(HZ.ALİ´NİN (kv) FAZİLETİNE DAİR BİR DEMET HADİS)

Konu, 'ALLAH'ın Arslanı. Hz. Ali' kısmında seyduna_34 tarafından paylaşıldı.

1. seyduna_34

seyduna_34 Daimi Üye

HZ.ALİ KABE´NİN İÇİNDE DOĞAN TEK İNSAN

“Hz. Ali´den önce hiç kimse Kabe´de doğmamıştır. Allah-u Teala O´nu yüceltmek, mertebesini yükseltmek ve ikram olsun diye sadece O´na bu şerafeti vermiştir.

Not:Hakim Müstedrek´de ve İbn-i Sabbağ Maliki Fusul´ul- Muhimme 1.fasıl s.14´den nakledilmiştir.

HZ.ALİ İLK MÜSLÜMAN OLANDIR

Bir gün Ebu Bekir, Ömer ,Ebu Ubeyd b.Cerrah, Hz.Peygamberin(s.a.a) huzurundaydılar.Allah resulü Ali´ye(a.s) yaslanmış idi. Peygamber(s.a.a) mübarek elleriyle Ali´nin (a.s) omzuna vurdular ve buyurdular:”ey Ali! Sen mümin, ve Müslüman olan ilk şahıssın.

Not:Kenzü´l –Ummal, hadis:2554,s.154.

*Taberani rivayet etti ve Müstedrekte şu hadis rivayet edildi.

"Hz.Peygamber (saa)'e pazartesi nebilik verildi, Ali(as)'da salı günü müslüman oldu.

*Ibn Abdulber'den rivayet olundu.Muhammed b.Kab El-Kuraz'a soruldu...:"Hangisinin daha önce müslüman olduğu Sübhanallah!!...Hz.Ali (as) ilk müslüman olandır.

1-Müsned, Ebu Hanife, Sayfa:119-235 (Ravza Yayınları) "İlk müslüman olan Ali bin Ebi Talib'dir (as)."

2-Kitabü'l Hasais, Imam Nesai, Sayfa:2, Hadis:3

HZ.ALİ HZ.RESULULAH EFENDİMİZLE İLK NAMAZ KILAN KİŞİDİR

Peygamber(s.a.a) Efendimiz ile birlikte ilk namaz kılan kişinin imam Ali(a.s) olduğu şu sahabelerin sözleriyle sabit:1-İmam Ali(a.s) 2-Zeyd b.Ergam 3-Abdullah b.Abbas 4-Cabir b.Abdillah 5-Sa´d b. Ebi Vakkas 6-Burayde El-Eslemi

Biz yukarda saydığımız sahabelerden birkaçından hadisleri nakledeceğiz.

1-Ali(k.v) şöyle buyuruyor:”Allah´ın Rasulü ile birlikte ilk namaz kılan benim”

not:Ebu Hanife(El-Müsned.h.n.368), Ebu Davud Et-Taya-Lisi(İbn Ebil-Hadid,Şerh-u Nehc´il Belağa:13,229), Ahmed(El-Müsned:1,141)…

2-Abdullah b.Abbas diyor ki “namaz kılan ilk kişi Ali´dir”

not:Tirmizi(Menagıb,20; Et-Taberi(1,537),İbn´ül-Esir(El-Üsd,3,283)İbn Ebil-Hadid(13,224)

3-Cabir b.Abdillah El-Ensari “Peygambere(s.a.a)´e pazartesi günü nübüvvet verildi,Salı günü Ali namaza durdu.

Not:Et-Taberi,1,537; İbn Ebil-Hadid,13,229 senedinde

ARŞ-I A´LADA, ALLAH VE PEYGAMBER´İN ADLARININ ARDINDAN ALİ´NİN ADI YAZILMIŞTIR

1)Ebu Hureyre´nin Peygamber(s.a.a)´den şöyle buyurduğu kaydedilmiştir:

“Arşın sütununa;”La ilahe illallah vahdehu la şerike leh ve Muhammed´un abdi ve Rasuli, eyyettuhu bi-Ali´yyibn-i Ebi Talib”(“Allah birdir,Allah´dan başka ilah yoktur, eşi ve ortağı da yoktur, Muhammed benim kulum ve Resulümdür ve ben onu Ali ile güçlendirdim”

not: Taberi Tefsir-i Kebir´de, İbn-i Asakir Tarih´te, Muhammed bin Yusuf Kifayet´ut-Talib´in 62. babında, Hafız Ebu Naim Hilyet´ul Evliya´da, Şeyh Süleyman Belhi Yenabi´ul- Müsned´den nakledilmiştir.

2)Enes bin Malik´den Peygamber(s.a.a )´in şöyle buyurduğu kaydedilmiştir

”Mirac gecesi arşın sutununda şöyle yazıldığını gördüm:

”La ilahe illallah Muhammed´un Rasulullah, eyyedtuhu bi-Aliyyin”

(Allah´dan başka ilah yoktur, Muhammed Allah´ın elçisidir ve onu Ali ile güçlendirdim).”

Not:Celaluddin Suyuti Hesais´ul- Kubra c.1, s.10´da ve Dürr´ul-Mensur İsra suresinin başında İbn-i Adiy ve İbn-i Asakir´den nakledilmiştir.

3) Cabir bin Abdullah´ın Peygamber(s.a.a)´den şöyle buyurduğu nakledilmiştir

“Cennetin kapısında şöyle yazılmıştır: “La ilaha illallah, Muhammed´un Resulullah,Aliyyun veliyullah,ehu Resulullah kalbe en yahluke´s-semavati ve´l-arzi bi-elfey amin”(Allahtan başka ilah yoktur,Muhammed Allah´ın elçisidir,Ali Allah´ın velisi ve Peygamberin kardeşidir; gökle yer yaratılmadan iki bin yıl önce)

not:Yenabi´ul-Mevedde s.234(19.hadis)´de İmam´ul-Harem´in Kitab´us- Seb´in kitabından naklen( o da İbn-i Meğazili´nin Menakıb´inden naklen), Mir Seyyid Ali Hemedani Meveddet´ul Kurban´ın 6.Mevedde´sinde(iki hadis),Hatip Harezmi Menakıb´da,İbn-i Şirveyh Firdevsde,İbn-i Meğazili Menakıb´dan nakledilmiştir.

“MENZİLET HADİSİ” GEREĞİNCE HZ.ALİ HZ.RESULULAHTAN SONRA MÜSLÜMANLAR İÇİNDE EN BÜYÜK KİŞİDİR

a) Buhari, Saad b.Ebu Vakkas´ın senediyle şöyle naklediyor:”Hz.Peygamber(s.a.a) Tebük´e hareket etmeden önce, Ali´yi(a.s) kendi yerine halife olarak bıraktı.Ali(a.s) şöyle dedi: “Acaba beni kadın ve çocuklara halifen olarak mı bırakıyorsun?” Hz.Peygamber buyurdu: “Acaba Harun´un Musa´nın nezdindeki makamına, benim nezdimde sahip olmaya razı değilmisin? Şu farkla ki benden sonra nebi yoktur.”

Not:Sahih-i Buhari,c.35,s.176,hadis:4416,Tebük Gazvesi babı.

b)İbn Mace, kendi senediyle Saad b. Ebu Vakkas´tan şöyle naklediyor:”Hz.Peygamber(s.a.a) Ali´ye şöyle buyurdu: “Sen benim nezdimde,Harun´un Musa´nın nezdindeki makamına sahipsin.”

Not:İbn Mace,c.1,s.42

C) “Ey Ümmü Seleme! Gerçekten Ali´nin eti benim etimden ve onun kanı benim kanımdandır. Benim nezdimde onun makamı Harun´un Musa nezdindeki makamı gibidir.”

Not:Kenzü´l- Ummal,c.6,s.154,hadis:2554

**Ehli Sünnetten seksen dokuz alim bu hadisi nakletmiştir.**

GADİR HUM GÜNÜ HZ.ALİ ALLAH RESULUN´UN VASİSİ OLDUĞUNU KANITLAYAN MEŞHUR HADİS

Hz.Ali (as) insanları Rahbe'de topladı ve şöyle dedi:" Allah aşkına söyleyin, Gadir Hum günü Allah Resulü'nün (saa) şöyle buyurduğunu herkes duymadı mı?"Benim müminlere kendi nefislerinden daha ileri olduğumu bilmiyor musunuz? ( Bunu dediğinde ayaktaydı, sonra Ali (as)'ın elini tutup şöyle dedi): "Ben kimin mevlası ( önderi, lideri, rehberi) isem, Ali (as) de onun mevlasıdır. Allahım !.. O'nu seveni sev; O'na düşman olana Sen de düşman ol!.."

Ebu Tufeyl der ki :" Çıktım, içimde bir şey (his) vardı. Zeyd bin Erkam'a rastladım, durumu ona bildirdik; şöyle dedi:" Hala şüphe mi ediyorsun? Ben onu bizzat Allah Rasulü (saa)'den duydum.."

Kitabü'l Hasais, Imam Nesai, Sayfa:77, Hadis:90

----------------

Not: Imam Nesai, Ehl-i Sünnet alimlerindendir. Kütüb-ü Sitteyi oluşturan altı kitaptan biri ona aittir.(Hicri 215-303 tarihleri arasında yaşamıştır.)

HZ.ALİ´NİN HZ.PEYGAMBER EFENDİMİZİN HALİFESİ OLDUĞUNA DAİR DİĞER HADİSLER

1)Hz.Resullulah Hz.Ali´ye şöyle buyurdu:

“Ya Ali! Sen benim zimmetimi beri edeceksin(halkın üzerimdeki olan haklarını ödeyeceksin) ve Sen benim ümmetime olan halifemsin.”

Not:İmam Ahmed “Müsned”de ve Mir Seyyid Ali Hemadani eş-Şafii “Meveddet´ul Kurba” nın 4.meveddetinden nakledilmiştir.

2)Resulullah Hz.Ali´ye şöyle buyurdu:

“Ya Ali! Sen benim kardeşim,vasim,halifem ve borçlarımı ödeyensin”

not: İmam Ahmed Müsned´de çeşitli yollarla ve lafızlarla,Şafii fakihi olan İbn-i Meğazili Menakıb´da,Salebi kendi tefsirinden nakledilmiştir.

3) Imrân b. Husayn diyor ki:

“Allah'ın Rasûlü (s.a.a) şöyle buyurdu: “Şüphe yok ki, Ali benden,

ben de Ali´denim; o benden sonra bütün mü´minlerin velisidir.”

Hadisin Tahrîci: Hadisimizi Ca´fer b. Süleymân ed-Duba´Ã® kanalıyla

Abdürrazzâq, et-Tayâlisî, İbn Ebî Şeybe (9131. htm), Ahmed

(IV, 437-438), Tirmizî (menâqıb, 20), Müellifimiz (86 nolu hadis),

İbn Ebî Âsım, Ebû Ya´lâ, İbn Hıbbân, el-Harzemî (s. 153), İbn´ül-Esîr

(III, 292~293), İbn Meğâzîlî vb. rivâyet ediyor. (Nâşir, 77, 92)

HAYBER FETHİNDE RAYET( BAYRAK) HADİSİ İLE HZ.ALİ´NİN BÜTÜN SAHABELERDEN ÜSTÜNLÜĞÜ

Hadisin özeti şudur: İslam ordusu Hayber kalesini kuşattıkları zaman, Hz.Ebubekir ve Hz.Ömer´in komutasında üç defa yenilgiye uğrayıp kaçtıklarında,ashap bir avuç Yahudiler karşısında alışılmadıkları ard arda yenilgilerden dolayı tedirgin olup sıkılmaya başladılar.Resulullah(s.a.a) Müslümanların moralini yeniden yükselmesi için zafer müjdesi verip şöyle buyurdu:

“Allaha andolsun ki yarın bayrağı öyle birinin eline vereceğim ki,kerraren ğayri-i ferrardır(düşmana amansızca saldırıp kaçmayan birisidir); Allah(c.c.) O´nu eliyle Hayber´i fethedecek; O,Allah ve Resulunü seviyor,Allah(c.c) ve Resulu onu seviyorlar.”

Ashab o gece , bu fazilet ve şerefin kime nasip olacağını çok merak ettiklerinden rahat uyuyamadılar.sabah olunca herkes savaş elbiselerini giyip Resulullah´ın huzuruna çıktılar.Resulullah(s.a.a) onlara bakarak şöyle buyurdu:

Kardeşim ve amcam oğlu Ali bin Ebu Talip nerededir? Onun her sorunu çözen Ali nerede? Onun kalp kilidi anahtarı Ali nerede?

Ashap: ya resulullah! Alinin gözleri ağrıyor; öyle ki hareket edemiyor” dediler.Resulullah Selman´a “O´nu bana getir” diye buyurdular.Salman gidip Hz.Ali´nin elinden tutarak getirdi.Hz.Ali gözleri kapalı bir şekilde Resulullah(s.a.a)´in huzuruna varıp selam verdi.Resulullah(s.a.a) selamın cevabını verdikten sonra;” Ya Ebe´l-Hasan! Durumun nasıldır?” diye sordu.Hz.Ali de;elhamdülillah iyiyim; sadece başım ve gözlerim ağrıyor,gözlerimi açamıyorum.”dedi.

Resulullah(s.a.a) “Yaklaş diye buyurdular.

Hz.Ali de yaklaştı. Allah resulu mübarek ağzının suyundan Hz.Ali´nin gözlerine sürerek ona dua etti. Bu dua neticesinde Ali(a.s) gözleri iyileşti,hatta hiç ağrı izi kalmadı.daha sonra İslam bayrağını Ali´ye (a.s) verdi ve zafer kazanması için Yahudilerin kalesi Hayber´e doğru hareket etmesini emretti.Hz.Ali düşmana doğru hareket edip onların, Marhap,Haris,Hişam ve Alkame gibi büyük kahramanları öldürerek çok önemli olan Hayber kalesini fethetti.

Not:Muhammed bin İsmail el-Buhari, Sahih-i Buhari´nin ikinci cildi olan Cihat ve Seyr kitabının “Dua´un- Nebi” babında, yine Sahih-i Buhari´nin 3.cildi olan “Meğazi” kitabının “Hayber Gazvesi” babında,Müslim bin Haccac,Sahih-i Müslim diye meşhur olan kitabının c.2,s.324´ünde,imam Abdurrahman Nesai “Hasais´ul- Alevi”´de; Tirmizi,Sünen-i Tirmizi diye meşhur olan kitabından nakledilmiştir.

“TAYR-İ MEŞVİY” (KIZARTILMIŞ TAVUK) HADİSİ GEREĞİNCE, HZ.ALİ RESULULAHTAN SONRA ALLAH´IN EN ÇOK SEVDİĞİ KULUDUR.

Bir gün kadının biri kızartılmış bir kuşu Resululah(s.a.a)´in yemesi için ona hediye etmişti. Resululah(s.a.a) onu yemeden önce ellerini göğe kaldırıp şöyle dua etti:”Allah´ım! Sana ve bana en sevgili olan kulunu gönder de bu (kızartılmış) kuşu benimle beraber yesin.” Derken Hz.Ali gelip o kuşu Resullah(s.a.a) ile birlikte yediler.

Enes diyor ki:”Resul-ü Ekrem bu dua ile meşgulken Ali üç defa geldi. Her gelişinde özür getirerek onu geri yolladım. Üçüncü gelişinde ayağıyla kapıyı vurdu .Resullah (s.a.a);”O´nu içeri al.” diye buyurdular. Ali içeri girdiğinde; “Allah sana rahmet etsin,senin bana gelmene mani olan şey neydi?” diye sordular. Ali de ;üç defa kapıya kadar geldim,bu üçüncü gelişimdir.” diye arz etti.Resullah(s.a.a) bana dönerek; “Enes! Neden Ali´nin gelmesine mani oldun? Seni bu işe sürükleyen şey ne idi?” diye sordu. Ben de;”Ya Resullah! Doğrunu isterseniz, sizin duanızı duyduğumda benim kavminden birisini gelmesinin istedim” dedim.

NOT:Buhari,Müslim,Tirmizi,Nesai ve Secistani kendi muteber sahihlerinde,imam Ahmed bin Hanbel”Müsned”de,İbni Ebil-Hadidé Nehcul-Belağa´nın Şerhi”nde,İbni Sabbaği Maliki “Fusul´ul Mühime”nin 21.sayfasında ve Süleyman Belhi El-Hanefi”Yenabi´ul-Mevedde´nin 8.babını bu hadise ayırmış ve Ahmed bin Hanbel´den,Tirmizi´den, Muvaffak bin Ahmed´den,İbn-i Meğazili´den ve “Sünen-i Ebu Davud”dan,onlar da Peygamberin kölesi Sefine´den,Enes bin Malik´ten ve İbn-i Abbas´tan bu hadisi naklettikten sonra şöyle diyor:”Tayr hadisini 24 kişi Enes´ten nakletmiştir.”özellikle Maliki”Fusul´ul Muhimme” de şöyle diyor:”Enes bin Malik´in naklettiği Tayr hadisi,sahih ve sarih hadislerin içinde en sahih ve sağlam olan hadistir.”

“Enes diyor ki” ile başlayan hadis Malik´in “Fusul´ul Muhimme”sinde,”Tarih-i Hafız-ı Nişaburi”de,”Kifayet´ut-Talip”te, “Müsned-i Ahmet”den.

HZ.ALİ,RESULULLAH(S.A.A)´İN YANINDA EN ÇOK SEVİLEN KİŞİYDİ

1)Cumey´ bin Umeyr´den şöyle naklediyor: “Halamla birlikte Ümm´ül Mü´minin Aişe´nin yanına gittik.Ben ondan Resullah´ın en çok sevdiği insanların kimler olduğunu sordum. Aişe de: “kadınlardan Fatıma ve erkeklerden ise

O´nun kocası Ali bin Ebi Talip” diye cevap verdi.

Not:”İthaf”kitabının 9. sayfasında,Süleyman Belhi ”Yenabi´ul-Mevedde´de ve Muhammed bin Talha eş-Şafii” Metalib-is Süul” un 6.sayfasında Tirmizi´den nakledilmiştir.

2)Bureyde´nin şöyle dediği naklediliyor:“Peygamber kadınlar içinde en çok Fatıma´yı, erkeklerden ise en çok Ali´yi seviyordu”

Not:Şeyh Süleyman Belhi El-Hanefi ”Yenabi´ul-Mevedde”nin 55.babında Tirmizi´den nakledilmiştir.

3)Ümm´ül Müminin Aişe´den şöyle bir hadis naklediliyor:

“Allah Teala, Resulullah´ın Ali bin Ebu Talib´den daha çok sevdiği bir kul yaratmamıştır.”

Not:Muhammed bin Yusuf-u Genci Eş-Şafii “Kifayet´ut-Talib´in “91. babında yine ,İbn-i Hacer “Menakıb´da,İbn-i Asakir-Dimaşki de Hz.Ali´nin hal tercümesinde kaydetmiştir.

“ALİ HAK İLE VE HAK ALİ İLEDİR”

Hatib Bağdadi Ebuzer´den şöyle naklediyor:

“Ümmü Seleme´nin nezdine vardığımda ağladığını gördüm. O kendi kendine alimleri yad ederek şöyle söyleniyordu: Allah resulünden şöyle buyurduğunu işittim:

“Ali hak ve hak Ali iledir ve bu ikisi kıyamet gününde,havuzun başında bana varıncaya kadar birbirinden ayrılmazlar.”

Not:Tarih-i Bağdad, c.14, s.341

Ebu Ya´la, Ebu Said Hudri´den şöyle naklediyor:

“Allah Resulü Ali´ye işaret ederek şöyle buyurdu: “Hak Ali iledir.”

Not:Müsned-i Ebi Ya´la,c.2,s.318

Heysemi, Mecmau´z-Zevaid´de Ümmü Selemeden şöyle naklediyor:

“Allah Resulü mükerrer buyuruyordu:”Ali hak üzeridir.Kim O´na uyarsa hakka uymuştur ve kim O´nu terk ederse hakkı terk etmiştir.bu bundan önce de sabit olan bir ahittir.”

Not: Mecmau´z-Zevaid,c.9,s.134;Mecmau´l-Evset,c.5,s.455

Hakim, Ümmü Seleme´den Allah Resulünün şöyle buyurduğunu naklediyor:

“Ali Kuranla ve Kuran Ali iledir. Bu ikisi Kevser havuzunun başında bana varıncaya kadar birbirinden ayrılmazlar.”

Not: Müstedrek-i Hakim,c.3,s.34

HZ.ALİ, ALLAH RESULLUNDAN SONRA MÜSLÜMANLARIN İÇERİSİNDE EN BİLGİLİ KİŞİYDİ VE KENDİSİNDEN SONRA İLMİ KONUDA ONA DANIŞMAYANIN YANLIŞTA OLDUĞUNU BİLDİRİLDİĞİ HADİSLER

Hakim Nişaburi, İbn Abbas ve Cabir b. Abdullah´tan naklediliyor ki Hz.Peygamber(s.a.a) şöyle buyurdu:”Ben ilmin şehriyim ve Ali onun kapısıdır,öyleyse ilim şehrine girmek isteyen, ona kapısından girsin.”

Sahih-i Tirmizi de Allah Resulü´nden şöyle nakledilir;

“Ben ilmin şehriyim, Ali de onun kapısıdır”

not:1-El-Müstedrek,c.3,s.136

2-Camiu´l-Usul,c.9,s.473

Hz.Resulullah buyuruyor ki:

“Benden sonra ümmetimin en bilgini,Ali´dir.”

Not:Kenzü´l-Ummal,c.6,s.153.

Sahebenin Hz.Ali´nin ilmi hakkında ki sözleri
    Hz.Ömer´in söylediği meşhur sözü :

“Ali olmasaydı mutlaka Ömer helak olurdu.”

Hz.Ebu Said Hudri şöyle söylüyor:

“Ali yargı hükümlerinde diğer sahabelerden daha çok bilgiliydi.

İbn Abbas şöyle der: “Allah´a yemin olsun , ilmin onda dokuzu Ali´ye verildi ve Allah´a andolsun ki onuncu kısımda da sizinle ortaktır.”

Aişe´nin şöyle söylediği nakledilir

“Ali sünnette halkın en bilginiydi”

Not:1-Muhammed bin Talha Eş-Şafii: “Metalib´us- Süul” da , Şeyh Süleyman Belhi El-Hanefi “Yenabi´ul- Mevedde”nin 14.babında Tirmizi´den o da İbn-i Abbas´dan nakledilmiştir.

2-Fethu´l- Bari, c.8, s.167

3-İstiab,c.13,s.40; Riyazu´n –Nezre, c.3, s.141

4-Tarih-i İbn asakir, c.3, s.62; Usdu´l-Gabe c.4,s.22;Er-Riyazu´n-Nezre, c.3,s.159

HZ.ALİ´Yİ SEVMEYEN MÜNAFIKTIR,KAFİRDİR

“Ali´yi sadece mümin sever ve o´na sadece kafir buğz eder”

not:Ahmed bin Hanbel Müsned´de İbn-i Hacer Savaik´da,Harezmi Menakıb´da,Nesai Hasais´ul-Alevi´Detaberani Evset´te Genci Şafii Kifayet´ut Talib´de

Muhammed bin Menzur-i Tusi´den Müsned olarak şöyle rivayet edilir.

“Biz imam Hanbel´in yanındaydık.Adamın birisi ona; “Ey Eba Abdullah,Hz.Ali´nin ; “Ben cehennemi bölenim” sözü hakkında ne diyorsunuz?” diye sorunca, imam Hanbel şöyle dedi: “Bunu hiç kimse inkar edemez. Zira Resulullah(s.a.a) Hz.Ali´ye şöyle buyurmamış mıdır?: “Seni sadece mümin sever ve sana sadece münafık buğz eder.” Ben de; “Evet öyledir” dedim…

not:Muhammed bin Yusuf Kifayet´ut Talib´in 3.babından nakledilmiştir.

HZ.ALİ´Yİ İNCİTENLERİ KINAYAN RİVAYETLER

1)Resulullah şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:

“Ali´yi inciten beni incitmiştir.ey insanlar Ali´yi inciten kıyamette Yahudi veya Hristiyan olarak haşir olacaktır.”

Not:Ehli Sünnettin büyük alimlerinden imam Ahmed bin Hanbel kendi Müsned´inde birkaç yolla ve imam Salebi kendi Tefsir´inde ,Himvini ise Feraid´den nakledilmiştir.

2) Resulullah şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:

”Ali´ye eziyet eden, bana eziyet etmiştir”

not:İbn-i Hacer-i Mekki 9.babın 2.faslının zımmında,16.hadiste,Saad bin Ebi Vakkas´tan ve Muhammed bin Yusuf da Kifayet´ut-Talib´in 68.babından nakledilmiştir.

2. selenayy

selenayy Daimi Üye

bu güzellikleri bizimle paylaştığın için teşekkürler dilek emeğine sağlık

3. LinkinPark

LinkinPark Daimi Üye

paylaşım için tesekkurler:)

4. fairy44

fairy44 Daimi Üye

Cok tsekler sagol emeklrıne saglık sahın nuru daım olsun yüregınde

Sayfayı Paylaş