HOŞGÖRÜLÜ OLMAK Bilgi ve deneyim, kişiyi erdemli yapar. Kişi bilgisi ve deneyimleri arttıkça olgunlaşır ve alçak gönüllü olur. Nasıl ki bir ağacın meyveleri büyüyüp olgunlaştıkça dalları aşağı doğru eğilirse, kişi de bilgisi ve deneyimi arttıkça daha hoşgörülü, alçak gönüllü olur. Meyvesiz ağaç dalları nasıl dimdik durursa, bilgisiz ve deneyimsiz kişiler de büyüklük taslarlar. yetersiz bilgilerini, kendilerini büyük göstererek örtmeye çalışırlar. Ama herkes onların gerçek niteliğini kısa sürede anlar, çevresinden uzaklaşır. Bir kişinin toplumda sevgi ve saygı görmesi için, kendini yetiştirmiş olması gerekir. Kendimizi yetiştirmenin temel yolları ise iyi bir eğitim görmek, kitap okumak, gezmek, tiyatroya, sinemaya gitmek, bilgili kişileri dinlemektir. Kişi, bilgi ve görgüsü arttıkça daha hoşgörülü olur. İnsan ilişkilerinde uyumlu davranır. Bilgili ve kültürüyle çevresini aydınlatır. Toplumuna ve insanlığa yararı dokunur. Bilgili ve erdemli kişiler, başkalarına yüksekten bakmaz, alçak gönüllü olurlar. Toplumda sevilen biri olmak için, her türlü olanaktan yararlanarak kendimizi yetiştirmeliyiz.
Evet değerli Can zihninize, yüreğinize ve ellerinize sağlık Hani sizinde izah ettiğiniz gibi "bir bakkala gidip şurdan 3 kilo bilgi, 2 kilo deneyim ve 1 kilo hoşgörü verirmisiniz " demek gibi bir şansımız yok, yada bir doktora giderek "doktor bey bana bir bilgi tableti verip, 1 deneyim reçetesi yazıp ve 1 hoşgörü iğnesi yaparmısınız" demek gibi bir şansımız da yok Mevlana"nın da belirttiği üzere "Ne İnsanlar Gördüm Üzerinde Elbise Yok Ne Elbiseler Gördüm İçinde İnsan Yok"