Size bir şey sormak istiyorum. Ben aileden sünni diye etiket basılan ama kendimi sünni olarak kabul etmeyen, din, kültür, ahlak vb.anlayışlarında da alevilere daha çok uyan bir insanım. Bunu nerden mi biliyorum. Çünkü arkadaşlarımın hemen hepsi aleviler ve beni ilk tanıyan insanlar öyle bir elktrik alıyorlar benden. Dünyaya bakış felsefem, dinlediğim müzik, halk kültürüne olan merakım vb. sebeplerden ötürü.Ben de Alevi olmak istiyorum. Mümkün müdür? Alevilikte sonradan Alevi olmak diye bir durum var mıdır?Mümkünse nasıl olabilirim? İnsanlar sorduğunda Aleviyim desem yeterli olur mu? Yoksa başka birşeyler yapmam gerekir mi? Eğer Alevilik doğuştan geliyorsa sonradan Alevi olunmuyorsa Türkmen,Kürt,Türk, Arap vb. farklı ırklarda ya da Balkan ülkelerinde nasıl Aleviler oluyor? Hem belki doğuştan Alevi etiketli olan ama hiç Alevi gibi yaşamayan bir insanın Aleviliğe ne faydası olur? Ben gerçekten Alevi gibi yaşamak, çocuklarımı Alevi kültürüne ve değerlerine göre yetiştirmek istiyorum.Çünkü kendi sizler gibi hissediyorum.Alevilerin eline, beline, diline sahip olan insanlar olduğunu ve Aleviliğin'de kültürüne sahip çıkmak olduğunu düşünüyorum. Bu konuda doğru bilgi sahibi birinin cevaplamasını rica ederim. Şimdiden çok teşekkür ederim.
Bulunduğunuz yerdeki bir Alevi Dedesi ile temasa geçin Pire İkrar verin Yola girin Can forumda ilgili başlıklar şunlardır okuya bilirsiniz http://www.alevicanlar.net/ziyaretc...r-insan-sonradan-alevicanlar-olabilir-mi.html http://www.alevicanlar.net/alevilik-tarihi/7936-100-soru-100-cevap.html
Saygideger Can Alevilik dogustan geldigini size kim soylemisse dogru bir aciklama degildir, veya siz yanlis anlamissiniz. Alevilik; Insanligin Dogusundan Gelen Bir Yasam Felsefesidir... Alevilikte, Din, Irk, Millet, Mezhep ve Renk Ayrimi Yapilmadan 72 Millete Bir Nazarda Bakar... Yani Butun Insanligi Kendine Kardes Olarak Gorur, Yaratanda, Yaradanda (Varligin Birligi) Insanin kendisi olduguna inanir.. Hak Insanda, Insan Haktadir, dolayisiyla Hakkin kendisi Insandir.... Bunun diger bir aciklamasida... ENEL=H** deyimidir, Tanri bende, Ben Tanridayim, Tanri Benim, Ben Tanrinin kendisiyim, Tanriyi Kendisinde, Kendisini Tanrida Gorme Olgusuna sahip oldugundan dolayi, Saygiyi, Sevgiyi ve Hosgoru ilkesini kendine Yol etmis, Bunun parelelinde Insanliktan Daha Degerli bir varligin olmadigini savunuyorsa......... Eline, Diline ve Beline sahip olan, Insanlik degerleri ayakta tutan her birey Ikrar verip yola girebilir........ Belimden Gelen Degil, Yolumdan Giden Alevidir. olgusu her insan icin gercerlidir. Gel gelebilirsen, El Ele, El Hakka Diyebilirsen... Gercegin Demine HUUUU diyebilirsen...... Saygi ve Insani Sevgilerimle.
Neden olunmasın. Bir Hıristiyan nasıl Müslüman oluyorsa herkeste sonradan Alevi olabilir. Yeterki istesin...
Alevilik doğuştan olur her köyün dedesi cem evinde alevi olmayanı hemen tanır, ceme gelen her kişiyi babadan dedeye bilir, alevi olmayan birine kız verilir veya alınır ise düşkün olur ancak onu boşayınca kurban keser ve cem evinde yemek vererek düşkünlükten kurtulur. Tabi orjinal alevilerden bahsediyorum. Sonradan olup veya değişikliğe uğrayanlardan değil. Genelde bu soylar Amasya, Gümüşhacıköy ve Tuncelinin belirli köyleyinde bulunur.
Benim ailem pek dinlerini yaşayan insanlar değil. Biraz daha açacak olursak deistler. Ama ben Alevi olmak istiyorum. Denizli'de yaşıyorum. Burada cemevi var mı bilmiyorum. Yaşım 14.
ben sunniyim alevi olmak istiyorum içimde bisey alevi ol dedi yaşım 18 ailem sunni ama dinlerine pek bağlı degiller. ama bağlı olsalarda ben artık içimde suanki meshepimi bitirdim ve alevi olmak istiyorum. cem evine gitsem ben sunniyim alevi olmak istiyorum desem olurmu?