Bir Gun Bir Bedevi Kabenin Onune Oturmus Aglamaktadir...o Kadar Cok Aglar Sizlanir Ki Peygamberin Dikkatini Ceker.bunun Uzerine Adamlarina Soyler Ve Onu Yanina Getirmesinisoyler...bunun Uzerine Bedevi Peygamberin Huzuruna Cikarilir..derdi Sorulur ..bedevi Su Cevabi Verir..butun Herseyimi Cöle Kaybettim..ben Tuccarim..yeniden Iş Kurabilmem Icin Yuklu Bir Miktar Para Ya Ihtiyacim Var Der...peygamber Düşünür Ve şu Cevabi Verir..sana Yadimci Olacak Kişi Ali Dir Der..onu Git Bul Der..adam Sevinerekten Hz Ali Yi Aramaya Koyulur..ve Sonunda Bulur..derdini Anlatir..hz Ali Ona Yardim Edecegini Soyler..yola Koyulurlar..yolda Hz Ali Sunlari Soyler Tuccara:sen Benim Efendim Olacaksin Bende Senin Kölen Olacam Dedi.beni O Sehirde Satacaksin .istedigin Paraya Kavusacaksin Der..tuccar Kabul Eder...şehre Gelirler..bedestan şehri...o Sehrin Hukumdarinin Karsina Cikip Elinde Bir Kole Oldugunu Soyler ..onu Satmak Istedigini Soyler...hukumdar Sorar :ne Kadar Istiyorsun..tuccar Cok Yuksek Bir Fiyat Ister..bunun Uzerine Hukumdar Dusunur..ne Ozelligi Var Ki Kölenin Der Bu Kadar Para Istiyorsun Der..tüccar Da Hz Ali Den Için ,onun Yapamayacagi Iş Yoktur Der..hukumdar,ispatlamasini Ister..3 Aşama Sinavdan Gecirecegini Soyler..ilk Asama şudur Der..bizim Sehrimize Su Gelmiyor..eegr Suyu Getirirsen 1. Aşama Tamam Der.ama Su Dagin Arkasindadir..hz Ali Daga Yanasir Ve Yerinden Oynatir Dagi..su Artik Sehre Gelmistir..herkes Gozlerine Inanamaz.hatta Buyucu Bile Derler..2. Aşama Ise Sehirdeki Edvi Yok Etmsi Istenir..onlara Cok Zarari Dokundugu Icin Onu Yok Etmesini Ister..hz Ali Devi De Yener..son Asamaya Gelir..hukumdar Der Ki: Bir Sehir De Oyle Bir Yigit Kişi Var Ki,onu Kimse Yenemez..eger Onu Bana Getirirsen Tamam Der.hz Ali Kabul Eder..ama Der Once Nekadar Saglam Demiriniz Varsa Getirin Der..cunku O Yigit Kisiyi Zaptetmek Cok Zordur Der..kabul Ederler..guzelce Kafes Yapilir Kalin Demirlerden..hersey Tamamlanir..hz Ali Son Olarak Içine Gecer Oturur Ve Kapatin Der..kimse Bisey Anlamaz..kapatirlar..hz Ali Cildirmis Gibi Cirpinir Icinde...o Kişi Benim Der..şahi Merdan Ali Yim Der.hukumdar Mutludur.cunku Kendisinin Dini Hristiyanliktir..eger Ali Yi öldururse Islamda Yayilmamis Olur...hemen En Kalin Odunlari Getirtir...ustune Atin Der.ve Yaktirir..beklerler..bir Ara öldümü Diye Bakarlar..ama Ne Gorsunler.hz Ali Gül Bahcesinde..yerinden Cok Memnun Sekilde..hukumdar şoka Girer...verdigi Sözu Tutar Ve Istedigi Parayi Tuccara Verir........işte Canlar O Deyişte Anlatilan Fazlidan Bir Kul Geldi Bedestanda Sattilar Demelerinin Manasi Budur
bu benim en sevdiğim deyişlerden biridir ve hikayesini de öğrenmiş oldum. emeğine yüreğine sağlık can teşekkür ederim...