Alevi inancinın felsefesini derinden etkileyen ve şsekillendirenlerin başsıinda Hallac-ı Mansur gelmektedir. Hallac-ı Mansur, düşüncesiyle, eylemiyle sadece islami coğgrafyalarda değgil, bütün dünyada çeşsitli inançlara mensup insanlarıi tarafıindan da saygıinlıik görmüşs, etki bıirakmıişstıir. Tabii ki en büyük sahiplenme Aleviler tarafıindan gösterilmişstir. Hallac-ı Mansur, 857 Tur’da doğmuşstur. (?ahadeti: Mart 922 Bağdat). Bütün Alevi önderlerinde olduğgu gibi Hallac-ı Mansur hakkında da sağlam ve güvenilir bilgi yoktur. Hallac-ı Mansur hakkndaki bütün bilgiler sözlü gelenekle yaşatıilmıişstıir. Yazıili kaynaklar tahrip edilmiş, Hallac-ı Mansur gerçeği yok edilmek istenmişstir. Bütün tahribatlara rağgmen Hallac-ı Mansur düşsüncesi günümüze dek gelmişstir. Hallac-ıi Mansur’u bu kadar güçlü kıilan ve günümüze kadar gelmesini sağglayan felsefesi bütün boyutlarıiyla Alevi öğgretisinde yer almıişstıir. Örneğgin Cem töreninin en önemli aşsamalarıindan biri olan ve haklıiyıi, gerçeğgi ortaya koyan "Dar-ıi Mansur" en büyük kanıittıir. Dar-ıi Mansur bir noktada mahkeme işslevi görmektedir. Ama bu öyle bildiğgimiz mahkemelerden olmayıip, halk mahkemesi şseklindedir. Böyle olduğgu için de haklıi ve gerçek her zaman daha yoğgun gerçekleşsmişstir. Hallac-ı Mansur, düşsüncesi için darağacıinıi göze almıs ve hiç bir karanlıiktan çekinmeden düşsüncesini açıiklamıişstıir. Düşsünce(si)leri ne kadar "aykiri" olsa da onlarıi ölümüne savunmuşstur. Hallac-ıi Mansur kendisini kıirbaçlara, darağgacıina götüren düşsüncesini iki kelime ile özetlemişstir: Enel Hak. Enel Hak, ben Hakkıim, hakikatim anlamıina gelmektedir. ?üphesiz bu iki kelimenin altıinda yüzlerce cilt kitaba sıiğgmaz derin anlamlar yatmaktadıir. Hallac-ıi Mansur düşsüncesine göre; insan Tanrıinıin bir yansıimasıidıir. ?Insan Tanrıidan ayrıi düşsünülemez ve eğger insan kalbini kötülüklerden arıindıirıirsa Tanrıi ile bütünleşsebilir. Aradan 1000 bin yıil geçmesine rağgmen Hallac-ıi Mansur’un düşsünceleri tartıişsıilmaya ve etkilemeye devam ediyor. Anlaşsıilan daha da devam edecek. ALINTIDIR
bu konu daha önce benim tarafımdan bu linkte http://www.alevicanlar.net/forum/viewtopic.php?t=998 açılmıştır forumu incelemeden konu açmayınız lütfen not:UYARI VERDİGİM KONULARA LÜTFEN MESAJ ATMAYIZIN