TARAFINDAN: HÜRRIYET GAZETESI - HAKAN AYTAC Almanya'da Aleviliği ilk ve orta dereceli okullarda ders olarak kabul ettiren Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu, Alevilik öğretisini şimdi de üniversiteye taşıyor. ALMANYA'nın Köln Üniversitesi'nde önümüzdeki yıl Alevilik kürsüsü açılacak. Üniversite rektörlüğünün onayladığı ve din bilimleri bünyesinde kurulacak kürsüde şu an Almanya'nın beş eyaletinde verilecek Alevilik dersleri için öğretmenler yetiştirilecek. Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Başkanı Turgut Öker, aynı zamanda Alevilik konusunda bilimsel çalışmalar yapacak kürsünün açılmasının kendileri için önemli bir kazanım olduğunu belirtti. Alevilik derslerinin ardından bir ilke daha imza atacaklarını belirten Öker, “Alevilik dersleri ve kürsüsü ile inancımızın sonsuza kadar yaşamasının zemini oluşmuştur” dedi. Alevilik tarihinde bir ilk Alevi Kürsüsü'nün uzun çalışmaların sonucu olduğunu dile getiren AABF Genel Başkanı Turgut Öker konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Kürsü için Köln Üniversitesi'ne yaptığımız başvurunun olumlu sonuçlanması bizi mutlu etti. Üniversite Rektörlüğü Din Bilimleri bünyesinde Alevi Kürsüsü açılmasını oy birliği kararlaştırdı. Şimdi bu kararın Eyalet Hükümeti tarafından onaylanması gerekiyor. Bu bağlamda konunun siyasi boyutuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Siyasi partilerden, onay konusunda söz almış bulunuyoruz. Alevilik kürsüsünün önümüzdeki yıl içinde hayata geçmesini bekliyorum. Böylece Aleviliğin sonsuza kadar yaşayacağı zeminini oluşturmuş olduk. Alevilerin tarihinde ilk defa böyle bir kürsü kuruluyor. Kürsüde hem Alevilik dersleri için öğretmen yetiştirilecek hem de inancımızla ilgili bilimsel çalışmalar yapılacak." 20 yıl önce gülmüşlerdi Alevilik dersi veren öğretmenlerin yetiştirileceğini kaydeden Öker, şu an Alevilik derslerinin Berlin, Kuzey Ren Vestfalya (NRW), Hessen, Baden Württemberg ve Bayern eyaletlerinde verildiğini hatırlatarak, şunları söyledi: Saarland Eyaleti'nde ders için onay aldık. Aşağı Saksonya Eyaleti'nde çalışmalarımız sürüyor. Anayasal bir hak olduğu için başvurduğumuz her eyaletten onay çıkıyor. Derslere yaklaşık bin öğrenci devam ediyor ve bu sayı her geçen gün artıyor. Alevilik derslerinin Almanya'da hayata geçirilmesi bizim açımızdan bir devrimdi. Derslerin Aleviliğin kurumsallaşması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından belirleyici bir rolü var. Bunu yıllar önce ilk başlatanlardanım. 1990'lı yılların başında Hamburg Alevi Kültür Merkezi başkanı olarak Hamburg Eğitim Bakanlığı'na başvurmuştum. Bir çok kişi gülüp geçmişti. Yaklaşık 20 yıl sonra bu işin gerçekleştiğini görmek benim için son derece onur verici bir gelişme. Bunun şimdi Alevilik Kürsüsü ile taçlandırılacak olması ise ayrı bir mutluluk ve kazanım” dedi.