ya bence her iki durumda cok guctur, sonucta ne kadar kabul etmeyenler olsada, insan olsun yeter deselerde bi gercek varki iki farkli kultur birlestigi zaman mutlaka akabinde sorunlar gelir. ve zamanla sorunlar catismalara kirginliklara hatta kavgalara donusur. ben sahsen karsiyim cunku bunlarin bir cok yasanmis canli ornekleri mevcut. taraflardan biri mutlaka digerini kendi safina cekmeye calismis, vede basari olmustur cogunlukla. bence bu ayrimcilik felan degildir, ama gunumuzde hala zihniyetler gecmistekinden pek farkli degil, ve ne yazikki bizim baska din irk mezhepleri kabullendigimiz gibi onlar bizi kabullenmiyor surekli degistirmeye calisiyorlar. Alevi'lige duskun bir Alevi bence yeri gelirse gonlunede soz gecirmeli ve gerekirse bagrina tas basip ailesini ozunu kulturunu ezip gecmemelidir.
Bende yanlış olarak görüyorum o yöndede ankette oy kullananlardanım.Demokratik bir ülkede yaşıyoruz demek isterdim tabi ama pratikde böyle bişey yok malesef..biz aleviler olarak her nekadar ayrım yapmamaya çalışsakta diğer bazı sünni insancıklar bunu cahilliğin verdiği inatla içten içe yapıyolar bunuda gözardı etmek büyük hata olur..bu anlamda şansa bırakılıcak bişey değil evlilik bana göre.yani sevmek ayrı şey evlilik ayrı
biz sunnilerden ne gördükkü halen aleviyiz diye kotülüyen insanlarla ne diye evlilik düşüneyimki sunnilerin bile aydın görüşlü insanı yobaz çıkıyor en iyisi kendi insanın
Arkadaşlar ben bir aleviyim annemde babamda alevi ama burda 1 şeye katılıyorum.Ben bir sünniyle evlenirsem ve ailesi tutucu olursa bu ilişkikısa sürede yıpranır ama sünni kız alevi bi erkekle evlenirse sorun olmaz biz saygı duyarız çünkü bir sürü gelinimiz sünni yani hiç sorun çıkmadı ama aile önemli yani 2 kişiniin anlaşsa bile ailevi sorunlar insanları bıktırıyor!!! :-o
arkadaşlar eğer din konusu kişi için önemli değilse bu olay da önemli değildir.ama dine çok önem veren bir sunni ile evlenirseniz işte o zaman ya ipler kopar yada ipler kopmasın diye karşı tarafa benzersiniz.ama genelde benzemeye çalışanın alevi arkadaşlar olduğunu görüyorum. çünkü aleviliği yeterince anlayamadığımız için kendimizi de ifade edemiyoruz bence. üniverstede türbana gieren alevi arkadaşilarım oldu. bu da genelde hayatlarına bir sunni girdikten sonra oldu.dediğim gibi karşı taraf için din ille de çok önemli ise sakın bu işe girmeyin derim. çnkü istenmeyen gelin yda damat olursunuz yada ömür boyu iğne üstünde oturursunuz.unutmayınki bu ülkede ne kadar demokrasiden şundan bundan bahsedilmese de bizler halen abdest almasını bile bilmeyen mahluklar olarak görülmekteyiz.özellikle okumamış aileler bunu bu şekilde görüyor. eş olarak seçmek istediğiniz kişi de belli bir zihniyeti aşmamışsa sizi savunması "her koyun kendi bacağından asılır sevgili ailem benim aşkım farklı şeklinde oluyo". özrü kabahatinden büyük vatandaşın.yani ben bunlara tanık oldum . tanık olduğumu söylüyom arkadaşlar. sunni bir kız alevi bir erkekle mutlu olabiklir tersi zor. çünkü sunniler bizim gibi değiller arkadaşlar. duyurulur!!!!
ben aleviyim ve benim eski esim aleviydi yurumedi ve huzursuzluguda ailesi cikardi yani biz aile kurbanlari olduk. bence insan insan olsun canlar suan sunni bi erkek arkadasim var gayet cok iyi anlasiyorum annesiylede tanistim gayet iyi insanlar beni kabulleniyorlar. annesi bana dedi kizim ilk once saygi, sayginizi kaybetmediginiz surece hic birsey olmaz. ben gayet mutluyum hayatimdan. ONCE INSAN DIYORUM BEN... Belkide bi sunniyle daha mutlu olucam kim bilir
Ben Alevi biriyle evliyim. Çevremde Sünni evliliklerine karşı çıkmasamda desteklemiyorum. Özümüz ayrı, sözümüz ayrı, ...
arkadaslar bence bır alevıyle snnın fıkır ayrılıgının ne kadar ters oldugunu hepımız bılıyoruz fıkır ayrılıgına dusen ıkı ıkısı arasında nasıl olacak evlılık gıbı omur boyu bır hayat paylasımı bence yanış
aslında alevi sunni evliliğine kısmen karşıyım. sunnilerden alevilere gelin gelirse sorun olmuyo ama bizden sunnilere gelin giderse tatsızlıklar oluyo. once kapanması ıstenıyo sonra zorla kendı ınançlarına örf ve adetlerine göre bir yaşama zorlanıyo. özellikle sunnilerin şafi mezhebinde bu çok oluyo
kız verme taraftarıda alma taraftarıda değilim hele kız verme aslaaaaa isterse altın kaplamalı gökten inme olsun neticede sünni verilmez. gonulu mönülü boşverelim şimdi alakası yok
her ne kadar olumlu karşılasamda bu tür evliliklerde promblemlerle karşılaşma olasılığı yüksek diye düşünüyorum.
Burada bir çok arkadaşım olumsuz olarak cevap yazmış ve bende olumlu olarak oy verdiğim konuda yorum yapmadan geçemeyeceğim.Benim eşim alevi değil ama yazılanlar söylenenler gibi olumsuz en ufak bir sorunumuz olmadı bu konuyla ilgili.Bir insanı kazanmak çok zordur fakat kaybetmek çok kolaydır.Yıllardır hep deriz sunniler alevileri yanlış tanıyor.Yıllardır hep deriz sesimizi duyuramıyoruz.Hadi alevi olmayanlar bu konuda ön yargılı yaklaşıyorlar peki bizler neden onların bu önyargılarını yok edecek çabayı göstermiyoruz.Peygamberler döneminde müslümanlığı yaymak için ne çabalar sarf edildi.Peki onlarda önyargılarıyla bırakılıp kendi kendine doğruyu bulmalarımı beklenmeliydi.Bizim doğrularımız kadar onlarında kendilerine göre doğru bildikleri var.Bizim yanlışlarımız kadar onlarında yanlışları var.Ama tek doğru varki o da Allah.Her iki tarafta bunu biliyorsa her iki tarafta aynı dine fakat ayrı yollardan gidiyorsa bu ayrımı bizim yapmamız doğru değil.Bizler farklı olduğumuzu hep söyleriz ama böyle düşünerek farksızlaştığımızda bir gerçek.Beş parmağın beşi bir olmadığı gibi her alevi canlarıda kişilik ve düşünce bakımından bir değil.Alevi sunni evliliğinde bir sorun yaşanıyorsa ve bunların örnekleri de varsa bunun suçlusu alevilik ve ya sunnilik değildir.Bunun suçlusu aleviliği ve sunniliği ön plana çıkararak sen öylesin sen böylesin diyen kişi ve kişilerindir.Aleviler kendi aralarında evlendiği zaman hiç sorun hiç boşanma olmuyormu.Kişi önce kendisinden sonra karşısındakinden sorumludur.Dedim ya bir insanı kazanmak çok zordur ama kaybetmek çok kolay.Sadece biraz sabır biraz hoşgörü insanları değiştirmeye yeter.Unutmayalımki bizlerin aile büyükleri kadar onların aile büyükleride ilk başta karşıdır bu duruma.Ama böyle bir ayrım her iki tarafada yakışmayan bir tutumdur.
dedıklerınde haklısın belkı turan abı ama alevı olmayan bı kızı alevı bı erkek aldıgında zaten sorun olmuyo cunkı benım her zaman soyledıgım bı soz vvar ayrım yapan bı taraf varsa o bız degılız...guzel orneklerı olabılır bu evlılıklerın ama senınkı gıbı bı evlılık olursa tam tersı oldugunda emın ol hıc de anlayıslı yaklasmıyolar sen hıc bısey yapmasan bıle sevaba gırmek ıcın once kapanmanı carsafa gırmenı sonra abdest namaz gıbı ıbadetlerı zorla yaptırmaya calısıyolar bu sekılde olupda ıyı olanını ne gordum ne duydum....bu arada can dundarın o gun belgeselını ızledıgını soylemıstın...bence bı daha ızle tekrar tekrar ızlekı saygıyı haketmedıklerını goresın o ınsanlara sadece ınsan oldukları ııcn ınsan olanlarına saygı duyulabılır ama ne yalan soylım "bır alevıyı oldurmek 7 camı yaptırmak kadar sevaptır" dıyenlere saygı duymak hıcde ııcımden gelmıyo.....
Benim bulunduğum ortamda yaşadığım yerde böyle bir şey duymadığım için olayların sadece görünen kısmıyla biliyorum.Söylediklerinde elbetteki haklısın.Binlerce yıl süren bu ayrım o zaman malesef kıyamete kadar sürecektir.
Sevgili Yüreklim. Yazınızda Alevi ve sunni evliligine belki sizin düsünceniz olarak hoş görmeyebilirsiniz. Zaman olarak artık genclerde dil ,din, ırk, ve nerden geldigine bakılmadan yapılmış yüzbinlerce evlilikler vardır. Sevginin rengi yoktur sevgi sevgidir. Bizler dilimiz bir dinimiz bir ırkımız bir olan bir toplumuz Nedense hala bu gibi şeylerden bahsediyoruz.Bana göre bu şeyler artık geride kaldı diyorum . Gençlerimiz evlenmeliki olacak çocuklar bizlerin arasında bir köprü olsun yıkalım o tabuları,sarılalım birbirimize dostca Hep beraber sevgiyi paylaşalım bir bardak suyu beraber içelim.Ne dersiniz bilmem.? Sevgilerimle - Nigdeli
Alevi Sünni evliliklerine karşıyım ama sevenede mani olunmaz. Sünniler tarafından başını örtme gibi camiye gitme gibi zorlamalar yapılıyor eğer erkek sünniyse ailesi olsun kendisi olsun Alevi bayanı baskı altına alıyorlar sünni bayanıda Alevi erkeğini dolaylı yollardan bu konuda baskı altına alıyor. Ama şöyle birşey var ki ; Alevi olduğum için hep kendimle gurur duymuşumdur şükretmişimdir şöyle ki ; bizde zorlama yoktur tıpkı dinde olduğu gibi. Bizim için bildiğim kadarıyla camiye gitmiş gitmemiş sünniymiş Alevi'ymiş değilmiş başı örtülüymüş değilmiş hiçbir önemi yok. Ama evlilik konusuna gelince bir erkek olarak Alevi - Sünni evliliğine kendi açımdan bir sakınca görmüyorum şuan hayatımın bir kısmını paylaştığım ve ileride hayatımı tamamen paylaşacağım bayanla mezhep sorunu yaşamıyoruz aileside şimdilik bir sorun çıkarmıyor benim ailem ise hiçbir sorun çıkarmadı bugüne kadar iki can arasında sorun olmayabilir ama aileler ve çevrede çok büyük rol oynuyor onun için iyice bir gözden geçirip ince eleyip sık dokuyup böyle bir işe kalkışılmalı çoğu Alevi canlarımız evliliğinden şikayetçi özellikle bayanlar ! neden baskı ve zorluklarla uğraştıkları için kimlere tanık oldum ki ; zorla başı örtülüp camiye gitmeye zorlandığını.. Saygılar ( yeni bir can adım Eren )
Alevi sünni evliliğine hoşgörüyle bakan arkadaşlar; düşünün imamı hüseyin 1400 yıl önce ne için kimin için savaştı 73 evladını düğüne hazırlar gibi hazırladı siz nasıl imamı alinin ve soyunun yolunda gidiyorsunuz bizim alevi kızlarımızı alıp da geri boşayanları görüyoruz çevremizde. Siz insanlara bir nazarlamayla bakabilirsiniz hacı bektaşi velinin dediği gibide ama inancınızdan ödün vermeyeceksiniz.sizin sünni dediğiniz kişiler zamanında imamı hüseyinin başını kesmediler mi.ailesini çıplak develerde sürmediler mi. Sünnilere kızlarımızı vereceksek nie cem evlerinde yezide ve soyuna lanet okuyoruz bizim davamız ne ozaman
abicim ben dogru buluyorum aynı dıne mensup fakat mezheplerı farklı olan ıkı ınsan bence bu kadar sorun edılmemelı!!!