfuzları zayıftır, Balkanlar´da daha etkindirler.

    Türkiye´de yaşayan Alevilerin sayısı konusunda çeşitli veriler ileri sürülmektedir. Türkiye´de etnik ve mezhep konularında varolan tabular nedeniyle, yapılan resmi sayımlarda bu konu bilinçli olarak ihmal edilmekte ve dolayısıyla Alevilerin sayısı konusunu herkes işine geldiği şekilde yazmaktadır. Tarafsız araştırmacılara göre Türkiye´de en az 15 milyon Alevi bulunmaktadır. Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki illerde sayıca az olmakla birlikte Türkiye´nin her yerinde Aleviler bulunmaktadırlar. Alevilerin sahip oldukları bu potansiyel onları zaman zaman Türkiye siyasetinin de merkezine yerleştirmektedir.
     
  2. ibrahim19

    ibrahim19 Daimi Üye

    emeğine sağlık .aslında herkes için gerekli bir bilgi okumak ğerek...
     
  3. sessiz-okyanus

    sessiz-okyanus Daimi Üye

    saoll can okuduğun için
     
  4. huseyin mert

    huseyin mert Daimi Üye

    paylasımın için sağol can emeğine sağlık
     
  5. hasan huseyin

    hasan huseyin Daimi Üye

    paylaşımın için saol can
     
  6. selenayy

    selenayy Daimi Üye

    ÇOK GÜZEL BİR YAZI EMEĞİNE SAĞLIK CAN
     
  7. alevi_atakan

    alevi_atakan Daimi Üye

    emeğine sağlık
     
  8. N-u-r-a-y

    N-u-r-a-y Daimi Üye

    PayLa$ım !Ç!n T$kLer..
     
  9. mim.nesli

    mim.nesli Daimi Üye

    PAYLAŞIMIN İÇİN SAOL CAN...BÖYLE AYDINLATICI YAZILARIN DEVAMINIDA İSTERİZ...
     

Share This Page