İNSANI OKUMAK ( Özkan Yıldız Dede ' den Alıntıdır )

Konu, 'Alevi İnancı ve İbadetleri' kısmında seyduna_34 tarafından paylaşıldı.

1. seyduna_34

seyduna_34 Daimi Üye

Oku, yaratan rabbin adıyla oku.

İnsanı embriyodan yapışan bir sudan yarattı.

Oku, sahibin en büyük cömertliğin sahibidir.

Odur kalemle öğreten, insana bilmediğini o öğretti.(Alak Suresi 1?5)

Peygamberimiz Muhammed Mustafa?ya gelen ilk ayet oku. Peygamber hira mağarasında inzivaya çekildiğinde yüce tanrının Cebrail aracılığı ile gönderdiği ilk ayet oku. Cebrail, Hz Muhammede ikra, yani oku der. Peygamber şaşırır ve cevap verir: ?Ben okuma bilmem.? Cebrail Muhammedi tutar, sıkar ve tekrar ?Oku ey Muhammed? der ve sonraki ayetleri peygambere bildirir.

Sevgili canlar! İşte İslam dininin ilk ayeti oku emri. Yüce Allahın peygamberden ve sonrada insanlardan istediği ilk emir oku. Kâinatın sırrı, yaşamın sırrı, evrensel sistemin sırrı, insanın sırrı bu ayet ve surededir. Peki, bu emirden kasıt ne idi? Bu ayette söylemek istenen ne idi? Cebrail oku diyor, ama biliyor ki Hz. Muhammed okuma bilmiyordu. Peki, bu emir peygamber okuma bilmediğine göre ne demek istiyordu? Peygamber neyi, nasıl, ne için okuyacaktı? 1400 yıl evvel hiçbir yazılı metin yok ve peygamberden okuması isteniyor. Düşünün ki okuma bilmeyen bir kişiye oku deniyor, cevap doğal olarak şu olur; Neyi okuyayım? O halde bu okuma emri bildiğimiz klasik anlamdaki okuma değil. Bilindik okuma fiili olsaydı, bu iş tek başına mağarada öğrenilmezdi. Ama peygamber neyi okuyacağını, nasıl okuyacağını çok iyi anlamıştı. Sonraki ayetlere baktığımızda ise embriyodan yaratılışın, oku emri ile ne alakası nedir? Ayetlere bir bütün olarak bakarsak, bu ayetler bize yaratılışın sırını, manasını, yaşamsal ve evrensel sistemin nasıl olduğunu anlatmaktadır.

Cebrail AS?nin Hz. Muhammedi sıkması ne demek? Melekler maddi varlıklar mı ki tutsun sıksın. Değillerdir. Cebrail nedir biliyor musunuz? Cebrail?in hakiki anlamı Hz. Muhammed?de yaşanmış olan ilahi tecelli ve hakkın zuhurudur, insan aklıdır. Akıl her şeyi bildiği için cebraildir. Burada cebrailin sıkması da aklın beyne baskı yapmasından başka bir şey değildir.

Buraya kadar anlatılanlardan gördük ki, okumaktan kasıt insanı okumak, evreni okumak ve anlamaktır. İnsan, evren nasıl okunur? İlim, bilim sahibi olunarak, insan niye var sorusu sorularak, kâmil insan olunarak insan okunur, kâinat okunur değerli canlar. Peygamberimiz var oluşu sorgularken, Cebrail kendisi ile iletişim kurdu ve yaşamakta olduğu sistemi tanımasını, en yüce varlık insanı okumasını gerektiğini bildirdi. Aşığımız diyor ki;

Bana Okudun Mu Diye Sormayın
    Kitap Okumadım İnsan Okudum
    Kitabı İnsandan Ayrı Görmeyen
    İnsanı Sınırsız Umman Okudum.

Bahçe Oldum Gül Açıldı Dalımdan
    Toprak Oldum Canlar Geçti Yolumdan
    Dil Bilenler Anlamadı Dilimden
    Derdimin İçinde Derman Okudum.

Hak Emretti Bir Dergâha Çağrıldım
    Yol Çetindir Düştüm Kalktım Doğruldum
    Sohbet Kazanında Piştim Yoğruldum
    Cehlin Arasında İrfan Okudum

İnsanı okuyan, kendini okuyan tanıyan insan tüm evreni okumuş ve bilmiş olur. Kâinat ilminin sırrı insandadır. Kâinat insanda gizlidir. İnsan nasıl okunur, kâinat nasıl okunur? Doğum ile ölüm arasındaki yaşam yolculuğunda insana yakışır bir şekilde yaşam sürdürmek, eline beline diline sahip ahlaklı, bilgili, olmak, kemaliyet boyutuna ermek ile insan okunur, evren okunur, yaşamsal sistem sorgulanır. Doğru dürüst yaşayarak hayatın kurallarını ilkelerini öğrenip, yaşamın sırrını çözmek ile mümkün olur. Şahı velayet Aliyyel Murtaza bakın bizlere ne diyor;

"Derman sende. Fakat senin haberin yok;

Derdin sende fakat sen görmüyorsun

Kendini küçük bir beden sanıyorsun

Oysaki koskoca âlem, durulmuş içinde senin

Öylesine apaçık, apaydın bir kitapsın ki

Gizli şeyler onun harfleri ile meydana çıkmada,

Dışarıya bir ihtiyacın yok senin

Gönlünde yazılmış yazılar

Her şeyden haber verir sana."

İnsan dünyaya geliyorsa, her şeyin kendinde olduğunu bilecek, kendini tanıyacak, evreni tanıyacak, yaşam sistemini tanıyacak, dolayısıyla insanı okuyacaktır. İnsan en üstün varlıktır; insandan üstün varlık ise insanlıktır. İnsanlık, adam iken âdem olmaktır. Ã?dem nasıl olunur? Bilgiyle, beyinle, ilimle, irfanla olur, gönülle hak sevilir, kemal erip kâmil insan olunur.

Varlığımızın ana temelini 4 ana madde hava, toprak, su, ateş oluşturur. Ateş güneşi temsil eder, aydınlatır, su hava toprak yaşam kaynağıdır. İşte bunları araştırıp, özümüzü tanımalıyız. Yeri, göğü, evrendeki her şeyi okuyalım ki ayetin emrini yerine getirelim.

Ayetin amacı, insanın yalnız iki ayaküstünde duran değil, kendini okuyup, yaşamın sırrını ve manasını çözen ve bilen, özünde insan olunması gerektiğini ve insani değerlere sahip olunmasının gerekliliğini tüm insanlığa anlatmaktır.

Ne mutlu adem sıfatında yaşayanlara?

Ne mutlu kemalete erenlere?

Ne mutlu hak ile hak olanlara?

Özkan YILDIZ Dede

2. sanem_62

sanem_62 Daimi Üye

Evet katılıyorum okumanın değerini bir kez daha en iyi şekilde anlıyoruz. Bunu bilen ve bize asırlar önceden söyleyen ŞahıMerdan gibi .. Ne demişti : Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum .buyurmustu Hz ALi ( rA ) Canlar Bu zamanda faşizmle ,yezitlerle,ve tüm kötülüklerle buğz etmek için okumak ve kalem en büyük silahtır !!! ...
    Emeğine sağlık dileğim cok gusel anlamlı bir paylaşımdı Teşekkürler...

3. ero

ero Daimi Üye

OKUMALIYIM
    OKUMALISIN
    OKUMALI
    OKUMALIYIZ
    OKUMALISINIZ
    OKUMALILAR

4. alevi_kızı

alevi_kızı Daimi Üye

çok güzel ve anlamılı bi yazıy emeginesglık dilek ben okumamış biri olarak bütün herkes okusun ve asla pes etmesin.emegine saglık canım

Sayfayı Paylaş