Bir gün muayenehaneme 25 yaşlarında bir delikanlı geldi.. Saç ekimi yaptığımızı duymuş ve müracaat etmişti. Uzun saçları ile kafası tamamen saç doluydu. Fakat saçlarını aralayınca takriben avuç içi kadar bir alanda kafa derisinin yanık nedeniyle saçsız olduğunu gördüm. Çocukken yandığını söyledi.. Etraf saçlarını uzatarak bu alanı kapatmayı başarıyordu. Ama bir suya girmek, bir rüzgârda kalmak bütün karizmayı çiziyordu. Bu saçsız alana saç ektirmek istediğini söyledi. “Bunun çözümü var ve bu alanı tamamen ana saçınızla bir daha bozulmamak üzere kaplarız ama saç ekimi ile değil başka bir yöntemle yaparız” dedim “Hocam; siz müracaat ettiğim on yedinci kişisiniz.15 merkez saç ekeriz dedi fakat siz dahil 2 merkez ekilmez diyorsunuz, açıklamasını yapar mısınız?” diye sorunca ben de; “Bizim derdimiz size doğru olanı yapmaktır biz bilim adamıyız” diye karşılık verdim ve ona anlattığım yöntemi sizlere de resimleyerek anlatacağım. Resimde gördüğünüz gibi bu kız çocuğunun yanık saçlı bölgesi açık kalmakta ve okulda arkadaşları arasında alay konusu olmaktadır. Çocuk bunun için de okula gitmek istemiyor ve böylece sokaklarda yanlış arkadaşların eline düşüyor. Derdini anlatan anneye bulunduğu ilin Belediye Başkanı sahip çıkıyor ve Başkan soruşturmalar sonucu bizim bu işi iyi yapabileceğimizi öğrenip telefon açıyor. Lafı uzatmayayım.. Gerekli görüşmeleri takiben çocuğu gönderdi. Bu hastalarda kafadaki yanık alanın derisi, çorak toprak gibidir. Ve saç ekimine müsait değildir. Peki, ne yapılması lazım? Çözüm aslında bizim için kolay.. Bu kişilerde iki seanslı bir operasyon planlanır Birinci ameliyatta saçlı alanın müsait bölgesine sönmüş vaziyette bir silikon balon yerleştirilir. Bu balonun birde sibop kısmı vardır. Uygun zaman gelince yani yara yeri iyileşince, sibop kısmından serum enjeksiyonu ile balon şişirilmeye başlanır. Her hafta şişirilen balon nihayet planlanan ölçülere ulaşır ve meydana getirdiği genişlemiş deri artık yanık alanı kapatacak büyüklüktedir. Şu bilinmelidir ki bu hesaplamaların hepsi ameliyatlar başlamadan yapılır ve ona göre silikon seçilir ve ona göre uygun büyüklükte olan saçlı alana yerleştirilir. Takriben 2-2,5 ay geçmiştir ve balonun şişirilme dönemi bitmiştir. Nihayet ikinci ameliyata geçilir. Bu ameliyatta önce balon dışarı alınır ve daha sonra kafa kemiğine yapışık duran yanık saçsız deri kemikten sıyrılarak çıkarılır. Balonun genişlettiği saçlı deri bu alana yayılarak alan kapatılır. İşte bu kız çocuğu; annesinin çabaları, il Belediye Başkanını üstün yardımları ve bizimde bilimsel katkılarımızla tekrar topluma kazandırılmıştır. Yazının başında anlattığımız delikanlı ne mi oldu? Tabii ki bize gelmedi daha iyi pazarlayan bir kızımıza kandı ve saçından bir tutam aldılar .Amerika’da çoğalttılar ve saç ektiler yani yanlış anlaşılmasın bu delikanlıya adeta peruk sattılar. (Peruk satılmasına değil böyle pazarlanmasına karşıyım) Peki bu insanların daha bebek iken yanmalarını önleyemeyen annelere ne demeli, onlara çok sözümüz var. Onları da başka bir yazıda anlatırız. Sağlıklı ve huzurlu günler dileğiyle Op, Dr . Selahattin Tulunay hüriyet.