arkadaşlar merhaba. ben bir sünni kızıyım, ne çevremden nede ailemden alevilik ile kötü veya önyargılı bir yaklaşım görmedim. alevi arkadaşlarımda oldu hiçbir sorun yaşamadık, ama şimdi bir alevi erkek arkadaşım var ve önyargılı olmamdan çekindiği için sanırım alevi olduğunu bana daha yeni söyledi. zaman geçtikçe ilişkimiz ciddileşiyor, evlilik söz konusu olabilir. daha önce ailesinin sünni biriyle evlenmesini istemediğini biliyorum, ve inanın aradaki uçurumun bu kadar ciddi olduğunu yeni yeni öğreniyorum açıkcası sizlere danışmak için bu siteye üye oldum. yürümesi zor bir evlilikmi gerçekten, okuduklarım beni biraz korkuttu , beni neden yürümeyeceğini düşündüğünüz konusunda bilgilendirirmisiniz, neler sorun olabilir, aşılamazmı?
Benim kuzenim aileye sünni bir gelin getirdi, alevilerin genelde sünnilerden çekinmesinin sebebi sünni ailelerden kaynaklanıyor çünkü arada uçurum gibi bir kültür farklılığı var, yaşam tarzları çok farklı, yaşanan olaylardan ilki daha kız istemeye gittiklerinde oldu, kızın annesi kuzenime 32 farzı sormuş, kuzenim bunu bildiği için istemeye gitmeden 32 farzı ezberledi, sonra yengemin abileri felan çok karşı çıktı fakat birbirlerini sevdikleri için o engelleri de aşabildiler fakat zor oldu tabi, şimdi çok mutlu bir evlilikleri var, yengem sünni olarak günlük kılması gereken namazları kılıyor, inancını istediği gibi yerine getirebiliyor abim de hiçbir baskı yapmıyor ama gördüğüm kadarıyla yengem abim üzerinde bayağı bir baskı kurmuş, abim hayatında camiye gitmemiştir ama eminim yakında onu da yaptırır. Demek istediğim iki taraftan birisi diğerine ayak uydurabilirse ilişki yürür, aileler tabi ki karşı çıkacaktır ama ikiniz birbirinizi sevdikten sonra aşılamayacak zorluk yok bence
bencede olmayacak duaya amin dememek lazim bir alevinin islamin herhangi bir mezhebinden birirsiyle evlenmesi evlensede uzun surmyecegi kanisindayim sursede yuku alevi olan taraf cekiyor .yasadigimiz orneklerden bir fiil görduk.kaldiki bazi arkadaslar demokratik bir ortamdan soz ediyorlar normal oldugunu soyluyorlar nedense demokrasiyi hep alevi olmayanlar icin gecerli aleviler söz konusu oldugunda hic kimse demokrasiden soz etmiyor.su demokrasi bir de biz aleviler icin gecerli olsun selamlar
cok sacma gerıcı bı zıhnıyet bazılarındakı hepsını bı ara koymuyorum ama cok cok vahım durumda olanlar var...alevı dıyınce urkuyo ınsanlar hakbukı sorsalar anlamaya calıssalar cok daha farklı olacak belkıde tabıkı bu evlenmeye yetmecek elbet cok farklıyız canlar farklı pencerelerden bakıyoruz hayata ınsanlara her seye ...bu ayrımcılık yapmak degıl bu degerlerıne sahıp cıkmak degerlerını cıgnetmemektır...bakın bız kız aldıgımızda hıc bı sorun yok ..ıster namazını kılıyo ıster orucunu tutuyo karısan yok ama bızım kızımız gıdınce sankı bı gavuru muslumana cevıreceklermısde cenneten yer alacaklarmıs gıbı ıslemeye baslıyolar..basını kapat kuran oku namaz kıl yok duaları ogren saygı denen bısey yok onlarda olmaz canlar olmaz...bıze bızden baskası dost olmaz...bosuna karartmayın hayatınızı sonra vay basıma dersınız amaa ıs ısden gecmıs olur...
eğer alevilik elevi olan bir kişi için bir düşünceyse ve bu düşünceler ilerde çatışırsa tabiki sorunlar çıkabilir.ama alevilik bir düşünce değilde meshepse ve bu mesheb örf,adet,gelenek,görenek ve duygularla yaşanıyorsa ve evleneceğin kişide bu budurma saygıyla yaklaşıyorsa işte ozaman hiç bir sorun çıkmaz. Madem günümüzde din,dil,ırk ve meshep gözetmeksizin amaç sadece sevgi,saygı ve mutluluğu elde etmekse neden araya bu tarz engeller girsin ki arkadaşlar soruyorum sizlere. Sevin sevilin mutlu olabileceğiniz kişiyle bunun kim olduğu ne olduğu dini dili ırkı mezhebi hiç önemli değil mutlu olabileceğinize inanıyorsanız ki bence en önemli şey bu ozaman eminimki hiç bir sorun çıkmayacaktır. SAYGILAR...
hayatta senin mutluluğun kadar önemli bir şey yoktur eğer sen seviyorsan ve mutlu olabileceğine inanıyorsa ailen ne kadar üzülürse üzülsün zamanla senin mutluluğunu gördükleri zaman ozaman onlarda kabulleneceklerdir.herşeyden önce mutluluk önemli sevgi her zorluğun üstesinden gelecek bir güçtür unutmayalım lütfen... saygıar...--------------------------------------------------------------------------------
aslında örneklere baktıgımız vakit bu birliktelikte sonradan çıkan belli sorunlar her iki tarafıda üzüyor yapılmalımı elbette ama alevininde sünninde içine sindirmesi gerekiyor açıkçası her ne kadar evet desemde bir alevinin bir sünniyle evlenmesi olsada olur olmasada our türünden bir yanıt olur çünkü öncelikle sünni olanın alevilikle ilgili ön yargılı tutumunu degişmesi gerekir
arkadasLar oLmuc**ını bLe bLe bi kıza b**Lanmayn bnm qibi .. Yasayan öLüye dönMeyin sEwiorz birbiRmizi deLi qibi kıskanıoRs ama bi qün bitiCEini biLE biLe bnu yasamak yasaRken öLmkLe esdeqEr........
Avusturyali ile evlenirim ama bi sunniyle evlenmem yani aslaaaaaaaaaaaaa olmazzz, mutlu olunmaz istisnalar vardir elbette ama bunlarda kaideyi bozmaz, sevgiyle kalin canlarrr...
"Oysa sevin dedi mevlam.." Ben herhangi bir oy kullanmadım çünkü kişinin başına gelmeden yorum yapması gayet kolaydır tabiki de zor olacaktır bu tür bir evlilik amma ve lakin önemli olanda zoru başarmak sevgiyi ispatlamak değil midir ..? Zaten gerçek olmayan sevgiler yıkılıyor onun bunun dediğine kulak asan hak ile batılı ayıramayan..
.Ben sana sonuna kadar katılıyorum Mihrican .yinede büyük konuşmayayım ama yürümediği örneği daha çok ön yargı diye düşünen olabilir ama arkadaşlar belki erkek için belki çok kayıp degildir boşanmak ama bayanlar için aynı şeyi söyleyemeyeceğim ,yanlış veya doğru ben böyle düşünüyorum..
Çok zor Birkere çünkü sünniler bir turlu aleviliği kabul edemıyorlar..bu sebeple mezhebimize saygı duymuyorlar,duymayınca kopukluk dışlanma oluyor..şimdi siz ne tercih edersiniz??
alevi-sünni evliiğine ben normal bakıyorum.ama duyduğumuza göre de bazı sünni kaynana anne ve babalar buna karşı çıkıp alevileri dışlarlarmış.kader bu kader de evlenmekte var ayrılmakta var.
alevı sunı evlılıgını uygun bulmuyorum sonucta forumda oy kullanan bazı arkadaslar bu durumun normal olabılecegını soyluyorlar ama sadece gecmıse bıraz bakılmıs olsa bunun asla olamayacagını yapılmıs olan katlıyamlardan ve zulumlerden anlayabılır. bu katlıyam ve zulumler sadece yakın tarıhımızde degıl osmanlı donemındede mevcuttur. GELDIGIMIZ 20 YUZYILDE DUNYANIN HICBIR YERINDE INSANLAR GOZ GORE GORE DIRI DIRI YAKILMAMISTIRÇ BU SADECE TURKIYEDE VE CUMHURIYETIN TEMMELLERININ ATILDIGI IL DIYE OVUNULEN SIVASTA OLMUSTUR. AYRICA SON BIR NOT BABA ILE YILAN HIKAYESINI BILEN INSANLAR BU EVLILIKLERINDE SAGLAM OLAMAYACAKLARINI BILIRLER HERKESE SLM VE SAYGILAR
Kesinlikle size Katılıyorum 2 insan eger severse anlaşırsa birbirlerini degiştirmeye kalkmazlarsa sorunda çıkmaz. Buna ne aiLenin gücü yeter nede Bir başka kişinin eger sen zaten ya aile ya bir başkasının sözune göre hareket ediceksen zaten bence özun olamassın hiç bir zaman. SOnucta bu iki mezheptir anlaşılmıycak bir mesele degildir Yeterki gönuller bir olsun Bir arkadaşımız mesajında dunyaya gelırken bır kılıfın içindeydık sorna bir aşk için o kılıf niye yırtılsız olmaz kesinlikle demiş Sen seviyorsan neden baskasının kılıfına karışasın yada neden kendi kılıfını yırtasın kı sonucta insanız eşitiz demokratik bir ülkede yaşıyoruz herkes ne yaparsa kendine yapar biz sevdigimizin gönlunu kendını sevıyoruz bırakında mezhepı ona kalsın herkes bildigini yapsın bunun zararıda kar ıda kendisine evet çok varmış evlenıp ayrılan ama Elinizi vicdanınıza koyun iki alevi evlendigi zaman hiç mi sorun olmaz? Çok mu iyi anlaşırlar bence bu kişilikten farkeder mezhepten degil Eger gerçekten seviyorsan hiçbirşeyin önemi yok aynı kılıfındada kalırsın yine seversin Sevmek Degişmek degildir özünü İnkar etmek asLa degildir neysen odur Sonuna kadar katılıyorum.
ıkı alevı evlenınce ıllakı sorun olur can ama sen oylesın sen busun denmez ..aıle onemlı degıl dıyorsun ama ben suna ınanırım bı ınsan evlendıgınde eş almıyor aile alıyor..ve emın ol etkısıde cok buyuk olur..ıkı gonul bı olunca samanlık seyran olmuyor maalesef..ama sunu yıne soyluyorum AYRIM YAPAN BIr TARAF VARSA, O BIZ DEGILIZ...