ALEVİ - SÜNNİ EVLİLİĞİNE NASIL BAKIYORSUNUZ...???

Konu, 'Anketler' kısmında yureklim tarafından paylaşıldı.

?

alevi - sünni evliliði.... ???

1. a ) doðru..

37,1%
  2. b ) yanlıþ..

41,8%
  3. c ) yorumsuz..

21,1%
  1. erenler5834

erenler5834 Yeni Üye

ben pek olumlu bakmıyorum çunku aleviler sunnilerden kız isterken çok büyük zorluklar çekiyorlar yanı sünniler kızlarını zor veriyor ama biz aleviler fazla direnmiyoruz oyüzden biraz karsıyım yanlışsa yanlış diyin pek çok kez duydum

2. inanagyuz

inanagyuz Yeni Üye

Evlilik iki kişinin arasındaki karşılıklı sevgi ve saygı bağlı bir kurumdur. Bunun alevi ve sunilikle bir ilgisi olmaması gerekir.

3. sedna

sedna Yeni Üye

mihrican tam olarak haklı değilsin.doğarken biz kılıf içinde doğmadık müslüman olarak doğduk alevilerde müslüman sünnilerde müslüman aynı allah aynı peygamber değilmi?ama ibaredet şekillerimiz farklı.mezhep ayrılığı çok eskiden müslümanları bölmek için şimdide ülkede ayrımcılık için yapılıyor aslında bu dünyada tüm dinlerde vardır.ben aleviyim ve gayet onurlu ve mutluyumda.evliyim eşim sünni ilk başlarda tedirgindim ailesine herzman önyargıyla yaklaştım 5 yıldır evliyim ağızlarından bir kelime duymadım bir hareketlerini görmedim allah şahidtirki.ne onlar bana karıştı nede ben onlara eşim kelimesini bile kullanmadı ben söylerim sanırım ben kaşınıyorum. aileler hoşgörüşlü olunca sorun olmuyormuş çok şükür öyle oldu şimdiye kadar.öylede devam eder
    her evlilikte sorun çıkar mutlaka vardır pembe pancurlu toz pembe hayat yoktur yalandır.ikiside alevi olsun yada ikiside sunni olsun karasevda aşık olsun evlenip gerçek hayatla karşılaştıkları vakit sorun çıkar gene giderler mahkemeye,allah korusun kimseninde yuvası yıkılmasın demek istediğim alevi sunni evlenince olmaz o sorunlar herkes için vardır.
    doğru insanla birbirinize saygı-sevgi içerisinde yapılabilinirse mutlu evlilik olunur.aleviler hoşgörülü demokratik insanlarız.kimse karşındakini kendisine benzetmek durumunda değil olduğu gibi kabul etmelii.evet büyük konuşma hayırlı diyelim

4. aslinda alevilik sünnilik bir kavramdir ama abdulkadir hz dedigi gibi cahiliyet devrinde bunlar olur önemli olan evlenince tek olmak yoksa iki kisinin hoslanmasina evlilik denmez bu aglemde asil bunlari anlatmali yoksa aleviymis sünniymis gecin bunlari dervisin ne dini var nede mezhebi önemli olan gardaslar insan olmak insan

5. kardelence

kardelence Yeni Üye

mezhep inancım yok hepimizin BİR olduğunu ve aynı yolda olduğumuzu düşünüyorum. eğer farklılığımız varsa o da bizim kendi egolarımızdır , alevi olmak bir ödül değildir sunni olmak diğerlerine göre üstün olmak ta değildir , İNSAN olabilmek marifettir......

6. kardelence

kardelence Yeni Üye

bence at gözlülüklerini çıkar ve bi daha düşün. herkes birbirinin inançlarına ve ibadetlerine gereken özeni ve saygıyı gösterirse ne mahkeme salonlarında sürünürsün ne de duygusuz olursun.... alevi sünni farkı yok aslında farklılığı yaraatan senin gibi örümcek beyinliler....

7. kardelence

kardelence Yeni Üye

seni tebrik ediyorum :) AŞIKLARIN NE DİNİ OLUR NE MEZHEBİ....

8. Poyraz16

Poyraz16 Yeni Üye

Merhaba arkadaşlar ben kendim alevi değilim aslında pek dinlerle bir alakam yoktur kimlikte aileden kalma yazar işte ailede dini görevlerini ne kadar yerine getiriyor orasıda tartışılır. Benim kız arkadaşım Alevi ben değilim ancak ona gerçekten değer veriyorum yani alevi olmuş sunni olmuş hristiyan olmuş ne farkeder ? Yani Sunni olsa dahamı çok sevecektim Tanrı onu olduğu gibi yaratmış bende olduğu gibi seviyorum işte. Alevi sunni farketmez AŞK hiçbirşey tanımaz.

9. MUHAMMEDALİ

MUHAMMEDALİ Daimi Üye

yumuşak başlı olmak lazım hepimiz müslümanız en nihayetinde...
    ben evlenecek çağda değilim ama kız arkadaşım sünni bir kız ve birbirimizi çok seviyoruz,
    arada aşk olduktan sonra yahudi de olsa benim için fark etmezdi zaten!!!

10. JanaDiLem

JanaDiLem Daimi Üye

MerhabaLar..Ben Yorumsuz Yada Olumsuz Cevap Veren Arkadaşlara Katılmıyorum..Çevremden Gördüğüm Kadarıyla Alevi Ve Sünni Evliliği Çokta Güzel Yürüyor..Hiçte Dedikleri Gibi Mezhep Ayrılığından Evlilikler Çatırdamıyor..Haa Dersenizki İstisnalar Kaideyi Bozmaz ..Bozar Derim ..Nedenmi?Mezhep Ayrılığı Olmayan Çifterde Boşanmanın Eşiğine Geliyorlar Sorun Sadece Mezhep Ayrılığımı..İnsanoğlunun İsteyipte Yapamayacağı Hiçbirşey Yoktur..Yeterki Gönülden İstensin Başarılır..Alevi, Sünni Evliliğide Böyle ..Mihrican Kardeşim AŞK Herşeyi Affetmez Diyorsunuz..Çoğu Şeyi Affeden AŞK Bunumu Affetmeyecek..Aldatmaları Evlilikte Affeden AŞK..Bunuda Affeder Bence..Bu Benim Fikrim Tabi..Ben Bir Aleviyle Evli Olsaydım Evliliğime Asla Ve Asla Mezhep Ayrılığını Katmazdım..Yeterki İnsan Olmayı Başaralım...İnsan Vasıflarını Gerçek ANLAMDA Taşıyor Olalım..Gerisi Boş İş ..Bu Alevi ,Bu Sünni, Bu Kürd ,Bu Türk..Kardeşiz...

11. eylull

eylull Yeni Üye

saygı varsa kişiler birbirlerinin düşüncelerine dinine diline saygı duyuyorsa hiç bi sorun olmas iki kişi önemli, burda toplum değil ...

12. kutlay

kutlay Daimi Üye

yukarıdakı arkadasa aynen katılıyorum bunlar aslında tamamıyle toplum baskısı. mıllet olarak o ne der bu ne der dıyerek yasıyoruz aslında alevıler de sunnılerde bu konudan cok rahatsızlar bıraz at gozlugunu cıkarsak cok guzel gunler gorucez de olmuyor işte

13. bektashi

bektashi Üye

evlilik ortaklıktır, birlikteliktir, aynı özde aynı sözde ve aynı iki yürekte buluşmaktır. o yüzden dünyaya bakışımız ortak değilse, evreni, insanlığı, yaşamı ve yaşayışı anlayışımız ortak değilse e birliktelik bunun neresinde! Bu birlikteliği hangi temeller üstüne kurduk. Lütfen kendimizi kandırmayalım Alevi sünni eviliği olmaz olamaz olmamalıda eğer ki bu iki kişiden biri diğerinin dünyaya bakış, yaşayış ve anlayış (çünkü inançın bir yönüde budur) düsturuna uyarsa evlilik olabilir. Kısaca Evlendiğin kişi (ana babası hangi inacdan olursa olsun) illaki alevi inancına sahip olacak, alevi olacak veya aleviliğe intisab etmiş olacak aksi halde gerçek manada herhangi bir birliktelikten bahsedilmesi komik olur.
    Saygılarımla
    Kul Gökçerin bir değişinide buraya yazmadan edemeyeceğim

Hal bilmeze halin açarsan eğer
    Alır atar bakmaz pul eder seni
    Dost diye cahile verirsen değer
    Olmadık yerlerde çul eder seni

Cahilden beri ol yolundan sapma
    Kalleşi dost bilip ahbaplık yapma
    Dikkat et kendine huyların kapma
    Görgüsüz bilgisiz kul eder seni

Onlardan birini içine katsan
    Nefsine uyupta goynuna yatsan
    Ol bilmez kişiyle evlilik etsen
    Kökünü kurutur dal eder seni

Her kişiye gidip sırrını açma
    Kaç ölmüş yanından diriden kaçma
    Gayetten engin ol yüksekten uçma
    Rahmetin kesilir çöl eder seni

Dünyada durmanın gayesi nedir
    Hâkikat emrini yerine getir
    Aşkın tohumunu gönlünde yetir
    Firdevs bahçesinde gül eder seni

Gökçer vakit varken sermaye kazan
    İki Melek vardır amelin yazan
    Mahşerde kurulur bir ulu mizan
    Alır hal içinde hal eder seni

(Kaynak:Muhabbetname-Gökçer Turabioğlu)
    Şiir alevinefesleri.com adresinden alıntıdır
    www.alevinefesleri.com/

14. selocan

selocan Üye

Ben alevi bir gencim alevi kızını bana vermediler soyumda bir pir yada dedelik yapan yokmuş diye , benim başıma bu olay geldikten sonra kimse demesin sünni ile evlilik kötü diye daha yobaz alevi gördüm ben. Insan olacak önce neye inandığı çok önemli değil. Ben sünni olup ta çok aleviden daha aydın görüşlü insanlar biliyorum en azından düşünüyorlar. Tüm alevi kardeşlerimi tabiki burda suçlamıyorum ama seven insanları böyle şeylerle ayırmayın. Onların mutlu olması için çalışın mutlu olamazlar deyip mutsuz etmeye çalışmayın.

15. O insanların görüşlerine göre değişiklik gösterir. Tabii ki sorunlar çıkabilir ama birbirlerine saygı ve sevgileri varsa ve bu konuda önemli rol oynayan aile-ler anlayışlı olursa sorunlar çözülebilir.

16. samsunlu

samsunlu Yeni Üye

[COLOR="SeaGreen"ben alevi sünni veliliogine sicak bakyiorum neden derseniz benim eltim sünni ve osanki bizden biir gibi bizii bizden daha iyi koruyor ve bized cok var sunni gelin ve hic problemimiz olamdi biz ayrim yapmyoruz,ki sunniler yarim ayrim yapiyor sünni kizlara alvei ogalanlara kaciyor ve biz alvi mehsepinden bir akrabamiz ikiz kizlar sunniye gelin gitti iki kiz kardes ayni eve ve onlar zaten alevilik iel hic bir baglari yok öyle büyümüsler ve evlendigi kisilier heryered bozkurt isareti yapyor onlar kabul ediyor asli inkar eden ahram zadedir bence ,dedimy a
    ya bizklerde cok var karedesimin hanimida sünni kardesim,ce sorun yok bizcede sorun yok benim görüsüm bu

17. samsunlu

samsunlu Yeni Üye

bizde sunni gelin cok var hicde sorunumuz olmadi cok yaygin bizde sunniye vermeyiz aliriz ayrimciligi biz degil onlar yapiyor)gönül bu neye konacagi bellimi olur benim kardesimin hanimida, sunni mutlular sorunlari yok kardesim Alevilik görevlerini. yerine getiriyor benim eltim 30 seneden fazla,bizlen, bizi, bizden daha yii koruyor bir akrabamiz var iki kardes ayni eve sunni aileye gelin gittiler ve akrabamiz alevilik ile hic alaksi yok,evlendigi kisiler bozkurtcu hemde, fanatikler fakat bizim akraba kizlarini ilgilendirmiyor isde .en acisida bu aslini inkar eden. nedir bilyorsunuz ,biz alirizda vermeyiz derdi büyüklerimiz hani derlerya ne dilli ne rengi nede dinni,

18. cucaracca

cucaracca Üye

dün ablamı evlendirdik...

sünni bir aileye gelin verdik. damadın evine gittiğimizde hacı olan babası ile aynı odada oturtulmadık. yani haremlik selamlık oldu.
    bu onur kırıcı durumu hadi yuttum ama ertesi günkü imam nikahı beni öldürdü... kendime gelemedim. bunu en cahil insan bile yapmamalı, imam 100 lirasını alıp ikisini nikahladı... için acıyor.
    ben "alevi sünni diye ayırmaya karsıyım. kafa yapısı çoook önemli.." derdim ve diyorum da...

ama ben ailesi kapalı zihni kapalı bir insanla asla evlenmeyi düşünmüyorum arkadaslar...

19. neslihan32

neslihan32 Misafir

slm arkadaslar ben sünni biri ile sözlendim olmadı ayrıldım karşındaki kişi ne kadar iyi olursa olsun olmuyor mutlaka sorun cıkıyor.mümkün oldugunca kendi kültürünüzden biri ile evlilik yapın

20. selocan

selocan Üye

Merhaba , ben alevi olduğum halde alevi bir aile sırf asil soy davasına yani bizde dede olmadığından kızlarını vermedi bu sebeple bundan sonra alevi sünni fark etmiyor insan olsun yeter mutluluğu aramalı herkez. 2 tarafında dini aynı ve dinimiz hoşgörü sevgi dini.

Sayfayı Paylaş