Munzur Nehri üzerinde 1996 yılında yapımına başlanan ve bu yıl tamamlanan Uzunçayır Barajı ve Hidroelektrik Santrali bugün su tutmaya başladı. Barajın kapıları kapandı. Munzur artık akmıyor. Mazgirt Köprüsü nün önünde inşaa edilen Uzunçayır Barajı nın su tutmaya başlaması ile birlikte Munzur da doğa katliamı başlamış oldu. Munzur Nehri artık özgür akmıyor. Önüne beton duvarlar örüldü. Suyun akışı kesildi. Munzur ki nice acılara tanıklık etmişti. Düşmana inat hep özgür akmıştı. Bugün ise artık akmıyor... Munzurun balıkları ölüyor... Ziyaretlerimiz su altında kalıyor... Kültürümüz, geçmişimiz yok ediliyor...
kim bilir şu anda kaç çiçeğimiz kaç böceğimiz can çekişiyor. kim bilir yirmi dört saatte kaç ruhumuz canımızdan ayrılacak bilebilirmiydik beyaz kardelenin oracıkta bir daha açmayacağını bilebilirmiydik tavşan elmalarının tutulan munzurun neminden kuruyacağını biz dağ kekiğini hep aynı kayalıktan toplamaya alışkınız biz tek dişli kokusuz sarmısağı tadanlardanız kırıldı elimiz köroldu gözümüz nasılda o bariyerleri yapanları görmezlikten geldik önümüze bend örülürken baba munzurmuydu bizi engelleyen silahı olan devletin korkusumuydu bilinen tek şey MUNZURUM YORGUN-MUNZURUM KÜSKÜN tujik-ero
uzuldum erhan ınan en az senın kadar uzgunum...bende hıc ıstemedım bunun olmasını Munzurun ozgurce akmasıydı dılegım ...dıyecek soz bulamıyorum...
MUNZURLU Munzurdan bir kuş indi, karalı, karalı Gittim baktım kanatları, yaralı, yaralı Kirvem belli dersim dağlarının, maralı, maralı, maralı Kirvem, kirvem, kirvem, kirvem Hey avcı vurmuştur kaç gündür yaralı. Munzurdan bir tas su verin de ölem diyor Hem ağlıyor hem bir türkü söylüyor Biz de söyleyelim birlikte ölelim Munzur benim kirvem olur kime vereyim. Kirvem yine bela, kirvem yine bela Duman olmuş dağlar yolum karanlık Kirvem yine bela, kirvem yine bela Kör olmuş dağlar yolum karanlık. Ah... diz çökmüş de ille de Anam, anam, anam diyor Burna haber salında dayı dayı dayı Ah... dönüp gitsem şu dağlara diyor Kirvem dağlarda nerde olduğunu bilem Ah dağlara git ateş yak orda olduğunu bilem Ah kirvem uzat uzat ayağının altını öpem. Munzurdan bir tas su verin de ölem diyor Hem ağlıyor hem bir turlu söylüyor Biz de söyleyelim birlikte ölelim Munzur benim kirvem olur, kime vereyim. Kirvem yine bela, kirvem yine bela Duman olmuş dağlar yolum karanlık Kirvem yine bela, kirvem yine bela Kör olmuş dağlar yolum karanlık. ahmet kaya
yani yapılan onca eylemler boşa çıktı bunu durduracak gücü kendimizde bulamadık munzura yazık oldu bizede yazıklar olsunkİ( sivil toplum örgütleri)engel olamadık
Baba Munzur Sarp kayalar kara bağlar Feryada düşer zılgıtlar O dağlar ki serin ağlar BABA MUNZUR /MUNZUR diye Lokmalar niyaz edilir Cem olur bade içilir Hem söylenir hem dinlenir BABA MUNZUR / MUNZUR diye Bin yaram var sağ ederim Göç olsam da ben yine benim Elbette bir gün dönerim BABA MUNZUR / MUNZUR diye Gözelerde ikrarım var Ata dede ocağım var Secereler böyle yazar BABA MUNZUR / MUNZUR diye Daim sohbetler edelir Aşk bilinir yol gidilir Can olana el verilir BABA MUNZUR / MUNZUR diyeAhmet Can Akyol