ALERJİ NEDİR KORUNMA YOLLARI

Konu, 'Sağlık Köşesi' kısmında sevgi_seli tarafından paylaşıldı.

  1. sevgi_seli

    sevgi_seli Daimi Üye

    Allerji kelimesi Yunanca'da diğer anlamına gelen "allos"'dan köken alır.

    Bu terim bağışıklık sistemi içindeki herhangi bir "değişmiş reaksiyon"u tanımlamaktadır. Allerji, normalde zararsız olan maddelere karşı anormal ve zararlı bağışıklık sistemi cevapları vermektir.

    Bu karmaşık cümle ne anlama gelir? Bir örnekle açıklayalım: Bitki polenleri normalde insanlar için zararlı olmayan taneciklerdir. Ancak bazı kişilerde polenlere maruziyet nezle şikayetlerinin ortaya çıkmasına neden olur. Bu olay “allerji”, böyle kişiler de “atopik bünyeli” olarak adlandırılmaktadır.

    Atopi; normalde zararsız olan maddelere karşı, “İmmunglobulin E” adı verilen bağışıklık sistemi maddelerinin aşırı miktarda yapılması özelliğidir.



    Bu özellik genetik olarak kazanılmaktadır. Diğer bir deyişle atopik bünyeli bir kişi, allerjik hastalık gelişimine neden olan bu özelliğini anne ya da babasından geçen genlerle almaktadır. Kişinin allerjik olup olmaması sadece genetik faktörlere bağlı değildir. Kalıtıma ek olarak “çevre”nin de allerji gelişiminde önemli bir rol oynadığı görülmektedir. Tek yumurta ikizleriyle ilgili çalışmalar bu "genetik olmayan" faktörlerin güçlü rolünü çok iyi ortaya koymaktadır. Genetik yapılarının aynı olmasına rağmen tek yumurta ikizlerinin sadece % 25-50'sinde aynı allerjiler veya aynı allerjik hastalıklar gözlenmektedir.


    Belli bir zaman süresince belli bir allerjenle yüksek düzeyde karşılaşan bir kişinin o allerjene karşı duyarlılık kazanma şansı, daha az karşılaşan kişiye göre daha fazladır. Örneğin, erken yaşlarda yüksek miktarda ev tozu akarıyla karşılaşmanın, daha sonra ev tozu akarına allerjik olma riskini dramatik olarak arttırdığı kesin olarak gösterilmiştir.

    Ayrıca, özellikle sigara dumanı başta olmak üzere bazı irritanlara maruziyet allerjenlere duyarlılaşmada önemli rol oynamaktadır


    KORUNMA YOLLARI

    Allerji hastalarında şikayetleri artıran en önemli etken hastanın duyarlı olduğu allerjenlerdir.

    Sorumlu allerjenden korunmak tedavide çok önemli bir yer tutmaktadır.

    Ev dışı allerjenlerden (polenler) etkin bir şekilde karunmak mümkün değildir.

    Ancak ev içi allerjenlere maruziyeti ortadan kaldırmak veya en aza indirmek mümkündür.

    Ev tozu akarları (mite), mantar sporları (küf), kedi, köpek gibi evcil hayvan allerjenleri ve hamamböcekleri ev içi allerjenlerdir.

    Bunlar yılboyu devam eden allerjik yakınmaların en başta gelen nedenleridir.


    ...
     
  2. alevi_kızı

    alevi_kızı Daimi Üye

    bilgi için tşkler can emegine saglık
     
  3. nafizyilmaz

    nafizyilmaz Daimi Üye

    Gerçekten tıpbi ve sağlık için çok önemli bilgiler paylaşımın için sağolasın can emeğine sağlık
     

Sayfayı Paylaş