KANSERİ YENEBİLİRSİNİZ

Konu, 'Sağlık Köşesi' kısmında bluedream tarafından paylaşıldı.

  1. bluedream

    bluedream Daimi Üye

    Genel olarak dejeneratif bir eklem hastalığı olan Artritin en yaygın çeşidi Osteoarttriir ve yaklaşık her 8 yetişkinden birini etkilemektedir. Genelde daha çok yük binen eklemlerdeki kıkırdak dokusundaki aşınmaya bağlı olarak gelişen ancak eklemde yer alan diğer ligamanlar, kapsüller, sinovyal zar ve kaslarda da sorunlara yol açarak gelişen osteoartirit başta diz olmak üzere meydana geldiği eklemlerde ağrı, hareket kısıtlılığı ve şişme gibi klinik belirtiler vermektedir.

    Eklemlerdeki zaman içinde ortaya çıkan ve bazen obezite, diyabet gibi koşulların hızlandırdığı dejenerasyon, vücudun kaybolan dokuyu yenileyememesi nedeniyle zaman içinde osteoartirite dönüşmektedir. Osteoartirit için geleneksel tıp uygulamalarının sunduğu iyileştirici veya kaybolan dokuyu yenileyici bir tedavi bulunmamaktadır.

    Genel olarak uygulanan tedaviler çoğunlukla ağrıyı azaltmak için uzun süreli ağrı kesici ilaç kullanımı, kilo kontrolü, beslenmenin düzenlenmesi ve besin takviyeleri kullanımı, kaplıca tedavileri ve fiziksel rehabilitasyondur. Girişimsel tedaviler arasında ise atroskopi ile eklemde düzeltici müdahaleler yapmak ve deformasyona karşı osteotomi uygulamak gibi müdahaleler veya eklem içine kayganlaştırıcı jeller enjekte etmek bulunmaktadır. Ayrıca yürümeye yardımcı olan çeşitli aletlerde kullanılmaktadır.

    Yukarıda bahsedilen yöntemler kalıcı bir sonuç vermediği için hastalığın ileriki aşamasında ağır ve riskli bir ameliyat olan ve total eklem artroplastisi olarak bilinen yapay diz veya kalça protezi önerilmektedir. Ancak bu ameliyatların iyileşme dönemi birkaç ay sürebilmekte, ameliyat sonrası ve kullanım döneminde enfeksiyon riski bulunmakta, protezler 10-20 yıllık sürelerde kullanılamaz hale gelmekte olduğun kesinlikle ideal bir çözüm değilerdir. Buna karşın her yıl yalnızca ABD'de 500,000'i aşkın total eklem artroplastisi ameliyatı yapılmaktadır.
    Cytotron'da kullanılan RFQMR teknolojisinin osteoartrit üzerindeki tedavi yöntemi ise amamn farklıdır. Cytotron'da tedavi amaçlı olarak radyo frekansı veya daha düşük frekanstaki düşük enerjili elektromanyetik dalgalar kullanılmaktadır.

    Cytotron tedavisindeki amaç geleneksel tıp tarafından mümkün olmadığı iddia edilse de hasar gören kıkırdak dokusunun onarılması ve yenilenmesi ve eklemde yer alan diğer dokularda oluşan hasarın azaltılmasıyla gerçek bir iyileşme sağlanmasıdır. Cytotron aracılığıyla verilen Elektromanyetik dalgaların sağladığı enerji hücrelerin kendi içinde var olan rejenerasyon kapasitesini tetiklemeye yardımcı olmaktadır. Yapılmış olan klinik çalışmalarda elektromanyetik dalgaların hücre membranlarının enerji seviyesini değişirerek hücre içindeki iyonların konsantrasyonuna etki etmek dahil pekçok etki yaratabildiğini göstermiştir. Bu sayede hücre DNA'ları rejenerasyon için gerekli olan komutları vererek aşınmış olan dokuların çoğalarak yenilenmesini sağlamaktadırlar.

    Cytotron kullanılarak Vasishta ve arkadaşları tarafından 2004 yılında 35 hasta üzerinde yapılan ilk klinik çalışmada "Knee Society Scoring System" ve dinamometri ile yapılan ölçümlerde Ağrı Skorları, Total Diz Skoru, Total Fonksiyonel Skor, Hareket Aralığı ve İtme Gücünde belirgin iyileşmeler sağlandığı ve bu etkinin tedavi bitiminden sonra da devam ettiği görülmüştür.

    İlk çalışmanın başarısı üzerine 2005 yılında başlatılıp 2006 yılında sona eren Faz II çalışmada ise Cytotron tedavisi 350 hasta üzerinde uygulanmıştır. İlk çalışmadaki parametrelere ilave olarak hastaların tedavi öncesi, tedavi bitiminde ve tedaviden 3 ay sonra diz eklem MR görüntüleri alınmıştır. Bu görüntülerde hastaların önemli bir bölümünde şaşirtıcı şekilde geleneksel tıp tarafından yenilemeyeceği düşünülen kıkırdak dokusunda 1-3,5 mm arasında değişen artışlar saptanmıştır.

    Bu durum gelenksel tıp tarafından mümkün olmadığı iddia edilen gerçek bir iyileşmeyi gözler önüne getirmekte böylelikle total diz atroplastisi gibi çok ciddi ameliyatlara gerek duymadan vücudun kendi kendini yenileme kapasitesi tetiklenerek kalıcı bir iyileşme sağlamak mümkün olabilmektedir. Söz konusu etki önemli bir hasta grubunda görülmüş olup, kısa sürede görülen semptomatik iyileşmeler % 90'ı aşkın bir hasta grubunda gözlenmiştir.

    Sonuç olarak Cytotron kullanımı hastalarda şu sonuçları vermektedir :

    Hemen tüm hastalarda gelişme gözlenmiştir
    Pekçok hastada henüz 4'üncü seanstan itibaren ağrı azalmıştır
    Hastaların çoğu 1-5 km yürüyebilmektedir
    %40'ı yere kadar squat yapabilmektedir
    Tedaviyi takip eden 30 gün sonunda %95'i aşkın hasta merdiven çıkabilmektedir
    Tedaviden 3 ay sonra çekilen MR görüntülerinde pekçok hastada kıkırdak dokusunda 1-3,5 mm gelişme gözlenmiştir
    Dinanmometre çalışmasında tedavi öncesindeki 5 kg'dan tedavi sonrası dönemde 45 kg'ye ulaşan iyileşmeler gözlenmiştir
    Diz skorlama sitemindeki Ağrı Skorları, Total Diz Skoru, Total Fonksiyonel Skor, Hareket Aralığı paramerelerde belirgin iyileşmeler gözlenmiştir.



    Cytotron tedavisi artrit hastaları için bir kür şeklinde uygulanır. Standart uygulama 21 gün boyunca günde yarım saat olmak üzere toplam 10,5 saattir.

    Hastanın tedavi öncesinde MR ile çekilmiş görüntülerindeki eklemlerin tam durumu belirlenir. Daha sonra bu bilgiler sisteme yüklenerek elektromanyetik dalgaların kıkırdak dokusuna en uygun şekilde ulaşacağı ayarlamalar yapılır.

    Tedavi süresince hasta hiçbirşey hissetmez. Tedavinin herhangibir yan etkisi yoktur. Ağrı kesici etkisi şaşırtıcı şekilde birkaç seans içinde ortaya çıkar. Genelde ilk hafta sonunda hareket kabiliyetinde artma başlar ve bu etki tedavi bitiminden sonra da devam edecek şekilde artar.

    Cytotron ile bu aşamada diz, kalça ve dirsek eklemleri tedavi edilebilmektedir. Sistem aynı anda iki eklemi birden tedavi edebilmektedir. Karşılaştırma
    Artroskopi
    Protez
    Cytotron

    Yöntem
    Endoskopik Tedavi
    Cerrahi Protez Nakli
    Harici Elektromanyetik Işın

    Aneztezi
    Bazen
    Evet
    Hiçbir zaman

    Kan Nakli
    Hayır
    Gerektiğinde
    Hayır

    Kesik Yarası
    Ufak
    Evet
    Hayır

    Ağrı
    Evet
    Evet
    Hayır

    Hastanede Kalış
    Birkaç Saat
    Birkaç Gün
    Günde Yarım Saat

    İşe Dönüş
    Günler İçinde
    Haftalar İçinde
    Aynı Gün

    Yöntemin Tehlikesi
    +
    ++
    Yok

    Ana Komplikasyonlar
    +
    ++
    Yok

    Yönteme bağlı Ölüm
    Çok Nadir
    Nadiren
    Yok

    Komplikasyon
    +
    ++
    Bilinen Yok

    Koruyucu Etki
    Hayır
    Hayır
    Evet

    Doku Rejenerasyonu
    Hayır
    Hayır
    Genellikle





    ALINTIDIR
     

Sayfayı Paylaş