Hz.Alinin temsili resminin camilerin kapısına asıldığı ,camiye girip namaz kılmak isteyenlerin o resme tükürüp küfür ettikten sonra ancak içeriye girebildikleri söyleniyor.Hz. Ali yi sevenlerinde resme tükürüp küfür etmek istememeleri yüzünden camiye gitmediklerini bizim büyüklerimiz söylüyorlar.Ayrıca yine camide ayaklara takılan takunyaların altına Hz.Alinin isminin yazıldığı,bunları giymek istemeyen Alevilerin camiye gitmemeyi tercih ettiğinide duydum.Emeviler döneminde bunların yapıldığına inanıyorum.Çünkü Emeviler döneminde Hz.Ali soyuna yapılanlar kaynaklarda yazıyor.
Cok tesekkürederim CEM 24d bizleri bilgilendirdiniz emeklerinize yüreginize Saglik Sagolun Varolun: Koyun beni hak aşkına yanayım Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan Yolumdan dönüp mahrum mu kalayım Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan
Tesekkürederim Sagolun emeklerinze saglik.. LANET OLSUN YEZİDE SIMRI MERVANA VE EBU SÜFYAN SOYUNA... RAHMET OLSUN İMAM-I HÜSEYİN'E VE 73 EVLADINA...
oraya ibadet için gidilir işin içine başka şeyler girerse mecburiyetten ve gösteriş olsun diye gidilirse bu ibadettin hiçbir anlamı kalmaz .........bakın ben cem evinede karsı değilim camiyede ibadet için gidildiği sürece hersey güzeldir bakın can ne yazmıs yukarda alıntı yaptım gülüşten dediği ile yazdıgı bir birine uymuyor ibadet evde ddee yapılır cem evi ve cami de degil sadece unutmayalım gösterişin hertürlüsüne karsıyım bennnnn
Cem24d ,kardeşim Allahu Taala Resulullaha ayet vahyederek camilerde namaz kılınmasını yasak etmiş ve Hz.Muhammed dahi camileri yıktırmıştır,diyorsun.Dediğin ayeti ben açıklayayım.Bu mescit münafıkların Medineye yaptığı Mescid-i Dırar olarak bilinen mescittir.Ebu Amir er-Rahib münafıklara Kuba mescidinin yakınında bir mescit yapmaları için bir mektup yazmıştı.Adı mescid olacaktı ama Ebu Amir 'in Şamdan bir orduyla gelmesine kadar münafıkların karagahı olarak hizmet verecekti.Akıllarınca bu kafir ordu sayesinde hem kendilerini koruyacaklar, hemde Peygamberi ve ashabını dağıtacaklardı.Binayı yaptılar ve buna kutsiyet kazandırmak için de Allahın Resulüne giderek "biz uzağa gidemeyen ihtiyar ve özürlüler için bir mescid yaptık,senin namaz kıldırıp dua etme nle birlikte açılışını yapmak istiyoruz."dediler.Allah Resulü "Şimdi Tebük için sefere çıkıyoruz.Allahdan izin olursa dönüşte "buyurdular.Fakat dönüşte Cebrail(a.s)gelerek buranın zarar mescidi (Mescid-i Dırar)olduğunu bildirdi.Resululah emir buyurarak burayı yıktırdı.Çünkü burası İslamı içinden yıkmak müslümanların birliğini bozmak üzere yapılmıştı.Değerli kardeşim Hz. Muhammed sadece burasını yıktırmıştır. Yanlış bilgi vermeyin. Ayrıca camilerdede namaz kılınmasını yasaklamışta değildir. Saygılar.
Üzülerek söylemeliyim ki tevbe süresi ile ilgili tefsir hatalı... Düzeltiyorum Peygamber efendimiz kuba mescidi inşa edildiğinde, orada cemaate namaz kıldırmak üzere Beni Amr bin Avf tarafından davet edilmişti. Peygamber efendimiz teşrfi edip cemaate namaz kıldırmıştı. Bunların amca oğulları bu durumu kıskanıp, yakınına bir mescit yapmışlardır. Ancak içlerinde art niyet vardır. Ebu amir denen şahıs hiristiyan olmuş ve daha sonra rahip olmuştur. Peygamber efendimize karşı uhud savaşında mücadele vermiştir ve hatta savaşı kışkırtanlardan birisidir. Huneyn savaşına kadar da her türlü savaşa katılmıştır. Meşhur bir fasıktır. Peygamberimizi o mescide davet etmişlerdir ancak peygamber efendimiz sefere çıkmak üzere olduğunu ve dönüşte kıldıracağının sözünü vermiştir. Sefer dönüşünde peygamberimiz tekrar davet edilir ve tevbe süresinin ilgili ayetleri nazil olur. 107. ve 108. ayetler. Bu ayetler üzerine peygamber efendimiz o mescidin yıkılmasını ve yakılmasını emretmiştir. Yerine ise çöplük yapılmıştır. Yani ortada mescit yıkma ve yakma yok. O gizli din düşmanlarının kötü emelleri ayetle bildirilince bu emri vermiştir. Kuba mescidinde ise orada kaldığı 4 gün süresince cemaate namaz kıldırmıştır. Bu ayetten yola çıkarak mescide gitmeme nedeni açıklayamazsınız. Lütfen kuran-ı kerimi tarihi ve aksiyonu ile birlikte bir kronolojik sıra ile değerlendirelim. Kuran-ı kerim alevi-sünni hepimizin kitabıdır. Saygılarımla
Ben Alevi Değilim ama bir çok alevi tanıdığım dostum, canım, akrabam dediğim insanlar var. Cem evine de gittim ve bir köyün alevi dedesinin yattığı kutsal saydıkları mekana da (Türbe). Ben müslümanım Hz Muhammet ve onun yolundan giden her samimi müslüman da kalbimde yer sahibidir. Burada aleviler neden camiye gitmiyor sorusuna camiye gidenlere saldırarak ve doğru yanlış çarpıtılmış bir sürü masal anlatarak camiye gidenleri düşman olarak göstererek cevap yazıyorsunuz. Burada diğer kendilerinden olmayan diğer müslüman kardeşlerini kötüleyenlere sesleniyorum, Ben alevilerden sevgi, saygı, hoş görü, dürütlük, barış öğrendim. Siz alevi olarak bunları öğrenemediyseniz sizinde cem evine girme hakkınız yok çünkü müslümanlar arasında fitne fesat sokanın cem evinde yeri yoktur. Hayırlı günler ve sevgiler.
Ben Alevi Değilim ama bir çok alevi tanıdığım dostum, canım, akrabam dediğim insanlar var. Cem evine de gittim ve bir köyün alevi dedesinin yattığı kutsal saydıkları mekana da (Türbe). Ben müslümanım Hz Muhammet ve onun yolundan giden her samimi müslüman da kalbimde yer sahibidir. Burada aleviler neden camiye gitmiyor sorusuna camiye gidenlere saldırarak ve doğru yanlış çarpıtılmış bir sürü masal anlatarak camiye gidenleri düşman olarak göstererek cevap yazıyorsunuz. Burada kendilerinden olmayan müslüman kardeşlerini kötüleyenlere sesleniyorum, Ben alevilerden sevgi, saygı, hoşgörü, dürütlük, barış öğrendim. Siz alevi olarak bunları öğrenemediyseniz sizinde cem evine girme hakkınız yok çünkü müslümanlar arasında fitne fesat sokanın cem evinde yeri yoktur. Hayırlı günler ve sevgiler.
haklı tepkine teşekkürler T-BEYAZ.. lakin malum, fitne fesat dediklerimiz sünni'yi de kullanacak, alevi'yi de kullanacak ki, kazancı artsın.. aslında, alevi ile sünniyi birbirine kışkışlayanları muhattap dahi almamak gerekirken, misilleme tarzında yapılan karşılıklı yazışmalar uzayıp gittikçe bi yerlerde saklı kalmış acılar depreşiyor.. sonuç malum !
iyi gunler arkadaslar,benim adim remzi.sunniyim,ben sunu merak ettigim icin soruyorum.bizler namaz kilmak icin camiiye gidiyoruz.bildiginiz gibi 5 vakit namaz kuran ve sunnetle sabit,sizler uzerinize farz olan namazlarinizi kilmak icinmi cem evlerine gidiyorsunuz
Değerli Can öncelikle eksik ve yanlış bilgi sahibi olduğunu bilmeni isterim. Birincisi Kuranı kerimde Cami diye bir kavram yok.yani Cami Kuranı kerimde bir ibadethane olarak geçmiyor bırak Kuranı Kerimde Cami adı dahi geçmiyor.Buna rağmen sizin ibadethane olarak kabul ettiğiniz Cami ve size saygımız var. İkincisi Kuranı Kerimde Namaz var.Ancak sizin kıldığınız namaz olarak tanımlanmamış, nasıl kılınacağıda tanımlanmamış.Namaz Kuranı kerimde Kıyam, Rüku, Secde olarak geçer ve eğer izlediyseniz biz cem törenlerinde zaten Kıyam, Rüku ve Secdeye gelir dua ederiz.Yani namaz kılarız.Saygılar....
Destur Hak'tan ola. Remzi kardeşim, öncelikle Alevilik ile ilgili hurafelerle oyalanma***** buraya gelip bize sorduğun için sana teşekkür ederim. Neden namaz kavramımızın farklı olduğunu enelhak can gayet güzel açıklamış. Ben de vakit kavramına değinmek istedim sanırım enelhak can bu konuyu atlamış. Alevilik'te beş vakit namaz yoktur. Çünkü Kuran'da beş vakit diye birşey yazmaz. Allah Kuran'da belli vakitler vermiştir ancak bunlar örnektir. Yani şart değildir. Aleviler o ayetlerde Allah'ın kullara her an ibadet edebileceklerin, her an yakarabileceklerini söylediklerine inanırlar. Bu yüzden vakit kavramına pek takılmazlar. Meşgul olmadıkları her dakika Allah'ı anma çabasındalardır. Umarım bazı soru işaretlerinin cevabını verebilmişizdir. Hak Muhammed Ali yar ve yardımcın olsun.
Aleviler neden camiye gitmiyor? Alevilerin (Arap Alevilerinin) Hz. Resulullah (s.a.a.v) efendimizden bu yana mescitleri vardı, ancak emevi ve abbasi iktidarları zamanında Ehl-i beyt (a.s)'e ve onun yolundan gidenlere seb edilmiş ve arkasından amin denmiş olması Alevilerin mescide gitmemesinde etkisi vardır. Bir Alevi mescide (kendi mescidine) gittiğinde namaz kılarken Ehl-i beyt düşmanları tarafından şehit ediliyordu. Bu durum ta yavuz sultan selim dönemine kadar geldi. Yavuz selim'de Alevileri katledince artık Aleviler can güvenlikleri için mescide gidememiş, baskı ve zulümlere uğramıştır. Bu zulümler bu zamana kadarda devam etmiştir. Hatay ve Adana (Çukurova) yörelerinde yaşayan Aleviler (Arap Alevileri) kendi mescitlerini yeniden yapmaya başlamışlardır, ama bu zaman alacak...
Sayın enelhak: Kuranda cami geçmez doğru, mescid geçer, mescid ile cami de aynıdır. Cami kelimesi türkiye topraklarında kulanılan bir kelimedir ikisi arasında bir fark yoktur. Cami kelimesnin anlamı cem olmak, toplanmak, cem olunan, toplanılan yerdir. İkincisi eğer sizler sırf cami kelimesi kuranda geçmiyor diye camiye karşı iseniz size bir sorum olacak: Kur'anı kerimde CEMEVİ kelimesi geçiyor mu? Eğer cami geçmiyor diye camiye karşı iseniz cemevine de karşı olmanız gerekmez mi? Üçüncüsü kuranı kerim bir ansiklopedi değildir, adeta bir anayasadır, anayasada her şey yazmaz biliyorsunuz. Ana hatlar yer alır, kanunlarla, yasalarla desteklenir. Kuranı kerim de ana hatlarıyla yazar dinin kurallarını, açıklaması HAZRETİ MUHAMMED (sav) efendimizdir. o ne yapmışsa, nasıl uygulamışsa kuran öyle anlaşılmalıdır. namazı da hazreti peygamber bugün bizim kıldığımız şekilde kılmıştır. Hazreti peygamber hiç bir zaman kuba camiinde de medineye varınca yaptırdığı camide de asla saz çalarak cem yapmamıştır, semah vs. yapmamıştır. Hazreti peygamberin saz çalarak cem yaptığına dair hiç bir kaynak vs. yoktur. olamaz da. Biz namaz kılarız demişsiniz hayır sizin kıldığınız namaz değildir ayrı bir şeydir. Dua ediyoruz diyebilirsiniz ama namaz derseniz yanlış olur diye düşünüyorum. muhabbetlerimle.
redyellow can, Sorduğun sorulara kendi bilgim dahilinde cevap vereyim. Biz Kuran'da cami yazmıyor diye cemevine gidiyoruz diye birşey söylemedik. Kuran'da cami yazmadığı gibi cemevi de yazmaz. Ayrıca mescit günümüzdeki camiye tekabül etmez. O zamanki mescitte ilmi eğitim, devlet meseleleri, günlük sohbetler de yapılırdı. Şu an hangi camide bunlar yapılıyor? Ancak tüm cemevlerinde yapılıyor. Diğer bir mesele şudur ki Hz.Peygamber dönemindeki mescitlerde kubbe ve minare diye bir şey yoktu. Bu şekil Bizansla olan etkileşimlerin yoğunlaşma sonrasında Emeviler döneminde estetik güzellik olması açısından İslam'a girmiştir. Kuran'ı kerim bir müminin en büyük yol göstericisidir. Ondan başka birşeye sarılmak söz konusu olamaz. Herşeyi yaratan Allah Kuran'ı da bitirdikten sonra "böylece sana inen dini tamamlıyorum" demiştir. Yani herşey Kuran'da yazıyor demiştir. "Kuran'da herşey yazmaz" saçmalığı sorulan sorulara Kuran'dan örnek veremeyen sözde alim, sahte şeylerin uydurmasıdır ve hak katında benim görüşümce şirktir. Allah'ın kitabında herşeyin olmadığını, bazı şeyleri alimlerin açıklaması gerektiğini söylemek ne kadar Allah'ın birliği ile ve Kuran'ın üstünlüğü ile bağdaşır? Onlar Kur’an’ı düşünmüyorlar mı? Yoksa kalplerin üzerinde kilitleri mi var? (Muhammed/24) Allah bu ayette Kuran'ı herkesin kendisi okuması, anlaması ve düşünerek yorumlaması gerektiğini belirtmiştir. Allah oku diyor, herşey onda diyor. Ama Sünni inanç halen herşey Kuran'da yazmaz diyor. Hayır, Kuran'da herşey yazar. Yeter ki görecek göz, göz olsun. Eğer Allah peygamber nasıl dini yaşadıysa siz de öyle yaşayın diye buyurmuş olsaydı bu ayeti göndermezdi. Hatta Kuran'ı göndermezdi. Tek bir ayet gönderip "Size peygamber gönderdim, o ne yaparsa din odur. Ne yaparsa tekrarlayın" derdi. Namazı Hz.Peygamber'in bugün bizim gibi kıldığını gösteren kaynakların hepsi Sünni kaynaklardır. Sünniler'in cem ibadetinden bahsetmesi ne kadar abes ise, kendi ibadetini peygamberin de yapmış olduğu gibi göstermemiş olması da o kadar abestir. Bizim kıldığımız namazdır can. Namaz nedir sen biliyor musun? Kuran'da namaz için ne hükümler vardır biliyor musun? Allah Kuran'da güneş doğmadan önce, güneş tepedeyken ve güneş battıktan sonra namaz kılın, Allah'a yakarın der. Bu ayet Alevi yorumuna göre namaz vakitlerini belirtmez. Her vakit namaz kılınabileceğini söyler. Güneşin konumuna göre örnek verilir ve bu örneklerin hepsinde olduğu gibi bunların aksi durumlarda da namaz kılınabileceği yorumu yapılır. Yani beş vakit diye birşeyin Emevi dayatması olduğuna inanılır. Ayrıca Allah namaz için şartların kıyam, rüku ve secde olduğunu söyler Kuran'da. Bunların ne olduğunu söylememe gerek yok zaten biliyorsunuz. Bu şekilde bana yalvarınız, yakarınız der Allah. Cemevlerinde bu şekiller zaten uygulanır cem ibadeti sırasında. Dede semah dönenlere dua okutur kıyam halinde iken ve "gerçeğe mümine hü ya Ali" der, ayakta duranlar rükuya eğilir. Dua dede tarafından devam ettirilir, canlar Allah Allah diyerek duaya katılırlar ve tekrar dedenin "gerçeğe mümine hü ya Ali" demesiyle rüku halindekiler secdeye gider. Secdede duaya devam edilerek bitirilir ve tüm canlar ayağa kalkar. Yani Allah'ın emirleri uygulanmış olur. Biliyorum, ayet okumuyorsunuz diyeceksin. Kuran'da namaz kılarken ayet okuyun diye birşey geçmez. Allah'a yalvarın ve yakarın diye geçer. Biz de Allah'ın emrini en güzel şekilde yerine getirmeye çalışırız. Umarım bu cevap senin için açıklayıcı olmuştur can. Muhabbetle.
Sayın piritürkistan: Demişsiniz. İyi de başlık: NEDEN CAMİYE GİTMİYORUZ sorusu...Verilen cevab: KURANDA CAMİ GEÇMEZ. Bunun anlamı nedir türkçe dilinde. Kuranda geçmediği için gitmiyoruz değil midir? Bu düşüncede olan insanların kuranda olmayan bir yere gitmiyoruz düşüncesinde samimi iseler o zaman cemevine de gitmemeleri gerekir diye düşünüyorum. Niçin etmesin? Tabi camiye gitmediğiniz için yakınından dahi geçmekten korktuğunuz için bilmemeniz normal. Mahallemizdeki camide öğleye kadar hanımlara kurs veriliyor, kuran, siyer vs. anlatılıyor. Akşamdan sonra yaşlı erkeklere aynı şekilde dersler veriliyor. Çok önyargılısınız dostum. Ayrıca diyelim ki bugün camilerde bunlar yapılmasın. Bunda cami mi suçlu? yoksa idare, devlet mi suçlu olur? Bilmiyorum, bilmediğim için sizler gibi önyargılı olarak hayır şu yapılmıyor vs. diyemem. olabilir...kubbe ve minare midir bütün sıkıntınız? Buyrun hemen her yerde kubbesi olmayan, minaresi olmayan camiler var, oralar gidin eğer sıkıntınız bunlar ise. Yapmayın lütfen. Bunların yazılması dahi abestir. Bugün trilyonlara mal edilen cemevleri yapılıyor, eskiden var mıydı? yoktu. O zaman onlara da gitmeyin!! Kuranı kerim müminin en büyük yol göstericisidir sözünüze amenna diyorum. Fakat kuranda her şey yazmaz diyenlere karşı kullandığınız laflara katılmıyorum. Kuranda her şey yazarsa buyrun bana semahı gösterin mesela? Kuranda her şey yazmaz dostum, kuran anayasadır, ana kuralları yazar. Hazreti Peygamber niye gönderilmiş sence? Eğer kuranda her şey tek tek teferruatlı olarak yazsaydı peygambere gerek kalır mıydı? Kuran anayasadır uygulamayı da hazreti peygamber göstermiştir. hem kuran, hem sünnet başımızın tacıdır. 1: 2: Madem bu kadar iddialısınız madem KURANDA HER ŞEY YAZAR diyorsunuz, ve hemen peşinden kendinize göre numazı tarif ediyorsunuz, GERÇEĞE MÜMİNE HÜ YA ALİ diyorsunuz, lütfen bana KURANI KERİMİN NERESİNDE GERÇEĞE MÜMİNE HÜ YA ALİ deyin diye bir şey var? lütfen bunu bana gösterin. daha sonra devam edelim yazınızın diğer bölümüne. Muhabbetlerimle can.