İlaç tekelleri Pakistan'da katliam yaptı

Discussion in 'Güncel Olaylar' started by prkacin, Feb 12, 2012.

  1. prkacin

    prkacin Super Moderator

    Amsterdam - Uluslararası ilaç tekellerinin yeni ilaçlarını yoksullar üzerinde denemesi sonucu Pakistan´da 146 kişi hayatını kaybetti. İlaç endüstrisine karşı mücadele eden sivil toplum örgütleri Batı´da yasaklanan ilaçların yoksul ülkelerde denendiğine dikkat çektiler.

    Pakistan'ın Pencap eyaletinde kalp hastalarına ücretsiz dağıtılan yeni ilaç büyük bir trajediye neden oldu. Denen yeni ilacın hangi firmaya ait olduğu açıklanmadı.

    Pencap Kardiyoloji Enstitüsü tarafından sağlanan kalp ilaçlarına hastaların tepki vermesi sonucu şimdiye kadar 146 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

    Lahor ve çevre kentlerdeki hastanelerde 300'den fazla hastanın müşahede altında tutulduğu, bunlardan 30'unun sağlık durumunun kritik olduğu belirtildi.

    Pencap hükümetinin hayatını kaybeden hasta yakınlarına tazminat ödeyeceğini açıkladı, ancak ilacın hangi firmaya ait olduğu açıklanmadı.

    Pakistan'da son yılların en büyük sağlık skandalı geçen ay sonunda ortaya çıkmıştı. Hükümetin talimatıyla başlatılan soruşturmada eyaletin sağlık bakanı ve bakanlık yöneticileri görevden alınmış, çok sayıda doktor ve firma yetkilisi de tutuklanmış, ilaç fabrikaları kapatılmıştı.

    Geneli yoksul hastalara dağıtılan söz konusu kalp ilaçlarındaki etken maddenin kemik iliği ve kandaki beyaz hücrelerin azalmasına sebep olarak ölüme yol açtığı açıklanmıştı.

    Almanya merkezli İlaç Kampanyası adlı sivil toplum örgütüne göre Batı ülkelerinde satılmayan olmayan, piyasadan kaldırılan ilaçların yoksul Asya ülkelerinde denendiğini söyledi.

    Yeni ilaçların yoksul ülkelere pazarlanmaması için mücadele eden İlaç Kampanyası açıkladığı rapora göre kimi ilaçların yan etkilerinin ‘korkunç´ olduğunu belirtiyor.

    [COLOR=#333333][FONT=arial]Örneğin 80´li yıllarda, Schering firması tarafından üretilen Fortabol adlı bir ilaç, yetersiz beslenmeye karşı Filipinler´de satışa sunuldu. Ne var ki Fortabol´un önemli bir yan etkisi vardı: Çocuklarda gelişmeyi durduruyordu...

    [COLOR=#333333][FONT=arial]Yoksul ülkelere ilaç pazarlayan birçok ilaç firması tespit eden İlaç Kampanyası, yoksul ülkelerdeki bazı sağlık kuruluşlarının büyük firmalarla işbirliği yaptığını belirtiyor.

    [COLOR=#333333][FONT=arial]Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü de ilaç endüstrisinin yoksul ülkelerde mevcut hastalıkların tedavisi için gerekli araştırmaları yapmadığına dikkat çekiyor.

    [COLOR=#333333][FONT=arial]IMS Health adlı kuruluşa göre dünya ilaç pazarının hacmi 500 milyar doları geçipyor. Satışların 230 milyar dolarlık kısmı Kuzey Amerika´da oluyor. Bunda Amerika Birleşik Devletleri´nde ilaç fiyatlarının, Avrupa dahil, tüm dünya ülkeleriyle kıyaslanamayacak oranda pahalı olması önemli rol oynuyor. Dünyada en çok satılan iki ilaç kolesterol düşürücüler. Bu ilaçlardan, Pfizer firmasının ürettiği Lipitor´un pazar payı 10.3 milyar dolar. İlacın ABD´deki satışından ise 6.8 milyar dolar elde ediliyor.

    [COLOR=#333333][FONT=arial]Onu izleyen ve Merck firmasınca üretilen Zocor adlı ilacın küresel satış hacmi 6.1 milyar dolar. İlacın Amerikan piyasasındaki payı ise 4.4 milyar doları buluyor. En çok satan üçüncü ilaç ise psikolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan Zyprexa. Eli Lilly firmasının ürettiği bu ilaçtan tüm dünyada 4.8 milyar, ABD´de ise 3.2 milyar dolarlık satılıyor.

    [COLOR=#333333][FONT=arial]ANF NEWS AGENCY[/FONT][/COLOR][/FONT][/COLOR][/FONT][/COLOR][/FONT][/COLOR][/FONT][/COLOR][/FONT][/COLOR]
     

Share This Page