Diyarbakir Alevileri

Konu, 'Güneydoğu Anadolu Bölgesi' kısmında aliko1969 tarafından paylaşıldı.

1. aliko1969

aliko1969 Üye

Diyarbakir ve cevresi Türkmenler ve özellikle de Aleviler acisindan özellikli bir yerdir. Dogrusu bugüne kadar Alevilik acisindan Diyarbakir`in önemi üzerine fazla durulmamis veya bu konu hemen hic gündeme gelmemistir. Anadolu Aleviliginin önemli yerlesimlerinden oldugu gibi Anadolu Aleviliginin önemli tarihi sahsiyetleri acisindan önemli bir merkezdir.
    Diyarbakir`in Osmanli devleti hakimiyetine girisi Caldiran Savasi sonrasi 1517 yililidir.
    Diyarbakir ve cevresinde bulunan Türkmen-Alevi köylerinin ilk yapilan Tahrir Defterinede isimleri gecmektedir. Bu da gösteriyor ki bu köyler daha evvelki yillardan itibaren bulunmaktadir.
    Bunlarin yani sira buradaki ocaklara bakildiginda Agu Icen ve Dede Kargin gibi ocaklarin yer aldigi hatta Beyazit Bostan, Ersefil, Güzel Sah gibi Anadolu`nun baska yerinde görünmeyen ocaklara da rastlanmaktadir.
    Diyabakir`in degisiminden birebir etkilenen Türkmen-Alevileri, modernlesme sürecinde daha fazla imkanlardan yararlanmanin yolarini arayarak, göc etmeye baslamislardir. Göcün basladigi yillarda basta il merkezi olmak üzere, yurtici ve yurtdisina gitmislerdir.

Su an Diyarbakir`da yedi Alevi Köyü bulunmaktadir. Bu köylerden ikisi Diyarbakir`a, dördü Bismil ilcesine ve biri de Cinar ilcesine baglidir.Bu köyler sunlardir:
    - Nahirkiraci (eski ismi: Sarabi)
    - Büyükkadi
    - Bakacak (eski ismi: Seyithasan)
    - Türkdarli (eski isimleri: Asagidarili ve Yukaridarli)
    - Türmenaci
    - Sükürlü

Bu köylerden en büyügü Bismile bagli olan Türkmenhaci köyüdür.

Bu köylerin birkacinin bagli oldugu ocaklar sunlardir:
    Türkmenhaci: Beyazidi Bostan Ocagi, Battal Gazi Ocagi, Esrefil Bozkurt Ocagi
    Seyyit Hasan: Imam Zeynel Abidin Ocagi, Sari Saltik
    Darli: Zeynel Abidin Ocagi
    Nahirkiraci (Sarabi): Agi Icen Ocagi, Güzel Sah Ocagi

Kaynak:Ahmet Tasgin (Yeni Ocagin Piri Kim? Diyarbakir Türkmen-Alevilerinde Alevi Kurumlarinin islevi)

2. arkadaş

arkadaş Üye

VALLA BENİM İÇİN SÜPRİZ OLDU ÇOK SEVİNDİM ORDA ALEVİ OLMASI BENİ MUTLU ETTİ ACABA HEPSİ BU KADARMI YOKSA DAHA VARDA BİLİNMİYORMU YA DA ASİMİLEMİ OLDULAR LÜTFEN YAZARSANIZ SEVİNİRİM ARKADAŞIM SELAMLAR

3. yeşil gÖzlüm

yeşil gÖzlüm Daimi Üye

Çok güzel bir paylaşım olmuş bence..insanlara aleviyim deyincee şaşırıyorlardı diyarbakırda alevi mi varr diye....tabiki görüldüğü gibi orada da canlar var...

Emeğine sağlıkkk

4. seyduna_34

seyduna_34 Daimi Üye

bız her yerdeyız can :) kabul etselerdee etmeselerde ....oyle sehırlerden duyuyorumkı hem sasırıyorum hemde cok mutlu oluyorum...

5. Sniper

Sniper Yeni Üye

Merhabalar...
    Arkadaşlar
    benim babam kızılbaştı(alevi) şu anda sunni..Bismilin yerlileri de Türkmendir bu bilgi kısaca :(Bismil Diyarbakır'ın diğer ilçelerinden apayrı bir kültürel yapıya sahiptir. İlçenin yerlileri Türkmen olup,Konya ve Musul tarafından geldikleri tahmin edilmektedir. Kullanılan lehçe Azeri lehçesine yakın olup,Urfa'lılarla aynı lehçeyi kullanmaktadırlar. Yapılan araştırmada Bismil'in kültürüne Bulgaristan dan gelen soydaşlarımızın etkisi çok olmuştur. Eskiden festivaller düzenlenir ve bu festivallerde yerli halk çeşitli tiyatro oyunlarını sergiler,mehter takımı marşlar çalar,çeşitli yarışmalar düzenlenirdi. Bu yarışmaların en önemlisi At Yarışları idi. Şimdiki Cumhuriyet İlköğretim Okulunun arkasında kalan yer,Koşu yolu olarak kullanılmakta idi. Bu festivaller süresince panayırlarda ip cambazları ve sihirbazlar hünerlerini sergilerdi. En önemli festivallerden biri" En İyi Merkep Yetiştirme"festivali idi. Bismil'in o zamanki sembolü olan iri beyaz eşekler çok meşhur olup,yerel dilde bunlara Şamam Eşeği adı verilirdi. Günümüzde bu eşeklerin nesli tükenmiş olup,zamanın en iyi taşıma ve ulaşım araçları idi. Bu gün bu eşeklerin yerlerini son model mersedesler ve opeller almıştır. okuma yazma oranı çok yüksekti.)

Bismilin yerlileri kimdir diye. yazar bunu güzel tarif ve tahlil etmiş teşekür ederim..

Bismil'in yerlileri kim olduklarını ne olduklarını bilmiyorlar.Bana geldiler sordular biz kimiz neyiz Burda yaşayan birçok Kürt'ten farklıyız ama Türkiyenin Güneydoğu Anadolu bölgesini geçtikten sonra herhangi bir şehire gittiğimizde bize Kürtsün diyorlar ve burya geldiğimizde de Türksün diyorlar kafamız allak bullak oldu...Gibi söylemler her zaman burda mevcuttur.Yani burdaki Türkmenler kendilerini tam olarak bilmiyorlar ve kimlik arayışındalar....Bende az araştırma yaptım dediğim gibi de çıktı...Bozulus Türkmeniyiz Orta Asyadan Göç edilmiş ve Alevilermiş Bismil'in yerlileri..Kısacık bir hatırlatma yapayım burda tanık oldum Diyarbakır'ın Bismil İlçesinde Bu yerliler Kürtlerin hiçbir eylemlerine hiçbir provakasyonuna katılmamışlardır ve partilerine de oy vermemişlerdir.Türktürler ihanet etmemişlerdir.

6. duru1988

duru1988 Yeni Üye

ben bismil türkmeniyim sniper sen bu kadar bilgiyi nereden aldın sen demı bismillisin?

7. ünver55

ünver55 Daimi Üye

Büyükkadı ve Nahirkiraci köylerini gördüm Merkeze bağlı Alevi köyleridir.

Sayfayı Paylaş