cemevlerinde eşik kavramı nedir neden eşiklere basılmaz beş kişi olan ehlibeyti temsil ettiği için cemevine ve türbelere girilirken eşiğebasılmaz. alt eşik: hz. muhammeditemsil eder üst eşik: hz.fatıma yı yemsil eder sağ kasa:hz. hasanı temsil eder. sol kasa: hz. hüseyini temsil eder. kapının kilidi: hz. aliyi temsil eder kapının açılıp örtülmesi ise cebrailin kanadını temsil eder. kilit hz. alidir.o nedenle anahtar olmazsa kapıyı açıp içeri giremezsiniz. mutlaka hz. aliye başvurulacaktır. hz. muhammed diyorki: ben ilmin şehriyim alide kapısıdır. önce aliye başvurmayan bana ulaşamaz. not:cem vakfı takvim sayfasından bir alıntı TABİ BU ANLATIM DEDİĞİM GİBİ CEM VAKFI ANLATIMI.. KÜÇÜKLÜĞÜMÜZDE BİZE EŞİKLERE BASILMAMASI DEĞİLDE EŞİKLERDE DURULMAMASI TEMBİHLENİRDİ. KONU HAKKINDA BAŞKA ARKADAŞLARINDA BİLGİLERİ VARSA BİLMEK İSTERİM
Burada anlaşılmayacak bir şey yok.Kapının eşiği, üstü, sağı, solu ve kapının kendisi yani kilidi, bütün bunlar ehlibeyti temsil eder. Dolayısıyla kilit açılıp içeri girildiğindede kırklar meydanı yani ilmin ta kendisi ve zahiri ilimden batını ilime geçiş yolunun kapısı olan Hz. Ali'yi temsilen mürşidi kamil, Elesti bezminde Cebrail'e rehberlik yaptığı için Hz. Muhammed, ilk talip olan Cebrail, Hz. Fatıma-tüz Zehra, Hz. Hasan-ül Mücteba, Hz. Hüseyn-i Kerbela ve kırkların tamamı bulunduğu Kırklar meydanı bulunmaktadır. Eşiğe basılmaz çünkü Ehlibeyti temsil eder. Hz. Muhammed'in bir hadisi şerifini hatırlatmakta fayda görüyorum, "SİZE İKİ EMANETİM VAR, BİRİ KUR'AN-I KERİM, DİĞERİ EHLİBEYTİMDİR"