Muharrem Orucu nedir? 10 Ekim 680 de Hz. Ali'nin oğlu ve Hz. Muhammet'in torunu Hz. Hüseyin ve sevenleri (toplam 72 kişi) Kerbela'da acımasız bir şekilde katledildiler. Aleviler bu acı olayı kınamak için, her yıl Muharrem Ayının onuncu gününden başlamak üzere, 12 gün oruç tutarak yas tutarlar. Aleviler Muharrem orucu ile Hz. Hüseyin`in şahsında Ehlibeyte bağlılıklarını dile getirirler ve ayni zamanda zalimin zulmünü lanetlerler . Muharrem orucunun bir diğer özelliği de insanin kendi iç benliğine yönelmesi, yanlışlarını-doğrularını, eksilerini-artılarını hesaplaması ve bütün bunların sonucunda daha iyiye, doğruya, güzele yönelmesidir. Muharrem orucu, bütün bu özellikleriyle önemli bir ibadettir. Muharrem Orucu nasıl tutulur? Kurban Bayramının 1. gününden başla***** 20 gün sayılır. 20. günün akşamı Muharrem Orucu için niyet edilir ve oruç başlar. Niyet edildikten sonra gün doğumu ile gün batimi arasındaki sürede hiç bir şey yenilmez ve içilmez. Gün batimi ile iftar açılır. Oruc süresince (12 gün boyunca) düğün,nişan,sünnet ve benzer törenler/etkinlikler yapılmaz, kurban kesilmez, et yenilmez, Kerbela Şehitleri'nin çektikleri susuzluğu hissetmek için su içilmez (Su saf olarak içilmemektedir. Vücudun su ihtiyacı yenilen yemeklerden, çay,kahve,meşrubat,meyve suyu,ayran gibi sıvı içeceklerden karşılanır). Muharrem orucunun on ikinci günü ise On iki İmamlar 'in anısına on iki çeşit gıdadan oluşan Aşure Çorbası pişirilerek komşulara dağıtılır ve böylece o yılki Muharrem Orucu noktalanır.
can bir kaç cümlede ben eklemek istedim muharrem oruçunda et,yumurta,soğan,sarmısak,nohut,fasulye,su,bv ve banyo yapılmaz,saç taranmaz,çifler ayrı yatar aynalara bakılmaz.alevi olmayanlar şunu söylüyor biz 3 ayları farz diye tutyoruz.biz ise kerbelanım yasını acısı hissetmek için tutuyoruz. aşureye katılan oniki mahzeme ise su,seker,tuz,buğday,incir,kaysı,hurma,tut,fındık,fıstık,ceviz,kuru üzüm....... ve diline yüreyine sağlık can
güzel paylasım canlar ama dikkatimi çeken bir yazı gördüm. Muharrem ayı hakkında : MUHARREM AYI ALLAHIN AYIDIR. MUHARREM AYI HZ ADEM PEYGAMBER EFENDİMİZDEN BERİ GELMEKTEDİR. MUHARREM AYI HARAM AYLARDANDIR VE BU AYLARDA İSLAMİYET ÖNCESİ ARAPLAR MECBURU DURUM OLMADIKCA SAVAS YAPMAZLARDI. MUHARREM ORUCU KERBELADAN İTİBAREN DEĞİL İNSANLIĞIN VAR EDİLİSİNDEN BERİ VARDIR. MUHARREM AYI ORUCU MUHARREMİN 1. GÜNÜ BAŞLAR VE 10 GÜNDÜR. 12 İMAMLAR AŞKINA 12 GÜN TUTULUR. BEKTAŞİ TARİKATLARI 10 GÜN TUTMAKTADIR. MUHARREM AYINNIN 1. GÜNÜNDEN ÖNCE 3 GÜN MASUMU PAK ORUCU TUTULUR VE İSTEYENLER TUTMAKTADIR GENELDE. MASUMU PAK ORUCU İMAM HÜSEYİNİN ELÇİSİ VE AKRABASI OLAN EBÜ MÜSLÜM VE 2 OĞLU İÇİN TUTULUR. EBÜ MÜSLÜM VE 2 OĞLU KÜFEDE ( NECEFTE ) ŞEHİT EDİLMİŞTİR. MUHARREM ORUCU 10. GÜNDEN SONRA DEĞİL 1. GÜNDEN İTİBAREN TUTULMAKTADIR DİLEK. BEKTASİ VE BAZI TARİKATLAR 10 GÜNÜDE AŞURE PİŞİRİRKEN BAZI TARİKATLAR 12 GÜN 12 İMAMLAR AŞKINA TUTARLAR VE 10 GÜN DEĞİL 12 GÜN TUTARLAR. TOPLAMDA 15 GÜNDÜR MUAHRREM AYI ORUCU: 1) MASUMU PAK (EBÜ MÜSLÜM VE 2 OĞLU İÇİN) = 3 GÜN 2) MUHARREM AYI ORUCU ( BEKTAŞİ VE BAZI TARİKATLARDA ) = 10 GÜN 3) MUHARREM AYI ( 12 İMAM LAR AŞKINA = BAZI TARİKATLAR ) = 12 GÜN HAK BİR MUHAMMED ALİ DUALARINI KABUL ETSİN, HİZMETLERİNİZİ DERGAHINDA KABUL GÖRSÜN, HIZIR YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN....
arkadaşlar muharrem orucu ile ilgii verdiğiniz bilgilerden ötürü teşekkürler. yalnız orucu tutanların en çok dikkat etmesi gereken husus, 12 imamlar orucunun sahurunun GECE 12' yi geçmemesi.. çünkü gece 24:00 ten sonra yeni güne geçildiği inancı hakim olduğundan o saatten sonra yiyecek tüketimi olmaz..
paylaşımlarınız için çok tşkler ederim arkadaşlar bilmeyenler için çok güzel bi bilgi k ben tutuyorum ve yasımıda tam anlamıyla yaparım en azından yaptıgımı sanarım. ben de bişi söyliyim tabi benim bilgim büyüklerden aldıgım bi bilgidir mesela bizde kola çay kan rengi olan içeceklerde içilmez ve yerden yeşil bi bitki koparmayız dilegim yüregine emegine saglık tşkler...