Kavak yelleri dizisinde tepki toplayan isimlerden biride Mehmet ismidir.Bana bu isim neden bu kadar özel diye soruldu. Bilmeyen canlarlada paylaşmak istiyorum. DERVİŞ MEHMED On yedinci yüzyılda yaşamış bir bektaşi şairidir. Aynı yüzyılda düzenlenmiş dergilerde şiirleri dağınık olarak vardır. Şiirlerinde Mehemmed,Kul Mehmed,Derviş Mehmed,Muhammed adlarını kullanmıştır. Dili sadedir. Nefeslerinden örnekler veriyoruz. MEDET Niyazım var Muhammed'le Ali'ye Cümle günahıma imamlar medet Bağışla suçunu bu günahkarın Cümle günahıma imamlar medet Ahu kattılar Şah Hasan'ın payına Lanet indi muaviye soyuna İmam'ı Hüseyin'in yüzü suyuna Cümle günahıma imamlar medet Zeynel Abidin'dir benim penahım İmam Bakır kalp evinde mihmanım Ol İmam Cafer'dir efendim benim Cümle günahıma imamlar medet On iki İmama niyaz eylerim Hasan Askeri'ye halim söylerim Muhammed Mehdi'ye tamam eylerim Cümle günahıma imamlar medet Miraçta oturan ol Fahri Ahmet Yardım eyle bize çektirme zahmet Muhammed Ali'ye eylerim minnet Cümle günahıma imamlar medet Mehemmed'im zikreylerim erleri Beyan eylediniz gizli sırları Rum erleri Horasan'ın pirleri Cümle günahıma imamlar medet MAHRUM EYLEME Allah medet ya Muhammed ya Ali Bizi dergahından mahrum eyleme Pirim Hünkar Hacı Bektaşi Veli Bizi dergahından mahrum eyleme Adem Safiyullah atam hakkiçün Muhammed Mustafa Hatem hakkiçün Eyyuba sürdüğün sitem hakkiçün Bizi dergahından mahrum eyleme Hasan'ın aşkına kılarım zari Hüseyin'dir dinimizin serveri Alemler canısın Cenabı Bari Bizi dergahından mahrum eyleme Zeynel'in canına kıldılar cefa Muhammed Bakır'dır sırrı Mürteza İmam Cafer Kazım Musa'yı Rıza Bizi dergahından mahrum eyleme Mehemmed'im eder hey gani kadir Taki Naki Askeri rehnüma oldur Muhammed Mehdi'ye niyazım budur Bizi dergahından mahrum eyleme BİLEN DEMEZ Bir mi bin mi bu kubbenin kapusu Deyen bilmez bilen demez ne seyran Nur mu sır mı o uçmağın yapusu Deyen bilmez bilen demez ne seyran Kulu içün halk eyledi cenneti Anların kimseye yoktur minneti Ali ile Muhammed'in sünneti Deyen bilmez bilen demez ne seyran Yaratmıştır on sekiz bin alemi Cebrail arşdan indirdi kalemi Dört kitabın yazıldığı kalemi Deyen bilmez bilen demez ne seyran Hak aşkına sada eden sakiyi İns ü ciine sada veren makiyi Arş yüzünden nişan duran ikiyi Deyen bilmez bilen demez ne seyran Derviş Mehemmed'im şemsi çırağı Herkes bilür bu dünyada gereği Hak Taala eğlendiği durağı Deyen bilmez bilen demez ne seyran SAHİP MEHDİ'Dİ Hak nasip eylese görsem yüzünü Canım arzuladığ-sahip Mehdi'dir Ayağı tozuna sürsem yüzümü Erenler sultanı sahip Mehdi'dir Mü'min olan kardaş onu arzular Tarikat erkanın daima gizler İnşallah cemalin görür bu gözler Bu vaktin sahibi sahip Mehdi'dir Selam olsun bizden ol Gani Şah'a Cemali gül olan şems ile maha İnşallah birgün gelir dergaha Keremin sahibi sahip Mehdi'dir Vaktin kutbu gelse Zülfikar salsa Yezidin neslini bir tamam kırsa Yetişmez şahıma yüz bin er olsa Kılıcın sahibi sahip Mehdi'dir Kul Mehemmed eder bizar olmuşum Gezdiğim yerlerde didar bulmuşum İsa gelir deyu nazar kılmışım Evliyanın kulu sahip Mehdi'dir