Cumhuriyet Lisesi'nde Boykot - 25 Eylül 2008 Milli Eğitim Müdürü, Dersim'deki Fen Lisesi´nde matematik derslerinin boş geçmesinden dolayı Cumhuriyet Lisesi'ndeki tek Matematik öğretmenini âFen Lisesi öğrencileri daha başarılıdır, dolayısıyla onların dersleri boş geçmemelidirâ diyerek fen lisesine göndermiştir. Bunun üzerine Dersim´de 25 Eylül günü Cumhuriyet Lisesi öğrencileri okulda bulunan tek matematik öğretmeninin de Fen Lisesine gönderilmesinden dolayı öğleden sonraki derslerini boykot ettiler. Öğleden sonra saat 14.00 ders zilinin çalmasıyla birlikte öğrenciler derse girmeyerek dersleri boykot ettiler. Derse giren öğrencilerde sınıflarından çıkarak okul bahçesi önünde alkışlar ve ıslıklar eşliğinde toplanmaya başladılar. Öğrenciler adına açıklama yapan Eğitim- Sen Temsilcisi Yusuf DEMİR şunları söyledi: âEğitimin bir insan hakkı olması vesilesiyle yasal güvence altındadır ve bütün bireyler bu hak karşısında eşittir. Bu bağlamda Merkez Cumhuriyet Lisesinde yaşananlar tam anlamıyla bir insan hakkı ihlalidir ve bu eğitimi ilimizde en üstten temsil eden Mili Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmiştir. Cumhuriyet Lisesinde bir çok branşta dersler boş geçerken okulda kadrolu bulunan tek matematik öğretmeni de Fen Lisesine Milli eğitim tarafından görevlendirilmiştir. Milli Eğitim Müdürlüğü bir yeri düzeltmek adına burada okuyan yaklaşık üçyüz öğrencinin onurunu kırmış rencide etmiştir. Eğitim hakları engellendiği gibi tahkir edilmişlerdir. Oysa aklı başında herkes okullardaki eğitimin amacının ÖSS öğrenci hazırlamak olmadığını bilir. Eğitim eleyici değil geliştirici olmalıdır. Bu anlamda çocuklar üniversiteyi kazanıp kazanmaması ihtimali üzerinden sınıflandırılamaz. Bu sadece Cumhuriyet Lisesi öğrencilerinin değil tüm toplumun sorunudur. Bugün Matematik öğretmene pervasızca alan anlayış yarın bu çocukların okullarını elinden alacaktır. Dolayısıyla toplum olarak bu soruna sahip çıkma sorumluluğunu göstermeliyiz.â Son olarak Milli Eğitim Müdürlüğü´ne seslenerek insan hakkı olan eğitim hakkının engellenemeyeceğini ve gönderilen matematik öğretmeninin geri verilmesini istedi. Öğrenciler açıklama öncesinde ve sonrasında alkışlar eşliğinde sık sıkâEğitim Hakkımız Engellenemez, Savaşa Değil Eğitime Bütçe, Öğrenciyiz Haklıyız Kazanacağız, Müşteri Değil Öğrenciyiz, Eğitim Hakkımız Söke Söke Alırızâ sloganlarını attılar. Alkışlar ve sloganlarını susturmayan öğrenciler iki saat boyunca okul önünde beklediler. Milli Eğitim Müdürü´nün gelip okula girmesiyle öğrenciler okul önünde oturma eylemi yaptılar. Burada Milli Eğitim Müdürü öğrencilere açıklama yaparak şunları söyledi: âİlimizde matematik ve İngilizce öğretmeni açığı had safhada. 30 öğretmen açığımız var biz bu konuyu bakanlıkla görüşeceğiz. İlimizde çok fazla kadrolu öğretmen yok bizde ücretli öğretmen alıyoruzâ . Daha sonra okul müdürü ve dört öğrenciyle görüşmek için okula gitti. Görüşme sırasında Milli Eğitim Müdürü öğrencilerin taleplerini ve sorularını cevapsız bırakarak öğrencileri dikkate almamıştır. Boykot sırasınca polisler okul önünde yığınak yaparak öğrencileri kameraya aldı. Ders saatinin bitmesiyle birlikte öğrenciler boykotlarını sona erdirdiler. Öğrenciler konuya ilişkin şunları söyledi: Fatoş KIRMIZIÇIÇEK: Sayısal bölüm öğrencisiyim sadece kendi bölümümden değil diğer bölümdeki öğrencilerin dersleri de boş geçiyor. Dersi boş geçen öğrencileri zamanını evlerde, sokaklarda, eğitimden uzak başka ortamlar içerisinde geçiriyorlar. Böyle bir gençlikte geleceğe ışık tutamaz. Bizim yaptığımız sadece bir protesto. Buradan yetkililere sesimizi duyurmak istiyoruz. Zaten bizden daha iyi okullarla yarıştırılıyoruz. Eşit bir durumda olmamız gerekirken bu sistem eşitsizliği bozuyor. Dilek KARADAĞ: Ben sayısal bölüm öğrencisiyim. Sayısal derslerinden görmemiz gereken önemli dersleri göremiyoruz. Seneye sonuçta sınava gireceğiz böyle bir durumda sınavda başarılı olmamızı nasıl bekliyorlar. Ben sınav için emek harcıyorum ama bunun karşılığını bulamıyorum. Milli Eğitim Müdürü düz liseleri yetersiz görüyorsa önce oraları güçlendirmesi gerekir. Eren CEM BAYIR: Milli Eğitim Müdürü bizim kadrolu öğretmenimizi alıp düzenimizi bozacağına ücretli öğretmenleri fen lisesine versinler. Eğitimde eşitsizlik var. Genel liselerle diğer liseler arasında büyük bir ayrım var. Düz lise öğrencileri ikinci sınıf olarak görülüyor. Öğretmenimizi geri istiyoruz. Yağmur KILIÇ: Demokrasi dersi görüyoruz ama eğitim anlayışında demokrasi yok. Nazan GÜZEL: Bizim okulumuzda öğretmen açıklığını bildiği halde öğretmenimiz alınıyorsa Milli Eğitim Müdürü bu açıklığı kendisi yapıyor.
Paylaşımın için teşekkürler hemşo , dersim halk eylemlerinin destekçisiyiz k ayrıca şu dersimli kız öğrecimizinde dediği dillere destan niteliğinde , Yağmur KILIÇ: Demokrasi dersi görüyoruz ama eğitim anlayışında demokrasi yok. k
işte bunlar ülkemizin garipliklerri... bir şehrin lisesi ülke düzeyinde derece yapacak ve sen kalkıp o okulun en sevilen eğitimcilerini başka illere tayin edeceksin. düşünüyorumda, bazı kötü karakterler Dersimin kaliteli öğrencileri çıkarıp gelecekte bu ükleye bazı değerler kazandırmasını mı istemiyor acaba ? düşünmek istemesemde, aklımın uzay boşluğunda dönüp duruyorlar..