Sayın piri türkistan: yazımı düzeltip ekleyecektim ama forumda düzeltme tuşu yok, onun için unuttuğum bir şeyi sormama müsade edin lütfen. hani demiştiniz ya kuranda her şey yazar, yeterki görün diye ve hemen peşinden gelen cümlenizde de DEDE ve SEMAHDAN bahsetmiştiniz. Yukardaki soruma ilaveten lüften yazar mısınız: kuranı kerimin neresinde DEDE ve SEMAH geçmektedir? teşekkürlerimle.
Kuranda cami geçmez diye gitmeyiz sözünü ben kullanmadım. Böyle bir savunmayı da açıkçası tasvip etmiyorum. Dediğiniz gibi bu neden olsaydı cemevine de gitmemek gerekirdi. Ben size gereken cevabı vereyim can. Bunun nedeni bir tane değil, birkaç tanedir. Birinci neden Hz.Ali'nin camide öldürülmesi ve Emeviler döneminde camilerde yıllarca Hz.Ali'ye ve ehl-i beyte lanet okunmasıdır. Bu Aleviler'i camiden soğutmuş ve uzaklaştırmış, yeni bir ibadethane arayışı içine sokmuştur. Diğer bir mesele ise rızalık. Alevi inancına göre ibadete başlamadan önce herkesin birbirinden rızalık alması gerekir. Bu yüzden herkes önündekine arkasındakine sağındakine solundakine kısacası gördüğü herkese hakkını helal eder ve helallik ister. Bu olmadan ibadet başlamaz. Biri birinden razı olmazsa yine başlamaz, dede birbirinden razı olmayanları meydana çağırır ve anlaşmazlığı çözerek barıştırır. Camide bu olmadığından orada kılınan namazın makbul olmadığına inanılır. Ayrıca Sünnilerce cami, Alevilerce cemevi kullanılır. Peygamber zamanında ikisi de yoktu, farklı bir mescid vardı. Cami Sünniler'e ait olduğundan ve Sünni Emevilerce Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin öldürülünce zulmedenin ibadetehanesine gidilmez inancı yayılır. Diğer soruların cevaplarına geçelim. Niçin mescit günümüzdeki camiye tekabül etmez? Güzel soru. Demişsiniz ki camiye hiç gitmediğiniz için, yanından geçmeye bile korktuğunuz için bilmezsiniz. Yanlış tahmin. Çünü ben o camilere 18 sene gittim. Katı Sünni bir ailenin çocuğu olarak doğdum, öyle büyütüldüm ancak aklımı kullanmaya başladığımda ve vicdan hürriyetine sahip olduğumda Aleviliği seçtim. O cami hakkında birçok şeyi en az sizin kadar biliyorum yani o konuda içiniz rahat olsun merak etmeyin. O bahsettiğiniz mahallenizdeki camide yapılıyor olabilir ama ben bulunduğum şehirde ve şehir dışında birçok camiye gittim. Sadece birkaçında o tür uygulamalar gördüm. Ancak bunun yanında şöyle bir gerçek var ki her cemevinde bu tür uygulamalar vardır(istisnasız). İnşallah benim önyargılı olmadığıma inanmışsınızdır. Meselenin sadece kubbe ve minare olmadığını daha önemli şeyler olduğunu yukarıda yazdım bu soruyu pas geçiyorum. Mesela şatafat değil, şah şahlı ibadethane olmaz meselesi değil zira olur. Mesele İslam kültüründe olmayan şeyleri İslami göstermek. Alevi işadamları tarafından yaptırılan cemevleri trilyonluk olabilir. Ama genelde cemevlerini Hacı Bektaş-ı Veli Kültür ve Dayanışma Derneği, Cem Vakfı gibi Alevi dernekler Alevi halkın yardımlarıyla yaptırır ve birçoğu dolu eksikle ibadete açılır. Sanırım bundan haberiniz yok. Semahı mı arıyorsunuz? Buyrun. Saf bağlayıp duranlara, haykırarak sevk edenlere ve zikri (Allah’ın kelâmını) okuyanlara andolsun ki, sizin ilahınız gerçekten bir tek ilahtır. (SÃFFÃT/ 1,2,3,4) Haykırarak zikretmek? Ne kadar çok benziyor değil mi Semaha? Hazreti peygamber niye gönderilmiş? Cevabı basit, insanları doğru yola yöneltmek için, Allah'ın gönderdiğini kula ulaştırmak için. Din yaratmak için değil. Dini aktarmak için. Sünnetten kasıt uydurma hadislerse katılmıyorum. Eğer akla yatan, zihnin tasvip ettiği uygulamalar ise katılıyorum. Gerçeğe mümine hü ya ali olmazsa olmaz birşey değildir. O olmadan namaz olmaz denmez. O sadece cemin bir parçasıdır. Ancak siz ayet okunmadan namaz olmaz diye iddaa ediyorsunuz. Ben o söz söylenmeden namaz kılınmış sayılmaz demiyorum. Tekrar söylüyorum o sadece bir adettir, alışılagelmiş bir söylemdir tıpkı Hak-Muhammed-Ali gibi. Semahı az yukarıda yazdım can. İslam iki tür mezhebe ayrılır. Zahiri ve Batıni. Zahiri olan ne yazıyorsa onu anlarım diyen Sünni zihniyet, Batıni anlayış ise yazılanı derinlemesine yorumlayan Alevi inancıdır. Yukarıdaki ayetin yorumu sonucu semah doğmuştur. Beş vakit örnek verildi diye onu farz sayanlardan değiliz, onun manasına inenlerdeniz biz can. Öncelikle dede nedir onu bilmek gerekir. Dede birnevi camideki imamdır. İbadeti yöneten kişidir. Ancak bir şart vardır. Dede peygamber soyundan gelen biri olmak zorundadır. Çünkü dede cemevinde ehl-i beyti simgeler. Neden mi vardır Alevilik'te işte bundan: De ki: Sizden tebliğime karşılık bir ücret istemiyorum; istediğim, ancak yakınlarıma (Ehl-i Beytime) sevgidir.(ŞÃ»ra Sûresi: 23) İşte dedelik buradan gelir. Yalnızca peygamber soyundan gelenlerin ibadeti yönetebilmesiyle Aleviler'in ehl-i beyte ne kadar önem verdiği gösterilmek istenir. Umarım yeterli olmuştur can.
Sevgili pir-i türkistan: Teşekkürler, mantıklı olan da budur zaten. Sizin gibi ilk cümlesinde mantıklı güzel bir cümle kuran arkadaşdan bu ikinci cümleyi beklemezdim doğrusu. neden? diyelim ki hazreti ali camide değil de mesela evde öldürülmüş olsaydı, sizler evlerde oturmayacak mıydınız? çadırda mı oturacaktınız? Bu nasıl bir düşünce Allah aşkına? Hazreti Aliyi şehit edende mi suç? yoksa taşdan, kerpicten yapılan cansız binalarda mı? Hani askerlikte olur ya, bazen cansız yerlere ceza verilir, ama orası askerliktir, çünkü askerlikte mantık aranmaz derler ya bu yazdığınız tam olarak askerlik mantığı olmuş kusura bakmayın lütfen. emeviler zamanında camide ehli beyte hakaret edildi, soğudular diyorsun. Bu mantıklı mı sizce? Bugün diyelim ki devlet birilerinin eline geçti, emevi zihniyeti hakim oldu, cemevlerine el koydu ve burada ehli beyte hakaretler ettirdiler. Cemevlerinde de soğuyacak mısınız? Tekrar ediyorum dostlar: Suç hatayı yapan insanın kişiliğindedir, suçlu kişidir, asla taşdan, duvardan yapılmış binalar suçlanamaz. Cami müslümanların ibadethanesidir, bu böyle olmuştur ve hep böyle olacaktır. Caminin içinde birileri yanlış yaparsa caminin değil yapanın suçudur. Hayır kesinlikle benzemiyor, semah ile bu ayetin zerre kadar alakası yok. Bu fotoğrafdaki görüntü ile kurandaki bu ayetin hiç alakası yoktur sayın dostum. Bi kere semahda müzik var, kuranın hiç bir yerinde müzik eşliğinde, saz çalınarak vs. ibadet yapın diye bir şey yoktur, olamaz da. Çünkü saz bir kere hiç bir zaman arap topraklarında musiki aleti olmamıştır, hazreti peygamberin döneminde de saz çalınmamış, saz eşliğinde semah vs. yapılmamıştır. İstirham ediyoum kuran ayetlerini kafanıza göre yorumlamayın. Kuranda semah da yoktur, cemevi de yoktur. Bu şekilde bir ibadet kuranın hangi ayetinde yazıyor, hani siz demiştiniz ya kuranda her şey yazar diye, madem bu bir ibadettir herhalde kuranda yazması lazım. kuranın hangi ayetinde birbirinizden rızalık alın, olmazda dede meydana çağırsın anlaştırsın vs. der? Bunu sormuştum, hala buna bir cevap vermediniz. Camilerde şu yok şu yok demeniz mescit ile caminin arasındaki farkı ortaya koymaz. lütfen mescit nedir, cami nedir bana izah ediniz. İslam kültüründe olmayan şeyler demişsiniz, islam kültüründe cami var kardeşim., ilk camiyi de hazreti pegyamber bizzat kendi elleriyle yapmıştır, madem sunni bir aileden geliyorsunuz bunları bilmeniz lazım. Cemevleri trilyonluk olabilir ama cami olamaz mı; bu ne güzel mantık cemevlerini felan felan dernekler ve halkın yardımıyla yapılırmış, peki camileri kim yapıyor sanıyorsunuz? Mozambikten mi gelip yapıyorlar sevgili dostum. camileri müslüman halk kendi yapıyor! hani sizler hep dersiniz ya devlet yapıyor vs. diye. hayır devletin bugün cami yapımlarına katkısı yüzde1 bile yoktur. Cemevlerinin bir çoğu dolu eksikle açılır demişsiniz, camilerin tam tekmil açıldığını hiç gördünüz mü? Eğer camiler tam tekmil açılmış olsaydı her hafta camilerden niye yardım toplanıyor bana izah eder misiniz? Dini aktarmak için demişsiniz, din nasıl aktarılır, kuranı yaşa*****, izah ederek, göstererek, uygula***** anlatılır, hazreti peygamber de bunu yapmıştır. kuran namazdan bahsetmiştir ama nasıl kılınacğını hazreti peygamber göstermiştir, o da tabi kendi kafasından uydurmamış, cebrail vasıtasıyla olmuştur bütün bunlar. DEDE kuranda var mı? yok. Peki bu neyin nesi? Dede peygamber soyundan gelmek zorunda demişsiniz. Bugün türkiyede bir çok dede var sayın dostum, bana izah eder misiniz? arap birisinin soyu nasıl türk olmuş? türkden dede olmaması lazım değil mi sizin tarifinize göre, burayı anlayamadım ben. Şura suresinden bahsetmişsiniz, tam açıklaması şöyledir: Burada dede ile ilgili hiç bir şey yok, peygamber soyundan gelen birisi ibadeti yönetsin diye bir şey yok. Nasıl olurda böyle kendi kendinize kurallar korsunuz? Hem kuran her şeyi yazar diyorsunuz hem kuranda yazmayan şeyleri yapıyorsunuz. bu doğru mu? ehli beyte sevgi illaki ibadetimizi onlardan birisi yönetsin diye olmaz sevgili dostum, ehli beyte sevgi onlar gibi yaşamaktır, onlar gibi davranmak, onlar gibi olabilmektir. onlar cem yapmamıştır, semah yapmamıştır, onlar namaz kılmışlardır, onlar dinin emri ramazan orucunu tutmuşlardır, bunlar tarihde kayıtlıdır. ehli beyt ağzına tek damla alköl almamıştır. Ama bugün anadoluda bir çok yerde cemde alköl alınmaktadır, bu akıl karı mıdır? bu ehli beyte saygı mıdır, yoksa hakaret midir? (uslubunuz harika, teşekkür ediyorum, hep böyle kalın)
Ben suçu caminin mimari yapısına atmıyorum. Daha önce de söyledim. Sorun minare, kubbe değil. Sorun içindeki zihniyet. Bunu anlamınızı rica ediyorum. Caminin taş yapısına duyulan bir antipati söz konusu değil. Caminin içindeki zihniyete karşı antipati var. Dediğiniz gibi Hz.Ali evde de öldürülebilirdi. Ama öyle olmadı, camide öldürüldü. Bunlar Aleviler'e sorulan klasik sorulardır zaten ve cevapları verilmesine rağmen ısrarla sorulmaya devam edilmektedir. Sorunun kaynağı tek değil demiştim. Yani sorun sadece Hz.Ali'nin camide öldürülmesi değildir. Dediğiniz gibi suç Hz.Ali'yi şehit edende ve o zihniyet. Peki size sormak istiyorum o zihniyetin temsil edildiği yer neresi? Evet mantıklı. İstediğiniz tarihçiye veya ilahiyatçıya sorabilirsiniz. Emeviler döneminde camilerde Hz.Ali'ye ve ehl-i beyte küfürler savrulmuş, kapılara isimleri yazılarak basmadan geçenlerin kelleleri vurdurulmuştur. Emeviler Hz.Ali ile savaşırken kaybetme korkusuyla Kuran'ı mızrakların ucuna taktırmış bir ordudur. Emeviler'in kurucusu olan Muaviye'nin de ne kadar Müslüman olduğu Şii-Alevi dünyası içerisinde şüphelidir zaten. Aynı şekilde o zaman da cemevine antipati duyulur ve gidilmez. Yeni bir ibadethane bulunur. O ayet semaha hiç benzemiyor diyorsunuz. Hiç semah izlediniz mi? Semah dönülürken okunan mersiyeleri, duazları dinlediniz mi? Eğer dinlediyseniz orada Allah'ın, Hz.Peygamber'in, Hz.Ali'ni, Hz.Hasan ve Hüseyin'in isimlerinin çok kez zikredildiğini bilirsiniz. Cem ibadetinin semahtan ibaret olmadığını da söylemek isterim. Cem ibadeti sırasında Allah'ın ismi herkes tarafından seslice zikredilerek dizler dövülür. Eğer bunlardan haberiniz yoksa Semahla veya Cemle bu ayet arasında bir bağ kuramamanız normaldir. Biz Kuran'da Semah var, Cemevi var demiyoruz zaten. Bunu kaçıncıya söylüyorum bilmiyorum. Diğer yazıda da söyledim. Bu ayetleri Aleviler'in yorumu bu. Kafanıza göre yorumlamayın demişsiniz. Sizin alimleriniz öyle yorumlamış, bizimkiler böyle. Bu benim yorumum değil. Alevilik İslam'ın batıni yorumudur. Tekrar söylüyorum iç mana aranır Alevilik'te. Görünen ile yetinilmez. Bu yüzden bir zahiri olarak bu kanıtları kabul etmemeniz normal aslına bakarsanız. Öyle ise akrabaya, yoksula, ve yolcuya hakkını ver. Bu, Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak isteyenler için daha hayırlıdır. İşte onlar kurtuluşa erenlerdir(Rum:38) Bu ayette Allah açık açık Kullar'ın başkaları üzerinde hakları vardır. Bunları ödeyin der. Kul hakkı olmazsa olmazlardan biridir Alevilikte. Cem ibadetine bu hakkı ödemek için de rızalık alınır. İşte o rızalık alma meseleside burdan gelir. Kuran'da Allah şekilleri vermiştir. Kıyam, rüku ve secde şart demiştir. Bunlar yapılır Alevi ceminde. Ek olarak Allah'ın diğer emirleri kısmen, yoruma dayalı olarak yerine getirilmeye çalışılır. İlk yaptırılan camide(mescit) kubbe ve minare yoktur, sonradan eklenmiştir Emeviler döneminde. Ben ne zaman camiler trilyonluk olamaz dedim can? Camiler de olabilir cemevleri de. Ama genelde Arap tolpulumundaki para Türkler'de olmadığından trilyonluk cemevleri sayılıdır. Camileri Müslüman halk kendi yapmıyor kardeşim. Devlet tarafından yaptırılıyor bir çoğu. Dernekler tarafından yaptırılanlar da var ama devlet tarafından yaptırılanların yanında devede kulak kalır. Zaten camilerin yarısına yakını, belki fazlası Osmanlı'dan kalma. Camiler yapılarak bir derneğe deveredilir ve bakımı onlar tarafından yapılır. Ayrıca ben Camilerle Cemevlerini kıyaslamadım bu konuda. Kabul. Hz.Peygamber Kuran'ı anlatmış ve açıklamıştır. Ancak kaynaklarımız farklı Sünni kaynaklarla Şii veya Alevi kaynakların aktardıkları farklı şekilde. Zira Sünniler tarafında uydurula birçok sahte hadis olduğunu biliyoruz. Yani bu konuda siz haklısınız biz haklıyız muhabbetine girmeye gerek yok. Aktarılanlar ve kaynaklar farklı olduğundan sabaha kadar konuşsak biryere varamayız. Dedelik ile ilgili gereken açıklamayı yaptım. Burada Buhari kaynakları yazmanıza gerek yok zira Sünni kaynağıdır. Siz kendi kaynağınızı doğru kabul edebilirsiniz. Bizde bu kaynaklar doğru kabul edilmez. İstediğiniz kadar Buhari'den örnekler çoğaltma hakkına sahipsiniz. Ancak dikkate alınmayacaktır. Biz size Alevi kaynaklarını aktarsak dikkate alır mısınız? Tabiki hayır. O yüzden bizden de Sünni kaynaklarına inanmamızı ve dikkate almamızı beklemeyiniz. Sırf bu asimile zihniyeti yüzünden anlaşmazlıklar çıkıyor zaten. Bak kardeş. Biz kendi kendimize kurallar koymuyoruz. Kuralları koyanlar sizde İmam Hanefi gibi zatlar, bizde de Pir Sultan Abdal gibi, Hacı Bektaş-ı Veli gibi zatlardır. Biz Kuran'da herşey yazar diyoruz ancak batıniler olarak derine inmek gerektiğini savunuyoruz. Pirlerimizin, dedelerimizin derinlemesine yaptığı yorumlar bunlardır. Beğenirsiniz veya beğenmezsiniz, kabul edersiniz veya etmezsiniz size kalmıştır. Ancak sanki sizinkiler imam yorumu değilde bizimkiler imam yorumu, dede yorumu gibi gösteremezsiniz. Sizinki de imam yorumu bizimki de. O halde bende size sorarım nerden biliyor o imam kanın abdest bozduğunu diye? Bakın kuranda abdestle ilgili iki ayet vardır. Aşşağıya yazıyorum. Nisâ(*) Sûresinin 43 . Ayeti Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar, bir de -yolcu olmanız durumu müstesna- cünüp iken yıkanıncaya kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta olur veya yolculukta bulunursanız, veyahut biriniz abdest bozmaktan gelince ya da eşlerinizle cinsel ilişkide bulunup, su da bulamazsanız o zaman temiz bir toprağa yönelip, (niyet ederek onunla) yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin. Şüphesiz Allah çok affedicidir, çok bağışlayıcıdır. Mâide(*) Sûresinin 6 . Ayeti Ey iman edenler! Namaza kalkacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi ve -başlarınıza mesh edip- her iki topuğa kadar da ayaklarınızı yıkayın. Eğer cünüp iseniz iyice yıkanarak temizlenin. Hasta olursanız veya seferde bulunursanız veya biriniz abdest bozmaktan (def-i hacetten) gelir veya kadınlara dokunur (cinsel ilişkide bulunur) da su bulamazsanız, o zaman temiz bir toprağa yönelin. Onunla yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin (Teyemmüm edin). Allah size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez. Fakat o sizi tertemiz yapmak ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister ki şükredesiniz. Hani nerede geçiyor kanın abdest bozması? Hani nerede geçiyor boy abdestinin farzları? Sadece yıkanın buyuruyor Allah. Hani nerde yazıyor iğne deliği kadar su değmedik nokta bile kalmayacak diye? Bunlar tamamen Sünni imamların yorumlarıdır. Biz bunları sorgulamıyoruz. Neye inanıyorsanız kendinize. İstediğiniz gibi kendi imamlarınızın yorumunu uygulayabilirsiniz. Ama siz aynı zihniyette değilsiniz. Nerden çıkardınız bunu, kafanıza göre yorum yapmayın diyorsunuz bütün iletilerinizde. Bizim yorumumuz bu. Allah Kuran'ı okumayı, anlamayı ve düşünmeyi(yorumlamayı) emretmiştir. Biz de kendimize göre yorumluyoruz. İnanıyoruz ki kimse kendi yorumundan dolayı cehenneme gitmez. Siz de bizim yorumlarımızı sorgulamaktan vazgeçin. İsterseniz kabul edersiniz, istemezseniz etmezsiniz. Ben size elimden geldiğince cevap veremeye çalıştım. Bundan sonra sorgu imanı köreltir. Bu bir iman meselesidir. Tekrar söylüyorum bu iman meselesine ya inanın veya inanmayın. Ama sorulara verilen cevapları sorgulamaktan vazgeçin. Bizim yorumumuz budur. Beğenseniz de, beğenmeseniz de...
Neyse uzatmayalım isterseniz. Sizin inancınız size bizim inancımız bize. Yazdıklarınıza katılmıyorum. Teşekkürlerimle.
Aynen öyle. Biz sizin inancınızı sorgulamıyoruz. Tek istediğimiz sizin de bizim inancımızı sorgulamamanız ve bizim inancımızı bir İslam mezhebi olarak kabul etmeniz. Başka bir derdimiz yok.
Biz sizin inancınızı sorgulamıyoruz diyorusnuz ama bu başlık bile bir sorgulama bence. NEDEN CAMİYE GİTMİYORUZ diye yazmak dahi bizim inancımızı sorgulamak değil mi sayın piri türkistani? Bizim ibadetimiz şudur şudur şudur, şunu şunu şunu yaparız demek varken başka insanların ibadethanelerinden söz etmeye gerek var mı? Sanıyorum konu başlığını hiç okumadınız, bakın sorgulama var mı yok mu? Gördüğünüz gibi bu konu başlığı düpe düz bizim inancımızı sorgulamak hatta lekelemektir. Sizin gibi güzel usluplu bir insandan bu başlığı da tenkit etmesini beklerim doğrusu. Selamlarımla.
Böyle saçma bi düşünce ile işimiz yok. Bu konu hakkında yukarıda açıklama yapmıştım, her halde okumadın. Yukarıda bu konu hakkında benim yazmış olduğum konu içerisinde açıklanmıştır. İşte bu nedenden dolayıdır ki Cemevlerinde olmazsa olmazlarımızdan biriside Dede Soylu olmasıdır. Cemevlerimizde Emevi zihniyeti anlatılmadığından dolayıdır ki İbadethane sayılmamaktadır. Sen Müslüman olabilirsin ama ben Mümin’im. Aramızdaki fark da burada. Bedeviler, inandık dediler; de ki: İnanmadınız ve fakat Müslüman olduk deyin ve inanç, henüz gönüllerinize girmedi sizin. HUCURÃT SURESİ 14. ayet Asıl olması gerekende budur ama kişinin bir makam ve mevkisi bulunuyorsa daha da dikkatli olmak zorundadır. [FONT=Times New Roman]Bu sizin görüşünüzdür. [FONT=Times New Roman]Kabul etmeyebilirsin. [FONT=Times New Roman][quote="redyellow, post: 16886"]Bi kere semahda müzik var, kuranın hiç bir yerinde müzik eşliğinde, saz çalınarak vs. ibadet yapın diye bir şey yoktur, olamaz da. [/QUOTE] [FONT=Times New Roman]Semah, tek başına ibadet değildir. Anlatılmak istenenleri şu şekilde söylemek daha doğru olur. [FONT=Times New Roman]* Semah normalde Cem’de dönülür (dönmek hiçbir şeyin durmadığını ölmediğini hareket edip değiştiğini sembolize der. * Semah, Cem dışında ayrıca; toplumsal içeriği olan toplantılarda ve tanıtmak amacı için dönülebilir. Başka yerlerde düğün, eğlencelerde vs. kurallarına uyulamayacağı için, semah dönülmesi uygun görülmez. [FONT=Times New Roman]* Yüzün üzerinde semah çeşidi vardır, hepsi için geçerli olan, ağır tempoyla baslar, hızlanır ve yavaşla***** durur. Duyguların/ruhun uçuş ve geri dönüsünü sembolize eder. [FONT=Times New Roman]* Cemde ve Semah dönülürken normalde çırağ/mum yakılır. Bu ışık, bütün alemi hareket ettiren/yaratan ilâhî NUR olarak kabul edilir. Ayrıca alevi/enerjiyi, bilim ve sevgiyi-aşkı sembolize eder. [FONT=Times New Roman]* Semahta kadın ve erkek şarttır, bununda birlik, eşitlik, yaradılış, sevgi, karşıtların birliği gibi çok derin anlamları vardır. [FONT=Times New Roman]* Semah yalın ayak dönülür, duygular dünyasında uçulsa da gerçeğe, doğaya/toprağa bağlılığı sembolize eder. [FONT=Times New Roman]* Semah günlük, fakat temiz elbiseyle dönülebilir, bazı semahlar dışında (üryan semahı) özel elbise gerekmez. Genelde bele, kendini kontrol etmeyi (Eline Diline Beline sahip olmayı) ve sevdiğine (yola) bağlılığı sembolize eden bir kuşak (kemerbest) bağlanır. [FONT=Times New Roman]* Bazı semahlarda avuçlar yer ve gökyüzüne döndürülür, yerle gök arasında (1. kapı hava ve 4 kapı toprak / tanrı ve insan) arasında bağ kurulur. [FONT=Times New Roman]* Gözler genellikle el/avuç içine bakar, bu da aynada kendini (insanda tanrıyı) görmeyi, sembolize eder. [FONT=Times New Roman]* Semahta kalbe, (döşe) götürülen eller, Alevilerin bir tür selamıdır. İçten ve kalpten sevgi ve yola bağlılığı sembolize eder. [FONT=Times New Roman]* Bazı semahlarda eller dairenin dışından içine uzatılır. Bu Haktan, hakkıyla, helâl alıp, halkla ‘yarin yanağından gayrisini paylaşmayı’ sembolize eder. [FONT=Times New Roman]* Bazı semahlardaki figürlerde doğadaki canlı varlıkların (hayvanların, bitkilerin) özeliklerini, emek, sevgi, birlik vbg. çeşitli konuları sembolize eder. [FONT=Times New Roman][quote="redyellow, post: 16886"]Çünkü saz bir kere hiç bir zaman arap topraklarında musiki aleti olmamıştır, hazreti peygamberin döneminde de saz çalınmamış, saz eşliğinde semah vs. yapılmamıştır. [/QUOTE] [FONT=Times New Roman]Saz, toplumumuza özgü bir çalgı aletidir. [FONT=Times New Roman]Arap toplumunda da tef cinsi çalgılar kullanılmaktadır ve buralarda yapılan Cem’lerde de tef eşliğinde müzik vardır. [FONT=Times New Roman][quote="redyellow, post: 16886"]İstirham ediyoum kuran ayetlerini kafanıza göre yorumlamayın. [FONT=Times New Roman]Kuranda semah da yoktur, cemevi de yoktur. [/FONT][/QUOTE][FONT=Times New Roman] [FONT=Times New Roman]Kafanıza göre yorumlamayın diyorsun ama bak sende yorumda bulunuyorsun. [FONT=Times New Roman]Kur’an-ı Kerimde İbadetlerinizi mescitde yapın diye de bir Ayet yoktur. Ama evlerinizde ibadetinizi yapın diyen Ayetler vardır. Daha önce bu konu içerisinde camilere gidilmeyiş nedenlerinden dolayı ve bu Ayetler hükmünce İbadetlerimizi evlerde yaparız. İbadetlerimize katılan Can’ların çokluğundan dolayı evlerimiz dar gelmeye başlamıştır ve İbadethane yapılması gereği doğduğundan Cemevleri yapılmıştır. [FONT=Times New Roman]Namazın camide değil evlerde kılınmasının Kur'anla farz edildiğine dair Ayetler vardır: [FONT=Times New Roman][COLOR=blue]… evlerinde dua ve niyaz eden müminlere dünyada kurtuluş ve ahrette cennet derecelerini müjdele. Yunus süresi 87. ayet. [FONT=Times New Roman][COLOR=blue]Ya Muhammet kendi evlerinde ibadet edenlere Tanrı Taala tarafından tazim olunup sevap derecelerinin yükselmelerine izin verip emreyledi. Onlar sol güruhtur ki, evlerinde Allahu Taalaya ibadet zikri tesbih edenlerdir... Nur suresi 36.ayetin meali. [FONT=Times New Roman]İşte o bilen ve ezeli olan Allah’ın hikmet ve ilahi nurunun misali olan o kandiller kutsi yerlerde bulunmaktadır. Evlerde maddeten ve manen yüce tutulmalarına, saygı gösterilmelerine ve içlerinde mukaddes isminin zikredilmesine izin vermiştir. O evler daima yüce, daima hürmetsizce hareketlere, lakırdılara mahal olmaktan uzak olup her zaman Müminlerin birer ulu secde yeridir. [FONT=Times New Roman][quote="redyellow, post: 16886"]Bu şekilde bir ibadet kuranın hangi ayetinde yazıyor, hani siz demiştiniz ya kuranda her şey yazar diye, madem bu bir ibadettir herhalde kuranda yazması lazım. [/QUOTE] [FONT=Times New Roman]Arkadaşlarımız ilgili Ayet’leri söylediler. Aklına takılanlar olursa sor, açıklayalım. [FONT=Times New Roman][quote="redyellow, post: 16886"]kuranın hangi ayetinde birbirinizden rızalık alın, olmazda dede meydana çağırsın anlaştırsın vs. der? [FONT=Times New Roman]Bunu sormuştum, hala buna bir cevap vermediniz. [/FONT][/QUOTE][FONT=Times New Roman] [FONT=Times New Roman]Acele etme, bi cevap veren çıkar elbet. [FONT=Times New Roman][COLOR=blue]"Ey inananlar! Yaptığınız suçlardan bir daha yapmamak şartıyla Allah'a tövbe edin." (Tahrim Suresi Ayet 8. ) [FONT=Times New Roman]Bu Ayet hükmünce Cemlerimizde Tövbe ederiz. [FONT=Times New Roman]Tövbe, bir daha hata yapmamak üzere edilir. [FONT=Times New Roman]Bizim Dergahımız Mevlana Tekkesi değildir ve “Bin kere Tövbeni bozmuş olsanda gel” demeyiz ve Tövbesini bozanı içimize almayız. [FONT=Times New Roman][COLOR=blue]“Şu bir gerçektir ki, Müminler sadece kardeştirler. O halde kardeşleriniz arasında barışı sağlayın ve Allah'tan korkun ki, size merhamet edebilsin.” Hucurat suresi ayet 10: [FONT=Times New Roman][COLOR=blue]Ey huzura eren nefis! Razı olmuş ve kendisinden razı olunmuş olarak Rabbine dön! ( Fecr Süresi 27-28-29-30. Ayetler) [FONT=Times New Roman]Konunun detaylarına fazla girmek istemiyorum, sadece sorduğun sorunun cevabına değindim. [FONT=Times New Roman]Ama isteseydin bu konuları sende Kur’an-ı Kerim’de bulabilirdin. [FONT=Times New Roman][quote="redyellow, post: 16886"]Camilerde şu yok şu yok demeniz mescit ile caminin arasındaki farkı ortaya koymaz. [FONT=Times New Roman]lütfen mescit nedir, cami nedir bana izah ediniz. [FONT=Times New Roman]İslam kültüründe olmayan şeyler demişsiniz, islam kültüründe cami var kardeşim., ilk camiyi de hazreti pegyamber bizzat kendi elleriyle yapmıştır, [/FONT][/FONT][/QUOTE][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman] [FONT=Times New Roman]Peygamber Efendimizin sağlığında mescit yapılan İl’lere ikinci bir mescit neden yapılmadığını bana açıklarmısın lütfen. [FONT=Times New Roman]Mescid hakkında konu açtım. [FONT=Times New Roman]Buraya cevabını yazarsın. [URL="http://www.alevicanlar.net/alevilik-tarihi/9133-cem-evi-mescit.html#post49103"][FONT=Times New Roman][COLOR=#0000ff]http://www.alevicanlar.net/alevilik-tarihi/9133-cem-evi-mescit.html#post49103[/COLOR][/FONT][/URL][FONT=Times New Roman][COLOR=#0000ff] [FONT=Times New Roman][quote="redyellow, post: 16886"]cemevlerini felan felan dernekler ve halkın yardımıyla yapılırmış, peki camileri kim yapıyor sanıyorsunuz? [FONT=Times New Roman]Mozambikten mi gelip yapıyorlar sevgili dostum. [FONT=Times New Roman]camileri müslüman halk kendi yapıyor! [FONT=Times New Roman]hani sizler hep dersiniz ya devlet yapıyor vs. diye. hayır devletin bugün cami yapımlarına katkısı yüzde1 bile yoktur. [/FONT][/FONT][/FONT][/QUOTE][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman] [FONT=Times New Roman]mozambikten gelip yapanları duymadım ama Devletin, benim Alevi köyüme gelip istenmediği halde ve köy halkından da destek olmadığı halde, yaptırdığı camileri söylüyor Canlar. [FONT=Times New Roman][quote="redyellow, post: 16886"] Eğer camiler tam tekmil açılmış olsaydı her hafta camilerden niye yardım toplanıyor bana izah eder misiniz? [/QUOTE] [FONT=Times New Roman]Camileri açmayın o zaman kırmızıSarı kardeşim. [FONT=Times New Roman]O kadar işsiz aile varken ve bu aileler için işyeri açmak varken, 300-500 metre mesafelerle cami açmanın ne gereği var. [FONT=Times New Roman][quote="redyellow, post: 16886"] Dini aktarmak için demişsiniz, din nasıl aktarılır, kuranı yaşa*****, izah ederek, göstererek, uygula***** anlatılır, hazreti peygamber de bunu yapmıştır. [/QUOTE][quote="redyellow, post: 16886"][FONT=Times New Roman]kuran namazdan bahsetmiştir ama nasıl kılınacğını hazreti peygamber göstermiştir, o da tabi kendi kafasından uydurmamış, cebrail vasıtasıyla olmuştur bütün bunlar. [/FONT][/QUOTE][FONT=Times New Roman] [FONT=Times New Roman]Namaz Adem (a.s)’den itibaren bütün insanlara farz olan bir ibadettir. [FONT=Times New Roman]Diğer Din’lerin babasıda Halil İbrahim Peygamber olmasına rağmen Yahudilerin ve Hrıstiyanların ibadethanelerinde yaptıkları ibadetlerde, o din mensuplarının yaptıkları Namaz İbadetleridir ve farklıdırlar. [FONT=Times New Roman]Hem Namaz deyince neden camide yapılan ibadete kendinizi şartlandırarak diğer ibadetleri hor görüyorsunuz. [FONT=Times New Roman]Yüce Allah bizlere “isteseydik tek ümmet yaratırdık” demiyormu. [FONT=Times New Roman][quote="redyellow, post: 16886"]DEDE kuranda var mı? [FONT=Times New Roman]yok. [/FONT][/QUOTE][FONT=Times New Roman] [FONT=Times New Roman]Alevilikte dede’ler Peygamber Soyundan gelen kişilerdir, senin anlayacağın tarzda söylemek gerekirse SEYYİD” lerdir. [FONT=Times New Roman]Kevser Süresi, Peygamber Efendimiz için özel olarak inen bir Süredir ve Soyunun, belirlenen sürenin sonuna kadar süreceğini söyler. [FONT=Times New Roman][quote="redyellow, post: 16886"]Bugün türkiyede bir çok dede var sayın dostum, bana izah eder misiniz? arap birisinin soyu nasıl türk olmuş? türkden dede olmaması lazım değil mi sizin tarifinize göre, burayı anlayamadım ben. [/QUOTE] [FONT=Times New Roman]Hz. Ali ve Hz. Fatımadan olan 2 erkek çocuk vardır. [FONT=Times New Roman]Hz. Hasan’dan gelen Soy’a Şerif denilir ve muhtelif arap ülkelerinde ikamet ederler. [FONT=Times New Roman]Hz. Hüseyin’in Soy’undan gelenlerede SEYYİD denir ve ülkemizde yaşarlar. [FONT=Times New Roman]Osmanlı imparatorluğu zamanında, Nakibül Eşref denilen bir kurum vardır ve sadece Seyyid ailelerinin nüfus kayıtlarını tutarlardı. Bu dedelerimizin ellerinde, işte bu kurumun tutmuş olduğu nüfus kayıtları vardır ve bu kayıtlarda Secere olarak adlandırılır. [FONT=Times New Roman]Gelelim soruna; [FONT=Times New Roman]Kimden bahsediyorsun ki arap birisinin soyu nasıl türk oluyor diyorsun? [FONT=Times New Roman]Dedelerin ellerindeki secerelerde, Soyları Hz. Ali ve Hz. Fatıma’ya, dolayısıyla da Hz. Muhammede çıkıyor ve sende saygısız bir cümle kullanarak “arap birinin soyu” tabirini kullanıyorsun. [FONT=Times New Roman]Forum içerisinde bu konu ile ilgili açılmış olan konu mutlaka vardır. [FONT=Times New Roman]Yoksa bile sen öncülük yap elbet onunda cevabını alırsın. [FONT=Times New Roman][quote="redyellow, post: 16886"]Şura suresinden bahsetmişsiniz, tam açıklaması şöyledir: [/QUOTE] [FONT=Times New Roman]Yakınlardan maksat, Aliyy-ibn-il Huseyn, Said-ibn-i Cübeyr, Amr-ibn-i Şuayb, Hz. Peygambere yakın olanların yani Hz. Ali, Hz. Fâtıma, Hz. Hasen ve Hz. Huseyn'in kastedildiğini söylemişlerdir. İmam Muhammed-ül-Bâkır'la oğlu İmam Câ'fer-üs-Sâdık (a.s)'tan da böyle rivâyet edilmiştir. Said-ib-i Cübeyr, İbn-i Abbas'tan, bu âyet inince, sevmemiz emredilen kimlerdir diye sorduklarını, Hz. Peygamberin de Ali, Fâtıma ve onların evlâdı diye cevap verdiğini rivâyet etmiştir. Bu anlayışı belirten daha birçok hadisler vardır (Mecma, 2, 388-389). Bu anlayışa göre âyetteki güzel ve iyi iş de Ehl-i Beyt'i sevmektir. [FONT=Times New Roman][quote="redyellow, post: 16886"]Burada dede ile ilgili hiç bir şey yok, peygamber soyundan gelen birisi ibadeti yönetsin diye bir şey yok. [FONT=Times New Roman]Nasıl olurda böyle kendi kendinize kurallar korsunuz? [FONT=Times New Roman]Hem kuran her şeyi yazar diyorsunuz hem kuranda yazmayan şeyleri yapıyorsunuz. [FONT=Times New Roman]bu doğru mu? [/FONT][/FONT][/FONT][/QUOTE][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman] [FONT=Times New Roman]Veda haccından dönerken Hz. Muhammed (s.a.a), Gadiru Humm denen yere konmuş, deve hamutlarından yapılmış olan minbere çıkıp, “ey insanlar, bilmez misiniz ki ben, insanlara, nefislerinden evlayım ve bilmez misiniz ki erkek-kadın, her inanana, nefsinden evlayım” demiş; herkes tasdik edince Hz. Ali'nin elini tutup kaldırarak, “ben kimin mevlasıysam, yani kimin üstünde tasarrufum varsa, yahut kimin efendisiysem, yahut da kimin dostuysam bu Ali de onun mevlasıdır,” demiştir (Sa'labi Tefsiri, İst. Üniv. K. Arap. yaz. 1703, 32. a - 34 - a - Başka rivayetler içinde aynı kitaba b.) [FONT=Times New Roman][quote="redyellow, post: 16886"]ehli beyte sevgi illaki ibadetimizi onlardan birisi yönetsin diye olmaz sevgili dostum, ehli beyte sevgi onlar gibi yaşamaktır, onlar gibi davranmak, onlar gibi olabilmektir. [/QUOTE] [FONT=Times New Roman][COLOR=blue]"Ey inananlar, Allah'a, peygambere ve içinizden emredecek kudret ve liyakata sahip olanlara itaat edin…" (Nisa Suresi, 59, 69, 80, Maide 92) [FONT=Times New Roman]Peygamber ve emir sahiplerine itaat, Allah'a itaattir. Burada bahsedilen "Emir sahipleri" Peygamber'in vekili ve Nübevvetin devamı olan "İmamet" Ali-el Mürteza ve sonrasında gelen 12 İmam'lar ve onların soyundan gelen seyyid Dede'lerdir. [FONT=Times New Roman]Peki bu emir sahiplerinden kimler anlaşılmalı, [FONT=Times New Roman]“Bu, Allah'ın, inanan ve iyi işlerde bulunan kullarını müjdelemesidir işte. De ki: Sizden, tebliğime karşılık bir ücret istemiyorum, istediğim, ancak yakınlarıma [1] sevgidir ve kim güzel ve iyi bir iş yaparsa onun güzelim mükâfâtını arttırırız; şüphe yok ki Allah, suçları örter, iyiliğe, mükâfatla karşılık verir” (Şura Süresi; Ayet 23.) [FONT=Times New Roman]Kur'an açık açık, Ehl-i Beyt'ine sevgi ve bağlılık istiyor, Kur'an evvel ve Ahir olan değil mi? Kur’an’ın bu hükmünü, sadece, Hz. Ali, Hz. Hasan, Hz. Hüseyin ve Hz. Fatıma olarak algılarsak, sonrası Ehl-i Beyt değildir dersek, 12 İmam'ı ne yapacağız.? Onlar Ehl-i Beyt değil miydi? yine ayeti sadece, Pençe-i Ala olarak algılarsak, Ayet acaba hükmünü yitirmiş ayetlerden midir? Ve bu Ayet günümüzdeki Evlad-ı Resul dedeleri pirleri kapsar mı kapsamaz mı? [FONT=Times New Roman][quote="redyellow, post: 16886"]onlar cem yapmamıştır, semah yapmamıştır, onlar namaz kılmışlardır, onlar dinin emri ramazan orucunu tutmuşlardır, bunlar tarihde kayıtlıdır. [/QUOTE] [FONT=Times New Roman]Cem, sözlük anlamı olarak "toplanmak, bir araya gelmek" demektir. [FONT=Times New Roman]Ayin-i cem (cem ayini), erkan, kurban, kurban hizmeti ya da hizmet adlarıyla anılan, Alevilere özgü toplu ibadet biçimidir. Cem ayini, Ruhlar Alemi'nde (ruhlar yaratıldığında) Kırk’ların yaptığı kabul edilen Cem' in, yeryüzüne yansıması olarak kabul edilir. Yani, ruhlar aleminde Kırklar'ın yaptığı Cem'in, insanlar arasında tekrar edilmesi şeklindeki ibadettir. [FONT=Times New Roman]Cem çeşitlerine göre hizmetler yerine getirilir. Ancak, her cemde “On iki erkan” yerine getirilmeli, “on iki hizmet” sahibi hazır olmalı ve görevlerini ifa etmelidir. Aksi takdirde hizmet tam olmaz, ibadet tamamlanmaz ve dolayısıyla “İbadet cemi” değil de “irşad” (bilgilendirme) veya “eğitim cemi” olur. [FONT=Times New Roman]İlk “cem”in, kainat yaratılmadan önce, ruhlar yaratıldığında, “Ruhlar alemi”nde “Kırklar Cemi” olarak yapıldığı varsayılmaktadır. [FONT=Times New Roman]Hz. Muhammed zamanında ise sürekli “cem ayini” yapıldığı söylence olarak günümüze dek gelmiştir. Yapılan bu cemler, tarikat ahkâmı gereği olarak "gizli" yapılmış, “ibadetin gizliliği” prensibi uyarınca da “sır” olarak kalması uygun görülmüştür. [FONT=Times New Roman]İmam Cafer hazretleri zamanında, gizlilik yine esas olmakla birlikte, yolun edep ve erkanı bazı kurallara bağlanmıştır. [FONT=Times New Roman]Cem ayini, yani erkan; kişinin kendisi ile hesaplaşması, “insan” olmanın yol ve yöntemini öğrenip, doğrudan Tanrı'ya yönelmesi ve vahdet-i vücuda ermesi yolunda en uygun araçlardan biridir. [FONT=Times New Roman]Semah’ı yukarı da anlatmıştım. Semah hakkında son diyeceğim; Cem ibadetinin sadece bir bölümüdür. [FONT=Times New Roman]Namaz konusunda da son diyeceğim; [FONT=Times New Roman]Namaz deyince camide yapılan ibadete kendinizi şartlandırmayın. [FONT=Times New Roman]Eğerki Allah’ın emrettiği Namaz şu an camilerde yapılan İbadetin aynısı ise, Peygamber Efendimizin ölümünden sonra halife olan ilk üç halife Namazın şekillerini değiştirerek bu günkü Namazın şekline yön vermişlerdir. [FONT=Times New Roman][COLOR=blue]“Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, sizin de üzerinize farz kılındı. Bu sayede korunmanız umulmaktadır” Bakara Suresi, Ayet 183; [FONT=Times New Roman]Ayetten de anlaşılacağı gibi İslam’ın kutsal kitabı Kur’an, Hz. Muhammed’e gelmeden önce, ki (Hz. Adem’den, Hz. Hatem’e kadar) peygamberlerin de oruç tuttuklarını belirtiyor. İslam’dan önce orucun var olduğu bu ayetten de anlaşıldığına göre hangi orucu tutmuşlardır? [FONT=Times New Roman]Sözkonusu Ayet, Peygamber Efendimiz 60 yaşında iken inmiş olan Ayet’tir. [FONT=Times New Roman]Bu Ayet inmeden önce de Peygamber Efendimiz oruç tutardı. Hiçbir İslam kitabında 30 gün oruç tuttuğunu yazmaz. Oruç tuttuğunu yazan kitaplar da ise “3 gün tutar dördüncü günü orucunu bozardı” diye yazar. [FONT=Times New Roman]Hz. Adem’den beri oruç vardı. Dünyanın bütün büyük dinlerinde, belirli kutsal zamanlar sırasında ya da öncesinde veya özel nedenlerle oruç tutuluyordu. Bütün tarihi kaynaklar, oruç adetinin insanlığın eski bir geleneği olduğunda birleşiyor. [FONT=Times New Roman]Ayette de görüldüğü gibi oruçtan amaç kötülüklerden korunmak, nefsi terbiye etmek, iyi ahlaklı bir insan olmaktır. Tanrı boş yere insanları aç bırakıp cezalandırmaz. Orucun gerçek anlamı kötülüklerden uzak durup, iyi ahlaklı olup tanrının buyruğunu yerine getirip olgun insan, yani “insan-ı kamil” olmaktır. Bütün ibadetlerden amaç insanın gerçek anlamda kendini bilen “insan” olmasıdır. [FONT=Times New Roman]Kur’an’da oruç, vacip ve farz olmak üzere ikiye ayrılmıştır. [FONT=Times New Roman]Farz olan: Bütün İslam alemine bildirilen oruçtur. [FONT=Times New Roman]Vacip olan: Bir dileğin yerine gelmesi veya işlenen bir suça tevbe etmek için tutulan “Nezir orucu”dur. [FONT=Times New Roman]Bu tutulan oruçların iki yönü vardır; Zahir ve batın. [FONT=Times New Roman]Zahiri yönü: Allah’a şükretmek, ola ki nefis aç kalınca yoksul, yetim, çaresiz ve sağlığı kendisini geçindirmeye yetmeyen insanlarımızın çaresizliklerini, ve sıkıntılarını hissedip, merhamet duyguları gelişip, vicdan muhakemesi çalışır, bu çaresiz insanlara yardım elini uzatılır. [FONT=Times New Roman]Batini yönü: Gerçek müminin orucu ise senede 365 gündür. O kişi yaşamı boyunca halk için çalışır, paylaşımcıdır. Komşusu aç iken o tok gezemez. İnsanlar sefalette iken o saltanatta olamaz. O gerçek mümindir ki, sadece nefsini değil, yani midesini değil, bütün uzuvlarını harama bağlı tutar. [FONT=Times New Roman]Zahiri oruç: Gündüzleri yemekten içmekten ve mukarenetten kesilmektir. Ramazan ayında tutulur. [FONT=Times New Roman]Hakikat orucu: Ömür boyu devam eder. Oruçlu, gece gündüz bütün azalarını kötü duygulardan muhafaza etmek mecburiyetindedir. Gıybet etmez, hiç bir fenalık düşünmez, kimseye zulmetmez, dövmez, sövmez, duygularını kötüye kullanmaz. Duygularını kötülüğe kullandığı anda, fiilen yapmasa da orucu bozulmuş olur. İşte asıl oruç budur. Çünkü Cenab-ı Fahr-i kainat sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz buyuruyor ki: [FONT=Times New Roman]“Nice oruçlular vardır ki, oruçlarından onlara sadece bir açlık kalmıştır.”(İbn-i Mace) Bu Hadis-i Şerif’ten anlaşılıyor ki, birçok oruçlular iftar ediyorlar farkında değiller, hem de oruç tuttuklarını zannediyorlar. Görünüşte yemeyip, içmeyip oruç tutuyorlar, ama yaptıkları hareketler hiç de bir oruçlunun hareketine benzemiyor. [FONT=Times New Roman]Dolayısı ile birçok iftar edenler de vardır ki oruçludurlar, oruçları bozulmamıştır. Niyetleri daima istikamet üzerinde bulunur. Kötü duygu ve düşüncelerden kendilerini alıkoymuşlardır, istedikleri gibi hareket edemezler, istediklerini yiyip içemezler. [FONT=Times New Roman]Hadis-i Kudsi’de “oruç benim içindir, mükafatını ben veririm” diye bildirilen oruç bu oruçtur. [FONT=Times New Roman]Hakikat orucu: Hazret-i Allah’ın muhabbetini sırda muhafaza etmektir. Cenab-ı Hakk’ı görmek sır gözü iledir, yoksa baş gözü ile görülmez. O muhabbet çıkıp başka muhabbet girdiği zaman, hakikat ehlinin orucu bozulmuş olur. Onu kaza edecek ki, yani istiğfar edip aynı muhabbeti duyacak ki, orucu devam edebilsin. Çünkü o insanları Hazret-i Allah kendisi için halk etmiştir. [FONT=Times New Roman]Hadis-i Kudsi’de “İnsan benim sırrımdır, ben de insanın sırrıyım” diye buyuruyor. Hz. Mevlana’da bir coşku halindeyken; “Söyletmeyin bana insanın ne olduğunu. Söylersem sizde yanarsınız bende yanarım.” Onlar daima Hakk iledir. Dolayısı ile Hazret-i Allah o kullarının başka bir şeyle meşgul olmasını da istemez. İşte Allah’ın “dosdoğru yolu”nda olan kamil insanlar bunlardır. [FONT=Times New Roman]Bunların orucu da hakikat orucudur. [FONT=Times New Roman][quote="redyellow, post: 16886"]ehli beyt ağzına tek damla alköl almamıştır.[FONT=Times New Roman]Ama bugün anadoluda bir çok yerde cemde alköl alınmaktadır, bu akıl karı mıdır? bu ehli beyte saygı mıdır, yoksa hakaret midir? [/FONT][/QUOTE][FONT=Times New Roman] [FONT=Times New Roman]Yapılan Cem’lerde alınan alkol’e gelince; [FONT=Times New Roman]Bu Cemlerde hiçbir zaman şişeler dolusu alkol alınmaz. Alınan alkolün belirli bir amacı vardır ve semboliktir. [FONT=Verdana][quote="redyellow, post: 16890"] bu konu başlığı düpe düz bizim inancımızı sorgulamak hatta lekelemektir. [/QUOTE] [FONT=Verdana]Bu konunun açılmasından maksat, inancı sorgulamak değildir. [FONT=Verdana]Alevilikte olan inancı aktarmaktır. [FONT=Times New Roman][1] Yakınlardan maksat, Aliyy-ibn-il Huseyn, Said-ibn-i Cübeyr, Amr-ibn-i Şuayb ve bir topluluksa Hz. Peygambere yakın olanların yani Hz. Ali, Hz. Fâtıma, Hz. Hasen ve Hz. Huseyn'in kastedildiğini söylemişlerdir. İmam Muhammed-ül-Bâkır'la oğlu İmam Câ'fer-üs-Sâdık (a.s)'tan da böyle rivâyet edilmiştir. Said-ib-i Cübeyr, İbn-i Abbas'tan, bu âyet inince, sevmemiz emredilen kimlerdir diye sorduklarını, Hz. Peygamberin de Ali, Fâtıma ve onların evlâdı diye cevap verdiğini rivâyet etmiştir. Bu anlayışı belirten daha birçok hadisler vardır (Mecma, 2, 388-389). Bu anlayışa göre âyetteki güzel ve iyi iş de Ehl-i Beyt'i sevmektir.[/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/font][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/COLOR][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/COLOR][/FONT][/FONT][/FONT][/font][/font][/font][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/font][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/font][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/font][/font][/font][/FONT][/color][/font][/FONT][/FONT][/FONT][/font][/font][/FONT][/FONT][/FONT][/COLOR][/FONT][/COLOR][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/COLOR][/FONT][/FONT][/font][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/COLOR][/FONT][/COLOR][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/font][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT][/FONT]
[FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][COLOR=blue][FONT=Times New Roman][COLOR=blue][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][COLOR=blue][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][COLOR=blue][FONT=Times New Roman][COLOR=blue][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][COLOR=#0000ff][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][COLOR=blue][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][COLOR=blue][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Verdana][FONT=Verdana][FONT=Verdana][FONT=Times New Roman] [FONT="Arial Black"][SIZE="4"][COLOR="Purple"]emeginize sağlık ...[/COLOR][/SIZE][/FONT][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/color][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/color][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/color][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/color][/font][/color][/font][/font][/font][/font][/color][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/color][/font][/color][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font][/font]
redyellow can, Neden camiye gitmiyoruz diye başlık açılması camiye gidenlere dil uzatmak amaçlı değildir. Kimsenin ibadetini sorgulamadık. Sadece Sünni biadetiyle Alevi ibadetini kıyasla*****, karşılaştırarak kendi ibadetimizin nedenini anlatmaya çalıştık. İdrak kapasiteniz bunu kavramaya yetmiyorsa diyecek birşey yok.
volkan dede bu seferki cevapların beni tatmin etmedi dememden alınır mısın? :-o:-o bu arada ben de başlık ve maddelerini inceleyince ayrılıkçı gördüm biraz ... sünni kardeşime bu noktada katılıyorum. üsluba dikkat etmeliyiz birşeyleri açıklarken...
Kusura bakma ama, yukarıda o kadar açıklanan konular var iken canlarımızın bu açıklanan konulara dikkat etmemeleri ve okumamalarına sitem ediyorum. Namazı hiç kimse yoktur diyerek inkar etmiyorki; Namaz denilince neden her seferinde camide kılınan namaza canlarımız kendilerini şartlandırıyor, ben bunu anlamıyorum. Her dinin Namaz ibadeti vardır. Sinagogda yapılan ibadet, Namaz ibadetidir; Kilisede yapılan ibadet Namaz ibadetidir. camide yapılan ibadet namaz ibadetidir; Cemevinde yapılan ibadet namaz ibadetidir. Sitem ettiğim konular kısaca bunlar ve bunlarda defalarca yazılmasına rağmen verilen cevalarda artık ART NİYET ARAMAK LAZIM. Bir kişi bana namaz nedir anlatırsa bende öğreneceğim.
Varıp yoldaş olma sen uğursuza Komşu olma namussuza arsıza Sabah selâmını verme pîrsize Adamın başına belâ getirir Muhib yolldaş olma kalleş yâr ile O yâr da durmadı bir ikrar ile Sakın sohbet etme münkir kör ile Altının adını pula getirir PİR SULTAN ABDAL'ım derdim ziyade İçilirmi yârsız yad ile bade Yâr odur ahrette şefaat ede Sadık yâr insanı yola getirir. Mürşit olan görür anın işini Akıdır gözünden kanlı yaşını Secdeden kaldırmaz anlar başını Yüzünü yerlere sürer Hû deyü20 Gelin zikredelim Gâni Hüda’yı Müminler kılar beş vaktın edası İkrar işitmişdürür İblis sadası Onu Hakk’a doğru döndüremezsin Cemi günahların yere dökülür Hak yoluna abdest aldığın zaman Sağ yanıma iki melek dikilir Sabah namazımı kıldığım zaman Gökten yere saf saf olur melekler Meleklere müştak olur felekler Hak katında kabul olur dilekler Öğlen namazın kıldığın zaman Sofu olan daim beş vaktin kılar Onun içi dışı nur ile dolar Muhammed Ali’den şefaat umar İkindi namazın kıldığın zaman Mümin olan daim selaser gezer Kiramen katibin hayrını yazar Kendi eli ile kendi cennetin düzer Akşam namazını kıldığın zaman Gökten yere kim indirdi Burağı Hu değince yakın eder ırağı Dünyadan ahirete yana çerağı Yatsı namazın kıldığın zaman Pir Sultan Abdal’ım hey Hıdır İlyas Gönlünde kalmasın gam ile garaz Yedi Yasin bir Elham üç kere İhlas Hak nasip eylesin öldüğüm zaman
Peki Topkapi sarayindaki Üzerine kan dökülmüs Kurani Kerim kime aitti.Camide Hz.Ali sehit olmadan önce Camide Kuran okuyormus ve bicaklandigi zaman bu kan Kuranin üzerine damliyor. Gelelim diger konuya,O zamanlar tabiki Cami nin minaresi olmasa bile,yine namaz kilinan yerler vardir.Bunu resimler ispatliyor.Biraz googleden arastirma yaparsaniz sizde görürsünüz. Cami nin arapcasi Allah demekdir.Yani Allahin 99 isminden biridir. Hz.Ali nin en kuvvetsiz düstügü yerde namazdi.Hic bir savasta Alinin kilicini kimse yere düsürememistir.Bunu unutmayin. Bilmediginiz konularda kafaniza göre sacma yorumlar yapip diger arkadaslarayanlis bilgi verme lütfen.
Yazılı kaynaklara göre Hz. Ali'nin Şehit edilmesi ile ilgili olarak 2 tane rivayet vardır. 1. Mescide gitmek üzere evinden çıktığında saldırıya ugramıştır. 2. Mescide vardıgında bahçe çerisinde uyuyanları uyandırır iken saldırıya ugramıştır. Cami: Toplayan, bir araya getiren Mahşer günü tüm insanları, hesap vermek üzere huzuruna toplayan anlamındadır. Başka anlamlar çıkarmak yersizdir. Evet katılıyorum. Ama namaz deyince kendinizi camide kılınan namaza şartlandırmayın lütfen. http://www.youtube.com/watch?v=TNpd0XGUduA Bugün camide kılınan namazın Peygamber efendimizin bıraktığı namaz olmadığını ilahiyat proflarıda belirtiyor. Bu sözüne sende uyarsan memnun olurum. Varsayımlar yazmayın. varsa kaynaklarıyla beraber aktarırsan memnun oluruz. Konu olarak aktardıklarımda kaynaklar belirtilmiştir. kısa kısa yazdığım bu cevaplar ise yazılanları okumadan cevap yazanlar için sitemdir.
Ali nerde namaz kılıyormuş? sen biraz bilgi yönünden eksik ve yanlış kalmışsın kusura bakma, aleviyim demek le alevi olunmuyor malesef, alevi olmak bilgi ve ilim sahibi olmaktır, öyle kulaktan dolma uyduruk şeylerle ale vilik bilinimez ve yaşanılamaz, sorunun cevabı forumda mevcuttur...biraz araştırmacı ol...