Halkın dilinden anlamak. Yolunacak kaz olmamak

Konu, 'Hayat Bilgisi & Kıssadan Hisse' kısmında TOKATLI tarafından paylaşıldı.

1. TOKATLI

TOKATLI Üye

-Zamanın padişahı tedbiri kıyafetle yanına baş vezırınıde alarak tefdişe çıkmış.

-Dere kenarından geçerken padisah bakmış bir tane yaşlı vatandaş eline bir tane dere almış deri terbiyeliyor.
    -Hemen Padişah yaşlı vatandaşa dönerek ''selamınaleyküm ey piri fani'' demiş!-
    Yaşlı vatandaş selam veren vatandaşa dönerek ''aleykümselam ey serdarı cihan'' demiş.

-Padişah yaşlı adama ''altılarda çalısmıdın mı'' demış.-

Yaşlı vatandaş ''altıyı altıya eklemeyınce otuz ikiye yetmiyor'' demiş.-

Padişah ''geceleri çalışadın mı'' demiş.

- Yaşlı vatandaş ''çalıstımda ellere yaradı'' demiş.

-Padisah bu cevap üzerine yaşlı adama ''sana bir kaz göndersem yolarmısın'' demiş

- Yaşlı vatandaş ''hemde öyle bir yolarım ki ciyaklatmam bile'' demiş.

- Padişah bu cümle üzerine vezirine yanına alarak oradan uzaklaşmış.

- Bu konuşmalardan bir şey anlamayan vezir dayanamamış ve padişaha sormuş.

''Hünkarım sen yaşlı vatandaşla ne konuştunuz ben bir şey anlamadım'' demiş.

-Bu cümle üzerine padişah '' Ey melün sen nasıl anlamazsın bizim ne konuştugumuzu sana akşama kadar süre git ne konuştuğumuzu öğren yoksa kelleni vurdururum'' demiş.

- Vezir bakmış papuç pahalı hemen padişahın yanından ayrılarak acele şekilde yaşlı vatandaşın yanına gelmiş.

- Durumu anlamış yaşlı vatandaşa ve ne konuştukalarını öğrenmek istemiş.

- yaşlı vatandaş bir vezire bakmış bir de havaya sonra vezire dönmüş ve vezirim güneş batmaya yaklaşıyor gitmem gerekiyor demiş.

- Vezir hemen cebinden 1 kese altın öıkarmış ve yaşlı adama vermiş ve anlat demiş. Padişahı nasıl tanıdın demiş.

- Yaşlı adama ben deri terbiyecisiyim demiş ve bu ülkede deri ceketi sadece padişahlar giyer padişah üzerinde deri ceket vardı oradan tanıdım demiş.

- Bu cevap üzerine vezir tamam demiş ama padişah sana altılarda çalışmadın mı dedı sende altıyı altıya eklemeyınce otuz ıkıye yetmıyor dedın bu nedır demış.

-Yaşlı adam tekrar havaya bakarak güneş batmaya yaklasıyor benım gıtmem gerek demiş bunun üzerine vezir adama 1 kese altındaha vermiş. Bunu üzerine vatandaş padişah bana altılarda çalışmadın dediginde bahar ve yaz aylarında calısmadın mı dıye sordu bende altıyı altıya eklemeyınce otuz ıkıye yetmıyor dedım yanı 12 ay çalısmazsam karnımı doyuramam dedım demıs.-

[Vezir tamam akşamları ne yaptın dedıgınde sende çalıstımellere yaradı dedın bu ney dıye sordugunda vatandas tekrar güneşe bakarak gitmem gerek demiş.

- Vezir bir kese altın daha cıkarmıs ve vatandaşa vermiş.

-Yaşlı vatandaş Padişah bana cocukların yokmu dıye sordu bende hepsi kız oldu evlendıler ve ellere yar oldular dedim demiş.

* Vezır son olarak padişah sana bir kaz gindersem yolarmısın dedi sende öyle bir yolarım kı cıyaklatmam bile dedin bu ne demek oluyor dedığinde

- Yaşlı vatandaş vezirim onuda sen düsün bul demiş ve oradan ayrılarak evıne gitmişş.

HALKIN DİLİNDEN HER ZAMAN ANLAMAK VE HALKTAN KOPMAMAK DİLEKLERİMLE.......................

Sayfayı Paylaş