Yunus Emre´ye Göre Asıl İbadet Nedir? âYunus´a göre oruç, namaz, gusül, hac, aşıklara perdedir. Aşık bunlardan münezzehtir. Aşk milleti her milletten ayrıdır. Aşıkların ayetleri, dünyada da bambaşkadır, ahrette de Aşıkların namazı, el suyu banmadan, el ayak deprenmeden, baş secdeye gitmeden kılınır. Zaten Yunus, açıkça söyler: âBen oruç namaz için süci içtim esredim Tesbih seccade için dinlerim şeşte kopuzâ Namaz kılmıyor diye kınadığını, bu yüzden de kınayanlara: âKılarım, kılmam , tanrı bilir; Müslüman kimdir, kafir, kim: Tanrı´dan başka kimse bilmez; Tanrı niyaz´ımı geçirdiyse namazımı bilirim ben⦠der. âBana namaz kılmaz diyen ben kılarım namazımı Kılarsam kılmazsam ol Hak bilir niyazımıâ Yunus´a göre asıl İBADET, asıl ABDEST, NAMAZ doğruluktur: âAbdestimiz , namazımız, doğruluktur taatımız Aşka bağladık safımız, safımızdan kim ayıraâ. İnsanda kötü huy, bir illettir. İster Kabe´ye varsın ister mescide, ister suyla yıkansın, ister selle; neyeyarar? âGerçek Kabe´ye varalım gerçek mescide girelim Gerçek su ile yunalım çün illetimizâ. ALEVİ İNANCINA GÖRE ALLAH KATINDA EN DEĞERLİ İBADET AHLAK GÜZELLİĞİ VE DOĞRULUKTUR â Bir kez gönül yıktın ise bu kıldığın namaz değil Yetmiş iki millet dahi elin yüzün yumaz değil Yol o dur ki doğru vara göz o dur ki Hakkı göre Er o dur ki alçak dura yüceden bakan göz değilâ. (Yunus Emre) KAYNAK:ALEVİ İSLAM DİN HİZMETLERİ BAŞKANLKIĞI