emperyalizmle kapitalizmin açıklaması sizce nedir

Konu, 'Anketler' kısmında oktay tarafından paylaşıldı.

?

emperyalizm nedir_?

  1. sÖmürgecilik

    oy sayısı 0
    0,0%
  2. dıþa baðımlılık

    oy sayısı 0
    0,0%
  3. kapitalist sistemin gerektirdiði anlayıþ

    oy sayısı 0
    0,0%
  4. sermaye egemenliði

    oy sayısı 0
    0,0%
  1. oktay

    oktay Daimi Üye

    sizce ne anlama geliyolar . cevaplarınızı bekliyorum
     
  2. WorldFe

    WorldFe Daimi Üye

    açtığınız konunun anket olabilmesi için içinde seçim şansı tanınan şıklar olması lazım konuyu en kısa zamanda değiştirin aksi halde uygun bölüm olan serbest kürsüye taşınacaktır saygılar
     
  3. oktay

    oktay Daimi Üye

    kusura bakma can dikkat etmemişim. şimdi ekledimm cevaplarınızı bekliyorumm
     
  4. oktay

    oktay Daimi Üye

    Emperyalizm, imparatorluk kurma eğilimidir.Bir devletin sınırlarını genişletme politikasına denir. Emperyalizm,aynı ekonomik ve sosyal bütün içinde etnik ve kültürel bakımdan farklı halkların,merkezi bir iktidarın otoriter yönetimi altında bir araya getirilmesi eğilimini ifade eder. İmparatorluk kurma eğilimi, insanlık tarihinin eski çağlarına kadar uzar. Ancak bu eğilim bugün de devam etmektedir. 15. Yy.dan beri imparatorlukların sömürgeci karakteri ise daha belirgin bir hal almıştır.

    Siyasi emperyalizm, demografik emperyalizm, dini emperyalizm, kültür emperyalizmi ve iktisadi emperyalizm gibi çeşitli türleri vardır. Siyasi emperyalizm, fetihler yapan bir hükümdarın, ülkenin sınırlarını genişletme hevesine dayanır. Siyasal emperyalizm, bazen ülkenin sınırlarının genişletilmesi ile halkın güvenliğini sağlamak amacına yönelik olur. Demografik emperyalizm ise, her şeyden önce ülkedeki nüfus fazlasını yerleştirmek için, diğer ülkelere yönelmeyi ifade eder. Dini emperyalizm, dini inancı yayma nedenine bağlı olarak uygulanır, bu amaçla yayılma olanağı arar. Kültür emperyalizmi, belli bir hayat tarzını ve emperyalizmi yayma amacını güder.

    Kültür emperyalizmini hedefi, bir kültürün, yerini başka bir kültüre bırakmasını sağlamaktır. Ekonomik emperyalizm ise, hammaddeler ve ticari sürüm alanlarının aranmasından doğar. Ekonomik emperyalizm, modern çağların ürünüdür. Kapitalizmle birlikte ortaya çıkmıştır.

    Tarihi bakından bu türlerden hiçbirine saf halde rastlanmaz. Devletler, emperyalist amaçlarına varmak için çok defa çeşitli emperyalist modelleri bir arada kullanırlar. Kültür emperyalizmi, diğer emperyalizm türlerinin uygulanmasında onlara yardımcı olur ve onları tamamlar.


    ALINTIDIR
     
  5. WorldFe

    WorldFe Daimi Üye

    konuya duyarlılığın için teşekkürler can gerek emperyalizm gerekse kapilatlizmin tek bir amacı var sömürebildiğini sömürmek gücüne güç katmaktır. bunun en bariz örneği günümüzdee kapitalist amerikanın ırakta izlediği politikadır. ne kadar petrol o kadar sömürü burası siyasi bi site olmamasına ragmen düşünce özgürlüğüme dayanarak Ya SOSYALİZM ya ölüm sözünü tekrarlıyorum ATATÜRK'ün kurduğu bü ülkeye kapitalist ülklerin esiri bir üke olmak yakışmıyor
     

Sayfayı Paylaş