Sabahat Akkiraz: 1955 yılında Kangal´ın Yortan köyünde doğdu. Küçük yaşlardan itibaren müzikle ilgilenmeye başladı. Ortaöğrenimini Almanya´da tamamladı. İlk plağını 13 yaşında doldurdu. Feyzullah Çınar, Aşık Daimi, Davut Sulari etkilendiği kişiler oldu. »Gül Yüzlü Sevdiğim« adlı ilk albümünü 1983 yılında çıkardı. 2 yıl sonra da Türkiye´ye yerleşerek çalışmalarını sürdürdü. Bugüne dek yorumladığı türkülerin önemli bir bölümü kendi derlemelerinden oluşan 15 albüm hazırlayan Akkiraz, Musa Eroğlu, Arif Sağ, Yavuz Top, Zafer Gündoğdu, Erdal Erzincan ve Erol Parlak gibi yönetmenlerle çalıştı. Türkiye ve Türkiye dışında birçok konser verdi. Londra Jazz Festivali, Lyon Doğu Festivali gibi çeşitli festivallere katıldı. Grand Union Orchestra ile »Echoes From Anatolia-Anadolu´dan Yansımalar« adlı çalışmayı hazırladı. 1999 yılında Queen Elizabeth Hall´de »Women of Tradition« projesinde Türkiye´yi temsil etti. Aynı yıl »Echoes from Anatolia« konserleri Redgold Music tarafından kaydedildi ve dünya pazarlarına sunuldu. Etnik müziğin önemli bir merkezi olan Theatre de la Ville bünyesinde program yapan ilk Türk sanatçı oldu. Fransa´da yılın en başarılı etnik müzik sanatçısı seçilen Akkiraz´a ilişkin Fransız-Belçika ortak yapımı bir belgesel hazırlandı. ********************************************************************************** SABAHAT AKKİRAZ ALBÜMLERİ: GÜL YÜZLÜ SEVDİĞİM 1.Aşağıdan bir yel esti 2.Ayrılığın günü mü geldi 3.Çareler 4.Dertlinin derdi bitmez 5.Dostum düşman olmadı ki U.H 6.Gelin oldum Karabük'ün eline 7.Gül yüzlü sevdiğim 8.İçerden yar içerden 9.Oy nazlım nazlım 10.Oyakçının gelini 11.Ölem ölem 12.Yaylalar U.H ____________________________ ŞAFAK SÖKTÜ 1.Açtım ola şu Sivas'ın 2.Aldım sazı elime 3.Ben yaralı ceylanım 4.Bir güzelin aşığıyım 5.Dem geldi 6.Garip garip 7.Geldi geçti güzellerin kervanı 8.Katipler oturmuş 9.Kayalar merdim merdim 10.Nesini sorarsın 11.Niçin ağlamayım niçin güleyim 12.Siyah saçların 13.Şafak söktü 14.Yılgın adası U.H 15.Yüce dağ başında ____________________________ İNSANA MUHABBET DUYDUM DUYALI 1.Adı güzel kendi güzel 2.Ben vurgunum 3.Bu sene U.H 4.Deli gönül U.H 5.Demedim mi 6.Divana 7.İnsana muhabbet 8.Oy amman 9.Pazarlık mı olur 10.Pınara vardım U.H 11.Seni benden ayırdılar 12.Su sızıyor 13.Yaban gülü ____________________________ BOŞ YERE KAVGAYI ZAHMET BİLİRİZ 1.Arzusun çektiğim 2.Aşık olan yarim 3.Bir melek simadır 4.Boş yere kavgayı zahmet biliriz 5.Demi demi 6.Feleğin ettiği işi duydunmu 7.Hal yaman oldu 8.Harabat ehliyiz 9.Oy dağlar U.H 10.Oy tabib 11.Suna gelin ağlama U.H ____________________________ FAZİLET 1.Badı sabah 2.Beydağı U.H 3.Bu bir davadır sevdiğim 4.Dideban üstündeyim 5.Gel gönül-fazilet 6.Gurbetçiler U.H 7.Güruh-i naciye 8.Havalanıp gönül 9.Huyumuz bizim 10.Seher yeli 11.Yar ali-can ali 12.Yokuş seni ____________________________ BENDEKİ YARALAR 1.Adalet kılıcı 2.Aklım ermedi U.H 3.Almanın hali diley 4.Aşşağıdan gelen dilber 5.Belli taşlar yıkılmış U.H 6.Bendeki yaralar 7.Ülbül ne yatarsın U.H 8.Enstrümantel 9.Enstrümantel 10.Ezel bahar 11.Gül fidanı 12.Ne diyeyim dostlar 13.Salma dil gemisi 14.Tabib bulunmaz 15.Yar oyda yar U.H 16.Yaz bahar ayları ____________________________ DAĞLAR KARDEŞİMİ GERİ VERİN 1.Munzur Dağı 2.Bir Güzel Sevdim 3.Etme Bu Cevri Cefayı 4.Ne Ağlarsın 5.Yağmur Yağar 6.Hasretinle Beni 7.Sultanım 8.Pazarlık Edelim 9.Semah 10.Erenler Cemine 11.Ey Gönül ____________________________ YİĞİT İNSANLARIN TÜRKÜSÜ 1.Yemen Bizim Neyimize 2.Değme Felek 3.Yoruldum Yorgunum 4.Sen Yaralı Değilsin Ki (Zalım Felek) 5.Tercan Telleri 6.Medet 7.Semah 8.İşte Yetimlerin Yetimi 9.Duaz-ı İmam 10.Bana Yücelerden 11.Açılın Kapılar ____________________________ TÜRKÜLERLE GİDE GİDE 1.Şaşkın Yarim 2.Gör Nenni Nenni 3.Erenler Şahtan Gelirler 4.Barak 5.Ceylan Gözlerin 6.Bak Şimdi, Sevdiceğim 7.Ya Hızır Semahı 8.Arguvan 9.Yar Senin Derdinden 10.Ne Boynunu Bükersin 11.Ali'nin Sırrı ____________________________ YÜREĞİMİN SESİ TÜRKÜLER 1.Ağır halay 2.Dereler coşarsada U.H 3.Barak 4.Bir yiğit gurbete düşse 5.Dertliden dert sorulurmu 6.Gam yeme gönül 7.Hele dağlar 8.Kerbela 9.Munzur 10.Ne minnet 11.Şah-ı merdan 12.Yaradan dost ____________________________ DELİ DERVİŞ 1.Dağların eteği kardır 2.Deli derviş 3.Deli gönlüm 4.Diley 5.Dosttan ne haber 6.Halay 7.Hele zalım 8.Kara dağın boz yılanı 9.Kırıkhan barağı 10.Semah 11.Yaram 12.Yele verdim ____________________________ LAMEKAN 1.Aşkın Divanesi 2.Bahcede Güller Açmış 3.Davulcu 4.Değirmenim Terse Döndü 5.Ezgincan 6.Garip Anam 7.Güzel Dost 8.Halaylar 9.Kületti Derunum 10Lamekan 11.Yüce Dağ Başında 12.Yücesinde Dertli Dertli Ötüşen ____________________________ KAYGUSUZ 1.Harputtan ötesine 2.Şikayetim sana tanrım 3.Kumarbaz 4.Çıkam yücelere 5.Bu yıl bu bağların karı erimez 6.Tarikat kutbu/virane sofrası 7.Biz aşığız 8.Yar yar 9.Tevhid 10.Şavun 11.Sabah erken uyan yar 12.Leylim leylim 13.Başı pare pare 14.Saki ____________________________ SEYRAN 1.Beni Beni 2.Havar 3.Ana Baba Hısım Akran 4.Kara Kış gelmeden 5.Dağlar Verin Yarimi 6.Bu Aşk Bir Bahr-i Ummandır 7.Hey Dost 8.Seyran 9.Olura Olmaza 10.Kime Canım Desem 11.Hicran Kucağında (Sofyan Nefes) 12.Dertli Gönül 13.Halaylar ____________________________ KÜLLİYAT 1. Gül Fidanı Kırılır 2. Kök ve Dal 3. Mevlam Bir Çok Dert Vermiş 4. Ben Melamet Hırkasını Giydim (Leylim Leylim) 5. Akıttın Gözümden Yaşı 6. Kayalar Merdim Merdim (Karaşar Semahı) 7. Nokta 8. Kaleden Kaleye Şahin Uçurdum (Temir Ağa) 9. Ali (Methiye) 10. Eridi Kalmadı Dağların Karı 11. Ceylan Gözlerine