Hızır ayı ve orucu

Konu, 'Alevi İnancı ve İbadetleri' kısmında erkansahin tarafından paylaşıldı.

1. erkansahin

erkansahin Daimi Üye

Merhaba kıymetli Canlar ve Dostlar

Hızır ayının belirli günü yok, oruc tarihleride sabit deyildir fakat günümüzde 13-14-15 Şubat oruç tutmak için gelenek hale gelmiştir (batı dünyanın ve sunni inancı malesef etkisi büyüktür).
    Birçok yöremizde 1 ay boyunca her Perşembe günlerinde oruç tutulur.

Bunun farklı sebepleri vardır:
    Hızır orucu köy ve aşiretine göre değişiyor, bunun nedeni Pirlerimiz her yere (köye) aynı zamanda ulaşamadığı içindir. Bildiğiniz gibi Dersimde ulaşım şartları kısıtlı aynı şekil bölgenin çoğrafyası ve yaşadığı sıkıntıyıda göz önünde bulundurmak lazım. Dolaysıyla farklı zamanlarda kutlanır bu nedenle biz bu zaman sürecine Hızır ayı diyoruz. Genelde köylerde orucun salı, çarşamba ve perşembe günlerine denk getirilir, çünkü orucun son günü olan perşembe gecesi evin hanımları iyi kavrulmuş kavuthazırlayıp tespiye dökerler, üstü örtülür ve bir odaya bırakılır.
    Eğer ertesi gün kavutta bir iz olursa kurban kesilir ve kavutla birlikte komşulara lokma dağıtılır. Bir birine yakın olan köyler bu kavut tyapma görevini kendi aralarında paylaşırlar, her köy bir hafta bu görevi alır böylece 3-4 hafta boyunca lokma pişirilir ve dağıtılıyor. Hızır ayının bir perşembe gününde Pir gelirse Cem bağlanır.

Hızır ayında oruç nasıl tutulur:
    Saat ve dakikalara bağlı tutulmaz. Gece yarısından sonra hiç yemek yememek üzere tutulur. Akşam güneş batarken gün kararmaya başlarken oruç açılır.

Yaşlılarımız: Çoğu yaşlılarımız sabah güneş doğarken yakındaki bir taşa veya ağaca 'Ya Hızır' diyip niyaz ederler.

Hızır ayının lokma gününü nasıl hesaplarım Kullandığımız takvimin şubat ayının son gününden 13 gün geri sayın ve 13 gün ve öncesine denk gelen ilk perşembe günü Hızır lokmaları dağıtılır. Hızır ayı ise gene o senenin son şubat gününden 13 gün geriye sayılır ve o tarih hızır ayın sonudur

2. bunların bir çoğunu bilmiyordum..iyi bir paylaşım olmuş..sağolasın can..mesela ben namaz vakti açılıyor sanıyordum..
    ellerine ve emeğine şükran..sağolasın..

3. LinkinPark

LinkinPark Daimi Üye

güzel paylaşım tesekkurler bu faideli bilgiler için +1:)

4. erkansahin

erkansahin Daimi Üye

Rica ederim, yardımcı olabildiğime sevindim :)

5. devran

devran Yönetici

sağolasın can çok güsel olmuş
    çok şükür ALEVİYİZ
    emeğine sağlık

Sayfayı Paylaş