Üniversiteye özgürlük için İstanbul dan Ankara ya yürüyüş

Konu, 'Eğitim & Öğretim' kısmında prkacin tarafından paylaşıldı.

1. prkacin

prkacin Super Moderator

İTÜ?de ve diğer üniversitelerde, öğrencilerin düşünce ve ifade özgürlüğünü sınırlayan baskıcı uygulamalara karşı İTÜ Öğrenci Kolektifi?nden Burak Ergene İstanbul?dan Ankara?ya yürüyecek. Kocaeli?nden de bir öğrencinin katılacağı yürüyüşün son durağı Ankara?daki Yüksek Öğretim Kurumu olacak. İTÜ Maçka Kampüsü?nde 2 Aralık 2008 günü ülkücü-faşist bir grup satır ve bıçaklarla öğrenciler saldırmış, bir öğrencinin ağır yaralanmasına neden olmuştu. Bu olayın üzerine Rektör Muhammed Şahin, öğrencilerin can güvenliklerini sağlayacak tedbirler almak yerine, öğrencilerin düşünce ve ifade özgürlüklerini kısıtlayan, ?sıkıyönetimi? andıran uygulamalara gitmişti. Okulda masa açmak ve afiş asmak da dahil öğrencilerin düşüncelerini ifade edebilecekleri her türlü faaliyet yasaklanmıştı.

İTÜ?deki ?sıkıyönetime? karşı çıkarak ısrarla afiş asan, masa açan ve 2 Aralık?taki faşist saldırıya maruz kalan 32 öğrenciye okul yönetimi tarafından soruşturma açılmıştı. Soruşturmalar geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. İfade özgürlüklerini savundukları için 2 öğrenciye 1?er dönem, 2 öğrenciye 1?er ay, 6 öğrenciye 1?er hafta uzaklaştırma cezası ve pek çok öğrenciye de uyarı cezası verildi.

Faşist saldırı sırasında darp edilmesine karşın olay nedeniyle 1 dönem ve üniversitede ifade özgürlüğünü savunduğu için 1 hafta ceza alan İTÜ Öğrenci Kolektifleri?nden Burak Ergene, ?cezalara sessiz kalmamak, eğitim hakkı ve özgürlüğüne sahip çıkmak? için ?cezaların geri çekilmesi? talebiyle İstanbul?dan Ankara?ya yürüyecek.

Yürüyüş 10 Mart Salı günü İTÜ Rektörlüğü?nün önünde yapılacak basın açıklaması ile başlayacak. Aynı günün akşamı İzmit?te karşılanacak olan Ergene?ye, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan?ın arabasına yumurta attığı gerekçesiyle hakkında soruşturma ve dava açılan Kocaeli Öğrenci Kolektifi?nden bir öğrenci daha katılacak. 11 Mart akşamı Bolu?da olacak olan öğrenciler, toplam 4 günlük bir yürüyüşün ardından 13 Mart Cuma günü Ankaralı öğrencilerle birlikte YÖK binasına yürüyerek burada bir eylem yapıp taleplerini dile getirecekler.

Sendika.Org-İstanbul

Sayfayı Paylaş