Yazilimla seçim sonuçlarini değiştirmek mümkün mü? ...

Konu, 'Siyaset' kısmında enelhak tarafından paylaşıldı.

  1. enelhak

    enelhak Super Moderator

    [​IMG]
    2002 seçimlerinde, bir köydeki, birkaç yüz oyun kaybı nedeni ile Siirt"te seçim yenileterek Tay...yip Erdoğan "ı milletvekili yapmaktan, aynı seçimlerde 3.3 milyon sahte oy bulunduğunu itiraf etmek zorunda kalmaktan sorumlu YSK...

    Seçim sonuçları şaşkınlık yarattı. AKP"nin türlü olanakları, dinsel duyguları seferber ederek seçimden az farkla iktidarını koruması olasılığına şans tanıyanlar bile, iktidarın her alandaki çabalarına karşın yüzde 47 oya nasıl ulaşabildiğini anlamakta ve anlatmakta zorluk çekiyorlar.

    Bir okurum, "Tek Perdelik Bir Oyun: Seçimler!" başlığı altında yazdığı 14 Ağustos 2007 tarihli mektubunda AKP"nin yüzde 47 oya nasıl ulaştığını değerlendiriyor ve şunları yazıyor:

    "...Yarım saatte 41.5 milyon oyu saydılar, tasnif ettiler ve saat 18.00"de sonuçları ilan ettiler. Sandık bazında seçim sonuçlarını sizlerden sakladılar, hâlâ da gizlemekteler. Ya bir sandık görevlisi bu sonuçları kendi sandığının zabıtları ile karşılaştırırsa diye... Ya bir aklı evvel tüm sandık oylarını alt alta koyup toplayıverirse diye..."

    Böylece, yetkililere, halka, sade vatandaşa denetim olanaklarını ortadan kaldırdılar.
    Bilgisayar hacker"larının varlığını kimsenin bilmediğini sanarak, teknolojilerinin,Amerika"yı bile geride bıraktığı safsatasını yaydılar.

    22 Temmuz, tüm ülke sathında sahnelenen bir oyundan başka bir şey değildi ki...
    Oyların yüzde 46.5"ini AKP"nin alacağı çok önceden tespit edilmişti bile... Yüzde 50"yi aşamadılar, durumlar ayan beyan ortaya çıkar diye, ama yüzde 33"lerde kalmayı da doğru bulmadılar.

    Millet oyuna saygılı olan bilcümle aydının, muhalifin sesleri kısılsın diye...
    Yüzde 46.5 oyu milletin verdiğini sananların suskunluğunun farkında değil misiniz?
    Artık kimse konuşamaz oldu...
    MHP"nin sesi soluğu kesildi, CHP zaten yoktu, iyice silindi...
    Millet, serzeniş falan da ortadan kalktı.

    Oysa The Economist, 22 Temmuz"dan önce seçim sonuçlarını ilan etmişti bile, hem de AKP"nin alacağı oy miktarını bilerek..
    .
    İşte size demokrasi... Buyurun demokratik ülkenin değerli demokrat evlatları. Buyurun ve demokrasinizi tepe tepe kullanın... Seçtikleriniz (!) hayırlara vesile olsun..."
    CÜNEYT ARCAYÜREK
    ***
    Saysakda mi yazsak !
    Yazsakda mi saysak !
    Naapsak

    Simdi gelelim Sun Microsystems tarafindan programlanmis ve uretilmis olan SECSIS "e. Biliyoruz ki bu elektronik secim degerlendirme sistemi ABD de 2004 secimlerinde kullanilmis ve secimlere golge dusmustur.Daha sonra ayni sistem Yunanistan"da kullanilacak iken muhalefet partilerinin itirazlariyla kullanilmamistir.

    Ardinda saibe izleri bulunan bu elektronik secim sistemi verilerinin cok kolayca degistirmenin mumkun oldugu bu konuda egitim almis olan kisiler tarafindan soylenmektedir.

    Dolayisiyla , demokratik hak olan secmen iradesiyle verilen oylar, bu elektronik secim kutusu icinde sekil ve tanim degistirip , baska bir partinin kiyafetini giyerek onun cuvalina dusmektedir.
    Temmuz 2007 secimlerine dusen saibe maalesef YSK"nin inandirici olmayan soylemleriyle halen vardir.SKP ise bu gucun farkina varmis ve YSK"nin da bu konuda yeterince kamu oyunu aydinlatmamis olmasindan aldigi cesaretle ayni uygulamayi yine servise alabilecektir.

    Sizlere asagida Sun Microsystems hakkinda bir yazi sunuyorum.

    Sun,43 Milyon seçmeni taşıyor
    Seçmen kütüklerinin yönetiminde hataların azaltılması ve bilgilerin güncel tutulması için bilişim projelerinin büyük önem taşıdığı Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 1979 yılında 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunu"nda yapılan değişiklikle seçmen kütüğünü tanımlamış ve bilgisayar ortamında tutulmasını öngörmüştü. Bu yasa çerçevesinde hayata geçirilmesi kararlaştırılanBilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü Sistemi (SEÇSİS) projesi, uzun yıllar süren çalışmaların ardından 2007 yılında Sun Microsystems altyapısı üzerinde hayat buldu.

    SEÇSİS, Türkiye"deki tüm seçmenlere ilişkin bilgilerin bilgisayar ortamına aktarılması, bilgisayar ortamında doğru, güncel ve tutarlı bir bütün olarak saklanması, sürekli güncellenmesi, çevrimiçi takip edilebilmesi, seçimlerde bu bilgilerin ve teknolojik olanakların kullanılması amaçlarını taşıyor. Projenin hedefleri arasında, elektronik seçim sistemine geçişin temelini atmak da bulunuyor.

    Açık yapılarla müşterilerinin mevcut yatırımlarını korumayı amaçlayan Sun Microsystems, SEÇSİS Projesi"nde de Sun Solaris işletim sistemi ve CMT (Chip Multithreading) teknolojisine sahip UltraSparc işlemci ailesinin kullanıldığı yüksek performanslı sunucuları ile geriye dönük uyumluluğun korunmasını sağladı. Böylece YSK daha önce merkezde yapılmış mevcut yatırımını koruma ve yeniden değerlendirme olanağı buldu. Projenin ana veritabanı, çift çekirdekli işlemci yapısı ve bellek yapısı nedeniyle Sun sunucular üzerinde yedekli bir şekilde tutulurken, proje için oluşturulan portal da yine Sun sistemi üzerinde çalışıyor. Bu yapıda, ana veri tabanından belirli kriterlere göre seçilecek veriler, portal veritabanına aktarılarak Türkiye"ye sunulacak.

    SEÇSİS Projesi"nde Sun Microsystems"ın sunucuları,Teyp kütüphanesi ve depolama ünitesi kullanıldı. Projede kullanılan Sun"ın yüksek ölçekli depolama ünitesi sanallaştırma (virtualization) gibi özellikleri sayesinde hiçbir güvenlik açığı olmadan dışarıdaki portale hizmet verebiliyor. Bu depolama ünitesi sayesinde ayrıca, gelecekte SEÇSİS kapsamında hayata geçirilebilecek felaket yedekleme çözümlerine şimdiden hazır hale gelindi.

    DİE kayıtlarına göre 72 milyon nüfuslu Türkiye"nin 43 milyon seçmenini içeren, yani nüfusumuzun yüzde 60"²ını ilgilendiren SEÇSİS projesinin, MERNİS ve UYAP ile birlikte Türkiye"nin en büyük üç projesinden biri olduğu vurgulanıyor. Toplam 4 ay gibi kısa sürede hayata geçirilen SEÇSİS Projesi, e-devlet projeleri arasında ülke çapında en hızlı yaygınlaşarak çevrim-içi çalışan proje olma özelliğini de taşıyor.
    ***
    e-devlet projeleri Sun Microsystems ile hayata geçiyor.

    Türkiye"deki e-devlet Projelerinde Sun
    Sun Microsystems, Türkiye"de de birçok e-devlet projesinde yazılım ve donanım çözümleri ile yer alıyor. Bu çözümler arasında dünyanın en güvenilir Unix işletim sistemi olan Solaris"in üzerinde koşan Sun donanımları ve SOA çözümleri önemli bir yer tutuyor. Sun"ın Türkiye"de yer aldığı önemli devlet projeleri arasında Yüksek Seçim Kurulu"nun e-Seçim Projesi dikkat çekiyor. Donanım altyapısı tamamen Sun Microsystems üzerine kurulu olan ve seçim süreç ve sonuçlarının çok daha kısa sürede ve güvenilir olarak yapılması amacıyla gerçekleştirilen bu proje kapsamında, mevcut nüfus vatandaşlık bilgileri ile seçim kütüğü eşleştirilmeleri gerçekleştirildi. Maliye Bakanlığı"nın VEDOP Projesi"nde de uygulama sunucu yazılımı olarak Sun Java Application Server kullanıldı.

    Sun Microsystems, bu projelerin yanı sıra Türkiye"de Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye"deki hasta ve tedavi süreçleri, tele-tıp gibi sağlık ile ilgili süreçlerin temel adımı olarak gerçekleştirilecek olan e-Sağlık Projesi ile, Ulaştırma Bakanlığı"nın tüm iş süreçleri ve vatandaşlarla iletişimi oluşturmak üzere gerçekleştirilecek olan e-Ulaştırma Projesi"nde de devlet kurumlarının tercih ettiği teknoloji şirketi oldu. İleride Sağlık Güvenlik Sistemi ve tüm hastaneler ile tam entegrasyonu amaçlayan e-Sağlık Projesi"nde tüm uygulamaların web hizmeti olarak tasarlanması, güvenlik, web hizmetlerinin yaratılması ve yönetimi, Sun"ın SOA (Servis Odaklı Mimari) ürünü olan Java CAPS ile gerçekleştirilecek. Bu projede kullanılan tüm Unix tabanlı yüksek ve orta ölçekli sunucular ile veri depolama ve yedekleme ürünleri de Sun Microsystems ürünleri arasından seçildi. E-Ulaştırma Projesi kapsamında ise, web servislerinin yaratılması ve yönetimi Sun Java CAPS ürünü ile gerçekleştirilirken, projede kullanıllanılan tüm Unix sunucular, veri depolama ürünleri Sun Microsystems ürünleri olacak.
     

Sayfayı Paylaş