Bile Bile Ölüme Gönderildiler.

Konu, 'Güncel Olaylar' kısmında hevalim tarafından paylaşıldı.

  1. hevalim

    hevalim Daimi Üye

    Bile bile ölüme gönderildiler
    OSTİM’de 20 işçinin öldüğü patlamanın ardından bir işçi cinayeti haberi de Elbistan’dan geldi. Turgay Ciner’e ait madende 4 gün arayla ikinci göçük yaşandı. İlk göçükte 1 işçi yaşamını yitirirken ikinci kazada ise 15 işçi göçük altında kaldı. 1 işçinin cesedine ulaşılırken 8 kişiden henüz haber alınamadı.
    Kahramanmaraş’ta Afşin-Elbistan Termik Santrali’nin kömür üretim sahasında 4 gün arayla ikinci göçükte 1 işçi yaşamını yitirdi. İlk göçükte 1 işçinin öldüğü, 10 işçinin de yaralandığı Turgay Ciner’e ait B ünitesinde yaşananlar tanıdık. Çalışma koşulları kötü, çalışma güvenliği yok, yine kâr hırsı ve yine iş cinayeti var.
    OSTİM’de meydana gelen ve 20 işçinin ölümüyle sonuçlanan patlamaların hemen ardından bir iş cinayeti haberi de Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinden geldi. Turgay Ciner’e ait olan ve kömür tedarik eden Çöllolar kömür havzasında ikinci kez meydana gelen göçük işçilerin kâr hırsına nasıl da kurban edildiğini bir kez daha gösterdi. 6 Şubat’ta yaşanan göçükte bir işçinin ölmesinin ardından, üretime bir an önce devam edebilmek için hiçbir önlem alınmadan enkazı kaldırmak için adeta ‘ölüme yollanan’ işçilerden ölüm haberi geldi. Akşam saatlerinde göçük altındaki işçilerden ikisinin cesedine ulaşıldı.
    ENKAZDAN CESETLER ÇIKTI
    Afşin-Elbistan Termik Santrali Çöllolar Kömür Havzası’nda yaşanan ikinci olayda göçük altında kalan 14 kişiden 5’i çıkarılarak hastaneye kaldırıldı, 1 kişinin cesedine ulaşılırken gazetemizin baskıya girdiği saatlerde 8 işçiden haber alınamamıştı. Dün sabah saat 09.30 sıralarında meydana gelen ikinci göçükte bölgede servis ve bant yolu yapımı için çalışan işçiler göçük altında kaldığı. Enkazdan çıkarılan 5 işçiden sonra 2 mühendis, 3 makine operatörü ve 4 işçi olmak üzere toplam 9 kişiden uzun süre haber alınamadı. Akşam saatlerinde 2 kişinin cesedine ulaşılırken, yaralı 5 kişi Afşin Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Olayın duyulmasının ardından olay yerine işçiler ve işçi yakınları akın etti. Geniş bir alanda olan havzada yer yer göçük devam ettiği için olay yerine uzak bir mesafede güvenlik bölgesi belirlendi ve vatandaşların olay yerine gelişleri engellendi. İşçiler, olay yerinde çok sayıda çalışan olduğunu belirterek, görevlilerden arama kurtarma çalışmalarını daha hızlı yürütmelerini istediler. Malatya ve Kayseri’den bölgeye arama-kurtarma çalışmalarına katılmak üzere helikopterler sevk edildi.
    KATİL YİNE TANIDIK!
    Turgay Ciner’e ait olan Çöllolar’daki Afşin-Elbistan Termik Santrali B Ünitesi’nde daha önce yaşanan göçük ve çalışma koşullarına ilişkin işçilerden aldığımız bilgiler patronun işçileri adeta bile bile ölüme yolladığına dair çarpıcı ipuçları veriyor. Göçüğün ardından görüştüğümüz işçilerin verdiği bilgiler devletin kuralsız çalışmaya nasıl göz yumduğunu da ortaya koyuyor. Gazetemize bilgi veren işçiler Ciner’e ait firmada temel kuralın ‘az paraya, az işçi çok ve hızlı iş’ olduğunu dile getirerek, Ciner’in burayı satın almasının ardından koşulların hızla kötüleştiğine dikkat çektiler.
    PATRON KURAL TANIMIYOR
    İşçilerin ‘performanslarını arttırmaları’ için sürekli baskıya maruz kaldığını belirten işçiler, 6 ay önce ‘Daha çok çalışacaklarına, kamyonları daha kısa sürede dolduracaklarına, performanslarını arttırdıkları takdirde prim alacaklarına ve her hangi bir nedenden dolayı işten atılırlarsa tazminat talebinde bulunmayacaklarına’ dair bir kağıdın kendilerine imzalatılmaya çalışıldığını bunu kabul etmeyen 100 işçinin işten çıkarıldığını söylediler. Daha önce 1200 TL olan maaşlarında Ciner döneminde 900 TL’ye düşürüldüğünü ifade eden işçiler, çalışma koşullarının kötülüğü ve hiçbir önlem alınmaması nedeniyle sürekli ölümle burun buruna olduklarını belirttiler. 6 Şubat’ta aynı bölgede meydana gelen göçükten dört saat önce gece 12 civarında işçilerin şantiyeyi ara***** çalıştıkları bölgede yarıklar olduğu ve burada bir göçük yaşanabileceği bilgisini vermesine rağmen yetkililerin çalışmaya devam edilmesini istediklerini ve gece 04.00 civarında 1 işçinin ölümüyle sonuçlanan göçüğün yaşandığı bilgisini verdiler.
    İŞTE ÖZELLEŞTİRMENİN SONUCU
    Taşeronlaştırmanın yaygın olarak yaşandığını belirten işçilerin verdiği bazı bilgiler özelleştirmenin sonuçlarına ilişkinde çarpıcı gerçekleri de ortaya koyuyor. İşçiler devlete ait olan A ünitesinde bu tip olayların yaşanmadığını ama Ciner’e ait olan B ünitesinde sık sık bu tür olayların yaşandığı bilgisini verdiler. “Devlete ait bölgede maden çıkarıldıktan sonra açılan boşluk zemini sağlamlaştıran bir maddeyle doldurulur ve göçük riski ortadan kalkar. Ancak bu firmada patron o madde pahalıya mal olduğu için kalitesiz ucuz malzeme kullandırıyor ve zemin sağlamlaştırılmadan çalışma sürüyor. Böylece ölüme davetiye çıkarılıyor” dediler. İlk göçüğün ardından patronun ‘zarar ediyorum’ diyerek göçüğün bir an önce temizlenmesini istediğini belirten işçiler, hiçbir önlem alınmadan işçilerin göçüğü temizlemek için bu bölgeye sürüldüğünü, ardından da yeni bir göçük yaşandığını ifade ettiler. (Elbistan/EVRENSEL)


    --------------------------------------------------------------------------------
    ÖLÜM 1 YILDIR ‘GELİYORUM’ DİYORDU
    Kazanın olduğu firmada çalışan bir toprak ölçüm mühendisi facianın bir yıldır geliyorum dediğini anlattı. Kazanın yerin 80 metre altında olduğunu söyleyen mühendis, facianın 1 yıldır göz göre göre geldiğini belirtti. 1 yıldır göçüğün olduğu alanda toprak kayması ve çatlaklar olduğunu, bunu yetkililere bildirmelerini anlatan mühendis, önlem olarak çatlakların toprakla ve külle kapatıldığını dile getirdi. Bir süre önce kömür havzasına yakın bir yere stok sahası yapıldığını, depolama sonucunda çıkan baskıdan dolayı toprak değişimlerinin ölçümlerde açıkça görüldüğünü anlatan mühendis, “Öyleki toprak bazı günler 12 santim kaydı. Alınan numuneler OTDÜ’de incelenmesine rağmen önlem alınmadı. Taşeron firmalar hak ediş için birbirleriyle yarıştı. Kamyon şoförlerine dakika ayarlaması yapıldı. Taşeron firmalar para kazanma hırsından dolayı hiçbir güvenlik önlemi almadı. Şimdi bunları doğal nedenlere bağla***** suçlarını örtmeye çalışacaklar. Ama ölüm bir senedir geliyorum diyordu, herkes biliyordu ama önlem almadılar” diye 1 yıldır yaşananları anlattı.
    SUÇLU HAVZAYI ÇALIŞTIRANLAR
    Aynı yerde 6 Şubat’ta göçük olduğunu hatırlatan mühendis, “Bir gece önce işçiler çatlakları fark ettmişler, yetkililere bildirmişler ama bile bile çalıştırıldılar. 6 Şubatta bu saha kapatılmalıydı. SGK, Çalışma Bakanlığı, diğer sorumlular buranın çalışmasına izin vermemeliydi. Bu faciadan havzada çalışmaya izin verenlerde suçlular. Bu ölümlerin sorumluları ortada, ölümleri engellemeyenler şimdi sorumluları cezalandıracak mı” diye yaşadıklarına tepki gösterdi. Göçükten bir arkadaşının cansız bedeninin çıkarıldığını söyleyen mühendis, herkesi görevini yapmaya çağırdı.


    --------------------------------------------------------------------------------
    6 Şubat’taki göçükte de 1 işçi ölmüştü

    Çöllolar Kömür havzasında toplam 2 kilometrelik bir alanda kömür çıkarma çalışması yapılıyor. Yeryüzüne uzaklığı ise 160 metre. 6 Şubat Pazar günü sabah 03.30 sıralarında yaşanan ilk göçük sonrası bir işçi hayatını kaybetmiş ve 10 işçi yaralanmıştı. İkinci göçüğün ilk göçüğe göre daha geniş alanda yaşandığı öğrenildi. 2007 yılında Turgay Ciner’in satın aldığı işletmede yaşanan ikinci ölümlü göçük olayı çalışma koşullarını gündeme getirdi. Gazetemize bilgi veren işçiler, işletmenin Ciner’e geçmesinin ardından tam bir sömürü cehennemine döndüğünü belirttiler.


    --------------------------------------------------------------------------------
    3 VARDİYA, 1200 İŞÇİ, DÜŞÜK ÜCRET, KURALSIZ ÇALIŞMA

    Dev Maden-Sen Genel Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, göçük meydana gelen bölgede, 1200’e yakın işçinin 3 vardiya halinde çalıştığı açıklandı. Açıklamada şöyle denildi:
    “Kahramanmaraş’ta özelleştirme sonrasında Park Holding’e devredilen Afşin - Elbistan Termik Santrali B ünitesine açık ocak yöntemiyle linyit kömürü üretilen sahada yine göçük meydana geldi. 1200’e yakın işçinin düşük ücretle, 3 vardiya halinde çalıştığı maden işletmesinde, Park Teknik, Askar Madencilik ve Toprakoğlu madencilik şirketleri taşeron olarak çalışmaktadır. Bu taşeron şirketler içinde Aksar madencilik ve Toprakoğlu madencilik şirketlerinin üretim yaptığı sahada 6 Şubat’ta meydana gelen göçükte 1 işçi yaşamını yitirmiştir. Maden işletmesinde göçüklere dönük ciddi önlemler alınmadığı, sık sık toprak kayması ve çatlakların oluştuğu belirtilmektedir. Yetkilileri 3 gün arayla meydana gelen iş cinayetinin bulunduğu işletmeyi mercek altına almaya, sorumluların tespit edilerek yargı önüne çıkarılmasını talep ediyoruz. Taşeronlaşmaya bir kez daha dikkat çekiyor, maden işletmelerinde sağlıklı ve güvenli iş ortamının yaratılması konusunda ilgili yasa, tüzük ve yönetmeliklerin uygulanmasını bekliyoruz.”
    Sahada incelemelerde bulunan Maden-İş Sendikası Genel Başkanı İsmail Aslan ise, mühendislik hatası ve ihmalin de araştırıldığını belirterek, “Benim duyduğuma göre çatlamalar olduğunda, kamyonlarla taşları getirip, o çatlakları doldurup üzerinden öyle geçmeye çalışmışlar. Bu mühendislik hatası değil mi? Tabii ki hata var bunda” diye konuştu.
     
  2. ero

    ero Daimi Üye

    denetimsizliğin getirdiği seri cinayetler
     

Sayfayı Paylaş