KUL NESİMİ Hayatı ve Şiirleri 17'nci yüzyılda Anadolu'da yaşamış tekke şairi. Alevi-Beştaşi inançlarını dile getirdiği şiirleriyle tanınır. yaşadığı yer ile doğum ölüm yılları ve tarihleri konusunda bilgi yok. Şirleri Hurufilik, Caferilik ve Haydariliğe olan ilgisini yansıtır. Şiirlerinde hem hece hem aruz ölçüsünü başarıyla kullandı. Nefesleri Bektaşi ve Alevi'ler arasında çok tutulur. Bazıları günümüze kadar ulaşmıştır. Azeri asıllı Hurufi şair Nesimi ile uzunca sür süre karıştırıldı. Ama ikisinin ayrı şairler olduğunu ilk kez Cahit Öztelli ortaya çıkardı (Pir Sultan'ın Dostları-1984). ************************************************************ SORMA MEZHEBİMİZİ Sorma be birader mezhebimizi Biz mezhep bilmeyiz yolumuz vardır Çağırma meclis-i riyaya bizi Biz şerbet bilmeyiz dolumuz vardır Biz müftü bilmeyiz fetva bilmeyiz Kıl ü kal bilmeyiz ifta bilmeyiz Hakikat bağında hata bilmeyiz Şah-ı Merdan gibi ulumuz vardır Bizlerden bekleme zühd ü ibadet Tutmuşuz evvelden rah-ı selamet Tevalla olmaktır bize alamet Sanma ki sağımız solumuz vardır Ey zahit surete tapma hakkı bul Şah-ı velayete olmuşuz hep kul Hakikat şehrinden geçer bize yol Başka şey bilmeyiz Ali'miz vardır Nesimi esrarı faş etme sakın Ne bilsin ham ervah likasın hakkın Hakk'ı bilmeyene Hak olmaz yakın Bizim Hak katında elimiz vardır ***************************************************************** EVLİYADAN ALDIK BİZ BU ERKANI Benzemez Yaptığımız Kabedir Yıktığımız kilise Şu bizim seyranımız Bir seyrana benzemez Süleyman'lar içinde Ali bir Süleyman'dır Süleyman'lar bildiler Bir Süleyman'a benzemez Abdesttimiz katlanmak Namazımız sabretmek Biz bir oruç tutarız Ramazana benzemez Kitabımız da kıl var Dağlar kadar görünür Biz bir ayet okuruz Bir Kur'an'a benzemez Kul Nesimi sen seni Mana bilir söylersin Biz bir deniz geçeriz Bir ummana benzemez KUL NESİMİ
Bu gün ol dilber-i rana Bu gün ol dilber-i rana Benimle oldu hem-saye Ki yüzü güneşe benzer Latif kaşlarıdır aya Beli ince,boyu uzun Yüzü hubdur,sözü mevzun Dili sihri,okur efsun Gönlümü verdi yağmaya Benim gönlüm alan dilber Yüzü hubdur, sözü enver Güzeldir 'Allah-u Ekber' Ne güzel beslemiş daya Dedim:Ey hubların şahı Terrahhüm eyle billahi Gönül ikliminin mahı Bu günü salma ferdaya Dedimilber lebin emsem Olurdu derdime derman Dedi:Vakti değil,ebsem Düşersin ceng-ü kavgaya Dedimilber beni öldür Gerek ağlat,gerek güldür Nesimi çün sana kuldur Serini koymuş ortaya Kul Nesimi
Canım erenlere kurban,serim meydanda meydanda Canım erenlere kurban,serim meydanda meydanda Bütün ikrar canım feda, canım meydanda meydanda Yanarım yoktur dumanım,gönlümde yoktur gümanım Al malım bağışla canım,varım meydanda meydanda Kellemi koltuğuma aldım,kan ettim kapına geldim Ettiğime pişman oldum serim meydanda meydanda Yoktur çınarımi timarım,yoktur kalbimde gümanım Al malım varlığa canım,dilim meydanda meydanda Ol kelp rakipten kaçın,Mü'mine hülleler biçin Ben bülbülüm bir gül için,zarım meydanda meydanda Mü'min olan olur Veli,Veli olan olur gani Nesimi'yem yüzün beni,Derim meydanda meydanda Yedi Ulularımzdan Nesimi
Derdim ondur,çün dokuz diyemem ağyare men Derdim ondur,çün dokuz diyemem ağyare men Sekizinde kaldı aklım,yedisinde avare men Altısı mende var iken,beşten çekemem elimi Dörtte Hüda lütfederse,üçte buldum çare men Ey Nesimi çün iki gönül hali değildir Anın için yalvarırım gece gündüz bir'e men Kul Nesimi
Ey Gönül Ey gönül el aynasına bakmanın faydası ne Sernayeden zararın var satmanın faydası ne Kendin kadrin bilmeyen ne bilir dostun kıymetin Merkebin boynuna cevahir takmanın faydası ne Çobana yazı gerek hem yayıla,hem gerneşe Çobanı meclise imam etmenin faydası ne Kargaya üleş gerek hem yiye hem çağıra Karganın önüne şükker dökmenin faydası ne Velhasılı Nesimi sen kendimi aleme faş eyleme Köpeği hamama sokup yumanın faydası ne Kul Nesimi
Erenler Şahtan Gelirler Erenler Şah'tan gelirler Ali derler Pirimize İmamların kullarıyız Münkür ermez sırrımıza Pirimiz Kırıklar,Yediler Bu yolu onlar kurdular Bizede böyle dediler Kanarsan ikrarımıza Muhip mürşidine uydu Arif olan hisse duydu Münafıklar nice kıydı Tiğ çektiler Pirimize Bildik aslımızdır Adem Kısmetimiz verdi Hüdam Halifeler bastı kadem Taç vurdular serimze Ateş yanar kazan çoşar Dalğalanır boydan aşar Şulesi aleme düşer Bakın bizim nurumuza Nesimi sözünü pişir Özüne muhabbet düşür Bezirğanlar gevher taşır Güne gün şarımıza Kul Nesimi
Erenler Şah'tan gelirler Ali derler Pirimize İmamların kullarıyız Münkür ermez sırrımıza Emegıme saglık cann
Canım Erenlere kurban bugün erenlere kurban serim meydanda meydanda bütün ikrar canım feda canım meydanda meydanda kellemi koltuğuma aldım kan ettim kapına geldi ettiğime pişman oldum sırrım meydanda meydanda yoktu çınarım timarım yoktur gönülde gümanım al malımı ver imanım varım meydanda meydanda Münkir Rakipten Kaçın Müminim Hülle Don Biçin Ben bülbülüm bir gül için Zarım meydanda meydanda gerçek olan olur veli veli olan olur gani nesimiyem yüzün beni derim meydanda meydanda NESİMİ
Evliyadan aldık biz bu erkanı Evliyadan aldık biz bu erkanı Yana yana zikredelim Allah'ı Canda ayan gördük sırr-ı Süphanı Yana yana zikredelim Allah'ı Daima Süphanın ismini der idim Derunumda olan perdeyi giderdim Bir idim vardım ummana erdim Yana yana zikredelim Allahı İsyanla kararmıştır yüzleri Anın için Hakkı görmez gözleri Bize kar eylemez münkir sözleri Yana yana zikredelim Allahı Seyyid NESİMİ eydür bahre daldım da geldim Mümkünat ilmini bildim de geldim Hakikatta yerin gördüm de geldim Yana yana zikredelim Allahı Kul Nesimi
emegıne saglık can ... Ben yitirdim, ben ararim, yar benimdir kime ne Gah giderim oz bagima gul dererim kime ne Gah giderim medreseye ders okurum Hak icin Gah giderim medreseye dem cekerim kime ne Kelb rakip haram diyormus sarabin bir katresine Saki doldur, ben icerim, gunah benim kime ne Ben mekamet gomlegini deldim, taktim egnime Ar-u namus sisesini tasa caldim, kime ne Ah Yezid, seccadeni al yuru mescid yoluna Pir esigi benim kabem kiblegahim kime ne Gah cikarim gokyuzune hukmeder kaftan kafa Gah inerim yeryuzune yar severim kime ne Kelp rakip boyle diyormus guzel sevmek pek gunah Ben severim sevdigimi, gunah benim kime ne Nesimi'ye sordular, yarin ile hos musun Hos olayim, hos olmayim, o yar benim, kime ne NESIMI
Kime Ne Ben yitirdim, ben ararım,yar benimdir kime ne Gah girerim öz bağıma,gül dererim kime ne Gah giderim medreseye, ders okurum Hak için Gah giderim meyhaneye,dem çekerim kime ne Sofular haram demişler bu aşkın şarabına Ben doldurur,ben içerim,günah benim kime ne Ben melamet gömleğini deldim,taktım eğnime Ar-u namus şişesini taşa çaldım,kime ne Gah çıkarım gökyüzüne,hükmederim kaf ve kaf Gah inerim yeryüzüne, yar severim kime ne Kelp rakip böyle diyormuş'güzel sevmek pek günah' Ben severim sevdiğimi,günah benim kime ne Sofular secde ederler mescidin mihrabına Yar eşiği secdeğahım,yüz sürerim, kime ne Nesimi'ye sordular ki,yarin ile hoş musun Hoş olayım olmayayım,o yar benim kime ne Kul Nesimi
Yaptığımız Kabe'dir Yaptığımız Kabe'dir Yıktığımız kilise Şu bizim seyranımız Bir seyrana benzemez Süleymanlar içinde Ali bir Süleyman'dır Süleymanlar bildiler Süleyman'a benzemez Abdesimiz katlanmak Namazımız sabretmek Biz bir oruç tutarız Ramazana benzemez Kitabımızda kıl var Dağlar kadar görünür Bir bir âyet okuruz Bir Kur`an'a benzemez Kul Nesimi sen seni Mânâ bilir söylersin Biz bir deniz geçeriz Bir ummana benzemez Kul Nesimi
Ehl-i İman ŞOL DEMDE İNKAR ETTİLER Ehl-i iman işlerini şol demde inkar ettiler Çün NESİMİ'yi Halep şehrinde berdar ettiler Öyle kim cevr eyleyüp zulm ile hakkı bastılar Ahsen-i takvimi gör kim nice inkar ettiler Müftüler fetva verüben hakkı batıl ettiler Küfr edüp imana gelmez,gelmeğe ar ettiler Hak bana emreyeledi söyle deyübejn söyledim Sözlerimi destan edüp alemde destan ettiler Bileyüben bıçakların çünkü canıma kıydılar Sag iken ben aşkı gör nice bimar ettiler Soydular çıkardılar tenimden çün derimi Yas edüp gökde melekler cümlesi zar ettiler Ey NESİMİ vasıl oldun Hakk-ı Rahmana sen Cennet-ül me'vayı buldun,yerin gürzar ettiler Kul Nesimi