Hürriyet gazetesi köşe yazarı Fatih Çekirge, yazısında Alevilerle ilgili ilginç bir olayı ele aldı. İŞTE O YAZI... Siz hiç böyle Alevi töreni gördünüz mü? Yeşil türban... beyaz atkı... siyah palto... Üçlü kol düzeni haline bir sokak yürüyüşü. Fotoğraf bu. Manisa Turgutlu'dan gelmiş. DHA çekmiş. Şöyle yazıyor altında: -Hz. Hüseyin'in katli ve Kerbela şehitleri için anma töreni. Durdum. fotoğrafa bir daha baktım. Siz de bakın. Bir soruyu büyütmüyor mu fotoğraf? Ben ilk defa böyle bir Alevi anma töreni görüyorum. Yeşil türbanlı kızların üniformalı düzende yürüyüşü. Ve aradaki o küçüçük türbanlı bebek... Belki yanılıyorum diye Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan'ı aradım. Sordum: -Sayın Doğan Manisa Turgutlu'dan bir fotoğraf geldi. Türbanlı, siyah paltolu, beyaz atkılı, kızlar alınlarına "Ya Hüseyin" diye yazmış, yürüyorlar. Bir tören geçişi gibi. Ben ilk kez böyle bir şey görüyorum. Acaba bir değişim mi var? Acaba ben mi yanılıyorum? İzzettin Doğan çok açık bir cevap veriyor. -Sayın Çekirge bunları daha çok göreceksiniz. Çünkü herkes kendine göre bir Alevi kültürü yaratmak istiyor. İran'ı ayrı. Suudi Arabistan'ı ayrı... -Peki Alevilik'te böyle bir görüntü var mı? Türban var mı? -Yok tabii... Ama ne yazık ki, birileri bunu yaratmak istiyor. Bizde kızlı erkekli semah vardır. Ne yazık ki bu toplumu kaşımak isteyenler var. Kendilerine göre bir yapıya sokmak isteyenler var. Doğan'la konuştuktan sonra bir kez daha baktım fotoğrafa... Siz de bakın... Ve sorun: Sahi ne oluyor? Anadolu'nun en büyük zenginliklerinden biri olan bu 1326 yıllık gelenek, inanç şekli ve köklü kültür dönüştürülmek mi isteniyor? Bu fotoğraf işte bu sorunun belgesidir. Bulun bakalım cevabını...
bencede bi çok kişi aleviligi degiştirmekistiyo gibime geldi ama geçek alevi kendini belirtir belkide onlara görede budur alevilik bilemeyiz..emegine saglık caşkun
Herkes tutturmuş bir yol Yürüyor anlamak ne mümkün ! Yorum yapmayacağım ! Emeğine sağlık CoSKun Teşekkürler...
Bu çok ilginç bir resim benim fikrim Alevilikle uzaktan veya yakından hiç Alakası yoktur bu görüntülerin Biliyorsunuz Hersene bizde olduğu gibi kerbela olayları bir çok Arap ülkesindede anılıyor Mesela iran, ırak ,suriye, Gibi Burdaki görüntüler Arap kültürünün uzantısıdır kanımca
fatih çeKKKirge ile izzeTTTin doğan neden bu fotoğrafı alevilik ile yan yana kullanmışlar doğrusu garip ve kuşku yaratıcı.. bu iki şahsın görüntülere kavramsal nitelik yükleyebilme yeteneklerinde sorun var sanırım.. bu törendekilerin Şİİ olduklarını anlamak bu adar mı zor ? yok manipülatörlük görevlerini yapıyorlarsa, herkesi kendileri kadar sığ ve basit görmemeleri lazım diye düşünüyorum.. ----------------------------------- ayrıca COŞKUN kardeşim, verdiğin haberin kaynağı olarak gazete veya derginin yayımlanma tarihinide verirsen en azından kişilerin gıyabında yargısız infaz yapmış olmayız