HZ.İMÂM HÜSEYİN´İN ŞEHÂDETİNDEN SONRASI

Konu, 'ALLAH'ın Arslanı. Hz. Ali' kısmında sevgi_seli tarafından paylaşıldı.

1. sevgi_seli

sevgi_seli Daimi Üye

HZ.İMÂM HÜSEYİN´İN ŞEHÂDETİNDEN SONRASI

1. Hz.İmâm Hüseyin´in Şehâdetinden Sonra Yaşanılan Olaylar ve “Ehl-i Beyt” Nesli Nasıl Devam Etti?

Hz.İmâm Hüseyin´in Kerbelâ´da şehâdetlerinden sonra;
    Yezîd ordusu “Ehl-i Beyt´in” bulundukları çadırlara saldırmışlar ve hayatta kalan Hz.İmâm Zeynel Âbidin´i de şehit etmek istemişlerdi. Fakat Hz.Zeynep mani olunca bu işten vazgeçmişlerdir. Hz.İmâm Hüseyin´in soyları, Hz.İmâm Zeynel Âbidin´den yürüdüğü için “Adem-i Âli Abâ” diye anılmıştır.
    Kerbelâ faciasından sonra “Ehl-i Beyt” ile Şam´a götürülen Hz.İmâm Zeynel Âbidin; mescidde hatibin Ebû Sufyan soyunu övüp, Hz.İmâm Ali ve Hz.İmâm Hüseyin hakkında kötü sözler söylemesi üzerine Yezîd´e;
    “Benim de minberde Allah´ın rızâsını elde edecek, meclis ehline ecir vermesine sebep olacak, birkaç söz söylememe müsâade eder misin?” buyurmuşlardı.
    Yezîd, müsâade etmek istememiş fakat meclistekiler Hicâz ehlinin fesâhatini (güzel konuşmak) duymak istediklerini söyleyip ısrar edince, müsâade etmek zorunda kalmıştı.
    Bunun üzerine Hz.İmâm Zeynel Âbidin, minberi teşrif buyurup Allah´a hamd-ü senâdan, Hz.Resûlullah´a ve “Ehl-i Beyt´i”ne salat-ü selâmdan sonra şu hutbeyi beyân buyurmuşlardır:
    “Ey insanlar, bize altı şey verildi ve yedi şeyle üstün edildik: İlim, hilim, cömertlik, fesâhat, yiğitlik verildi ve mü´minlerin gönüllerine sevgimiz ihsân edildi. Seçilmiş Peygamber Muhammed bizdendir; onu ilk gerçekleyen, îmanını ilk izhâr eden Ali, Cafer Tayyâr, Allah´ın ve Resûl´ünün Arslanı Hamza ve bu ümmetin, iki torunu (Resûlullah´ın iki torunu soyunu sürdüren iki hayırlı ümmet mesâbesinde olan oğulları) ve Deccal´ı öldürecek Mehdî bizdendir; bunlarla da herkesten üstün bir makam ihsân edildi bize.
    Beni tanıyan tanır; tanımayana da soyumu-sopumu haber vereyim:
    Ey insanlar! Benim, Mekke´yle Medine´nin oğlu. Benim, Zemzem´le Safâ´nın oğlu. Benim, abâsının eteğinde Hacer´ül-Esved´i taşıyanın oğlu. Benim, herkesten daha iyi, daha güzel bir tarzda Hac törenini edâ edenin oğlu. Benim, en hayırlı ve gerçek tavâf edip sa´yi îfâ edenin oğlu. Benim, en hayırlı ve gerçek Haccedip «Lebbeyk» diyenin oğlu. Benim, burâka binip göğe ağanın oğlu. Benim, geceleyin Mescid´ül-Harâm´dan Mescid´ül-Aksa´ya varanın oğlu. Benim, Cebrâil´le Sidret´ül-Müntehâ´ya varan zâtın oğlu. Benim, hakkında, «Yaklaştı, yakınlaştı; iki yay kadar kaldı, yâhut daha da yakın» denen zâtın oğlu. Benim, gökte meleklerle namaz kılanın oğlu. Benim, Allah´ın dilediği, kendisine vahyedilenin oğlu. Benim, Muhammed Mustafa´nın oğlu. Benim, Aliyy´ül Mürteza´nın oğlu. Benim, Allah´tan başka yoktur tapacak deyinceye kadar halkla savaşanın oğlu. Benim, Resûlullah´ın huzûrunda iki kılıçla savaşanın, düşmana iki mızrakla vuranın, iki kere göçenin, iki bey´atte de bey´at edenin, Bedir´de, Huneyn´de dövüşenin, göz ucuyla bakıncaya kadar bile Allah´a şirk koşmayanın, Mü´minlerin Sâlihi, Peygamberlerin vârisi olanın, dîne bid´at katanların köklerini kazıyanın, Müslümanların sevgilisi kesilenin, savaşların nûrunun, ibâdet edenlerin zînetinin, ağlayanlara baştacı olanın sabırlıların en sabırlısının, Âlemler Rabbinin Resûlü Yâsîn´in (Muhammed´in) soyundan olan, gecelerini ibâdetle geçirenlerin en üstünü bulunanın, Cebrâil´le güçlendirilen, Mikâil´le yardım görenin oğluyum. Müslümanların haremini koruyanların oğluyum; dinden çıkanları gerçekten sapıp zulmedenleri, bey´atten dönüp ahdını bozanları öldürenin oğlu. Benim, Fatımâ´tüz Zehrâ´nın oğlu; Benim, kadınların ulusunun oğlu….”
    Hz.İmâm Zeynel Âbidin´in bu hutbesi;
    Hem Yezîd´in yaptığını, hem Hz.İmâm Hüseyin´in kıyamını, hem dînin esasını, hem de imanın kudretini, gerçeğin azametini göstermiş ve Yezîd´e uyanları hayrete düşürmüş, çoğunu ağlatmış, mescidde bir isyan havası estirmişti.
    Kerbelâ faciasından sonra Medine´ye gelen “Ehl-i Beyt”;
    Medine halkına olayları anlatmış, bilhassa Hz.İmâm Hüseyin´in kız kardeşi Hz.Zeyneb´in fesâhat ve belâgatları, halkın Emeviler aleyhine dönmesine sebep olmuştu. Bundan sonra olaylar ve savaşlar hiç durmadı. Bir tarafta “Ehl-i Beyt´i” canı gönülden sevenler, Kerbelâ olayından sonra canlarını seve seve bu yolda feda ettiler. Diğer tarafta da Yezîd ordusunun zulmü ve zalimliği durmadan devam etti. Böylece “Hak” ile “Bâtıl´ın” mücadelesi kıyamete kadar devam edecektir.
    Hz.İmâm Zeynel Âbidin´den sonra “Ehl-i Beyt” nesli;
    Onikinci İmâm´a kadar devam etti. Onikinci İmâm Muhammed Mehdî´nin sır olması ile Oniki İmâm tamamlandı. Bundan sonra “Ehl-i Beyt´in” ve Oniki İmâm´ın soyu, nesli hiç kesilmedi ve kıyamete kadar da nesli devam edecektir.

2. kardelen-60

kardelen-60 Daimi Üye

emeğine sağlık akın can ...

3. teksin

teksin Daimi Üye

sagol kardes emegine saglık

4. bluedream

bluedream Daimi Üye

akın iyi bir araştırmacı olmuşsun emegine saglık

5. sevgi_seli

sevgi_seli Daimi Üye

SAOLUN CANLAR RİCA EDERİM................

Sayfayı Paylaş