Biz Aleviler çok değişik adlarla anılsak da kısaca Bâtınileriz. Anadolu ve Balkan coğrafyasının Bâtınileri. İnancımızın ilk koşullarından birisi ?Kardeş edinmektir.? Buna Musahip olma diyoruz. Dinler en eski en köklü geniş kitleleri etkileyici büyük kurumlardır. Kitleler üzerindeki yaptırım güçleri yüksektir. Bu etki bağnazlaştıran bir etki olduğu zaman kitlesini canavarlaştırıp yalnızlığa sürükleyebiliyor. Onun için Helvetus: ?Yobazlık kılıcı insanların en büyük belalarından biridir? diyor. Her inancın kendini ayakta tutan bir güzel yanı vardır. Yaşayan her insan birbirinden farklı inanabilir. Bunu doğal gören beyin medenidir, barışçıdır. Çünkü insan Tanrının yarattığı akılla yani kendi iradesi ile evet ya da hayır diyebilen varlıktır. Bırakın senin gibi inanmasın. Onun inandığı yerdeki güzelliği de sen bilmiyorsundur. İnsan Tanrının iyiye kullanması için verdiği akılla barışın yolunu bulandır. Bilge Seneca; İnsan, insan için kutsal şeydir, diyor. Alevi-Bektaşiler; yaratılanı severiz, Yaratan?dan ötürü diyorlar. Bu özdeyiş her inanç mensubu için geçerlidir. İnancımıza göre Allah?a ibadetle değil muhabbetle varılır. Yarattıklarını sevmeden, Yaratanı sevebilir misiniz? Bunun için evrensel sevgi değerleriyle donanmamız gerekmektedir. Günümüzde dünyanın üçte biri aç. Aç ve eğitimsiz insan barış yanlısı olabilir mi? Erdemli insanlar savaş sanayilerinin gizli temsilcileri olmamalıdırlar. Silahlara giden para açlara, muhtaçlara gitsin, diyebilenlerin dini benim dinimdir. Kan, kanı getirir. Anadolu?da bir söz var. ?Gün olur devran döner ? diye. Gün gelir Barış ve sevgi bu günün en güçlülerine de lazım olur. Hukukun, hukuku çiğneyenlere lazım olduğu gibi. Doğru bilgilenmek, doğmalardan naslardan bu çağa gelmek gerek. Bizim Farabi : Bilgili insan beline taş kuşansa taç olur. Bilgisizin yanına altın konsa taş olur diyor. Barış ancak; Bilgelik, cesurluk, adalet ve incelik ile yaratılır. İnsan Tanrının en yetkin, akıllı yaratığı. Bu canlıya ancak barışla, sevgiyle ulaşılabilir. Açların ve bilgisizlerin çok olduğu bir dünyada ayetlerin bir hükmü yoktur. O ayeti sahiplenenlerin de değeri azdır. Aristo; sevmek haz duymaktır, diyor. Severek haz duyma hakkını yaşarken kullanmak gerekir.. Alevi-Bektaşiler ??Sevgi bizim dinimizdir ??sözünü slogan edenlerdir. Kin, nefret, aç gözlülük, erdemli, edepli insana bir yüktür. Anadolu bilgesi Hacı Bektaş Veli:Yedi yüz yıl önce ??Yetmiş iki millete bir gözle bakarız?? diyor. Bu sözü yerine getirseydik, savaş adlı korkumuz olur muydu? Doğru inananlar barışı güçlü iken isteyenlerdir. Yol boyu tabiatı izledim. Menekşe, sümbül, ayrık otu, deve dikeni yan yanalar. Biri diğerine ?Hey çiçek bu dünya bana ait, sana bu dünyada yer yok demiyor.? İnsanız, akıllıyız diyoruz. Bir ot kadar olamıyoruz. Biz Alevi?ler önce sevgiye inanıyoruz. Bizi Allah ile sevgi buluşturuyor. Dileğimiz dünyanın sevgiyle, barışla buluşması. Dostlarım bir materyalist; Yoktum, varoldum, hatırlıyorum; yokum, onmuş değilim diyor. Sevgiyle inananlar, barış çemberi içinde hem gülerler, hem de güldürürler. Gülen, barışık ve tok insanlarla buluşacağımız bir dünya dileğiyle sevgiler var olan her renge? Not; Bir Noel Baba etkinliğinde yaptığım konuşma metninden. Ali Aksüt tarafından yazıldı