''ALEVİ'' sözcüğünün Etİmolojİsİ

Konu, 'Yazılar, Makaleler, Araştırmalar' kısmında Asi_Prenses tarafından paylaşıldı.

  1. Asi_Prenses

    Asi_Prenses Daimi Üye

    Alevi sözcüğünün kökeni, Arapça'dır. Aslı “Ali”dir.

    Ali; yüce, ulu anlamına gelen bir sözcüktür ve tarihte Hazret-i Ali'nin kimliği ile özdeşleşmiş bir isimdir.

    Alevi, Ali sözcüğüne, mensubiyet-aitlik-özdeşlik anlamı katan “-i” sonekinin eklenmesi ile oluşmuştur ve dilbilgisinde türemiş sözcükler grubundandır.

    Ali, sözcüğüne yandaşlık, aitlik anlatan -i eki ulanırken araya “-v-” kaynaştırma sesi girer ve sözcük “Alevi” halini alır.

    Alevi sözcüğünün bu etimolojisini bilmeyenlerle Alevi kavramını çarpıtmak isteyenler, “Alevi”yi, “Alev” sözcüğüne bağlamak yanlışlığına düşmüşlerdir. Böylece de Alevi sözcüğüne, “Aleve, ateşe tapanlar” anlamını vermeye çabalamışlardır.



    Alevi yazılı kaynaklarının en önemlisi, bu mezhebin ilmihali olarak hazırlanan Buyruk'lardır. Anadolu'da ve Balkanlar'daki Aleviler arasında değişik yazmaları bulunan buyruklar, Aleviliği en yalın biçimde Muhammet-Ali Yolu olarak tanımlar. Bu tanım şiire, menakıpnamelere, vilayetnamelere bu biçimde yansır.

    “Alevi” sözcüğü, tarih içinde daha çok “Ali evladından olanlar”ı yani “Seyyidler”i anlatmak için kullanılmıştır. Örneğin, Emevi yönetimine isyan eden Kufeliler için İbn Hallikan, Alevi diyor (İbn Kesir, c.10, s.63)
     
  2. ero

    ero Daimi Üye

    alevi-ali evinden olan
     
  3. Asi_Prenses

    Asi_Prenses Daimi Üye

    evet bu cümleyi de duymuştum
     
  4. sessiz-okyanus

    sessiz-okyanus Daimi Üye

    emeğine yüreğine sağlık güzel bilgilerrr paylaşımın içinn saol
     
  5. Asi_Prenses

    Asi_Prenses Daimi Üye

    bir şey değil ablamm sende yorumun için sağolll:)
     

Sayfayı Paylaş