Beş kişi olan Ehlibeyt'i temsil ettiği için cem evine ve Alewi turbelerinin içine girilirken eşiğe basılmaz. Alt eşik Hz. Muhammet'i´üst eşik Hz. Fatıma-ı Zehra'yı Sağ pervaz Hz. Hasan'ı Sol pervaz Hz. Hüseyin'i Kapının kilidi Hz. Aliyyel Müerteza'yı temsil eder. O nedenle anahtar olmazsa kapı acılmadığı için mutlaka Hz. Ali'ye baş vurulacaktır. Kapının açılıp örtülmesi iseCebrail Aleyhisselam'ın kanadını temsil eder.. Mehemet KIZILGÖZ(Dede)
teşekürler nesli bu önemli bilgi için.Evin kapılarının eşiklerinede basılmaz benim bildiğim,nedenide şahımızın bi oğlunun eşikte ölmesi diye hatırlıyorum.
can güzel bir paylaşım keşke bütün konular böyle aydınlatıcı olsa ben biliyordum ama bilmeyenler varrrrrr
Dün,tam olarak hatırlayamamıştım evin eşiklerine neden basılmadığını.Bugün,sizinle paylaşmak istiyorum bunları.peygamber efendimizden Hatice anaya miras olarak,fedek hurmalığı kalmıştı.Peygamber efendimizin vefaatından sonra,ömer ile osman bu hurmalığa el koydular.Şahımızda tekrar almak için mücadele etti onlarla.Birgün şahımız evde yokken ömer ile osman evine baskına geldiler,kapıyı şiddetli açınca hamile olan fatıma ananın karnındaki MEDET VE MÜRVET adındaki iki çocuk vefaat etti,eşikte.birini Eşiğe gömdüler diğerinide pencerenin altına.
HEPİNİZE GÜZEL YORUMLARINIZ İÇİN TESEKKÜR EDERİM..MUSA CAN SANA AYRICA TESEKKUR EDERİM VERDİĞİN BİLGİ İÇİN....BENDE SENİNKİ GİBİ BİLİYORDUM AMA BUNU GÖRÜNCE SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM...
BU BİLGİLERİ ZATEN BİLİYORDUM AMA HATIRLATTIĞIN VE BİLGİLENDİRDİĞİN İÇİN TEŞKKÜRLER CAN HATTA CEM LERDE KAPIDAN İÇERİ GİREKEN EREN HÜ DEMEDEN SAĞ PERVAZI VE SOL PERVAZI ÖPER
evet musa can anlattığını büyüklerimden dinlemiştim biz evlerin eşiklerine de basmayız. o iki masum için büyüklerimiz oruç tutuyor. hepinizin emeğine sağlık canlar...
Küçükken büyükler bizede derlerdi eşiğe basmayın diye Ama nedenini sormak hiç aklıma gelmemişti Şimdi bu bilgileri okuyunca anlamış oldum Kendi adıma özelikle teşekür ederim
eşikte neden durulmaması hakkında bişiyler duymuştum ama neden basılmadığına dair birşey bilmiyordum, ve öğrenmiş oldum.teşekkürler