Merhaba can Hz. Ali Türk degildi ona bakarsanız alevide degildi. Alevilik Türk örf adetleri ile eski inanışları olan şamanizmden etkilenmiş islamı Türklere göre yorumlama şeklidir. Hz. Ali de namaz kılardı bunu bilirsiniz sanırım. Alevilik hem söz hem eylem açısından Türk inanışıdır. Öncelikle fikir sahibi olmadan bilgi sahibi olmanızı isterim mesela islamda ulu kelimesi yoktur. hele daga taşa veya kişilere ulu denmesi Türklere özgüdür. Yine semah eskiden orta asyada şaman inanışında ateşin etrafında müzikle dönüp göktengrıya tapınmadan gelmiştir. Daha sonra islamiyeti seçince bu kökleşmiş inanışları islamla özdeşlestirdiler. Kaldıki Atatürkte kızılderililerin ateşin etrafında şarkı söyleyerek dans edip ibadet etmelerinden onların Türk olabilecegi konusunda araştırmalar yapmıstır. Ero arkadas sanırım bilgi fakiri oldugunuz icin slogan lafları alkışlamaktan öteye gitmiyor paylasımınız saygılarımla
Hımm kusura bakmayın sızın kadar Bılgın degılım yada bılgınlık taslamıyorum Sanırım son derece ukalasınız sadece kendı fıkırlerınızı savunuyor baska fıkırlere karsısınız Sız bu konuda sadece faşizan duygularla hareket edıyorsunuz meseleyi başka taraflara cekıyor ve kendı bıldıgınız dogruları yayınlıyorsunuz . Alevılıgın nerden geldıgını nasıl ne olduğunu bana acıklama gıbı bır ıhtıyacın olmasın 23 yıllık alevıyım elbette bılıyorum aslımı... Siz açtığınız konuda Alevilere söylenilen bir sözü değil sadece ırkçı yaklaşarak konuyu amacından saptırdınız ...Hatta o kadar ılerı gıttınız kı burda benım yorumuma slogan laflar dıyebılme cesaretını bıle aldınız sıze bu konuda haddınızı bılmenızı tavsıye ederım senın fıkırlerın sende kalsın ıllakı yazacaksan gıt ulkucu sıtelerınde ıstedıgın kadar ırkcılık yap !!!
Merhaba sanem hanım Size tek şey söyleyecegim ya olduğunuz gibi görünün yada göründügünüz gibi olun ben size açıklama yaptım, bilgiler verdim siz ise bana hakaret etmekten öteye gidemediniz. Buda bilgi fakirliginiz oldugunu gösteriyor. Alevilikle ilgili gerçekleri önce okumanızı araştırmanızı ondan sonra forumlarda yazmanızı tavsiye ederim. Rahmetli Uğur mumcunun dedigi gibi bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmussunuz temelinde bişey olmadıgı için sözlerinizin çökme ihtimalini herzaman göz önünde bulundurmanızı öneririm saygılarımla
alevilik hem sözde hem özde türklük inancıdır gibi "görmek istediğin gibi bakmak" yüzeyselliği gafletine düşmüş gezgin1881: sanırım alevilikte buğün uygulanan felsefenin ve tasavvufi kuralların hz. aliden bu yana sürdüğünden bi haber. örnek olarak kırklar cemi(düşünebilme yeteneğinden azda olsa kaldıysa düşün bakalım) bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma demogojisinden önce sanem dediği şeyh bedrettinin kim olduğunu öğren atatürkün kızılderililer hakkında araştırma yapmış olması demek türklerin onlarla ırkdaş olması demek oluyorsa: bende sana diyorum ki, kızılderililer öz amerikalılar olup kendi topraklarında bugünki filistinliler konumuna düşmüşlerdir.. bilgi zengini insanlara bi soru daha: atatürk, montesquieunun yasaların ruhu ve Jean Jacques Rousseau nun toplum sözleşmesi kitapları üzerinde de çok çalışmıştı.. şimdi bu bize türklerin FRANSIZ olduğunumu gösterir gezgin1881 ! yeri gelir sloganı alkışlarım yeri gelir slogan atarım. ama yapmayacağım tek şey vardır, oda, senin gibi zengin olduğumu sanıp aslında sosyo-kültürel bağlamda ne kadar tutarsız cümleler yaratmak olur... VARSA BAŞKA ZENGİNLİKLERİN BİZİMLE PAYLAŞ.. EMİNİM SENDEN ÖĞRENECEĞİMİZ ÇOK ŞEY VARDIR
ErHancım sanırım bu vecıh mısralarından dolayı senı alkışladıgım vakıt yandas olarak kabul gorulucegım ... Ama degmezmı ? Bu mısralara su mısraların ıcındekı ahenge ? Ikıde bır bılgı fukarası deıp durdu fakat kımın kım oldugunu okuyabılme zahmetınde bıle bulunmadı by bılgın ... oysakı anlatmak ıstedıklerım farklı gorus cercevesınde olsa bıle aynı mekanın aynı tatılcılerı oldugumuzu vurgulatma cabası ıcındeydım fakat onu bıle tersden okuyup hakaret ettınız bana dıyebılecek kadar caresızlestınız ... baskasının yorumuna slogan laflar dıyebılecek kadar kendınızı yukselttınız... sıze sunu tavsıye edebılırım .. Slogan atmaya zamanınız olsun cunku bır toplumda yanlıs gıden bırsey varsa yapabılecegın en kucuk ama etkısı daglar kadar buyuk bırseydır slogan ... Bak sana ne yazacağım umarım ciddi anlamda birşeyler çıkarırsın ama yanlışa meyıl verme kesınlıkle ,hakaret etmıyorum yada ateızm propagandası yapmıyorum .. Neden konudan once açıklama yapma gereksımı duydum onuda bılmıyorum ... Merhamet sadece Tanrıyamı Aittir ? oysakı tum canlılar merhamet edebılırler ama hayvanlar harıc cunku onlar beslenmek zorundalar ... Ben bu kasabada yenıyım ama cok sey yapabılırım ...ınsanlara gercegı soylemek zorundayım benı anlayacaklarmı ? yada cahıllık edıp kendı dogrularınımı yayınlayacaklar ., ıyıde dogru bır degılmıdır ! oyleyse neden gercegı gormek ıstemeyıp budala gıbı yasamak zorundalar ne bu tutarsızlık ? Soylemek lazım Tanrı artık öldü..!!! ınsanlar kendı hayatlarını yapıp kendı ayakları ustunde durmaları lazım bunu yapmak ve ıstemek zorundalar ... !!! cunku böyle buyurdu zerdüşt ... ( Friedrich Wilhelm Nietzsche )
ŞEYH BEDREDDİN (BEDREDDİN MAHMUT) Şeyh Bedreddin, kesin olmamakla beraber 1365 yılında Simavna’da doğmuştur. Şeyh Bedreddin öğrenimine Edirne’de başladı. Bursa ve Konya’da eğitimini tamamladıktan sonra Mısır’a giderek zamanın ünlü bilginlerinden dersler aldı. Şeyh Bedreddin’in düşüncesi ve yaşamı Mısır’da Şeyh Hüseyin Ahlati ile tanışmasından sonra değişti. Çünkü Bedreddin o güne kadar hep Sünni İslam anlayışını benimseyenlerin çevresinde bulunmuş ve kendi düşünceleri de öyle şekillenmişti. Şeyh Hüseyin Ahlati ise Ehlibeyt düşüncesini yani Aleviliği benimseyen birisiydi. Şeyh Bedreddin, Şeyh Hüseyin Ahlati ile yaptığı sayısız tartışma ve sohbet sonrası Aleviliği benimsemişti. Bu aşamadan sonra Şeyh Bedreddin Tebriz’e giderek sarayda düzenlenen tartışmalara katılır. Tekrar Mısır’a dönüşünden kısa bir süre sonra Şeyh Hüseyin Ahlati vefat eder. Şeyh Bedreddin, Hüseyin Ahlati’nin yerine geçer. Bu makamda fazla durmayan Bedreddin Şam, Halep, Karaman, Konya, Aydın, Tire ve İzmir’e uğradıktan sonra 1406 yılında Edirne’ye gelir. Bu sırada Osmanlı İmparatorluğunda taht kavgası başlar. Süleyman Çelebi’yi yenen Musa Çelebi Edirne’yi ele geçirir. Hükümdarlığını ilan eden Musa Çelebi, etkisi ve sevenleri giderek artan Şeyh Bedreddin’i kazaskerliğe getirir. 1413 yılında Musa Çelebi’yi yenen kardeş Çelebi Mehmet, Şeyh Bedreddin’i İznik’e sürgüne gönderir. Osmanlı İmparatorluğu halk üzerindeki baskısını arttırıyordu. Baskılardan ve zulümden bıkan halk Şeyh Bedreddin’in ve diğer Alevi önderlerinin telkinleri sonucu isyan ediyordu. Alevi isyan ve ayaklanma tarihinin en önemli halkalarından birini Şeyh Bedreddin oluşturuyor. Şeyh Bedreddin’e bağlı olan Börklüce Mustafa Aydın’da, Torlak Kemal ise Manisa’da şanlı bir direniş gerçekleştiriyorlardı. Bu direnişler Osmanlı ordusuna ağır kayıplar verirken kendileri yenilmekten kurtulamadılar. Börklüce Mustafa’ya ve Torlak Kemal’e yapılan işkence ve bu işkenceye yiğitçe karşı koymasıyla Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal Anadolu Alevi halkının asırlarca belleğinde ve yüreğinde yer etmesini sağladı. Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal’in yenilmesi sonucu Şeyh Bedreddin İznik’ten gizlice ayrıldı. Kendisini sevenlerin çok olduğu Deliorman yöresine çekildi. Hâlâ nasıl olduğu anlaşılmayan; Şeyh Bedreddin Osmanlı ordusuna esir düşer. Serez’e götürülen Şeyh Bedreddin orada idam edilir (1420). kaynak: www.alevimisin.com
iyide gezgin1881 arkadaşım !, kullandığın ismin anlamına istinaden o gezindiğin sitelerden öğrendiğin şeylerden kendine edindiğin bi sentez düşüncenin özetinide üstteki cevabında verebilirdin.. hem ben sana okuduğun parağrafı kopyalayıp buraya yapıştır da demedim.. aslında doğru söylemiştin..ben bilgi fakiriyim..neden biliyormusun..ben eğer kendimi bilgisel anlamda zengin kabullenseydim, kitaplığıma, her yıl onlarca kitabı, ansiklopediyi, yada güncel gazete ve dergileri sokmazdım.. tabiki birçok şey okumak bilgili olmak anlamı taşımıyor..önemli olan okuduğumuz zaman kendi birikimlerimizle okuduklarımızı birleştirdiğimizde, kendimize ait özgün bir sentez çıkarabiliyormuyuz veya o sentezi yazıya dökebiliyormuyuz.. ben o sentezi yaptığıma ve istemediğin kadar çok ifade şekli ile bir konuyu açabileceğime inanıyorum.. sende bu konuda kendine güveniyorsan ne ala...
aleviliğin başkenti hacıbektaştır sanem_62... bu bir... ikincisi gezginin bir fanatiklik yaptığı yok tarihi verilerle desteklenmiş bir yargıyı hatırlatıyor. şu anki bir kısım aleviler kendilerini kürt gibi hissedebilir bundada sorun yok. ama ben şu anda çekik gözlü değilim diye türklüğümü inkar edememem ne kadar mantıklıysa, onlarında yapılan bu antropolojik çalışmalar sonucunda "etnik olarak belki turani menşeli olaBileceklerini" kesinlikle görmezden gelmeleri o kadar mantıklı. Biz horasan torunları değil miyiz? horasanda erenler göçü yıllarında iskoçlar yoktur herhelde. öz be öz kürt olup sonradan alevi olanlar da olabilir. orta asya menşeli bir inancın yerli anadolulu takipçileri, yoldaşları neden olmasın? kürt can olamaz denilmiyor. bir takim kürtleşen türk canlar var ve alevilik türkmen temellidir deniliyor. esenle kalın...