1) Bilgisayarim açilirken, eksik DLL dosyasi oldugunu belirten bir hata ile karsilasiyorum. Sorunumu nasil çözebilirim? DLL dosyalari Windows ve yüklediginiz yazilimlarla ortak olarak kullanilan dinamik kütüphane dosyalaridir. Sistemden bir yazilim kaldirildiginda, DLL dosyalarindan bir ya da birkaçi silinebilir. Bu durumda, hata mesajinda belirtilen DLL dosyasini www.drd.dyndns.org/search.html adresinde aratarak indirin. Bu dosyayi Windows altindaki System klasörüne kopyalamaniz sorunu çözecektir. 2) Sabit diskimde tek bir bölüm var. Varolan verilerimi kaybetmeden nasil yeni bölüm olusturabilirim? FDISK kullanarak bunu yapmak olanaksiz. Sabit disk bölüm yöneticisi yazilimina ihtiyaciniz var. Bu gibi yazilimlar arasinda kullanimi en kolay olani Partition Magic Pro'dur. Bu yazilimi www.powerquest.com adresinden temin edebilirsiniz. 3) Windows XP kullaniyorum ve sistemimde bolca RAM var. Bu bellegin bir kismini sabit disk gibi kullanabilir miyim? Yeterli miktarda RAM oldugu sürece yeni bir sabit disk sahibi olmanin en ucuz yolu, bir sanal sürücü yazilimidir. Bu isi yapabilen araçlar arasinda en iyi örneklerden biri RamDisk'tir. Ramdisk, Windows XP Home/Professional, Windows 2000 ve NT sürümlerinde çalisabiliyor. Bu yazilimi www.superspeed.com adresinden indirebilirsiniz. 4) USB portuna bagladigim bazi donanimlar, sürücüleri hatasiz olmalarina ragmen çalismiyor ya da keyfine göre çalismayi reddediyor. USB yeterliligine sahip cihazlar çalismalarini saglayacak elektrik enerjisini de USB portundan saglarlar. isletim sistemi ve sürücülerde bir sorun olmadigi halde bazi USB cihazlarin çalismamasi ya da belirli USB cihazlarin çalismamalarinin nedeni güç eksikligi olabilir. 5) Bir dosyayi geri dönüsüm kutusuna göndermeden yanlislikla silsem ya da yanlis dosyayi ayni isimle kaydetsem, nasil geri çagiririm? Windows altinda normal yollarla bu gibi kayiplari gidermek mümkün degil. Bir veri kurtarma yazilimi kullanmaniz gerekir. En iyi veri kurtarma yazilimlarindan Media Tools (www.atldatarecovery.com) ya da Easy Recovery Proffessional'i (www.ontrack.com) kullanabilirsiniz. Bu iki yazilimdan birini çalistirdiginizda kurtarabileceginiz yüzlerce dosya göreceksiniz. Dosyanin ismini bilmeniz, kurtarma isleminin süresini oldukça kisaltacaktir. 6) Windows 95/98/Me altinda sorun çikarmayan harici modemimi Windows XP'de kullaniyorum. Sistemi yeniden baslattigimda modem ortadan kayboluyor. Bunun sebebi, Windows XP sürücülerinin yüklenmemesi ya da yüklenen sürücülerin problemli olmasidir. Sistemi yeniden baslattiginizda modemi dügme ya da anahtarindan açip kapatin. Sistem altinda Donanim yöneticisine girip Bilgisayarim üzerinde sag tiklayip 'Donanim degisikliklerini tara'ya girin. Windows XP modemi taniyacaktir. Yaramazsa, bir de modemin kablosunu çikartip takmayi deneyebilirsiniz. 7) Windows XP kurulum sirasinda bilesen seçimine izin vermiyor ve kurduktan sonra Program Ekle/Kaldir altinda kaldirilacak dogru düzgün bir Windows bileseni göremiyorum. En azindan yüklü bilesenlerin hepsini görmenin yolu var mi? Evet bunun bir yolu var. Windows XP'yi kurdugunuz klasöre (C:Windows gibi) girerek INF klasörünü açin. Sysoc.inf dosyasini bulun ve sag tusla tiklayarak Notepad ile açin. CTRL+H tusuyla Bul/Degistir kutusunu açin. Degistirilecek kelime kutusuna 'hide' girin. Diger kutuyu bos birakarak tüm 'hide' kelimelerini kaldirin. Sistemi yeniden baslatinca Program Ekle/Kaldir altinda daha fazla bilesen olacaktir. Dikkat! Bilmediginiz bilesenleri kaldirmayin, sonradan çok üzülebilirsiniz. 8- Sistemi açtigimda BIOS sifirlaniyor. Anakart üzerinde BlOS'un üzerine yazilan bilgilerin saklanmasi amaçli bir pil bulunur. Diger sarj edilebilen piller gibi BIOS pilinin de belirli bir ömrü olmasina ek olarak, güç kaynagina uzun süre elektrik gelmezse pil sarj edilemedigi için BIOS sifirlanir. Elektrik kesintisi gibi kisa süreli güç kaybi BIOS'u sifirliyorsa, pil sorunludur ve degismesi gerekir. Eger güç kaybi olmadan sistem açilisinda BIOS sifirlaniyorsa, anakart kullanim kilavuzuna basvurarak BIOS sifirlamak için kullanilan jumper ayarlarini kontrol edin. 9) ikiye bölünmüs, üzerinde Windows 98 kurulu bir sabit diskim ve bolca bos alanim var. Bu sabit disk üzerinde 98'e ek olarak Windows XP ve Süse Linux de kullanmak istiyorum. Varolan isletim sistemini de kullanmaya devam ederek Windows XP ve Linux kurmak için ilk olarak yeni bir bölüm yaratmaniz gerekir. FDISK ile mevcut bölümü silmeden yeni bölüm açmayacaginiz için, ilk olarak sabit disk bölümlendirme yazilimi kullanarak diski üçe ayirin. Windows XP'yi ikinci bölüme kurdugunuzda açilista isletim sistemi seçenekleri çikacaktir. Son bölüm üzerine Linux kurdugunuzda ise Lilo'yu MBR'ye yazdirin. Açilista ilk olarak Lilo yüklenecek ve Linux/Windows geçis seçenegi sunulacaktir. 10) Outlook Express kullaniyorum. Elektronik posta mesajlarimda | bolca yazim hatasi var. Bunu nasil engellerim? Eger sisteminizde Türkçe Microsoft Office yüklüyse, elektronik postalari yazim hatalarina karsi denetleyebilirsiniz. Bunun için Tools>Options>Spelling altindan Always Check Spelling kutusunu isaretleyin. Daha sonra da alt kisimda bulunan Dictionary kutucugundan Türkçe'yi seçin. Bu islemden sonra Outlook Express her elektronik posta yolladiginizda otomatik olarak yazim hatalarini kontrol etmeye baslayacaktir. daha hizli bir pc içindir..
arakdasım ne dene bilgi satar ken en iyi markaya yı alıyon nıcın cunku hzı ıyı oldugundan palavra bunllar