Bir annenin en zor seçimi

Discussion in 'Güncel Olaylar' started by devran, Aug 13, 2011.

1. devran

devran Yönetici

Son 60 yılın en büyük kuraklık ve kıtlık felaketiyle karşı karşıya kalan Somali´de büyük bir dram yaşanıyor. Yanlarında, bazıları çok sayıda çocuklarıyla yayan yürüyen anneler, ellerindeki kıt yiyecekleri ve suları tükenmek üzereyken “hangi çocuğun yaşama ihtimali daha fazla, hangisi arkada bırakıp yola devam etmeli” şeklinde korkunç bir seçimle karşı karşıya kalıyorlar.

Wardo Mahmud Yusuf adlı kadın, Somali´deki kuraklık ve kıtlıktan kaçmak için iki hafta boyunca sırtında bir yaşındaki kızı ve yanında 4 yaşındaki oğluyla yürümek zorunda kaldı. Yolculuğun sonuna doğru çocuk iyice bitkin düştü ve annesi serinletmek için oğluna su verdi, ancak çocuk bilinçsiz vaziyette, su içecek halde değildi.

‘Allah´a emanet´
    Yusuf, kendisiyle birlikte kaçan diğer ailelerden yardım istedi, ancak yardım eden olmadı. Bunun üzerine 29 yaşındaki kadın, çok zor bir karar vermek zorunda kaldı. Şu anda Kenya´daki mülteci kampında kalan Yusuf, “Sonunda onu yolda bırakarak, Allah´a emanet ettim. O anda hayatta olduğundan eminim. Bu içimi burkuyor. Şimdi ne zaman onun yaşında bir çocuk görsem fena oluyorum” diye anlattı.

2 çocuğunu bıraktı
    Fadime Sakow Abdullahi adlı kadın da kucağındaki bebeği ve 2, 3, 4 ve 5 yaşlarındaki diğer çocuklarıyla Dadaab´a ulaşmaya çalışıyordu. Mülteci kampına ulaşmadan bir gün önce 4 ve 5 yaşındakiler moladan sonra yerlerinden kalkamadılar.
    Abdullahi diğer çocuklar da ölme tehlikesiyle karşı karşıyayken uzun süre bekleyemezdi ve ayağa kalkıp birkaç adım attı, sonra belki yaşayacakları umuduyla geri döndü, birkaç defa bir ileri bir geri hareket ettikten sonra iki çocuğunu bir ağacın altında bırakıp gitti...

‘Kaderine terk ettim´
    Yedi çocuk babası Ahmet Cafer Nur, 14 yaşındaki oğlu ve 13 yaşındaki kızıyla mülteci kampına gidiyordu. Nur, “Ancak sadece iki gün yürüdükten sonra suyumuz bitti ve bir ağacın altına oturduk. Aç, susuz ve bitkindik. Çocuklar yürüyemez vaziyetteydi. Geride bıraktığım karım ve diğer 5 çocuğumu da düşününce, hepimiz öleceğine çocukları kaderine terk etmeye karar verdim. Kendi kendime ´diğer 5 çocuğun için kendini kurtar´ dedim. Üç ay yüzleri gözümün önünden gitmedi” diye anlattı. Ancak şans eseri çocuklar göçebeler tarafından kurtarılmış ve annelerinin yanına dönmüş.
    Yolda 3 yaşındaki çocuğu ölen Fakid Nur Elmi de çocuğunu, kuru dalların arasına alelacele gömdükten sonra daha yasını bile tutamadan yola devam ettiğini, çünkü arkada bekleyen 5 çocuğunun daha bulunduğunu anlattı.

Gazze gemisi Somali´ye gidiyor
    Somali´ye insani yardım malzemesi götürecek olan “Gazze” adlı “Somali Yardım Gemisi”, yükleme işlemleri tamamlandıktan sonra Pazar günü Zeyport Limanı´ndan yola çıkacak.
    İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı´nca organize edilen yardım kampanyası kapsamında içerisinde un, şeker, mama, pirinç, mısır, makarna ve süt tozu gibi gıda maddelerinin yanı sıra medikal malzemeler de bulunan 3 bin tonluk yardım gemisi, Somali´ye doğru yol almak için Zeyport Limanı´ndan Pazar günü demir alacak. İstanbul´dan ayrıldıktan sonra Mersin Limanı´ndan da yardım malzemelerinin yükleneceği gemi, Süveyş Kanalı´ndan geçerek Somali´nin başkenti Magodişu´ya ulaşacak.

Gıda paketleri ulaştı
    Türkiye´nin yardım eli kuraklık ve açlığın vurduğu Somali´de kamplarda yaşam mücadelesi veren ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor. Türk Kızılayı ve TİKA ekipleri, Türkiye´den getirilen yardımların dağıtımına, başkent Mogadişu´daki Hamar Jejep kampında 350 kadar gıda paketini ihtiyaç sahiplerine vererek başladı. Açlık nedeniyle kilometrelerce uzaklardaki evlerinden yürüyerek ya da kamyon kasalarında gelenlerin kaldığı kampta izdihamın önüne geçmek için önce fiş dağıtıldı.Kadınların kucaklarında bebekleriyle sıraya girdikleri dikkati çekerken, gıda paketlerini alanların bu paketleri yanlarında getirdikleri bez örtülere sararak taşımaya çalıştıkları sırada dramatik sahneler yaşandı.

Afrika için 1.6 milyon SMS
    Türk halkı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türk Kızılayı tarafından, Afrika´da kronik açlık tehlikesiyle yüz yüze kalan milyonlarca insan için başlatılan yardım kampanyasına, nakit bağışlarının yanı sıra 1 milyon 600 binden fazla SMS´le de destek verdi.
    5601´e gönderiliyor
    Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), açlık ve kuraklık yaşanan Afrika ülkeleri için düzenlenen kampanya kapsamında vakıf hesaplarına dün itibariyle 1 milyon 600 bin 475 SMS geldiğini, online bağış, banka hesapları ve sms yoluyla yapılan bağışların toplamının 21 milyon 177 bin 521 TL´ye ulaştığını bildirdi.
    Kampanyaya büyük ilgi gösteren vatandaşlar, Diyanet İşleri Başkanlığı´nınbaşlattığı kampanya doğrultusunda, cep telefonlarıyla Ağustos ayı başından itibaren “AFRIKA” yazıp 5601´e numaralı hatta 1 milyon 600 bin SMS gönderdi. Vatandaşlar, cep telefonlarıyla “2868” ve “5601”e 3´er SMS gönderdiklerinde bir fitre, bir iftar parası vermiş kabul ediliyor.
    TDV´den yapılan yazılı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı iş birliği ile başlatılan “Her Evden Bir Fitre, Bir İftar Afrika´ya” kampanyası ile vakfa intikal eden yardımların, hızlı bir şekilde gıda paketi haline dönüştürüldüğü belirtildi.
    10 tonluk gıda paketinden oluşan yardımların 8 Ağustos´ta düzenlenen bir törenle Somali´ye gönderildiği vurgulanan açıklamada, 15 Ağustos günü ise 7 bin tonluk kuru yük gemisinin Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV tarafından temin edilen 1500 ton gıda ve acil ihtiyaç maddelerinin İstanbul´daki Ambarlı Limanı´ndan Somali´nin Mogadişu şehrine hareket edeceği ifade edildi.
    Milliyet (alıntıdır)

2. devran

devran Yönetici

değerli canlar şu anda yapılan bir yardım kampanyası mevcut katılmak isteyenler

Code:
    http://www.kizilay.org.tr/kurumsal/haber.php?t=-Haberler-Sabah.Gazetesi.ve.Turk.Kizilayi.ndan.Dev.Yardim.Kampanyasi

Share This Page