Aleviler namaz kılarlar mı?

Konu, 'Alevi İnancı ve İbadetleri' kısmında bluem tarafından paylaşıldı.

1. bluem

bluem Daimi Üye

Aleviler ve namaz konusunu bir kaç boyutuyla ele almak gerekiyor. Çünkü Alevilerin sürekli olarak maruz kaldığı soruların başında “neden namaz kılınmıyor” sorusu geliyor.
    Her Alevi mutlaka ömrünün birden fazla döneminde “siz Aleviler neden namaz kılmıyor, camiye gitmiyorsunuz?” sorusuyla karşılaşmıştır
    Bilindiği gibi namaz Farsça bir kelimdir. Namaz kelimesin Kuran´da ki karşılığı salat´tir. Salat ise dua, tanrıyı içten anıp selamlama anlamına geliyor. Allah´i içten anıp selamlamanın, duanın ise biçimi, sekli yoktur. Dua, insanin Yaratıcı ile beraberliğidir. Bunun için belli bir saat, mekan, kural yoktur. İnsan istediği vakit, istediği dilde, istediği şekilde dua edebilir, Yüce Yaratıcısına şükür edebilir. Yüce yaratıcıyı anmak, Yaratıcıyla dolu olmak, bir araya gelmek için belli bir zaman dilimi yoktur. Bu her an olmalıdır ve her anda mümkündür. İbadeti belirli zamanlarla sınırlayan kendisini biçimsel kurallar ve şekillerden arındırmamış demektir. Böylesi şekilsel bir kuşatma ise yaşamın gayesine ters bir durumdur.
    Bazıları ibadeti biçimsel kurallarla sinirliyor. Çokça tekrarlamak durumunda kaldığımız gibi biz Alevilerde ise ibadeti kalıplaştırmak yoktur. Elbette ibadette belirli kurallar olması gerekiyor. Özellikle toplumsal olarak yerine getirilen ibadetin kuralları vardır. Ancak inancın temelidir gibi bazı yanlış uygulamalarla sırf ibadet olsun diye ibadet, ibadetin gayesini yok saymak demektir. Biz Alevilere dayatılanda budur. Deniliyor ki; “Aleviler illa camiye gidin, namaz kilin”. Amaç burada ibadet ise Aleviler zaten toplumsal olarak Cem de ibadetlerini yerine getiriyorlar. Aleviler kimseye, “Cem evine gelip Cem ederek ibadet edin” gibi bir dayatmanın sahipleri değiller. Aleviler “herkesin inancı kendisine” ilkesi ile hareket ederken başkaları ısrarla Alevilere dayatmalarda bulunuyor. Hem de inançsal anlamda temeli olmayan gerekçelerle.
    Amacımız burada Alevilerle Sünniler arasındaki inanç farklılığını bütün boyutlarıyla tartışmak değildir. Amacımız ısrarla Alevilere dayatılan “günde beş (5) kez namaz kilin böylece iyi bir Müslüman olursunuz” gibi inancı biçimsel kurallara indirgeyen, hatta neredeyse bunu inancın özü sayan mantığın yanlış olduğunu belirtmektir. Namaz, neredeyse birileri tarafından inancın asıl gayesi haline getirilmiştir. “günde beş vakit namaz kılan kişi iyi bir insandır ve yaşamı anlamına uygun yasayan kişidir, kılmayan ise münafık, kafir kişidir” gibi bir anlayış ortaya çıkmıştır. Aleviler asırlardır bunun inancın özüne ters bir tutum olduğunu belirtmişlerse de, siyasi anlamda iktidarda olmadıklarından dolayı seslerini kimseye duyuramamışlardır. İnancın asıl özünü takip edip uygulamak yerine gösteriş için yapılan fiillerle zamanını harcayanlara Maun suresinde söyle ikaz edilmektedir: “Dini yalanlayan gördün mü? İste yetimi itip-kakan, yoksulu doyurmayı teşvik etmeyen odur. İste namaz kılanların vay haline, ki onlar namazlarında yanılgıdadırlar, onlar gösteriş yapmaktadırlar, ve ufacık bir yardımı da engellemektedirler”. Biz Alevilerce anlaşılması gereken en önemli nokta burasıdır.
    Konun daha iyi anlaşılması ve doğrularımızın bilince çıkarılması için bazı tekrarları yapmak durumunda kalıyoruz. Konuya hakim olanların anlayışına sığınıyoruz.
    Önceki satırlarda da belirtmeye çalıştığımız gibi namaz Farsça bir kelimedir. Kuran da ki karşılığı Salat´ir. Salat´in anlamı ise Allah´i içten anıp selamlama ve duadır. Bu gün egemen Sünni anlayışın günde beş vakit kıldığı ve Alevilere dayattığı ve neredeyse dinin temeli saydığı namaz ibadetinin Kuran da beş vakit olduğu yönünde acık bir beyan yoktur. Madem namaz inancın özü sayılacak kadar önemli bir ibadet neden Yüce Yaratıcı bu konuda acık ve kesin hükümler ortaya koymasın?
    Aleviler namazı ret etmiyor. Nitekim Cem ibadetinde halka namazı seklinde ibadetlerini yerine getiriyorlar. Ancak bu namaz hiç bir şekilde egemen Sünni anlayışın namazıyla benzer değildir. Bazıları çıkıp diyebilir ki: “su kadar milyon insan namazı böyle kılıyor da siz Aleviler neden farklı anlıyor ve uyguluyorsunuz?” Hemen belirtelim ki çoğunluk her zaman doğru yapıyor anlamına gelmez.
    İbadetle amaçlanan kişinin kendini yenilemesi, arındırması ve sosyal dayanışmayla kişiliğini tamamlamasıdır. Maun süresi böyle bir anlama sahip. İbadet için ibadet, gösteriş için yapılan ibadet nafile ibadetlerdir.
    Alevi ibadet anlayışı biçimsellikten uzak içtenliği esas alır. Al-i İmran Suresi 191. Ayetinde “Onlar; ayakta iken, otururken, yan yatarken Allah´i anarlar”. Bakara s Suresi 239. Ayeti: “Eğer korkarsanız, (namazı) yaya yahut binekte iken kilin”. Bu ve benzer ayetlerde de anlaşılacağı üzere Allah insanlara içten ibadet etmeyi emrediyor.
    Birileri kabul etsin veya etmesin, Alevilerin ibadet anlayışı bu minval üzeredir.
    [/color]

2. Kutup Yıldızı

Kutup Yıldızı Daimi Üye

gerçekten güzel bi konuya değinmişsin son zamanlarda burda cemaat evinde kalan şahıslarla baya bi tartışmamız oldu bu konu da bu açıklamayı yaptım ama arkadaşlar pek tatmin olmuyorlar ve merak ettiğim bi konu var
    KURAN-I KERİM de namaz bu şekilde kılınır şu ayetleri yada sureleri içermelidir diye bir konu geçiyor mu? eğer bilgisi olan arkadaş varsa yardımcı olmasını istiyorum. Ben iki farklı meal okudum fakat içersinde böyle bir şeye rastlamadım

3. sevgi_seli

sevgi_seli Daimi Üye

canlar aleviler yada sunniler diye birşey namaz konusunda tartışılamaz her müslamına farz olan şey namazdır ama biz aleviler neden namaz kılmıyoruz nedeni ise Hz. alinin namaz kılarken camii de öldürülmesinden dolayı namaz kılmıyoruz tek fark bu bunu anlamanızı sağlayacak şey bu konuyu ben daha önce dile getirmiştim ama kimse forumlara bakmıyor

4. bluedream

bluedream Daimi Üye

Kilarlar ancak namazlari da farklidir. "Kuran"da ibadetin tarifi yoktur. Bes vakit namaz yoktur. Kuran'da dua et, Allah'a dua et. Atin üzerinde, devenin üzerinde, yürürken, yanüstu yatarken, sirtüstü yatarken Allah'a dua edebilirsin yazar" derler. O nedenle, kendilerini nerede Allah"a yakin hissederlerse, orada ve Türkçe dua ederler. Bu onlar için namazdir. Alevi felsefesi insani kutsal kabul eder. O nedenle Aleviler namaz kilarken halka halinde, birbirlerine dönüktürler. Insanlar insanin yüzüne secde eder

5. kigi12

kigi12 Daimi Üye

ben de namazi ve dualari gunun bes vakitine ayrilmasini anlayamiyorum bi türlü... insan istedigi zaman yaradanina siginmalidir, duasini
    etmelidir. ben neden namaz kilmiyorsun diye bi soruyla karsilasmadim henuz, eger böyle bi soruyla karsilasirsam tabiki verecek cevabim var asla onlarin laflarinin altinda kalamam. ama bu da bi gercek yanlis taniniyoruz canlar ayni ulkede yasamamiza ragmen, ya bizi gercekten tanimiyorlar ya da tanimak istemiyorlar..........bizim namazimiz cem dir canlar, degislerimiz var dualarimiz var lütfen anlatin bilgilenmek isteyenlere ( niye namaz kilmiyorsunuz diyenlere)..............sagol secil

6. canlar  yilmaz

canlar yilmaz Daimi Üye

güzel bir kono devamli busoruyla karsilasiyoruz. aleviler niye namaz kilmiyor birde neden ramazan tutmuyogibi soru.
    tabiki alevide namaz kilar hz.alinin sehit düsmesinde sonra namaz kilmamaktadirlar.

7. Kutup Yıldızı

Kutup Yıldızı Daimi Üye

bu konuda çok büyük tartışmalara girdim ama beni imana getirmeye kalkan şahıslarla bile karşılaştım bana kesin bir kanıt lazım ayrıca bizlerin Hz. Ali'nin camide sırtından vurularak öldürüldüğü için namaz kılmaması bana mantıklı gelmiyor. Nedeni ise şu biz O'nun yolundayız O namaz kılıyormuş ki namaz kılarken öldürülmüş O'nun ibadet ederken öldürülmesi bizim ibadet şeklimizi değiştirmemiz anlamına gelmez..

8. bluedream

bluedream Daimi Üye

Halka Namazı: Cem töreni için cem evinde toplanan Aleviler, meydana bir daire (halka) oluşturacak biçimde otururlar. Yani hemen hemen herkes, birbirinin yüzünü görür. Bu oturuş biçiminde, yüzler, camide olduğu gibi duvara doğru değil, didara (yüze, yani insana) doğrudur. İnsan fazlaysa, birkaç halka yapılabilir.

Cem sırasında gerekli yerlerde, dede Türkçe dua okurken halkadakiler yere kapanırlar ve uzun süre “Allah, Allah!” derler.

İşte, Alevilerin yere kapanarak yaptıkları bu secde, yüzünde Tanrı belirmiş olan insana secdedir. İnsana secde, onun yüzünde beliren, kalbinde mekân tutan Allah'a secdedir. Alevilikte, namaz, Tanrı önünde eğilmek ve onu saygıyla duymak olduğundan, halka biçiminde oturup yapılan bu secde ve anış, halka namazı olarak adlandırılır.

alıntı

9. WorldFe

WorldFe Daimi Üye

Kuranda namaz yoktur kuran farsça değil arapçadır "namaz " kelimesi farsçadan dilimize geçmiş bir kelimedir

bizim namaz dediğimizin orjinal arapça ismi salattır
    türçeksi yalvarma dua etmedir

ayrıntıları geçtikten sonra gelelim asıl konuya

aleviler niye namaz kılmıyor

sizler farkında değilsiniz ama kılıyorsunuz canlar
    kuran da namaz üç şekilde tanımlanmıştır

kıyan rüku ve secde bunların hepsini cem ayini sırasında uyguluyoruz

nasıl sünnilerin 4 meshbinde namaz kılışında farklılık varsa alevilerinde sünnilerden farkı vardır

10. Kutup Yıldızı

Kutup Yıldızı Daimi Üye

tmm bu konuda hem fikirizde gerçekten benim işim inada bindi kuranda sayfa istiyolar parçaladım kendimi hatta şimdi meal okuyorum

11. ayfer

ayfer Daimi Üye

KUAN DA namazın şekli ve vakti kesinlikle belirtilmemiştir ama doksan dokuz yerde belirtmiştir . kutup yıldızı ayrıca illede kurban kesin diyede bir şey belirtilmemiş sadece kurban kesin sizinde onlar gibi sonunuz sonsuz olmasın diye vurgulamıştır sadece bir ayette gecer aksini idda eden varsa aç KURANI TÜRKÇE MEALİNİ GÖSTER

12. seyduna_34

seyduna_34 Daimi Üye

emegıne sgalık can bende bu yazıyı bı yerde okudum sımdı paylasıma sunacaktım ssen yapmıssın tesekkurler cıhan'a katılıyorum ....

13. ero

ero Daimi Üye

dini terim açısından namazdan kasıt, ibadettir.. alevilerin ibadeti de semah eşliğinde cem töreni olduğuna göre, sorunun cevabı açıktır...

14. kartal1977

kartal1977 Daimi Üye

paylasım için saolun canlar güzel bi konu tartışmaya açık emeginize saglık

15. gülüş

gülüş Daimi Üye

Sorulmuş Aleviler namaz kılarlar mı?

Bence kılmazlar Neden mi?

Dönüpte dedelerimiz ve dahada gerilere doğru bakıldığında ben bunu göremiyorum çevremdede göremiyorum

yani kılınmış olsaydı geçmişten günümüze bi şekilde ulaşırdı

ki namaz kılmayan sünnilerde çok bu durum hiç bir şekilde gündeme gelmiyor tartışılmıyor Ama aleviler söz konusu olunca herkes bilip bilmeden konuşuyor

Günümüzde lakin bazı aleviler kılmaktalar bunun sebebei bence içinde yaşadıkları arkadaş çevrelerinin etkisi

(mesela arkadaşlarınız diyelim namaz kılıyor sizde tek başınasınız ve size piskolojik baskı yapılıyor üzerinize yönelen o kem gözlerden bunalmışsanız istemedende olsa işin içine giriyorsunuz çünkü karşınızdakine gösterdiğiniz saygı size gösterilmiyor yani asimile ediyorlar kendilerine uyduruyorlar)

16. Aleviyyun

Aleviyyun Engellendi

Alevi terimi, Hz. Resulullah (s.a.a)'in kendi zamanında Hz. Ali'nin (a.s) takipçilerine verilen isimdir. Alevi ismini Hz. Ali (a.s)'ın takipçilerine veren, bizzat Resulullah'ın (s.a.a) kendisidir. Hz. Peygamber'in kendisi Hz. Ali'nin taraftar ve takipçilerini, "Naci" ve "Kurtuluşa erenler" olarak adlandırmıştır.

Hilyet'ul-Evliya!da İbn-i Abbas'tan şöyle naklediyor: "Beyyine" suresinin yedinci ayeti, yani "İnnellezine âmenu ve amil'us-salihati ulâike hum hayr'ul-beriyyeti..." (İman edip salih amellerde bulunanlar ise, işte onlar da yaratılmış olanların en hayırlılarıdır…) nazil olduğunda Resulullah (s.a.a) Ali b. Ebi Talib'e hitaben şöyle buyurdular:
    "Ey Ali! onlar (ayette bahsedilenler) sen ve taraftarlarındır. Kıyamet günü sen ve taraftarların, Allah'ın sizden sizin de Allah'tan razı ve hoşnut olduğunuz halde gelirsiniz." Bu konuda birçok hadis nakledilmiştir, isteyenler konuyla ilgili kitaplara başvurabilirler.

Şimdi sorumuza dönelim; Acaba Aleviler namaz kılarlar mı?
    Cevap: Evet, ben Aleviyim diyen namaz kılar. Zira Alevilerin İmamı olan Hz. Ali (a.s) ve onun tertemiz Ehlibeyti (a.s) olan İmamlar namaz kılmış ve namaz kılmayı da önemle vurgulamışlardır. Kur'an'da namazla ilgili birçok ayetler vardır. Başta Hz. Ali (a.s) olmak üzere Ehlibeyt İmamları (a.s) Kur'an'ı bizzat kendileri okuyor, onu okutuyor ve ona göre de amel ediyorlardı. Onlar hiçbir zaman Kur'an'ın emri dışına çıkmamışlardır, Kur'an'ın emirlerini uygulamak yolunda can ve mallarından geçmişlerdir. İmamların siresine baktığımızda onların Kur'an'a ne kadar önem verdiklerini çok iyi görebiliyoruz, hatta bizlere her gün Kuran'dan elli bir ayet okuyun diye tavsiyede bulunmuşlardır.

17. Aleviyyun

Aleviyyun Engellendi

"Benim soyumdan gelenler değil, benim izimden gidenler bendendir. "

Hz. Ali (a.s)

18. g_k_m_n

g_k_m_n Üye

Alevilikte değil tüm dinlerde tüm inançsal mefrumlarda ibadet vardır. Yüce Allah bir ayeti kerimede yarattığı tüm varlığı kendisine ibadet etsin diye yarattığını söylemiştir. İbadet'in ibadet olması için öncelikle İNSAN olmak gibi bir yüce erdem sahibi olmak gerekir. İNSAN olmak kolayca bir şey de değildir. Sureten değil Siret'en yani mana öz ve ruhen İnsan olmak gerekir... Öncelikle bu değere bu yüksek vasfa dahil olmak icap eder. İnsan Ünsiyet sahibi olandır. Ünsiyet Üns_iyet yani Allah'a bağlı olan demektir.
    Alevilikte ibadet şekilce olmaz olursa şekilde kalır yapana da zevk vermez bir hal tecelli kılmaz. Alevilik de ibadet'in temel olgusu HAL 'dir. Haliniz Hak Muhammed Ali'yi hoşnut edecek hizmet ve muhabbet de olmalıdır. Mana'nın Hakk Muhammed Ali'nin haline ayna olmaldır. O sebeple bu yol erenlerin,kendini bilenlerin canı başı hakk yoluna sermaye edenlerin yolu olmuştur.
    Bu değerler ışığında hizmet üreten,değer üreten kemalet sahibi olabilen herkesin her hali ve her vasfı ibadet olacaktır.

19. Volkan dede

Volkan dede Aktif Üye

Şiilik, Arapça’da (Ş.Y.A) kökeninden gelme bir kelimedir ve yaygın olarak “Taraflar” anlamına gelir. Bu Hz.Ali ve Ehl-i Beyt taraflarıdır.

“Alevi” kelime olarak Ali’ye bağlı olanlar anlamına gelir Hz.Ali’nin soyundan gelenlerin isimlerinin önüne konulan bir takıdır. Şiiler ve Aleviler her ikisi de Ehl’i Beyt’e bağlı, 12 imamlara bağlı olmalarına rağmen İnanç temelleri ayrıdır, ibadet uygulama, düşünce yapısı olarak birbirinden farklıdır. Bu aşamada dikkat edilecek bir husus vardır. Şİİ'LİK ALEVİLİK DEĞİLDİR AMA ALEVİLİK Şİİ'LİKTİR.

Alevi: (Ali – Evi) Hz.Ali’nin soyundan gelipte onun tasavvufi yolunu izleyenler ile, o’nun soyundan gelen (Seyyid, şerif Hacegan) kollarından olan herhangi bir mürşide ikrar verip bağlananlardır. Al-i Beyt (Yüce ev) Temelde Hz.Ali’nin soyuna mahsus olan bu isme sonradan ikrar verip bağlananlarda katılmıştır.

Eger sende Aleviysen, ki Aleviyim diyorsun; Hangi Mürşide İkrar verdiğini belirtmende bir sakınca yoktur, bilmek isterim.

Namaz deyince, camide kılınan namazı düşünüyorsanız cahillik edersiniz.
    Kilisede yapılan ibadet Hrıstiyanların Namazıdır.
    Sinagok yada Havra'da yapılan ibadet Yahudilerin Namazıdır.
    Camide yapılan ibadet sünnilerin Namazıdır.
    Cemevinde yapılan ibadet Alevilerin Namazıdır.

Bu sözünde ciddimisin yada gerçekten bu söz Hz. Ali'nin sözümüdür, yoksa Alevileri yanlış düşüncelere sevk etmek ve parçalamak için muaviyenin para ile söylettiği hadislerin ve sözlerin bir devamımıdır?

Şura Süresi 23. Ayetin içeriğine bu söz uyuyormu?
    Hz. Muhammedin Soyu, Kızı ve damadından devam ettiğine göre, Şura Süresi 23. Ayet Hz. Muhammed'in Soyunu sevmemizi emrediyorsa Hz. Ali böyle bir söz söyleyebilirmi acaba?

20. Aleviyyun

Aleviyyun Engellendi

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, ben Nusayriyim (Arap Alevisiyim) ve Nusayriler Arap kökenli Alevi müslümanlardır.

Nusayriler, Ehlibeyt'in 11. İmamı Hasan El Askeri (a.s)'nin öğrencisi ve sadık müridi Muhammed bin Nusayr'ı otorite kabul ederler.

Sayfayı Paylaş