'Belkide Dersimlidir'

Konu, 'Güncel Olaylar' kısmında prkacin tarafından paylaşıldı.

1. prkacin

prkacin Super Moderator

Dersim olaylarıyla doğum tarihi arasında 16 yıl var' [​IMG] 7. Cumhurbaşkanı Evren'in eşi Sekine'nin 1938 olaylarından sonra evlatlık verildiği iddiasına aileden itiraz. Kız kardeşi Perihan, "1922'li ablam 1926 olarak Akşehir'de kayıtlı" dedi. Evren'in damadı, iddiaların deli saçması olduğunu söyledi.

Dersim olaylarının meydana geldiği 1938'de subaylara evlatlık verilen kızlardan biri olduğu iddia edilen 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in merhum eşi Sekine Evren'in 1922 tarihli doğum belgesiyle 1926 yılında Alaşehir nüfusuna kaydedildiği ortaya çıktı. Evren'in damadı Maksut Göksu, "deli saçması", gazeteci Mehmet Yürek ise "Sekine Hanım, en yakın arkadaşına itiraf etmiş" diyor. Her şey, Tunceli'de yaşayan İsmail Karakoç'un 1938 yılında meydana gelen Dersim olaylarından sonra kaybolan "Sekine" ad kız çocuğunu aramasıyla başladı. Karakoç, kızını ararken Dersimli onlarca kız çocuğunun subay ailelerine evlatlık verildiğini ortaya çıkardı. O dönemde Sekine Evren'in de Dersim evlatlıklarından biri olduğu söylentisi dolaşmaya başladı. Bazı aileler, onu tanıdıklarını savundu. Karakoç'un 1995'te ölmesinden sonra araştırmayı devralan oğul Erdal Karakoç da sonuca ulaşamadı. Sekine Karakoç bulunamadığı gibi Sekine Evren'in Tuncelili olduğuna dair bir kanıt da ortaya çıkarılamadı.

SEKİNE EVREN'İN İZİNDE

Biz de, iddiayı araştırmak üzere soluğu Manisa Alaşehir'de aldık. İlk durağımız, Sekine Evren'in yaşayan tek kardeşi Perihan Sıkılı'nın evi. Bağcı Mustafa Muslu ile Emine Muslu'nun en küçük kızı Sıkılı, dört kız kardeş olduklarını en büyüklerinin ablasının Sekine olduğunu, ablasının 1922 doğumlu olmasına rağmen nüfusa 1926 yazıldığını söyledi. Sıkılı, Kenan Evren'in yazar Ayça Atikoğlu'na "Eşim ortaokul mezunuydu. O dönem Alaşehir'de lise olmadığı için okuyamamış" dediği ablası Sekine"yi anlattı: "Babam çok moderndi. İzmir Kız Lisesi'nde okuttu ablamı. Ablam çok güzel keman çalardı. Hoca tutmuştu ona. Ablam 1944'te 22 yaşında evlendiğinde ben ilkokuldaydım. Hepimiz burada doğduk. Nereden çıkarıyorlar Tuncelili olduğunu." Vehbi Onaral, Kenan Evren'in ilkokuldan sınıf arkadaşı. Vehbi Amca, "Yılın en olgun esnaf ve sanatkârı seçilmiş" Alaşehir'de. Kenan Evren Alaşehir'e geldiğinde uğramadan gitmiyormuş yanına. Vehbi Amca: o günleri şöyle anlatıyor: "Kenan Evren'le Mektebi Sinaniye'den tanışırız. Biz doğma büyüme Alaşehirliyiz. Kenan Paşa, Selanikli. Annesiyle babası oradan göç etmişler. Sekine Hanım buralı. Muslulardan. Eşimin yakın arkadaşıydı. Tuncelili olduğu iddiaları yalan. Buralıydı. Birkaç ev ötemizde otururlardı. Çocukluğunu hatırlamıyorum ama evlendiğini biliyorum. Kahrından öldü Sekine Hanım. Dayanamadı darbe yapılmasına. Darbeden sonra iyileşemedi."

"BELKİ DE DERSİMLİDİR"

Şeyh Sinan Mahallesi Alaşehir'in en eski mahallelerinden biri. 4-5 bin kişi oturuyor. Ağırlıklı olarak Dersim olaylarından sonra Tunceli'den göç edenler var. Muhtar, "Burada doğdum büyüdüm" diye giriyor söze: "Dersim olaylarına tanık olanların çoğu öldü. Birkaç kişi kaldı o günleri hatırlayan. Göç ettikten sonra kimi memuriyete girmiş, kimi ticarete atılmış, kimi çiftçilik yapmış. Sekine Hanım da oradan gelmiş olabilir. Bilemiyorum" diyor. Elif ve Besi Nine, Dersim olaylarından sonra göç edenlerden. Onlar anne babalarıyla birlikte göç etmişler. Elif Nine, ailesiyle birlikte Konya Akhisar'a gitmiş önce. Orada babasını kaybedince annesi halasına vermiş. Halası ise Elif Nine'yi 14 yaşında evlendirip Alaşehir'e gelin göndermiş. Elif Nine: "Sekine'nin adını duyardık ama Tuncelili mi değil mi hiç bilmiyorum. Zaten o zamanlarda kimse kolay kolay Tuncelili olduğunu söyleyemezdi ki." Besi Nine de bazı çocukların evlatlık verildiğini duyduğunu söylüyor.

PERİHAN SIKILI, ABLASI SEKİNE'Yİ ANLATTI

Musluların dört kızından en küçüğü Perihan Sıkılı ailenin tek sağ üyesi. Perihan Sıkılı, ablası Sekine Evren'in çok iyi keman çaldığını söylüyor.

sabah

Sayfayı Paylaş