Sünni´lerin önemli bölümü Aleviler´i küçümser. Aleviliği bir oyun gibi görürler. Devlet ve toplum katmanındaki egemenliklerini kaybetmemek için, öğretilmesini de istemezler. Bu çarpıklık artık düzeltilmelidir. Eskiden o kadar farkında değildim. Aradan yıllar geçtikçe, Sünniler´in Aleviler´e karşı nasıl bir susturma ve ezdirme politikası güttüklerini daha iyi görmeye başladım. Sünniler´e göre Alevilik, bir nevi oyundur. Müslümanlıkla pek de ilgisi olmayan uçuk bir oluşumdur. Ünlü âmum söndürürlerâ lafını da Sünniler çıkartmışlardır. Aleviler çok haklı. Devlet, Sünniler´in elinde. Durum böyle olunca da, Alevilik geri plana itiliyor. Öğrenilmemesi için elden gelen yapılıyor. Ben kendimden örnek vereyim. Okulda bana Aleviliğin ne olduğu anlatılmış olsaydı, büyük olasılıkla Aleviliği seçerdim. Onların dünya görüşünü, dine yaklaşımlarını, felsefelerini kendime daha yakın görüyorum. Sünniler devletçidir. Otoriteye boyun eğerler, haklarını pek aramazlar. Mutaassıptırlar. Aleviler ise, dünyanın ve yaşamın tadını çıkarırlar. Liberal bakışlı insanlardır. Haklarını aramayı bilirler. Aşırı tutucu değillerdir. İşte bundan dolayı, Alevilerin âzorunlu din dersineâ karşı çıkmalarını, çok haklı bir istek olarak görüyorum. Milli Eğitim Bakanlığı´nın, Aleviler´i Müslümanlık dışı görüyormuş gibi bir tutum ve söylevin içine girmesini de açıkça ayıplıyorum.
Mehmet Ali Birand'ın 12 eylül belgeselini seyretmenizi tavsiye ederim. 3cd den oluşuyor.Aleviliğe yapılan zülmü 12 eylül dönemini en iyi bu cdler gösteriyor. Düşünceleri içinde teşekürler.....
emegıne saglık can Mehmet Ali Birand'ın da yuregıne saglık cok guzel anlatmıs baska soze gerek yok :lol:
Mehmet Ali BİRAND OLDUM OLASI SEVDİĞİM VE TAKDİR ETTİĞİM BİRİ,AÇIK GÖRÜŞLÜ İLKELİ, NEYİN NE OLDUĞUNU BİLEN BİRİ SAYGI DUYUYORUM VE ONU BU GÖRÜŞÜ İÇİN ALKIŞLIYORUM :cry:
ARKADAŞLAR BEN SİZİN M.A.BİRAND'A GÖSTERDİĞİNİZ HOŞGÖRÜYÜ MAALESEF GÖSTEREMEYECEĞİM. 2000 YILINDAN BU YANA OLAN SİYASETİ YORUMLAMA ÜSLUBUNA BAKARSANIZ, SİSTEMCİ TAVRINI DAHA NET GÖREBİLİRSİNİZ. VE EN NİHAYETİNDE AKP POLİTİKALARININ ÜLKEMİZ GELECEĞİNE ZARAR VERMEDİĞİNİ(kendi düşüncesi ile) KÖŞE YAZILARINDAN DA GÖRÜYORUZ. HEM ALEVİLİĞİ DIŞLAYAN BİR DÜŞÜNCE AKIMINI SEVECEKSİN HEM ALEVİYİ SEVECEKSİN.. NASIL OLUYOR BU SÖYLERMİSİNİZ ?
ero yoldaş tebrik ederim benim dile getireceklerimi yazmışsın m.ali birandın 98 yılında mahzuni şerifin mezarı için saygısızlık yorumunu yapmıştı kendisi amerika taraftarı bir uşak ...