Gazze'yle başladı, oy istedi!

Konu, 'Güncel Olaylar' kısmında prkacin tarafından paylaşıldı.

1. prkacin

prkacin Super Moderator

Erdoğan çok tartışılan dünkü tepkisinin ardından İstanbul'da metro açılışında konuştu.

Başbakan Erdoğan İstanbul Şişhane'de metronun açılış töreninde, Gazze'deki dramı ve dün Davos'ta İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e yönelik restini değerlendirdi. Erdoğan, sık sık "Türkiye seninle gurur duyuyor" ve "Kahrolsun İsrail" sloganlarıyla kesilen konuşmasında şunları kaydetti:

TC BAŞBAKANI'NA SAYGISIZLIK FIRSATI VERMEYİZ

Gazze'de 3 hafta önce yaşananları tüm dünya canlı yayında izledi. Dün akşam Davos'ta yaşananları da gördünüz izlediniz. Biz Türkiye olarak sadece bölgesinde değil, tüm dünyada barışı sağlama amacıyla hareket eden bir ülkeyiz. Kimsenin Türkiye'yi yanlış bir konumda göstermeye çalışmasına, farklı bir kategoriye yerleştirmesine izin vermeyiz. Kimsenin TC Başbakanı'na saygısızlık yapmasına fırsat vermeyiz.

TÜRKİYE SIRADAN BİR ÜLKE DEĞİLDİR

Bundan önce bu tür alışkanlıkları olmuş olanlar olabilir. Bunlar bizi hep üzmüştür. Şimdi yeni bir dönem başlamıştır. Türkiye ülkelerden bir ülke, sıradan bir ülke değildir. Önemi, gerekliliğini iyi anlamak isteyenler dönüp tarihe bakarlarsa bunu anlarlar. Son 6 yıldır bölgede oynadığımız role bakanlar bunu görürler. Gazi Mustafa Kemal'in ifade ettiği gibi "Yurtta sulh dünyada sulhtur...."

BÖLGEDE İSTİKRAR VE BARIŞ İSTEDİK

Biz bu amaçla arabulucu olduk. Suriye-İsrail görüşmelerine, İsrail-Filistin konusuna.... Bu amaçla gayret ettik. Lübnan meselesinin çözümünde bu yüzden aktif rol oynadık. Gürcistan-Rusya krizinde bu amaçla devreye girdik. Biz Afganistan'a Bosna'ya bu amaçla asker gönderdik. Tek amacımız buydu. Bölgede her ülke, her toplum arasında bir an önce barış olsun, bölge istikrara kavaşsun dedik.

1300 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ OLAY KÜÇÜMSENEMEZ

Yaşanan bir dram vardı. Bu dramı belli bir dinin ırkın bölgenin devletin mensubu olarak değil, sadece insan olarak değerlendirmek gerekirdi. Ben de sadece insani duyarlılıklarla bu meseleye baktım. Arkadaşlarım vicdanlarının seslerini dinleyerek bu meseleye yaklaştılar. Bu trajedi sivillerin ölmesini, çocukların kadınların öldürülmesini, basit bir iş kazası gibi göstermek ne kadar anlamsızsa, yaşananları duymamak görmemek konuşmamakta bir insan olarakta bize o kadar anlamsız gelir. Zira zulme duyarsız kalmakta zulümdür. Kimse 1300 kişinin öldürüldüğü bir olayın küçümsenmesini, 5000?e varan insanın yaralanmasının normal karşılanmasını isteme hakkına sahip değildir.

İSRAİL'İ DEĞİL, ANLAYIŞI ELEŞTİRİYORUZ

Biz İsrail devletini ve İsrail halkını suçlamıyoruz. Bizim eleştirlerimiz bir anlayışa. Fosfor bombalarına tankları toplara sivil katliama... İsrail yönetiminin uygulamalarına ve yöntemine... İsrail hükümetinin bir adımı yüzlerce kişinin ölümüne neden oldu.

MEDYAYI DA PAYLADI

Buradan medyaya da özellikle sesleniyorum. Yalan yanlış haber yapanlara sesleniyorum. Bu vahşetin avukatlığını yapanlara sesleniyorum. Türkiye Cumhuriyet Başbakanı'nın yanında değil de, başkalarının yanında yer alanlara sesleniyorum.

T.C. BAŞBAKANI'YIM KABİLE REİSİ DEĞİL

Ben orada Türkiye Cumhuriyeti Başbakan'ı olarak bulundum. Ben bir kabile reisi değilim. Türkiye'nin saygınlığı sadece hükümetin değil muhalefetin de görevidir. Herkes Türkiye'nin ağırlığını iyi anlamalı.

BAZI MONŞERLER ANLAMAYABİLİR

Türkiye ne yapar ne eder değil, Türkiye ne der demeli.. Türkiyesiz başkaları ne yapar diye düşünmeli. Bazı monşerler bunu anlamakta zorlanabilir. Onlar böyle yetişti... Biz gündemi belirleyen ülke olmalıyız. Diklenmeden dik durmalıyız.

ATATÜRK VE ÇANAKKALE ÖRNEĞİ

Zaman 18 Mart 1915. Bildiğiniz gibi adeta dünya Türkiye?nin karşısında Çanakkale?de bizi yok etmek için saldırıya girmişlerdi. Türkiye?nin nesi var nesi yok o zaman belliydi. Gücümüz belliydi. Ama Türkiye?ye saldıranlarında o ittifakında gücü belliydi. Bütün bu olaylar karşısında, o zaman Atatürk Mehmetçiğe bir şey söylüyordu: ?Ben size ölmeyi emrediyorum? diyordu. Bir taraftan bu mücadelelerin üzerinden gelen bir milletin torunu olacaksın, bir taraftan da şu ne der bu ne der diye düşüneceksin.

GEREKLİ MESAJI 29 MART'TA VERECEKSİNİZ

Biz hiçbir zaman uç hareketlerin yanında yer almadık yine yer almayacağız. Ülke yönetiminde siyasetimizi asla uçlara değil merkeze oturarak götüreceğiz. AKP bunun en önemli sınavını 6 yılda vermiştir.

Bakın dün gece de söyledim. Ülkemde Türkü, Kürdü, lazı, çerkezi, müslümanı, hristiyanı, alevisi, sünnisi hep beraber 71,5 milyon vatan evladı beraberiz. Ayrımcılık olmayacak.Oyunlara gelmek yok. Biz 70 milyon vatan evladıyız. Bizi bölmek isteyenler olabilir, ama biz bunlara asla müsade etmeyeceğiz. Bu ülkede kimse kimseye kinle neftretle bakamayız. Gerekli mesajı 29 Mart'ta vereceğinizden de eminim.

Habercem

Sayfayı Paylaş