Bugün Hıdrellez- Hıdrelez Gününüz Kutlu Olsun.

Konu, 'Serbest bölge' kısmında Yılmaz Bakar tarafından paylaşıldı.

1. Yılmaz Bakar

Yılmaz Bakar ForumŞairi

BUGÜN HIDRELLEZ- HIDRELLEZ GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN

Hıdrellez günü, Hızır ve İlyas Peygamber' in yeryüzünde buluştukları gün olması
    nedeniyle Kutlanmaktadır. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında Hıdrellez şeklini almıştır.

Hızır, yaygın bir inanca göre, hayat suyu (abı-hayat ) içerek ölmezliğe ulaşmış;
    zaman zaman özellikle baharda insanlar arasında dolaşarak zor durumda oanlara
    yardım eden, bolluk-bereket ve sağlık dağıtan bir peygamberdir. Hızır' ın yaşadığı
    yer ve zaman belli değildir.
    Hıdrellez gecesi Hızır' ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere bereket vereceği
    inancıyla 5 Mayıs' ı 6' sına bağlayan gece kapı, pencere ve yiyecek kaplarının
    ağzı açık tutulur. İçinde para bulunan keseler gül dalına asııılr veya dibine bırakılır.
    Bu paralar ertesi gün alınarak saklanır ve yıl boyunca harcanmaz. Dilekler kağıtlara yazılarak ya gül ağacının dibine gömülür ya da akan suya bırakılır.
    Tüm dilekerin gerçekleşmesi dileğiyle, Hıdrellez gününüz kutlu olsun.

devran bunu beğendi.
  2. MUHAMMEDALİ

MUHAMMEDALİ Daimi Üye

senin de kutlu olsun yılmaz amca :)

3. devran

devran Yönetici

6 mayıs 1972 bende unutulmayacak bi acı bıraktığı için Hıdırellez Kutlamam ama paylaşım için teşekkür ederim muhtemelen devletin bi politikasıydı çabuk unutulsundiye belki
    ben unutmadım unutmayacağım unutturmayacağım

4. Yılmaz Bakar

Yılmaz Bakar ForumŞairi

MUHAMMEDALİ, teşekkürler yorum için.

5. Yılmaz Bakar

Yılmaz Bakar ForumŞairi

Devran, acınızı deşmek istemem ama, bilgilendirmek adına bize de hatırlatırsanız memnun oluruz. yoruma teşekkürler.

6. MUHAMMEDALİ

MUHAMMEDALİ Daimi Üye

yoldaş denizin hakka yürümesi yılmaz amca. başımız sağolsun haklısın aslında devran abi. ben hiç bu yönlü düşünmedim bak

7. Yılmaz Bakar

Yılmaz Bakar ForumŞairi

Evet MUHAMMEDALİ, bende bir an duraksadım ve birden hatırlıyamadım, senin manalı sözlerin aklımı başıma getirdi ve Deniz beye hak verdim.

Sayfayı Paylaş