Allah, Muhammed, Ali kutsallığını kalbinde taşıyan, Hz.Ali’nin adaletinden ayrılmayan temelinde insan sevgisi bulunan her dine, mezhebe ser inanca saygı duyan ve hoşgörü ile bakan, dil, din, ırk, renk , farkı gözetmeyen eline diline sahip olma ilkelerini şart koşan, gelmek isteyen, inançlı insanları çatısı altına alarak manevi susuzluklarını gideren, insanları yaşadıkları toplumda kendi istekleriyle kendi kendilerini yargılamalarını sağlayan, laik,demokrat, eiştlikçi, katılımcı, paylaşımcı düşünceyi savunan, zalime ve zulme karşı gelen, mazlumun yanında olan, şeriatın bağnaz kuralllarına bağlı olmayan, ve onu reddeden, İslam dinini kendine göre ve sunni inancın dışında yorumlayan, aslı doğruluk, kemali dostluk, cevheri, merhamet, görüşü eşitlik, hazinesi bilgi, meyvası sevgi hamuru ile yoğrulmuş, insanı Kamil ve erdemli insan yaratmayı ön gören, korkuyu aşıp sevgi ile tanrıya yönelen, Enel-Hak ile insanın özünde tanrıyı gören, yaradan ile yaradılan ikiliğinen Varlk Birliğine varan, edep ve ahlaklığı yaşamın temeline oturtan, insanı yücelten, hamurunda hem ilahiliğin hemde irfaniliğin mayası bulunan; kişinin ahlaklı ve karakterli yaşam ilkelerini belirleyen, Hz. Muhammed ve Hz. Ali’den gelen neslin imametini teberra ve tebelle ilkesi ile sahiplenen, dini biçim ve şekil olarak değil, gerçek anlamıyla algılayan, dini bağımsız bir irade gücü ve batını özelliği ile evrimleştiren akıl ve iman bütünlüğünde birleştiren ve tüm bunları Kırklar Cemi ile yürüten bir inanç sistemidir.
çok güzel anlatım ve çok güzel ve degerli bi yazı benim için sonuçta aleviligi anlatıyosun ne güzel..tşkler emegine saglık.
aleviligin hakikati özü budur eli eli olacak yüzü yüzü olacak sözü sözü olacak gözü gözü olacak kisaca özü özü olacak yoksa daha bir cok sey diye bilirim ama kisa kesmek lazim dahada neti o evet o olacak iste aleviligin hakikati bunu yasayan varsa gelsin o zaman onu anlatayim beni yanlis anlamayin dostlar
yanık yureklı can .alevı olunmaz dogulur bu degıstırılemez bı gercek dekı bana alevı olmakla alevılıgı yasamak farklı seylerdır onu anlarım ama senın dedıgn sey cok farklı ...ve boyle bısey soz konusu bıle olamaz yanlıs sacma bılgıler paylasıp kendı aramızda anlasamaz tek yolda yuruyemessek ınsanlara nasıl anlatırız kendımızı??
bak sevgili kardesim senin dedigine göre alevi dogulursa o zaman rabbim yanlislik yapmis demektir ki bu olamaz ama ali olunur nasil dersen eger hz muhammet ve hz ali ve aile efradinin yolunu tutarak yani onun gibi yasayarak alevi olunur yoksa ben aleviyim demekle olmuyor benim maksadim kimseyi bölmek degildir herseyin bir hakikati var insaninda hakikati alevi olmaktir yoksa mezhep olan alevilik degildir kardesim aslinda herkes kardestir ama kim kabul ediyorki neden cünki bizler anadan babadan ne ögrendik ise onu uygulariz halbuki hz ali ne demis ben görmedigim allaha inanmam asliise ben gördüm demektir ama cahiller baska yöne cekerler bana asil nevsehirli derler ama yanikyürek candostumali ve dertli dolap diyende var ben sevgi icin geldim agleme saygi ve sevgilerimle kardseim yar yardimcimiz ola insallah
sımdı abıcım (abı dıyorum yasınız babamdan buyuk) benım anam babam alevı ben ne oluyorum?? alevı olarak dogmus olmuyomuyum....herkes sonradan alevı olabılırse her canı ısteyen bu yola gırebılırse ıyısıde kotusude alevılıgın ozellıgı nerde kaldı ... acıkcası ne demek ıstedgınızı anlayamadım
bak kuzum aslinda ben herkese kuzum demem ama bilmemki nasil anlatam sevdim seni sen hos birine benzersin evet alevi dogmaz yani hakikat dogmaz ama hakikat olunur söyle diyelim insan olgunlasir yani kamil olunur kamillikten sonra arif olunur böyle olgunlastikca veli olunur iste o zamanda alevilik baslar yoksa alevi dogulmaz bilmem anlata bildim güzelim cevabin beklerim
savundugun konuya gelınce bısey dıyemıycem saygı duyarım ancak.... ama alevı sonradan olunmaz ..alevı dogulur alevı olmak ıcın o yoldan o soydan gelmek gerekır... alevılıgı tam anlamıyla yasayamayanlar var alevı olupta degerını bılemeyenler var onlar ayrıdır ..tabıkı tam anlamıyla alevıyım dıyebılmek ıcın bellı evrelerden gecmek gerekır ama ne olursa olsun yıne soyluyorum ALEVİ SONRADAN OLUNMAZ ,ALEVİ DOĞULUR!
ayrıca bunuda sen yazmısssın alevı olunca allah yanlıs yapmıs olur dıyosun ,yanı bız boyle dersek allaha karsımı gelmıs oluyoruz bence bu konu ustunde dusun bıraz kımsenın kafasınıda bos yere karıstırmayalım yok ben bu konuda dıretıcem dıyosanda konuyu kapatalım cunkı cok farklı yerlere gıdıyo ..
ben anladığım kadarıyla, dilek sen, konuyu fizyolojik ve biyolojik olarak açıklıyorsunki çok haklısın, alevilik sonradan olunmaz. yanıkyüreklican da konuyu, yaşayarak belirli bir seviyeye ulaşarak gerçek alevi olunacağını söylüyorki, o teoride doğrudur. -alevi doğan bir fert yerinde saymaz, alevi olarak devam edebilmesi için ileriye bakabilmeli ve sürekli yenilenmelidir. -sürekli ilerlemeli ve her yeniliği ilericilik sanmamalı ki, aleviliğinden sapma olmasın.
acıklaman ıcın tesekkurler erhan ,ben boyle dusunup dusunmedıgını sordum yuregı yanık abıme ama sanırsam anlasamadık ...eger demek ıstedıgı buysa tabıkı dogru sadece alevıyım demekle olmaz...hakkınıda vermek gerek.