HIZIR ORUCU

Discussion in 'İç Anadolu Bölgesi' started by cavres, Aug 9, 2007.

1. cavres

cavres Daimi Üye

Hızır her konuda her şeyi bilen birisidir ve yeryüzünde tanrının bir nevi vekilidir. Hızır ve İlyas sağdır. Yaşamaktadır. Hızır karada, İlyas denizde yardıma muhtaç olanlara, zor durumda kalmış olanlara yardım ederler. İmdat isteyenlerin imdadına yetişirler. Hızır ve İlyas yılda bir kez (6 Mayıs hıdrellez gününün gecesi) bir gül ağacının dibinde buluşurlar.
    Hızır ve İlyas inancı Alevi düşüncesine ve inancına en yoğun biçimde girmiştir. Öyle ki Hızır’ın adına atfedilen “Hızır Orucu” tutulur ve dördüncü gün bayramlaşılır. Hızır orucunun son gününde özellikle cem ayinleri yapılır. O gece bir bezin veya tepsinin üzerine un konulur ve Hızır’ın gelip bu una dokunarak bir işaret bırakması beklenir. Çünkü Hızır’ın uğradığı eve bereket, sağlık ve düzen gelir. Böyle inanılır. Eğer sabah kalkıldığında un üzerinde bir iz veya işaret görülürse o undan kömbe yapılır (Halk arasında buna niyaz yada lokma denir.) ve çevreye dağıtılır. Kömbeyi istisnasız her ve yapar ve dağıtır. Buna “Hızır Lokması” denilir. Hızır’ın un üzerine iz ve işaret bırakarak onurlandırdığı ev sahipleri gücü yetiyorsa mutlaka kurban keser ve çevreye dağıtırlar.
    İnanışa göre Nuh peygamberin gemisi fırtınaya tutulmuş, halk feryat edip “Yetiş ya Hızır; bizi kurtar!” diyerek dua etmişler. Duaları Allah tarafından kabul olunarak, fırtına dinmiş. İşte o zaman yüce Allah’a ‘üç gün oruç’ adamışlar. Bu oruç o günden bu güne kadar aynı inançla tutulmaktadır

arkadaşlar ben büyüklerimden bikaç şey duydum hızırla ilgili sizinlede paylaşmak istedim

hızır aleyhisselam Allah a olan bağlılığını sevgisini göstermek için bi mağraya girer ve insanlardanda mağrayı da kapatmalarını ister.
    1 ay boyunca oruç tutar ve orucunuda sadece buğdayla açarmış.bigün bu insanlar merak etmiş yaşıyomu öldümü diye mağrayı açmışlar ne ölüsü nede dirisi varmış sır omuşş yani..

hızır aleyhisselam biyere oturduğunda yemyeşil olurmuşş oralar otlar arkasından sallanırmışş.hızır aleyhisselam ogün bugündür insanların yardımına koşar.

onun için 3 gün oruçç tutulurr.3günün akşamında bi kaba un koyarlar.hızır eğer o eve gelirse işaret bırakır bu unun üzerine çünkü.hızırın uğradığı eve bolluk bereket gelir.vee daha sonra bu unlada kömbe yapılırr herkese dağıtılır.kurban keserler.

2. yasemin

yasemin Daimi Üye

Paylaşımın için sağol can....

3. oncelıkle paylasımın ıcın cok ama cok tsk etmek ıstıyorum bende aynı yazdıklarını yazmayı dusnuyodum cunku yazdıkların eksıksız olarak bende bılıyorum ve paylasmak ıstıyorum hatta anlattmıs oldugun olayı ben kendı gozlerımle gordum burcu can. benım dayımın hanımı seyıt soyundan gelıyoo.. onun her sene tuttugu hızır orucunun sonunda yaptıgı bugday ezmesı seklınde ama una benzer bız ona kavut derız halk deyımıyle işte onu gece bı odaya bırakır kapıyı kılıtler ısıgı acık bırakır aynasıdır taragıdır ve bır tas su bırakır sonra uyurlar gercı genelde bızım burda herkes tutar hızır orucunu ama her eve gelmez hızır aleyhıselam . işte dedıgım gıbı aksam o sekıl herseyı hazır ettıkten sonra uyurlar. sabah kalktıklarında kavutun uzerınde kucuk kuraanı kerım seklınde bı nısan ve kenarındada bazen bır atın ayagındakı nal ızı bazende bı atın agız seklı gıbı bı ısaret olur. ve bıraktıgı tastanda bır mıktar su eksık sekılde gorunur.. ve hemen rahmetli haydar dayım sabah erkenden bı koc kurban ederdii.. yanı bırısı anlatsaydı belkı kabullenmem ınanmam belkı zor olurdu ama iişte ınsan kendı gozlerıyle gorunce ınanıyo bu arda burcu can anlatmak ıstedıgım anlattıgın ıcın ayrıca tsk edrm alim yardıncın olsun....

4. alevininhasi

alevininhasi Daimi Üye

paylaşım için saol can ya okurken yemin yederim tüylerim diken gibi oldu allah razı olsunnnnnnnnn can mutluluklar bizlerin olsun

5. sessiz-okyanus

sessiz-okyanus Daimi Üye

ya arkadaşlar bunu okuyunca bende bir tuhaf oldum ama benim duyduklarıma görede bana şöyle anlatıldı.Hızır orucunu tutan genç bir kız susuz tutuluyormuş ve üçüncü gün kız hangi evden ya da kimin elinden su içerse onunla evleniyormuş bunun örenekleride benim komşum var o hızır orucunu tumuş ve kocası yani evlenmeden önce zorla su içirmiş rüyasında ve sabah kalkmış anlatmış annesine sonra aradan biraz zaman geçmiş kocası istemiş kız istemiyor tabii babasıda başkalarının sözüne gelip kızı zorla evlendirmiş altınca şok oldum onu bırakın enim annemin halasıda tumuş bu orucu kocasının evinin önündeki göldn içmiş suyuve şuan evliler yani bu orucu bende böyle biliyorum. bana da böyle anlatıldı hatta önceleri pek fazla inanmıyordum ama örnekleri çoğalınca inandım sizinkinede inanırım çünkü öyle oluryor.bende tutum o orucu ve gördüm çok güzel bir rüyaydı.Birde paylaşmın iiçin çok teşekkürler emeğine sağlık güzel ve açıklayıcı bir paylşım

6. cemil06

cemil06 Üye

Sevgili canlar,
    Bir şiirimi sizlerle paylaşarak Hızır orucuna bilgi aktarmak istedim.
    Sevgiler gönderiyorum.

HIZIR İLYAS

Her şeyi haktan bil, amel’e hazır
    Doğru yürek gider emele nazır
    Unutma yanında İlyas-ı Hızır
    Ruhunu temiz tut, kirli düşünme

Hızır ki uğramaz sıkışmayana
    Güzelin yanına yakışmayana
    Yüreği doğruya akışmayana
    Kalbini temiz tut, kirli düşünme

İnsan-ı âdemin zor günü onlar
    Birlikte gelirler dar günü onlar