Canlar dersimi bilen , gören yada dersimli olan hemşerilerim dersimi anlatmak istermisiniz Dersim neden bu kadar popüler oldu son zamanlarda veya dersimli sanatçıların Türkiye ve Avrupada bu kadar çok sevilmesinin sebebi nedir ? Biliyorsanız haydi öyleyse Dersimi anlamak-anlatmak adına bir yorumda siz yazın ... Ferhat Tunç: âDersimli olmak zor iş, ama bir o kadar da onurludurâ Sanatçı Ferhat Tunç da, gecede MASAP adına bir konuşma yaptı. Konuşmasına, âBütün halkların tarihinde, bayram yaparak kutladıkları günler vardır. O günlerin yıldönümlerinde, insanlar bir ve beraber olmanın, bir toplum olmanın sorumluluğunu hisseder ve paylaşırlarâ diyerek başlayan Tunç, devamla âBizim tarihimizde ise, kutlamadan ziyade acıyla anacağımız günler daha fazla. Seyit Rıza ve yoldaşlarının asılarak katledilmesinin yıldönümü, bunlardan biri ve önemlisi. Bu vesileyle 1937-38 kırımını, her yıl, her Dersimli yüreğinde ağıtlar yakarak karşılar. Dersimli kuruluşların da yurt içinde ve dışında, değişik tarihlerde etkinlikleri olur. Biz, Munzur Aydın ve Sanatçılar Platformu olarak, ilk defa geçen yıl bir panel ve arkadaşımız Çayan Demirel´in 38 adlı belgeselinin gösterimini yaptık. Ve bunu süreklileştirmek, gelenekselleştirmek adına, bu yıl da burada bir araya geldik. Munzur´un ağıdına kulak vermek, Munzur´un ağıdına yüreklerimizi açmak ve bu ağıdı birlikte paylaşmak, yaşamak içinâ¦â dedi. âDersimli olmak zor işâ diyen Ferhat Tunç, âHer birimiz, kuşaklar boyudur bu zorluğu yaşıyoruz. Kimliğimiz, değerlerimiz, dilimiz, inancımız, bu coğrafyada hep baskı altında oldu, hep çifte standartçı uygulamalara maruz kaldık; mahpuslarda çürütülen bizdik, asılan, öldürülen, işkence gören bizdik⦠Dersimli olmak zor iş, ama bir o kadar da onurludur. Çünkü Dersimli olmak, her şeyden önce onurlu bir duruştur. Demokrasiden, adaletten, özgürlükten, halkların kardeşliğinden ve her zaman gerçeklerden yana olmaktırâ dedi. Konuşmasında âırkçı, milliyetçi rüzgarların estirildiği bir dönemden geçildiğineâ vurgu yapan Tunç, âbugün Dersimli olmak, barıştan ve halkların kardeşliğinden yana saf tutmaktır. Bu toprakların halkların kardeşliğinin cenneti olabileceğini görmek ve bunu savunmaktırâ şeklinde konuştu. âÖzgürlük bilincinden ve değerlerinden soyutlanmış bir Dersim ve Dersimlinin sudan çıkmış balıktan farksız olacağınıâ söyleyen Tunç, âMunzur´un ağıdı´nı yürekten hissetmenin, yaşamanın gereği, Seyidimizin ve yoldaşlarının, ölülerimizin anılarını yaşatmanın gereği, Dersim değerlerini yaşamak, yaşatmak, savunmak ve her yerde doğru temsil etmektirâ şeklinde konuştu.
Kendi adıma konuşacak olursam ferhat tunç u sevmem ama Dersim hakkında bilgi verdiğin için ayrıca teşekkür ediyorum.
dersime hiç gitmedim ama merak ediyorum en kısa zamanda ziyaret etmei düşünüyom o zaman i bi yorum yaparım diye düşünüyom
duyduguma gore dersim gzl bi sehrimis ama gitmedim daha kismet olursa orayida goruruz ama genede (MARA$I)bi yere degismem paylasim icin saol zilan can
DERSİMLİ OLMAK GURURDUR , ONURDUR HAYAT DEMEKTİR ... DERSİMLİ OLUNMAZ DERSİMLİ DOĞULUR DERSİM BİR SEVDADIR...
Ben dersimli olmasamda dersimlinin o dik duruşuna hep hayran klmışımdır. sanırım güzel bir dersim türküsü iyi gider Dersim Dört Dağ İçinde Tunceli-Muzaffer Sarısözen-Muzaffer Sarısözen Dersim Dört Dağ İçinde Gülüm Bardağ İçinde Hak Dersimi Saklasın Bir Gülüm Var İçinde N'oldu Ağama N'oldu Gül Benzi Dünden Soldu Ağam Burdan Gideli Bu Yerler Viran Oldu Dersimin Yazıları Meliyor Kuzuları Ben Buraya Gelmezdim Alnımın Yazıları N'oldu Ağama N'oldu Gül Benzi Dünden Soldu Ağam Burdan Gideli Bu Yerler Viran Oldu
Güzel bir başlık açmışsın ZİLAN?TEŞEKKÜRLER.. Tabiî bülbülü altın kafese koymuşlar yinede ah vatanım ah vatanım demiş.. Herkesin memleketine hayranlığı insanın doğası gereğidir.. Biz dersimlilerin dersime olan hayranlığı, ATALARIMIZIN asil ruhlarından topraklarımıza yağan cesarettir.. Öyle bir cesaret ki; Afrikada bir çocuğun açlığını hissettiğimizde bizde o açlığı yaşarız, Ormanlarımız yakıldığında evimiz yanmış gibi oluruz, Filistin de bir çocuğun omuzu taşlansa, acısından kıvranır dururuz, Çernobilin zehirlediği Karadeniz den bir sanatçı kemençe çalsa, sazımızla eşlik ederiz, Yeri gelir kürt olur halay çekeriz, yeri gelir Yörük olur efeleniriz, Öyle ki, ırakta kurşundan kaçan çocuğunu korumaya çalışan babanın feryadı içimizde Harçik olurda taşar, Özgürlüğün meşalesini Boran kuşundan, cesaretin diplomasını Zel Dağında gezen Vaşaktan aldık, Ne alibaba olduk Pirsultana gül attık nede şeriat dedik inançları sömürdük, Tek suçumuz yumruğumuz havadayken, bunları, emperyalist-kompradorlara haykırmak oldu.. Lakin, yüreğimizde bu acılar yaşanırken; gözlerimiz, Toprakananın gayrı hiçbir yerde çıkmasına izin vermediği, Dağ sarımsağını Dağ kekiği ile birbirine sarılmış haldeyken Işgının onlara ibadet ettiğini de gördü, Atalarını kutuplarda terk edip gelerek Dersim ormanlarını diyar eylemiş Boz ayının, Mir kekliğinin ötüşüne aşık olduğuna da şahit oldu, Soğuk hayvan denilen yılana, biz koca Kırmızı dağı emanet ettik, Gelenek görenek-örf ananelerimizi ne yeni çağa nede milenyum çağına kurban ettik. Etseydik 100 yıla meydan okuyan Dersimin adı bugün hala bu kadar ihtişamlı, bu kadar dirayetli olabilirmiydi ? ----------------------- sazın sembol sayıldığı 15 yıl öncesine kadar DERSİMLİ sanatçılar tarihin hiç bir sürecinde, ne sazlarını bırakmışlardır nede varoluş nedenlerini... varoluş nedenimiz; madem insanız, onur, namus ve adalet bayrağımız olsun............ dünyada sadece Munzur Dağının 2400 rakımında olan ASMİN ÇİÇEĞİ 'nide unutmamak lazım...değeri ise sonsuz...
DERSİM?E MERHABA Kara gözlü sevgiliyle Aşıkların sözleriyle Şiirlerle türkülerle Munzur?da olmak ne güzel Dersim?e çıkmak ne güzel... Her taşında tarih kokar Papatyalar güller açar Irmaklar delice akar Munzur?a sarılmak güzel Dersim?de dolaşmak güzel... Dostlara dost olan Dersim Düşmana büyük kedersin Kahpeye su içirmezsin Munzur?dan su içmek güzel Dersim?den gül kesmek güzel... Binlerce yıl tarihin var Dostların var düşmanın var Sevenler seni arzular Munzur?la yaşamak güzel Dersim?le merhaba güzel... ******************************** Dersimli Ey benim kara kasli. sirma sacli,,sivri dilli dostum.. Limanlardaki gemileri sevmessin.. Bilirim.. Demir atmislardir.bir kere . ne onlari gelecek firtina.. nede dalgalarin yuksekligi korkutur.. kucucuk bir umut,kocaman bir bekleyistir, gelecek. Oysa sen.. kavgalari seversin, firtinalari yasarsin... yureginde...! Sevda doruklardadir..sende. sadece sen bilir, sen yasar... ama Bolusmessin. bir tutunu paylasir gibi.. bir volkan gibisindir..kaynarsin gizli gizli. .. Yasamla..kavgalarin var bilirim sevdalarini.. bile.. yarim yamalak.. ucuz bir terzinin dikisi gibi. yasanmadan tukettigin..ne cok sey var be. Gulum.. dusun..yasamadan yok ettiklerini.. Biliyorumki., umut`larin hep taze ve yesil.. kalacak sevdan saracak bir gun seni sarmal bir helozon gibi.. ve sen eskiya yuregini saklayacaksin.. soyleyemeyeceksin sevdigini.. son buldugunda nefesin.. Dersimli dostuma sevgilerimizle ************************************** Dersimin kızıl gülü Dersimin kızıl gülü günaydın Seni balçıklar içinde açan bir isyan akşamında sevdim Yüreğimde beslediğim acıyı kendinmi sandın Oysa köşe başında karanfil satan çoçuk bendim. Ve her şeye inat dersimin kızıl gülü Seni sevdim... DERSİMLİYİM NE YAPAYIM........ 38 anılarıyla büyüdüm dersimlı her cocuk gibi. Umut türkülerıle besledim yuregımı. Ömrüm topraga benzer Sesimde öfke, Şiirimde kavga ve alnimda cizgiler tabıkı Olcaktır. ******************************** Dersim Oy Dersim öyle bir sevdasınki yüregime yazılı alın yazısı gibi kaderime yazılı dersim oy dersim umudun gülen bahtı sevdamın sırça tahtı dosta düşmana inat gönlümün payitahtı dersim oy dersim gögün güneşi gibi karanlığı bölensin isyan ateşi gibi yürekte sönmeyensin dersim oy dersim zulme başkaldırının adısın adresi sin onurlu bir kavganın sesinde saklı sesin dersim oy dersim sevdanın hakikatı kavganın barikatı ilmik ilmik örmüşüz adınla bu hayatı dersim oy dersim sevdanın kızıl gülü kavganın suzmaz dili sen yigitler diyarı düzgün babanın ili dersim oy dersim pirim böyle buyurdu canlar divana durdu seyit rıza nın yurdu dersim oy dersim Kalbin bir çiçektir munzur dağında Kalbin bir çiçektir munzur dağında Halden bilmeyene yoldurma nazlı Varsın hazan olsun sevda bağında Güllerin tomurcuk soldurma nazlı Çiçekler koklayıp renkler almışsın Gül kalbini sevdalara salmışsın Böyle aşık bak çaresiz kalmışsın Bu günlerde geçer aldırma nazlı Savurma yellere körpe tenini Sahte gülücükler üşütür seni Dost olur sanma her yüze güleni Dalına baykuşlar kondurma nazlı Sularla akarsın günle gülersin Sevdalar üstüne türkü söylersin Vefasız bir yari söyle neylersin Yükünü gam ile doldurma nazlı